Page 4 of 7 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 151 to 200 of 326

Thread: Božićni kolačići 2009

Osoblje foruma apricot's Avatar

evo, za vas nove (mlade).
    probalo pola foruma i...

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1916

moja bajadera:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1917

ove godine, samo varijacije ovih:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1914

(u dio tijesta stavim kakao, u dio kokos, u dio malo oraha)...

MalaSirena's Avatar

Prijavljujem da sam gotova s još dva (u biti, jedan sam napravila smjesu, peći ću sutra ili prekosutra, a drugi je kompletan).

Trenutno brojim 5 vrsta i niti jednu nisam pekla (nekak ne volim kad mi kolači s jajima i kremama dugo stoje, njih ću raditi zadnja dva dana).

marta's Avatar

Quote Originally Posted by ivarica
    ja imam jedno naopako pitanje

kupila sam neke kalupe u ikei jer su mi bili fora
    sto se s njima radi?
    http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/80133039

Ivka, to ti je cini mi se za ticino i marcipan ukrase za torte. Da bi s tim rezala tijesto, moralo bi biti neko jako gumasto i tanko izvaljano.

marta's Avatar

Frendicca i ja smo se organizirale i danas spekle
    - spekulas kekse
    - medenjake
    - cokoladne kuglice (to su keksi od cokolade i ljesnjaka)
    - pracne
    - lagano slane coko kekse preimenovane u cokoladni mulj koji su predobri i presmijesni kad se u obliku ukrucenih valjaka vade iz frizidera
    - zobene keksice
    - napolitanke bake Anke

Sutra nastavak. Jos cemo ispeci brownies u malim papirnim kalupima, pa cemo ih umociti u cokoladu i pracne s orajima drugu turu. I kuglice od smokava. A mozda i suho voce u cokoladi, cisto za dekoraciju. Iako sam pocela sumnjati da ce ti kolaci docekati Bozic u nasoj kuci. Naime muz je izjavio "da su bar svi kolaci pracne", a decki se motaju oko ormara ko macketine oko misje rupe.
    Mislim da cu jos dodatno ili madjaricu ili starinsku tortu od jabuka.

MoMo's Avatar

Quote Originally Posted by apricot
    probalo pola foruma i...

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1916
    ...
    ove radim ove godine po prvi put i krfva cekam da ih pobam
    apricot, radila sam po tvom receptu sinoc kekse koji u bolji sto duze stoje i savrseni su uprkos nekim propustim s moje strane: nisam imala 250 gr basema pa stavila di oraha, izgleda sa sam graskom stavila previse cokolsde pa mi je tijesto bilo pregnjecavo da ga valjam pa vadim oblike ali ja sam eukom oblikovala okrugle kekse. jedan pleh zaboravila izvaditi na vrijemw pa su mi malo zagorili ali uprkos svemu tome preukusni su. hvala za recept

grom's Avatar

Mudro si se ogradila

za linkove
    Kolačići od princess puffy i medenjaci već gotovi (jedna kutija i doslovno pa sam druge dvije sakrila ), brun i heidesant sutra, možda i obične kekse a za prekosutra se još ne mogu odlučiti...

nadda's Avatar

ivica k evo recepta,radim sa lješnjacima i super su mi,a najbolje mi paše marmelada od marelica
    POTREBNO:
    Tijesto:

30 dag brašna
    20 dag masla ili margarina
    10 dag šećera u prahu
    1 vanilin šećer
    2 žumanjka
    malo soli
    10 dag mljevenih lješnjaka ili oraha
    marmelada za punjenje

NAČIN PRIPREME:

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite zamotano u plastičnoj foliji u frižideru 2 sata. Oblikujte od tijesta dugački valjak i izrežite na jednake komade (veličine manjeg oraha). Od svakog komada oblikujte kuglicu i drškom veće kuhače napravite u sredini udubinu. Poslažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite da lagano porumene. (10-15 min., ovisno o pećici). Ohlađene uštipke pospite šećerom u prahu(ja ih ne posipam, ali u receptu piše). Zagrijte marmeladu da malo provrije, ako je puno gusta dodajte žlicu vode. Malom žličicom punite udubine tekućom vrućom marmeladom i pustite da se suši. Ja namažem marmeladom i cijele kolačiće i uvaljam ih u grubo mljevene oguljene bademe pa tek onda stavljam marmeladu u rupicu. Jako je efektno ako stavite marmeladu od crvenog ribizla, ako nemate može marelica ili neka druga.

gdje držite božićne kolačiće- keksiće ovih dana do božića?? frižider? špajza? zatvoreni balkon? s obzirom da se ovih dana dosta grije u stanu zanima me da li bi ih trebala držati na nižoj temperaturi?

govorim o suhim- bez kreme kolačićima...

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by GrgurovaMama
    gdje držite božićne kolačiće- keksiće ovih dana do božića?? frižider? špajza? zatvoreni balkon? s obzirom da se ovih dana dosta grije u stanu zanima me da li bi ih trebala držati na nižoj temperaturi?

govorim o suhim- bez kreme kolačićima...
    Špajza.

Kutije za hranu - limene i plastične.

Nešto je otvoreno i samo na pladnjevima (kuglice od smokava, kuglice od keksa i kokosa, crna salama s bademom). Engleski kolač sa suhim voćem samo zamotam u celofan.

Medenjake zatvorim u limenku ili duboku tupperware posudu s nekim drugim saftnijim kolačima (npr. stavim jedan čupavac) pa povuku vlagu i brzo otpuste, budu fini mekani. Vrijedi i za raspucane kifle od oraha, ali nisam ih još ispekla ove godine.

Neke kolače tipa karlbadska pita ili londoner šnita (ne znam još koju ću napraviti) držim u plehu u kojem su se pekli i režem po potrebi, ako nema dosta kutija za spremanje, jer poberu mi klinci za lego-garniture...

Kremasti kolači - frižider. Znala sam tortu držat na balkonu, ali prehladno je ove godine...

Osoblje foruma spajalica's Avatar

kod mene gotovi paprenjaci i zvjezdice.
    danas radimo medenjake one od bake Ane, jer su mekani, samo da cu ih uroniti u otopljenu cokoladu.
    bajadera isti recept kao kod apri, osim sto ja stavljam bademe, a gore uvijek otopim neku cokoladu s nugat masom, sto im da smek.
    napravit cu jos i banana brot,
    tortu od narandze
    probat cu i ja ove od princess puffy
    i jos one koje je neko linkao s da mi je nesto slatko, one s bademom u l isticima.
    zato sam ja ovaj vikend radila samo ove suhe. drzim ih u limenim kutijama u spajzi, a od kvarljivih imam samo tortu i nju drzim ili na balkonu, a ako je vani toplo onad u frizideru.

ja sve držim u limenim kutijama, u frižideru
    između slojeva stavljam papir

tomita's Avatar

Ja držim u podrumu, u limenim i plastičnim kutijama. Hladno je, a ne smrzava se.
    Zasad su gotovi: medenjaci, medene šape, breskvice i neki orah keksići (recept nađen na coolinarici pod imenom milijun komada). Rafaello je u izradi...točnije rezuckanju.
    Mislim da ću ove godine ispeći još koju vrstu, ne znam točno što...ovisi o kompliciranosti izrade, jer ako sam sama mogu i nešto zahtjevnije, a ako moram Zvrčkicu nositi na leđima onda svakako u obzir dolaze samo jednostavne varijante.

kikic's Avatar

Uh curke čitam ove vaše receptiće za sitne kolačiće i baš mi je žao što ih neću praviti ove godine jer ih MM mrzi (dosad sam pravila brdo i onda ih samo ja papam), dakle samo kremasti ove godine . Vjerojatno mačje oči i čudo od jednog jaja ili kinder pingui

kalimero's Avatar

Ja sam napravila sve suhe, desetak vrsta iako sam lane više podjelila nego smo pojeli

-četiri vrste od jednog tijesta ( sa foruma )
    -medenjake
    -krancle
    -one bezimene od princess puffy
    -kolačiće od narandže i kakaa od thlaspi
    -oraščiće
    -rafaelo
    još ostaju obavezne krem šnite i možda neki sa kemom možda nešto sa narandžom.

kalimero's Avatar

Evo i sličica
    božićni kolačići

kikic's Avatar

Quote Originally Posted by kalimero
    Evo i sličica
    božićni kolačići
    super izgledaju!

Quote Originally Posted by kikic
    Evo i sličica
    božićni kolačići
    super izgledaju!
    šta je-je

kikic's Avatar

Jedno pitanje, kako radite kremu za mađaricu?
    Ja imam recept gdje se šećer uprži dok se ne rastopi do karamele, tad se ulije mlijeko i uvijek tako radim ali se taj karamelizirani šećer tad stvrdne kad se mlijeko ulije i onda ostavim kuhati na plinu dok se ne rastopi.
    E sad, ta krema je super ali dosta mlijeka iskuha i onda mi bude malo kreme. Da povećam količinu mlijeka od one u receptu? Lastane pomozi
    Moja svekrva pravi onu kremu od brašna i mlijeka i šećer doda na kraju s margarinom, kad se ohladi ali meni se to ne sviđa, ona moja ima bolji okus zbog tog karameliziranog šećera.

Administratorica puntica's Avatar

Quote Originally Posted by marta
    - spekulas kekse
    može recept?

MalaSirena's Avatar

Quote Originally Posted by kikic
    Ja imam recept gdje se šećer uprži dok se ne rastopi do karamele, tad se ulije mlijeko i uvijek tako radim ali se taj karamelizirani šećer tad stvrdne kad se mlijeko ulije i onda ostavim kuhati na plinu dok se ne rastopi.
    E sad, ta krema je super ali dosta mlijeka iskuha i onda mi bude malo kreme. Da povećam količinu mlijeka od one u receptu? Lastane pomozi
    Moja svekrva pravi onu kremu od brašna i mlijeka i šećer doda na kraju s margarinom, kad se ohladi ali meni se to ne sviđa, ona moja ima bolji okus zbog tog karameliziranog šećera.
    Radim tako i mlijeka mi ima skroz dovoljno. Možda predugo kuhaš? Tijekom kuhanja miješam da se što prije rastopi taj karamelizirani šećer.

lasica's Avatar

ja radim ovako mađarica
    Tijesto
    300 g brašna
    30 g svinjske masti
    100 g šećera
    200 ml kiselog vrhnja
    pola praška za pecivo

čoko Krema
    500 ml mlijeka
    50 g kakaa
    50 g čokolade za kuhanje
    150 g šećera
    3 žlice brašna

a za karamel kremu imam iste sastojke samo što rastopim šećer,pa dodam 400ml vrućeg mlijeka pa kad se karamel rastopi sve drugo što sam prethodno pomiješala u preostalih 100ml mlijeka.

lasica's Avatar

e da ako radiš sa kupovnim korama i meni je ova mjera bila nedostatna za kremu,tak da bi vjerovatno trebalo više kreme ukuhati.
    ovo sam ja dobila za kupovne kore kao mjeru ali nisam probala:
    7,5 dl mlijeka
    350 g šećera
    100 g čokolade
    40 g kakaoa
    45 g škrobnog brašna (Gusnel)

MalaSirena's Avatar

Samo da dodam - mađaricu radim od pola kile brašna, a kremu od 1 litre mlijeka.

Ja sam za sada napravila 4 vrste suhih, još moram zvjezdice s marmeladom i neki kremast, a mm naručio i rum kuglice. Daniel hoće rafaelo ali neznam hoću li stići, ako ne, bude za NG.

Ja jako volim trostruki užitak pa ću vjerijatno toga napraviti

kalimero, super izgledaju kolačići

sasana's Avatar

Napravljena i vodila se zestoka borba oko zaustavljanja termita da ju pojedu prije vremena.

i Napolitanke bake Ane - (i tu sam morala biti stroga da se ne pojede - ali sa sobom)!

sasana's Avatar

Sorry Napolitanke bake Anke - mea culpa

Mamita's Avatar

Evo i sličica
    božićni kolačići
    ok vidimo se

marta's Avatar

Quote Originally Posted by puntica
    - spekulas kekse
    može recept?
    50 dag brasna
    10 dag marcipana
    1 jaje
    secera u prahu po zelji - 10-15 dag
    zacin za medenjake
    ide i maslac ali moram tocno provjeriti kolicinu kad dodjem doma.

Jel radio netko kolačiće sa brusnicom i bijelom čokoladom sa bloga da mi je nešto slatko,mislim da je Mima rekla da će probati?
    Još jedno pitanje za Apricot-u one zvjezdice sa marmeladom i plus ultra kakvo brašno ide ?Tenks

može samo meko
    ili pola pola

Quote Originally Posted by studena
    Jel radio netko kolačiće sa brusnicom i bijelom čokoladom sa bloga da mi je nešto slatko,mislim da je Mima rekla da će probati?
    Ja sam radila, odlični su

Mima's Avatar

Ja ću vjerojatno sutra, danas ću raditi išlere.

lara01's Avatar

Pitanje za sve one koji su radili lagano slane čokoladne kolačiće sa damijeneštoslatko bloga, kakvo je to brašno za prhka tijesta?
    Jel može mješavina glatkog i oštrog?

hvala

Fala cure- dakle kolačići od brusnice i čokolade, zvjezdice i kiflice su moj izbor. Obzirom da radim cijele dane do Božića meni dosta.

Mima's Avatar

Ja sam jučer napravila kolačiće princess puffy. Meni su jako fini a Lea mi je reka da sam zaboravila staviti šećer Istina, nisu baš slatki.
    Vjerojatno sa čokoladom dobiju slatkoću. Ja sam ih dio namjerno ostavila bez glazure, radi MM-a koji je wannabe dijabetičar.

Danas planiram išlere, a sutra one keksiće od badema i od brusnica, budem li imala snage.

Matilda's Avatar

Quote Originally Posted by lara01
    Pitanje za sve one koji su radili lagano slane čokoladne kolačiće sa damijeneštoslatko bloga, kakvo je to brašno za prhka tijesta?
    Jel može mješavina glatkog i oštrog?

hvala
    Piše na njemu, za prhko tijesto. Podravka ima baš namjenska brašna (za prhko, za vučena, za biskvit, za dizana ...), ovo za prhko tijesto je kao glat brašno.

Kalimero, čestitam, predivno...

Quote Originally Posted by Mima
    Ja sam jučer napravila kolačiće princess puffy. Meni su jako fini a Lea mi je reka da sam zaboravila staviti šećer Istina, nisu baš slatki.
    Vjerojatno sa čokoladom dobiju slatkoću. Ja sam ih dio namjerno ostavila bez glazure, radi MM-a koji je wannabe dijabetičar.

Danas planiram išlere, a sutra one keksiće od badema i od brusnica, budem li imala snage.
    koji su to?

Mima's Avatar

Jedni su od badema a drugi sa brusnicama i bijelom čokoladom - oba sa damijeneštoslatko bloga

kalimero's Avatar

Mamita:

kalimero (napisa):
    Evo i sličica
    božićni kolačići

ok vidimo se
    Nebih imala ništa protiv :D , može ti malo i anchie 76 donijeti

kalimero's Avatar

kikić:
    Ja tu pitu sa uprženim šećerom zovem karamel pita. Za mađaricu kuham
    1 l mlijeka
    20 dkg šećera
    3 rebra čokolade
    5 kašika brašna oštrog ( uzvrh pune )
    Kad se to ohladi dodam
    5 dkg putra izrađenog

Jedni su od badema sa damijeneštoslatko bloga
    mima jesi radila ovo?
    evo moja prva tura je sva zdobljena i ne lici na nista, ali klinci gustaju, jer jedu. meni je sve smrvljeno :/ .

Mima's Avatar

a joj meni, nisam, to isto planiram za sutra. A sve si mislim da baš i ne djeluju jednostavno, za moje sposobnosti :/ . Možda da probam sa pola količine, ionako imam dva bjelanjka koji mi ostaju od išlera.

Quote Originally Posted by spajalica
    Jedni su od badema sa damijeneštoslatko bloga
    mima jesi radila ovo?
    evo moja prva tura je sva zdobljena i ne lici na nista, ali klinci gustaju, jer jedu. meni je sve smrvljeno :/ .
    one što u kao čipka?

i ja bi ih radila ali me strah

ja sam radila one kao čarobne švetske ili kako se već zovu sa aromom gorkog badema i kokosom

nisu loši, ali nisu baš čarobni, bar ne meni

Mima's Avatar

a70v, ne čipkasti nego ovi

KESI S BADEMIMA I ČOKOLADOM

povuklo me k njima što sam kupila jeftine bademe u listićima u Lidlu

ako se ohrabrite onda stavljate sto manje hrpice, veliki razmak, dodajte glatko brasno, pazite ne njih cijelo vrijeme i odmah ali odmah skidajte s papira. ukusni su ali fakat nisu za raditi kako tamo pise u strci.
    ajd poslikam ja svoje pa da se skupa nasmijemo mom remek djelu

i jos da dodam, ja sam zadnje dvije ture vadila iz pleha u pecnici. imam pleh koji ima jednu stranu pod kutem od 45 stupnjeva i onda nisu komplicirani, ali cim se izvade van s plehom i vade prva dva idu lako, ali ostali se jednostavno lijepe i lome

marta's Avatar

Quote Originally Posted by puntica
    - spekulas kekse
    može recept?
    50 dag brasna
    10 dag marcipana
    1 jaje
    secera u prahu po zelji - 10-15 dag
    zacin za medenjake
    ide i maslac ali moram tocno provjeriti kolicinu kad dodjem doma.

provjerih, ide cijeli maslac.

miksati omeksali maslac s marcipanom i secerom, pa dodati jaje, pa zacine, pa prosijano brasno. Ostaviti bar 2 sata u frizideru. pece se na 220 oko 10min. meni su se pekli manje - cca 7-8 minuta.

Osoblje foruma Mimah's Avatar

Quote Originally Posted by MoMo
    radim (...) zobene kekse sa marelicma za Lulu ( ali i za nas)...
    Gdje je receptić za ovaj? Hvala!

Mamita's Avatar

kalimero

prijavljujem:
    kasatu od plazma keksa predobre su mi
    i janocckin tradicionalni dark fruit cake koji kobajagi može stajati 4 mjeseca svašta eno ga trećine već nema
    idem nać recepte

Page 4 of 7 FirstFirst ... 23456 ... LastLast