princess puffy prvotno napisa
Linzeri
300g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
70g šećera u prahu
280g maslaca
60g žumanjaka (oko 2) iz tvrdo kuhanih jaja, ohlađeni i protisnuti kroz sito
12g mljevenog cimeta
žlica tamnog ruma
50g sitno samljevenih oguljenih badema
malo soli
pekmez od marelice i malina
1 jaje (za premaz)
Narezati maslac na kockice i razmutiti dok ne postane pjenast.
Samljeti oguljene bademe sa šećerom u prahu. (Šećer će pokupiti masnoću od badema.) Samljevene bademe i ostatak šećera u prahu dodati u maslac. Staviti i prašak za pecivo, cimet, malo ruma ili konjaka i kuhane žumanjke. (Od njih će tijesto biti prhkije i mekše.)
Na kraju dodati brašno da se sve poveže. Tijesto će biti dosta mekano i s njim treba pažljivo rukovati.
Tijesto rukama još povezati i podijeliti u dva dijela. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na sat vremena.
Razvaljati tijesto na tanko što brže, kako se ne bi zagrijalo i postalo premekano i ljepljivo. Izrezati četvrtaste keksiće i polovicu njih probušiti, da se kroz rupicu kasnije vidi pekmez.
Slagati u tepsiju, svaki keksić premazati smjesom od razmućenog žumanjka i vrhnja i peći 5-7min na 180C.
Mazati pekmezom po želji.
E sad, Ana je govorila kako je tijesto mekano i brzo još omekša od topline pa je dosta teško s njim raditi. Meni je bilo užasno gnjecavo i bilo mi je totalno nemoguće oblikovati ih pa sam dodala još malo brašna, tek toliko da mi bude dovoljno kompaktno da ih mogu izrezati. I ispali su odlično. :D