prvo ih skuham
onda stavim u pećnicu
i...
čim i kad za zalijem da budu fine mekane
vrhnje, jaja?
mlijeko?
help, help
koliko se kuhaju ako ih milsim u pećnicu? 10min? pola sata?
prvo ih skuham
onda stavim u pećnicu
i...
čim i kad za zalijem da budu fine mekane
vrhnje, jaja?
mlijeko?
help, help
koliko se kuhaju ako ih milsim u pećnicu? 10min? pola sata?
one kupovne?
skuhaj deset minuta, pa deset minuta zapeci na 180.
Ili dok ne porumene.
(a i ne moraš ih kuhati, nego ih samo ispeci)
Možeš preliti umućenim vrhnjem i jajetom, ali tek pred kraj pečenja (samo ubaciš da se jaje zapeče)
Ili ih samo skuhaš i poslužiš prelivene prženim prezlama, šećerom i vrhnjem![]()
Ja radim domaće-naučila me baka.Kuham u slanoj vodi 10 minuta.
Ona je stavljala domaće vrhnje,ja prelijem s vrhnjem za kuhanje i pečem 20 min na 220
Nauči i nas!ronin prvotno napisa
Meni nikada ne ispadu kako treba - raspadaju mi se.
Evo klasičan recept za štrukle
Ako hoćete više duplajte smjesu.
Sastojci
TIJESTO NADJEV
15 dag brašna 50 dag svježeg sira
1 žlica maslaca 1 dl kiselog vrhnja
1 jaje 2 jaja
2 žlice ulja prstohvat soli
5 dag maslaca
1 dl vrhnja za kuhanje
POSTUPAK
Zamijesite tijesto od brašna,rastopljenog maslaca i jaja.
Mijesite što duže.
Tijesto premazati uljem,prekrite VLAŽNOM krpom i pustite 20 min.
NADJEV
Razmutiti jaja i u njih dodati ocijeđeni svježi sir,kiselo vrhnje i sol.
(Ako želite SAVRŠENE štrukle kupite na Dolcu sir i vrhnje od kumice i koristite njih s tim da vrhnje kojim ćemo zapeći štrukle ipak malo pomiješajte i sa vrhnjem za kuhanje da budu sočnije)
Stol pobrašnite i razvaljajte tijesto koje zatim razvaljajte rukama da bude što tanje(idealno na četvrtastom stolu)
Neka se mrvu posuši a zatim ga premažite rastopljenim maslacem.
Staviti nadjev i zarolati.
Ako nemate spravicu za rezanje tijesta onda po zagorski:rubom tanjura režite štrukle na komade od cca 10 cm.
Kuhati u slanoj vodi MAKSIMALNO 10 minuta(po potrebi i kraće ili će vam se raspasti)
Na kraju staviti u protvan,preliti vrhnjem za kuhanje(ili pomiješanim) i peći 20 min na 220.
Neusporedive sa onim kupovnim!
Opaska:NADJEV sam greškom napisala kraj TIJESTO
Sad je gotovo.. vec sam izgubila volju da ih pravimronin prvotno napisa
Uh kad se vratim s puta , domace struklice ...Odakako sam se udala nisam se posteno najela
![]()
Budeš onda došla k meni na jedne a i posjetiš baku!![]()
Za one koji nemaju volje sami raditi tijesto:
Kupite gotovih 8 velikih debelih kora ( ja kupujem na gajničkom placu i odlične su 16kn/kg).
Nadjev:
50 dag sira
malo vrhnja
malo soli
Pošpricajte koru s malo ulja i razmažite nadjev u tankom sloju(toko voli sir može i deblje). Savijte koru kao za štrudlu. Zamotajte u krpu(isto kao da radite štrudlu od krpe, najbolje je postaviti štruklu dijagonalno u odnosu na krpu) i zavežite krajeve krpe jedan s drugim. U velikom locu zakuhajte vodu i ubacite u krpi zamotane štrukle. Kuhajte 10-15 minuta na laganoj vatri. Izvadite iz vode i odmotajte štruklu. Prelite prezlama poprženim na ulju ili pripremite u pećnici.
Ako treba budem slikala rolanje i vezanje jer ne znam kako bih to objasnila.
:D Uh bakine strukle su do sada bile najbolje strukle , a posto ste iz istog mjesta , ne sumnjam da ti je recept medju najboljimaronin prvotno napisa
![]()
Ja nedavno probala prave žumeračke štrukle u saftu.
Kak je to fino.Evo recepta:
Tijesto:
500gr brašna
1dcl ulja
1 žličica soli
mlaka voda
Nadjev:
500 gr sira
2 jaja
1 dcl kiselog vrhnja
malo soli
Posuti po stoljnjaku brašno i razvući tijesto kao za štrudle,samo malo deblje.Nadjenuti ga i zarolati.Rezati tanjurićem.
U međuvremenu napraviti zapršku od ulja,brašna i malo crvene paprike.Doliti vodu i posoliti.Kada voda zakuha staviti štrukle,kuhati 10-15 min.Pred kraj dodati malo kiselog vrhnja.
Radila sam ih do sad dvaput i stvarno su super,jedino kaj sam ja pohlepna pa napravim više i onda ih pola skuham na slano,a pola zapečem.Te koje pečem zalijem sa slatkim vrhnjem.
I ja bi posjetila baku (čitaj: smajliću cure sline)ronin prvotno napisa
![]()
![]()
A tko ti brani!Tessa prvotno napisa
![]()
čim završimo s onim našim "drugim" topicom, jer kad navalim neću se znati zaustaviti
![]()
To nisu štrukle, to je pita.Irchi prvotno napisa