Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: pitanja o zitaricama

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno pitanja o zitaricama

kupila sam danas:
    razene pahuljice
    jecmene pahuljice
    rizine integralne pahuljice
    heljdinu kasu

nis me ne pitajte- raspametila sam se kad sam dosla na onaj odjel di to stoji u mercatoru/mercatoneu/kajjaznam.

e- samo sad ne znam kaj bi s tim :sramsram:
    na vrecicama su neki recepti za juhe i tak nekaj s tim, na svemu pise da se treba prokuhati 2-3 minute ( nesto i vise)

jel mogu ja to nekak pripremiti Rebecci s mlijekom?
    (btw- jel ona premala za rizino mlijeko? razmisljala sam i o tom, al me mm na srecu odvukao iz ducana prije nego sam mu cijelu placu potrosila)

jel se treba prokuhat prije u vodi pa onda procijedim i pomijesam s mlijekom?

jel ona uopce vec moze kaj od toga jesti?

( mislim- ak nemre- svejedno mi recite kak se priprema- bu lucija jela)

hvala!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kakve su ti to pahuljice?

Mislim, mi smo poceli dohranu sa rizinim, pa jecmenim, pa zobenim pa psenicnim. Al to su bile one sitnicke kaj ih samo umijesas u mlijeko ili vodu ili (kasnije) kasicu, nije ih se nis trebalo kuhati.

Riza je od svih njih najmanje riskantna sto se tice alergija (mada ima ljudi koji su alergicni na rizu), al ne bih ti znala za rizino mlijeko - od cega se ono radi (osim rize, naravno )?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A, sad sam skuzila, ti si kupila one obicne pahuljice, ne one bas za bebe :mlotek po mojoj glavi:.

Ma mozes joj to davat, samo dobro prokuhaj (ide ti u principu dva-tri vode na jedan pahuljica) i ako treba, spasiraj.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Rižino mlijeko je OK za bebe, a radi se od riže i vode
    Obično se još doda i hladno prešano suncokretovo ulje i mrvica morske soli (mora pisati u sastavu). AA čak više voli kašice napravljene s rižinim mlijekom nego s mojim.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bilo bi najbolje da pahuljce (bilo koje) prije pripreme zmiksaš još jednom u multipraktiku, tak da budu sitnije.

Ja sam ih irmi pripremala sa vodom u omjeru 1:2 ili 2,5.
    Kad zakuhaju, smanjiš vatru na najmanje i kuhaš još 15-20 min.
    Poslije možeš dodat ječmenog slada (još jedan atak na plaću tvog mm-a).

Ja sam te pahuljice uvela Irmi tek iza 8 mj. ak' se ne varam, a još ih i dan danas voli za doručak, samo u to sve dodamo prethodno namočenih grožđica i narezanu ili naribanu jabuku.... mljac.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znaci- moram ih prokuhat.
    okidoki.

je, Ancice- to su ove 'obicne' pahuljice, za velike, od firme 'prima vita', ako kom kaj znaci to, stoje na odjelu 'zdravwe hrane'.
    pise da se prokuhaju 2-3 minute ( npr- na ovim rizinim)
    znaci-onda ih mogu prokuhat pa pomijesat s mlijekom, jel tak?

Mara- zakaj ih treba zmiksat?
    jel se onda krace kuhaju ili je to samo zato da bi ih dijete radje jelo?

( jer- ak je ovo drugo- ovo moje cudoviste nece nis zmiksano- muka isusova mi je davat joj nekaj od ovih kupovnih konzervica za bebe- stalno moram trazit nekaj kaj ima kakve- takve komadice u sebi jer inace- nema sanse; inace joj sve samo malo zdruckam s vilicom)

znaci- rizino mlijeko moze.
    super! bum kupila :smajlic shopingoholicar:

jecmeni slad?
    sramote, al ne znam kaj je to- jel bi to islo mjesto secera?
    mislim- ne secerim nis, mislim da joj ne treba, al ak ne bi htjela jest te pahuljice ovak- mogu joj to metnut?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Isto i ja dajem te pahuljice mom sinu. Samlela sam ih u blenderu, ali ne skroz sitno, nego 'nako, ima malo sitnog malo krupnog. te pahuljice i ja jedem u jogurtu, mleku, a njemu ih cesto dam u vocu koje je malo vodenastije npr breskva. Ja ih nikada nisam kuvala, fino se raskvase u tecnosti, treba samo stojati desetak minuta potopljeno u onome u cemu joj hoces dati.Ako ih neces mlesti, onda malo prokuvaj, brze se natope, i posle ih je lakse propasirati. I onda ih pomesaj sa jogurtom (nase omiljeno), mlekom, sokom, vocem, a mozes i voce i jogurt-pa dobijes vocni jogurt sa pahuljicama (takodje omiljeno)Ako ti cura ne voli bas puno slatko- ko i ovaj moj- ne moras sladiti ni sa cime.rizino mleko je ionako malo slatkasto.to ti je fin dorucak i za stariju curu a i za tebe. Pozdrav zenskama od Djure!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ines prvotno napisa
    Mara- zakaj ih treba zmiksat?
    jel se onda krace kuhaju ili je to samo zato da bi ih dijete radje jelo?
    Ne, miksas tek nakon kuhanja ako hoces da nema komada, da bude kasica.
    mislim- ne secerim nis, mislim da joj ne treba, al ak ne bi htjela jest te pahuljice ovak- mogu joj to metnut?
    mozes. a mozes i obicnu bananu nadrepat umjesto secera. ili sos od jabuka, mango i sl.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne moraš ih nužno dati s mlijekom, dosta je da budu prokuhane pa ih pomiješaš s voćem (od tih pahuljica ja sam koristila samo rižine integralne i nakon godinu dana ječmene jer su bile dost krupne; najčešće je dobivao prosene i zobene pahuljice, a tak je još i danas)

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam napisati da nije potrebno stavljati slad, daš prokuhane pahuljice vulgaris pomiješane s nekim voćem, a kasnije jogurtom i sl. Tanova omiljena kombinacija je prosene pahuljice kuhane u mlijeku sa suhim marelicama, bez ikakvih dodataka. Okus je tak grozan, ali njemu je fino

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma meni je valjda mozak ispran u kombinaciju 'ak u sebi ima naziv pahuljica- jede se s mlijekom'

zakaj se to uopce prokuhava?
    mi zobene jedemo sirove ( s mlijekom, ofkors, niste ni sumnjale), uopce mi nije nikad palo na pamet da ih kuham :sramsram:

i jel smije ona to sve sad jest ( ima 8 mjeseci)?
    znaci- rizine smije, a zob, raz, jecam, heljdu?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prokuhavaju se da budu probavljivije, i za nas "velike" vrijedi isto.

Miksanje sam ti preporučila jer ja kupim zobene sitne pahuljice, pa su one bolje teksture, mislim , još ima grbica i đombica pa se tvoja mala nebu bunila, čini mi se da su one cijele ipak malo prežilave.

Od svih pahuljica ja preferiram zobene i to najčešće i radim.

Slad se stavlje za slatkoću, na jedan mali tanjur za npr. Rebecu pol čajne žličice, ja stavljam slad i ak u kašu stavim voće i grožđice - tak mi je finije. Slad je bolja varijanta od bilo kaojeg šećera jer nije tak slatko i to su sve složeni šećeri, kaj ti hoću reć, dijete ti od malo slada nebu postalo hiper ili ovisnik o čoksi.

Sve pahuljice se mogu skuhati i na mlijeku, rižinom, ali ja onda gledam da to nebudu rižine pahulje - nekak mi je to preveč riže. I to ti bude malo više slatka kašica.

Ja sam Irmi od 8 mj. više manje dala sve žitarice, sa izuzetkom heljde , jer ni mewni nije baš omiljena, ali u cjelovitom obliku, u pahuljicama smo imali probu sa rižinim i prosenim, a ostali smo na zobenim.

Inače, nemoraš ići sve do Mercatora, iam tih pahulja i cjelovitih žitarica i u DM-ovom odjelu zdrave hrane.
    Razne sladove možeš kupiti u Bio&Bio dućanima u Ilici 72 i Jurišićevoj neznamkojibroj.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajd super!

od sutra pocinjem dijete frustrirati zitaricama :cerek:

bum kuhala, kaj mogu- pa da svi kakamo ko grlice :D

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja Nuši već dugo dajem svakakve žitarice, pahuljičaste i one druge, a i pšenične klice - to obožava! I super kaka. A proljev je dobila dva puta kad sam joj dala "običnu" tjesteninu. Sladim joj sa rižinim sladom, to zato kaj je meni finiji od ječmenog.
    Pitam se jel smiju klinci jesti javorov sirup (doduše, nisam vidjela da ga ima koda nas za kupit...)?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Annar, ne znam da li bebači smiju javorov sirup, ali znam da ga ima u Bio&bio dućanima i sigurno ga ima u DM-u (oko 40kn mislim 250ml).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •