Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Zašto ne treba kupovati brandiranu vodu pakiranu u boce

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Zašto ne treba kupovati brandiranu vodu pakiranu u boce

Far too many countries purchase bottled water instead of just purchasing it from the tap. Not only is this common practice wasteful, the water consumed is frequently less safe than what comes out of your faucet. Read more about the truth of bottled water in this graphic.

http://www.onlineeducation.net/bottled_water/

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

bilo je negdje prije mj dana u emisiji provjereno isto o flaširanoj vodi i onoj iz pipe
    zaključak voda iz dućana 3000% ili tako nekako a iste kvalitete kao i ona iz pipe
    problem je što je voda pakirana u plastiku i stoji po dućanima mjesecim, godinama...

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mjesecim=mjesecima

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da su cijevi kojima voda dolazi do mene dobre - ne bih kupovala vodu u boci. no ovako - kad natočim u čašu, u njoj zna biti svašta. :/

a boce redovno recikliram.

više me brine brdo druge ambalaže koju moram kupiti da bih dobila neki sitni proizvod unutra.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Sveža Pekamska

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

prije par mjeseci sam gledala neki prilog gdje je bilo riječ o tome kako su zbog prevelikog otpada, zbog proizvodnje, transporta i upotrebe pvc boca, u nekom gradiću u australiji zakonom zabranili prodaju flaširane vode, nego su na iks punktova po gradu, po marketima i sl mjestim, postavljeni spremnici ohlađene vode, a ljudi si ju toče u neke boce namjenjene za višekratnu upotrebu
    kakva im je kvaliteta te vode, u usporedbi s onom iz pipe, nemam pojma

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nedavno sam u Beču dobila flaširanu bocu na čijoj je etiketi pisalo da se u boci nalazi voda iz vodovoda, a uz nju je došao i letak na kojemu je objašnjeno da je ta voda vrhunske kvalitete i da nema potrebe kupovati flaširanu vodu, nego je dovoljno postojeće boce puniti vodom iz pipe.

Već sam nekoliko puta čitala o istraživanjima u kojima su došli do zaključka da je voda iz vodovoda jednako dobra ili čak bolja od mnogih u bocama. Također, mnogi proizvođači flaširane vode na svoje etikete nacrtaju glečere, planine i "vječni led", a unutra se nalazi najobičnija voda iz lokalnog vodovoda.

Many scientists have run tests like that and have consistently found that tap water is as good for you as bottled waters that cost 500 times more.
    You have to look at the fine print to find out Everest Water is not from Mount Everest. It's from Corpus Christi, Texas. Glacier Clear Water is not from a glacier in Alaska. Its source is tap water from Greeneville, Tenn.

Big-selling Dasani and Aquafina are also just reprocessed tap water from cities around the country. One of Aquafina's sources is the Detroit River! At least the popular French water, Evian, does come from France.
    Bottom line, if you buy bottled water because you think it's healthier than tap, test after test shows no evidence of that. And if you buy fancy brands because you think they taste better, you're probably just buying the hype.
    http://abcnews.go.com/2020/Health/st...=728070&page=1

Također zgodno za pročitati: http://www.rd.com/your-america-inspi...icle51807.html i http://www.nrdc.org/water/drinking/bw/bwinx.asp

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MarikaPika prvotno napisa
    Sveža Pekamska
    Dobar!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    da su cijevi kojima voda dolazi do mene dobre - ne bih kupovala vodu u boci. no ovako - kad natočim u čašu, u njoj zna biti svašta. :/

a boce redovno recikliram.

.
    ovako i ja.

a to jesu li iste kvalitete, to me manje zabrinjava nego kemikalije koje kroz tu plasticurinu prelaze u vodu te izmedju ostaloga uzrokuju disbalans progesterona u tijelu...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Scientists in Germany have found that PET plastics -- the kind used to make water bottles, among many other common products -- may also harbor hormone-disrupting chemicals that leach into the water.

It's too soon to say whether drinking out of PET plastic bottles is harmful to human health, said lead researcher Martin Wagner, an ecotoxicologist at Goethe University in Frankfurt. But it now appears possible that some as-yet unidentified chemicals in these plastics have the potential to interfere with estrogen and other reproductive hormones, just as the infamous plasticizers BPA and phthalates do.

Wagner and a colleague used genetically engineered yeast to analyze 20 samples of mineral water. Nine samples came our of glass bottles. Nine were bottled in PET plastic. And two were in cardboard, juice-like boxes.

The specialized yeast -- which change color in the presence of estrogen-like compounds -- revealed estrogenic activity in seven of the nine plastic bottles (and both cardboard samples), compared with just three of the nine glass ones. Overall, Wagner said, levels of these compounds in the water were surprisingly high.

sad malo ljigi istrazivanje:

German mineral water comes from natural springs. So, to see if the estrogenic compounds were actually coming from the water itself, Wagner emptied the bottles and replaced the water with a pure snail medium and a tiny species of snail that is especially sensitive to estrogenic compounds.
    Eight weeks later, female snails living in plastic bottles had more than twice as many embryos inside their bodies compared to the glass-grown snails. "Something from the plastic," Wagner said, "must have leached out and changed the reproductive patterns of our snails."

Still, tests in his lab have shown far less estrogenic activity in tap water than in even the most "ultra-pure" bottled waters.

"Having done all of these experiments, I started drinking tap water," Wagner told Discovery News. "It might have other stuff in it, but at least it doesn't have estrogenic compounds."

to su dijelovi teksta kojeg sam sejvala u tekst formatu, kad sam skuzila da imam manjak progesterona i kad me je zanimalo zbog cega se to moze dogoditi.

na zalost, zbog katastrofa vode iz slavine u stanu u kojem zivim, osudjena sam na plasticne boce... probala sam britu ali ne ide...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

okej, može li mi netko od pobornika vode iz pipe reći - da li bi pio sivkastu ili smećkastu vodu? da li bi bili oduševljeni kad bi se nakon dvije čaše vode napuhnuli ko žapci?

da li biste npr. onima iz vrbana preporučili vodu iz pipe?

nemojmo generalizirati...

voda iz vodovoda može biti čista, no dok dođe do nas - u njoj bude svašta. pa biram ono od čega se osjećam bolje... ili manje lošije...
    ne zato što sam mazohista, pa uživam prazniti novčanik.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sorciere, u potpunosti te razumim. i meni je tako.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Uređaji za filtriranje vode na bazi osmoze su zakon!!!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj MartinaK prvotno napisa
    Uređaji za filtriranje vode na bazi osmoze su zakon!!!
    Ne znam, mi ovdje imamo reverse osmosis filter i meni ta voda nikako nije za pice. Mislim, ok, cista je ona i sto sve ne, ali nikako se ne mogu naviknuti na okus kojeg, jelte, nema. Voda je mutna dok se ne slegne, blago slankasta, ali u osnovi je vrlo slicna destiliranoj. Ne valja mi niti jako ohladjena pa stalno kupujem izvorsku flasiranu.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nemam pojma o čemu pričaš, jer je moja bistra i ukusna. Baš je neki dan jedan čovjek pio, a da nije znao i nije kužio razliku u smislu neugodnog okusa. Navodno da negdje drugdje je.

Da li redovito servisiraš?
    Ne znam što bi se to trebalo slegnuti u vodi, jer ništa ne bi smjelo proći kroz membrane filtera.
    Nekaj mi tu ne štima..

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi pijemo iz špine. Znalo se desiti da nađemo nekakve smećkaste točkice ili bijele točke u čaši ali to ubrajam kao dodatne minerale i vitamine. Ne kupujem flaširanu vodu, ne zato što puno košta (a košta) nego zato što mi nema nikakve logike da voda koja ko zna koliko dugo stoji zatvorena u plastičnoj boci, može biti bolja od ove.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ako odvrneš perlator, naći ćeš brdo "vitamina" i puno minerala u svim pastelnim tonovima, to je hrđa i kamenac. (Ocat preko noći ih odlično otapa)

Prema nekim autorima, kamenac i masnoće su jupi za naše zdravlje- krvožilnog sustava.

Slažem se sa tvojom misli o flaširanoj vodi. Oni ju provuku kroz ionizator ili uv zrake da bi ju dodatno sterilizirali prije isporuke. Gle bolja je od obične.

Nije toliko problem u vodi nego u cijevima! Cijevi su stare, negdje i azbestne, i propuštaju (zagrebački vodovod veli da gubi 40% vode!?!?!).

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

naša voda odvratno, odvratno smrdi na klor

usto je i mlaka, tako da ako želim piti hladnu, a želim, trebam pustiti da teče barem 3 minute.
    a i onda smrdi na klor.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi imamo onaj uređaj za vodu (spremnik od 18l u kojem se vodi hladi i zagrijava) i izuzetno smo zadovoljni.
    Vodu iz pipe uopće ne pijem - mutno bijela je. Pa kome je to normalno, neka slobodno pije.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

okej, može li mi netko od pobornika vode iz pipe reći - da li bi pio sivkastu ili smećkastu vodu? da li bi bili oduševljeni kad bi se nakon dvije čaše vode napuhnuli ko žapci?

voda iz vodovoda može biti čista, no dok dođe do nas - u njoj bude svašta. pa biram ono od čega se osjećam bolje... ili manje lošije...
    Ma, naravno, Sorcie.

Ako ti voda iz bilo kojeg razloga objektivno nije za piće, podrazumijeva se da ćeš kupiti onu koja je.

Međutim, većina ima ok vodu i ok cijevi.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Mi imamo onaj uređaj za vodu (spremnik od 18l u kojem se vodi hladi i zagrijava) i izuzetno smo zadovoljni.
    Vodu iz pipe uopće ne pijem - mutno bijela je. Pa kome je to normalno, neka slobodno pije.

mi isto imamo taj uređaj i to iz istih razloga koje navodi sorciere

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da zivim u Rijeci NIKADA ne bih kupila vodu u boci...u Zg, na zalost je druga prica (a nisam na vrbanima)

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

prebacit cu na 4 kuta

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

upravo je bilo zastrasujuci dokumentarac o ftalatima u plasticurini i bolestima koje uzrokuju

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

tko me zove?
    u diljem zemlje poznatim vrbanima sam
    i pijem vodu iz pipe
    ok, nisam u kritičnim zgradama, ali u zgradi do

kad je izbila afera i kolegi s posla (u toj zgradi) je voda bila masna, smrdljiva i gusta, nije mi bilo svejedno. prešli smo na flaširanu
    ali, budući sam imala gdje, dala sam uzorak svoje vode na analizu
    ne u vodovod, nego sama obavila u svom labosu na poslu i još par labosa - kvalitetom, sastojcima identična jani. od studene se neznatno razlikovala

da je voda bila loša, ostala bih na flaširanoj, ali ne na jani

dokle god je voda bistra, bez boje, okusa i mirisa (klor zanemarujem) pijemo onu iz pipe
    da je

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ja sam na Vrbanima i da, kupujem vodu. Nisam u prozvanim zgradama s problematicnom izolacijom, ali ipak mi voda nije dobra. Nije mi bila dobra ni na Preckom gdje sam bila podstanar prije Vrbana.
    Crpilista s kojih dobivamo vodu nisu vise tako dobro ocuvana da bi se voda mogla koristiti bez tretmana. okruzena su ili poljoprivrednim zemljistem (V. Mlaka npr) koje se tretira gnojivima i pesticidima, ili prometnicama, ili odlagalistima smecem.
    Ovu iz boce ipak neko prije pustanja na trziste ispita, pa bar svaku 100.000-itu bocu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    upravo je bilo zastrasujuci dokumentarac o ftalatima u plasticurini i bolestima koje uzrokuju
    a jel možda žvaćeš orbit ili slično smeće???

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj MartinaK prvotno napisa
    Nemam pojma o čemu pričaš, jer je moja bistra i ukusna. Baš je neki dan jedan čovjek pio, a da nije znao i nije kužio razliku u smislu neugodnog okusa. Navodno da negdje drugdje je.

Da li redovito servisiraš?
    Ne znam što bi se to trebalo slegnuti u vodi, jer ništa ne bi smjelo proći kroz membrane filtera.
    Nekaj mi tu ne štima..
    Sustav je redovno servisiran, sve je s njime u redu. Svekar i svekrva obozavaju tu vodu, muz i ja ne. Zapravo, ja je uopce ne zelim piti. Kroz membrane filtera ne prolazi nista, a slegnuti se trebaju mjehurici jer prolazi kroz filter/pipu pod jakim pritiskom. Valjda je to i razlog mutne, bijele boje.

Kao sto sam rekla, MENI je ta voda odvratna. Kao da pijem destiliranu, samo mrvicu posoljenu vodu.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj korason prvotno napisa
    Ovu iz boce ipak neko prije pustanja na trziste ispita, pa bar svaku 100.000-itu bocu.
    aha, moš' mislit 8)

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa

daj malo objasni

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    Citiraj magriz prvotno napisa

daj malo objasni
    potpis

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mene zanima gdje se moze dati voda na analizu i koliko to kosta?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I mene to zanima, pridružujem se pitanju.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    mene zanima gdje se moze dati voda na analizu i koliko to kosta?
    HZJZ, Služba za zdravstvenu ekologiju, Odjel za kemiju i mikrobiologiju voda, ne znam točno cijenu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •