Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: kako izbječi dijalizu?????

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno kako izbječi dijalizu?????

Radi se o mami 68 godina, i cca 50 kila viška, štos je u tome da joj slabe bubrezi i doktor kaže ak se ne srede do 2 mjeseca ( znači cca 2-3 mjeseca) da je veliki kandidat za dijalizu, da li bi u toj priči kaj pomogao čaj od zobi, slano je već smanjila. Za druge prehranbene stvari ne znam , jer ne živim s njom , ali bi je mogla uneke stvari uvjetiti..

Već je CCa 3 tjedna na Petrovićevoj tinkturi za urino ( toj joj svako malo nabavljam) , kaže da je na Uvinu. Teško se kreće, a ni nemože puno hodati , tak da vježbe ne dolaze u obzir.

Evo dostavila sam joj i zob, pa bu od sutra počela.

Ak ima kakav pametan savjet , preporučam se !!!!!

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Draga Jelena ovo su dosta šturi podaci ali sama pretilost ne dovodi do HD. Da li ti je mama dijabetićar ili ima problema sa tlakom?
    Debljina je povoljno tlo za upravo takve stvari a one između ostalog dovode do zatajivanja bubrega.
    Mama ti definitivno mora paziti na prehranu i smršaviti to joj je najbolji ljek i naćin da odgodi HD.
    Sretno

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naravno dijabetičar je cca 15 godina, a tlak ima već godinama, Jučer je počela piti čaj od zobi, rekla sam joj da ga MORa piti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Svakako bi morala (za početak) postići i stalno održavati što bolju regulaciju dijabetesa. Moguće da joj treba promjena terapije za dijabetes, ali to mora rješavati s dobrim dijabetologom.

U nekim slučajevima kada postoje oštećenja bubrega zbog dijabetesa, daju se male doze ACE inhibitora, lijekova koji inače služe liječenju povišenog tlaka. Kod dijabetičke nefropatije, bez obzira na to ima li pacijent povišen krvni tlak ili ne, nekada se uvode ti lijekovi. Ali naravno, to samo na preporuku dijabetologa ili nefrologa.

Ako ima hipertenziju, i to se mora agresivno liječiti. Inače, bez dobre regulacije šećera i tlaka, teško da će doći do poboljšanja, s čajem ili bez njega.

Nisam medicinar, govorim stvari o kojima su mene educirali moji liječnici. Sretno.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moj djed 32' godište je prije 3 godine završio u bolnici sa zatajenjem bubrega
    isto je dijabetičar+ visoki tlak
    do tada je za dijabetes koristio neke tabletice
    u bolnici su mu otkrili brdo bakterija u urinu koje su liječili antibioticima + dobio brdo ostalih lijekova za regulaciju rada bubrega i infuzije + 4 puta dnevno inzulin
    na infuziji i u bolnici je bio skoro 3 mjeseca
    ugradili su mu i onu cjevčicu za dijalizu, ali srećom nije mu trebala
    danas su mu nalazi skoro pa u granicama normale, ali i dalje koristi sve lijekove koje je počeo koristiti kad su mu otkrili zatajenje
    ako te zanima mogu pogledati koje točno

meni je čudno da je tvojoj mami terapija samo čaj od zobi :?

zašto ne tražite drugo mišljenje?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa
    moj djed 32' godište je prije 3 godine završio u bolnici sa zatajenjem bubrega
    isto je dijabetičar+ visoki tlak
    do tada je za dijabetes koristio neke tabletice
    u bolnici su mu otkrili brdo bakterija u urinu koje su liječili antibioticima + dobio brdo ostalih lijekova za regulaciju rada bubrega i infuzije + 4 puta dnevno inzulin
    na infuziji i u bolnici je bio skoro 3 mjeseca
    ugradili su mu i onu cjevčicu za dijalizu, ali srećom nije mu trebala
    danas su mu nalazi skoro pa u granicama normale, ali i dalje koristi sve lijekove koje je počeo koristiti kad su mu otkrili zatajenje
    ako te zanima mogu pogledati koje točno

meni je čudno da je tvojoj mami terapija samo čaj od zobi :?

zašto ne tražite drugo mišljenje?

Ovo sa zobi je moja ideja, da se malo očisti ima ona hrpu lijekova koje upotrebljava, za dijabetes ( tablete), masnoću, i tlak. Reko je doktor da će u veljači odlučiti kaj dalje s njom , ali da mu to najviše smrdi na dijalizu! Prije nekog vremenaje prestala i s antibioticima.

Ajde ak imaš vremena vidi kaj je on to ( i još uvijek) pije
    pa da vidimo dal se kaj tu podudara. Inače ona je samo 10 godina mlađa od tvog dede.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jelena.O, je li tvoja mama ima dijabetologa? Koji doktor odlucuje o njenoj terapiji za dijabetes? Koliki joj je HbA1c (glikozilirani hemoglobin)? Znate li kako se kretao kroz godine? Ide li na preglede ocnoga dna bar jednom godisnje?

Sto pije od lijekova za tlak?

Kao sto sam vec natuknula, imam osobno iskustvo zivota s dijabetesom i nekim njegovim komplikacijama, mozda bi te moglo zanimati.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

koji doktor? opce prakse? nefrolog? dijabetolog?

ima kakve nalaze uopće?

baš zbog toga što je 10 godina mlađa bi trebalo problemu pristupiti malo ozbiljnije :/
    jer konstatacija možda imate zatajenje bubrega + slijedi vam dijaliza i vidimo se u drugom mjesecu pa da odlučimo mi nikako ne idu zajedno

ja sam djedu promijenila doktora opće prakse jer je on jedini krivac što je dospio u tako loše stanje
    mislim imao je valjda 10 godina dijabetes, a nikakve kontrole ni dijabetologa nije vidio

lijekove napišem kasnije, moram pogledati (a sad ne stignem)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ima ona dijabetologa već cca 15 godina na VV, nefrologa na Svetom Duhu i kontrolira se svako malo ( cca 3-4 mjeseca) tak da nije baš bez nadzora.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovako sad (od 6.mjeseca ove godine) pije kalcijev karbonat, aspirin, caduet i koristi inzulin

prije je bilo još 2-3 lijeka više, ali se on ne sjeća kako su se zvali :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa
    ima ona dijabetologa već cca 15 godina na VV, nefrologa na Svetom Duhu i kontrolira se svako malo ( cca 3-4 mjeseca) tak da nije baš bez nadzora.
    A ima li dobro regulirani secer?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Citiraj jelena.O prvotno napisa
    A ima li dobro regulirani secer?

Da! u dobrim je granicama

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni se situacija s bubrezima popravila tek kad sam HbA1c spustila ispod 6%. I uz Irumed.

Inače, s dijabetesom živim puno dulje od tvoje majke, imam ga skoro 25 godina.

Ako je mamin šećer kroz svo ovo vrijeme stvarno dobro reguliran (HbA1c niži od 6.5%), onda njeni problemi nisu posljedica dijabetesa.

Sretno

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ona nije na iRUMEDU već par godina (2-3) nego upotrebljava lanternac ( ili tak nešto slično)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vjerojatno joj je nefrolog dao neki drugi ACE inhibitor, taj naziv koji spominješ nije mi poznat, ali na tvome mjestu ne bih brinula zbog toga. ACE inhibitori zbilja pomažu kod dijabetičke nefropatije, ali ne mogu je potpuno izliječiti. To ovisi o uznapredovalosti bolesti, glikemijama, krvnom tlaku.
    Ako su problemi s bubrezima kod tvoje posljedica dijabetičke mikroangiopatije, onda je ono što sam spominjala - što bolji šećeri, neophodno za oporavak. A opet, moguće je, ako su joj šećeri sasvim OK, da ona ima nešto nevezano za šećer. Ja spominjem glikemije, jer sam se uvjerila da ono što se naziva "zadovoljavajuće regulacija" često nije dovoljno dobro, i da stvarno nametnuti strožije kriterije pri liječenju. Ali to je vrlo zamršena priče, i nema smisla da sad sve to raspisujem.
    Nadam se da problemi koje ona ima nisu nepovratni i da je moguć oporavak i bez dijalize.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •