Ne znam da li bih ovo utrpala u pdf 9-13 godina ili ovdje...
Uhvatih sama sebe da radim propust. Svjesna sam ja toga već dulje, ali povremeno zaboravim pa me život podsjeti (trenutno sam na bolovanju zbog mlađega, pa imam malo više vremena premišljati).
Daklem, moji dječaci su lijepo participirali u kućnim poslovima, brizi za svoje stvari i drugo do početka ove školske godine. Povećanjem broja obveza (samo jedno slobodno popodne tjedno) njihova se pomoć u kućii smanjila na nulu.
I tako, odjednom uhvatim ja sebe da OPET pospremam njihovu sobu, da slažem njihove krevete, da brinem o tome jesu li sve zadaće napisane, sve knjige spremljene itd.
NIje mi teško. Ma NIJE mi teško. Ali dugoročno to je loše i teško mi je naći način kako da rasporedim dnevne obveze jednakomjerno - da nitko ne bude žrtva (ja često po inerciji upadam u taj lonac, nikom se ne da pa ja OPET ispraznim suđericu, namažemi svima cipele, odnesem smeće itd.). I onda se osjećam glupo i bedasto.
Problem se zove ovako: ako se ja ne pokrenem, nekako imam osjećaj da čitava obitelj stoji u mjestu i svi čekaju mene (često i mm, ne uvijek ali češće nego bih očekivala). Jednostavno, kao da ih preuzima inercija. U početku sam pridavala to umoru i platila gadan danak - i ja sam umorna, i mene često hvataju viroze, i najgore od svega - nije to dobro za djecu. Upala sam u rupu za koju se nikad nisam ni nadala da bih mogla - da idem iza djece i spremam kao da sam im brodski mali.
Zaprepastila sam se kako su lako moja djeca skliznula u uobičajene trutovske cipele iako su godinama uredno pomagali u kući. Sad kad bih očekivala VIŠE vlastite inicijative, nekako je ima manje... Ili je to zbog godina (bliži se pubertet)?
Pitanje: Kako, KAKO organizirati život da svi sve stignu, da svi budu više-manje zadovoljni i da sve što treba bude napravljeno? KAKO da djeca (ponovno) steknu radne navike i da se to uklopi s njihovim obvezama? Nikada ih nisam prisiljavala, oni su rado i od svoje volje pomagali, ali nekako je to naglo prestalo. I kaj sad? BEZ OBZIRA na njihove školske obveze, mislim da bi se morali nekako uključiti, jer inače ode sve danevelimkam.
Da napravim raspored i objesim ga na zid? Očito moramo prerasporediti posao, a ja nemam ideju... Kako vi to rješavate?