polfezna prvotno napisa
Evo da se osvrnem i na majkamarin post. Ono o ucenju tolerisanja frustracije mi malo bode oci. Sigurna sam da se dete tome moze nauciti i da je poslusnost deteta zasluga roditelja. Ali trogodisnjak nema frustracije zato sto je bezobrazan vec zato sto je mali i itekako svesan autoriteta roditelja i svoje nemoci koju ne moze prevazici samo zato sto je manji od roditelja. Suzbijanje tih frustracija smatram samo kao odgadjanje problema na recimo pubertet ili jos gore odraslo doba.
Nemojte me pogresno shvatiti, ne mislim da detetu treba sve dopustati, samo mislim da ga ne treba uciti da "guta" i frustracije drzi u sebi.
Učenje da toleriše frustraciju sam spomenula u kontekstu da nauči da radi stvari koje su neprijatne ali korisne.
Upravo će se u pubertetu to pokazati kao jedna od korisnijih stvari koje je dete usvojilo kada se nađe pred gomilom školskih zadataka koje prevazilaze nivo Inteligentanjeipazinačasu, kada se nađe u kompleksnim interakcijama sa profesorima - autoritetima,novim prijateljima,novim i većim problemima odrastanja...
U pubertetu najvećih problema imaju deca permisivno odgajana koja ne znaju šta žele,koja nemaju samodisciplinu da obavljaju školske obaveze i koja mogu doći u konflikte sa školskim drugarima i nastavnicima jer u spoljnom svetu ne vlada zaštićena kućna atmosfera.
Takođe,ko još loše prođe u pubertetu.Dete koga su previše kažnjavali tj zlostavljali a nisu mu postavljali zahteve,obaveze i nisu ga pohvaljivali i nagrađivali.