Anita-AZ prvotno napisa
Kao prvo da kazem da sam (ma koliko to zločesto bilo) sretna što nisam sama u ovoj frustrirajućoj fazi s djetetom.
Imam različita mišljenja na ovu temu:
- Slazem se da treba procjeniti koja su nasa pravila i zahtjevi nevazni, a stvaraju obostranu frustraciju. Gdje su nečije granice, osobna je stvar i dok funkcionira (dugoročnije) - ja smatram da je to ok.
- S druge strane, izbjeći djetetovu frustraciju ponekad postaje jedini cilj koji roditelji imaju i priznajem, našli smo se i sami u toj situaciji jedno vrijeme. I nismo je rješili. Frustraciju nismo.
No, shvatili smo da će uvijek biti stvari koje dijete ne želi i da zapravo nije poanta u tome ŠTO je to, već je poanta da se dijete nauči nositi sa ograničenjima i zahtjevima ovog zivota i svijeta (i nasih tijela).
I to je možda jedna od najvažnijih životnih lekcija, za koju vjerujem, da i sami učimo dan, danas.
Tako da... povlačenje granica što je dopustivo, a što nije, možda i nije toliko važno, koliko je važno pomoći djetetu da barem shvati zašto se ljuti i pomoći mu da se odljuti, a ako je to neizvedivo, dopustiti mu da osjeća što osjeća, umjesto da negativne emocije djeteta počnu krojiti naše odluke. Najmanji je problem element manipulacije u tome, već je ključno u tome da dijete uči da se time kad se loše osjeća i ponaša - dolazi do rezultata, a to je u najmanju ruku bolno za njega. Dugoročno takoder.
Zato i ne znam rjesenje. Mislim da trebamo jasno znati sto nam je ok i nije i dopustiti odmah ono sto nam je ok (bez obzira sto drugi mislili o tome...), ali kad krene ona frustracija, u tom momentu je daleko vaznije shvatiti da sad uči nešto važnije od prljave kose, prljave majce koju želi opet nositi ili prevelike piđame koju je baka kupila, a on je želi nositi u vrtić kao trenirku...
Sve je to nebitno. Bitno je pomoći mu da shvati da su to neka ograničenja koja on moze prevladati. A ako ne moze, da je i to ok. A mi? Mi pritom znamo da je ovo najteži zadatak u životu koji smo dobili. Ne samo biti roditelj. Već biti čovjek. Čovjek koji uči o NEmogućnostima. Kako to ne bi bilo frustrirajuće? Naravno da je! Ali to nije razlog za bijeg od toga.
To je poanta svega što vidim u tome. A rješenja. Eh. Proširiti granice, očeličat živce i uvijek imati na umu DUGOROČN(ij)U korist/štetu od onoga sto odlučujemo upravo sad.
I za kraj.. grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....