Ms. Mar prvotno napisa
Razumijem ova razmišljanja o izbijegavanju frustracije i slažem se da to nikako ne bi trebao biti vodič u našem odnosu prema djeci. Ali moram s vama podijeliti kako primjećujem da je tih frustracija ionako stvarno puno, bar kod mog dvogodišnjaka. On bi da nije snijeg, pa da nije kiša, pa da vani nije navečer mrak, pa danas čuje u haustoru neke zvukove i kaže: 'Stiže tata!', ja kažem: 'Nije, tata je još na poslu.' A on: 'Mama, molim te da je tata.' To su stvari na koje ja ne mogu utjecati. Pa onda sve one stvari koje mu ja ne dopuštam, a on bi htio. Ma danas ih je bilo barem 20 (ok, trenutno je u toj fazi da bi svašta nešto što ne smije, nije mu prvi put, nakon toga obično slijedi jedna lijepa faza i neki napredak). Pa hrpa stvari koje ja tražim od njega, a njemu se to baš ne bi. A da ne kažem koliko je frustracija što bi on nešto htio sam, a još ne može. Itekako se suočava sa ograničenjima vlastitog tijela. To su srećom uglavnom ograničenja koja će svladati. Ali morate primjetiti da je to prilično puno frustracija za jednu malu osobu. Prirodni zakoni će ga naučiti tim ograničenjima. A sigurno će se i naša kultura o tome dosta pobrinuti. Ne mogu se baš ovako iz prve sijetiti osobe koja ne poznaje ograničenja vlastitog tijela, ali zato ih poznajem previše koji ni ne slute vlastite mogućnosti.
Inače, ne mislim niti da je tromjesečno nepranje kose znak zanemarivanja djeteta, niti da je pranje kose na silu znak zlostavljanja. To su samo metode u nedostatku boljih. A ja vjerujem da postoje bolje. Ne želim dijete uvjeravati da se takve stvari moraju. To je čista laž. Eto, polfeznina curica je dokaz da se ne mora. Ja želim da on pere kosu ili zube zato što je to meni važno. A važno mi je da A) zubi budu oprani, lijepi i zdravi, B) on stječe higijenske navike i uči brinuti o svome tijelu i cijeniti ga, C) pri tome ne narušim njegovo dostojanstvo i D) se pri tome osjećamo koliko god je moguće dobro (jer veći dio dana prolazi u takvim nekakvim aktivnostima). Kad to ovako popišem vidim da je puno stvari u igri i zato nije ni čudno koliko truda ulažem u to (mogla bih nabrajati i nabrajati s čim smo sve radili male korake prema naprijed). Mogla sam jednostavno to raditi na silu pa bi nakon nekog vremena popustio, ali tada bih ostvarila samo točku A.