Ne znam odakle da krenem.Uspjela sam izbjeći mastitis, dva put sam bila na rubu da će mi cice eksplodirati. Masaže, topli oblozi, masaže, ne znam kako, ali preživjeli smo.
U međuvremenu ragade na obje cice. Preživjeli smo i to. Vrištala sam koliko me boljelo. Na sreću, nije išla krv, ali svejedno mi je bilo strašno.
Lijeva bradavica uvučena, riješili smo i to, iako smo se danima patili. Mališa ju je izvukao nakon nekog vremena, ali bila je patnja da sisa iz te dojke.
Samo sam jednom uspjela izdojiti u bočicu, uopće to ne mogu, kap po kap jedva nekih 10 ml pa sam odustala od tog koncepta.
Htjela bih da mi sin samo doji, međutim, preko noći sam skužial da mi cice potpuno omlohave i da nemam mlijeka jedan dio noći. Da mi se napune cice negdje u periodu od 6 ujutro do 9. U šest ga zadnje podojim i onda kad se probudim u 9h, cice budu velike i pune. Od ponoći do tih 6 cice slabe, grozno. Zato mi se danima događalo da mu gotovo svaku noć ono sisanje oko 3h moram dati dohranu, jer nemam šta ponuditi... i to mi je bilo pretužno... Muž mu pravi dohranu, bebica plače jer je gladan, ja plačem jer mu nemam šta dati.Muž očajan jer sam ja očajna i "ljuti se" što sam protiv dohrane i stalno govori da mu od 30 ml dnevno neće bit ništa. Stvarno ne bi više od toga.
Uglavnom, zadnjih tjedan dana ločem tekućine kao luda, po 3-4 litre. Jer kao od tekućine dolazi mlijeko. Od kad puno pijem, dogodilo mi se i tri puna dana da nismo morali tu noćnu dohranu, tj. da stlano imam mlijeka. A možda se i uspostavila ponuda/potražnja. Presretna sam bila!
Međutim, sad se javila nova razina boli... Dakle, mene stalno bole grudi, ali ovo zadnjih dana, posebno noćas/jutros je neizdrživo. Mislila sam i da je soor, međutim, osim probadanja, nemam nikakvih drugih simptoma. Nema ničeg bijelog kod mene ili kod njega, ne vidim. Aureole i bradavice su mi smeđe boje (od kad sam trudna/rodila), a sam vrh bradavice roza. Tako je od početka. Boja se nije promijenila. Nemam ragada. Bride mi bradavice, bride mi aureole i koža oko toga. Probada me kao iglom prema unutrašnjosti sise. Zna me od vrha bradavice do lopatice probadati kao iglama. Onda se smiri. Onda sin sisa pa sve ispočetka. Mažem često s purelanom. Kad počne sisati opet cvilim od bola. Noćas mi je bilo strašno. Dali smo mu dohranu, nisam mogla.![]()
Prvi put zbog bola da mu nisam mogla dati, to mi je gore od onog kad sam ragade imala. Jutros sam jedva iz jedne dala. Sad spava, ja plačem, muž nesretan, pišem tu u očaju... Hoće da idemo doktoru, ja ne znam kojem ni šta da mu (po)kažem kad se ništa ne vidi...
Jedino što mi je sumnjivo je da nije tehnika loša. Nezadovoljna sam bila s objašnjavanjima u bolnici, a i od patronažne (iako su generalno bile sve drage tete). I to mi je bitno da mi tu netko pomogne komentarom, pliz.Aureole su mi ogromne. I baš sam ga gledala kako hvata. On uhvati gornjom usnom do vanjskog gornjeg dijela aureole, a doljnjom usnom (koja je vani, vidljiva) je tik do bradavice. Dakle, doljnja usna nije na doljnjem rubu aureole. Kao da uhvati od bradavice prema gornjem rubu aureole. Plus, sad me muž podsjetio, kad smo počinjali dojiti on nije htio zagristi cicu, zijeva, zijeva, hoće cicu, a cica mu u ustima. Kao da ne kuži da samo treba zatvoriti ustašca. Onda sam skužila da ako mu dam "od gore" (ležeći dojimo), dakle da se malo podignem više iznad njega, da onda uhvati lakše cicu. A moguće da me na to "natjerao" jer je stalno izvijao glavu prema gore... ne znam... Sad zatvara usta najnormalnije, ali nam je ostalo to da sam ja malo poviše. Jel to ne smijemo?
I, ne znam jel to važno, kad ja izvadim van cicu, sama bradavica zna bit spoljštena. Jel to ukazuje da je pritišće i da to ne bi smio? Ili, recimo, lijeva bradavica koja je bila uvučena, bebač je "uzeo" dio aureole i od tog "isklesao" dio bradavice tako da sad izgleda kao desna. Ta lijeva bradavica mi je pola bradavica, a pola sužena aureola na širinu bradavice (ako razumijete).
Naš najdraži raste, izgleda zadovoljno, kaka više puta dnevno, piški više puta dnevno. Pelene teške, teške. Zna nas i popiškiti dok ga previjamo.Stolice su, u pravilu, zlatno žute boje. Rijetko da su zelenkaste (od 10 možda jedna, ako i toliko i to samo u flekicama zeleno). Od nedavno sisa 15-ak minuta i odmah zaspe. Pišemo svaki put kad doji, jer sve zaboravimo, ovako imam evidenciju kad je papao i koliko je dugo papao. Iz cica mi dosta često kapa mlijeko.
I ovo što sam napisala je najkraće što sam mogla. Oprostite na dužini. Ne želim odustati od dojenja, tako se toga bojim... Možete mi pomoći nekim savjetom?