Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: kako napraviti napitak od zobi tzv mlijeko - osobna iskustva

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno kako napraviti napitak od zobi tzv mlijeko - osobna iskustva

Hitno mi treba ako mi možete pomoći s dolje navedenim.

Je li tko od vas radio tzv. zobeno mlijeko kod kuće (bilo u stroju, bilo 'pješke')?

Kakvu ste zob uzimali i gdje?

Što ste još dodavali u napitak?

Koliko je sličio npr. Oatly-ju?

Imam recepte s neta, to me ne zanima, zanimaju me osobna iskustva.

Rasprave je li nam potrebno to tzv. mlijeko ili ne, tko ga ne voli, kome je bljak i sl. pls sačuvajte za neke druge topic-e, može?

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Necu ti bas pomoci,al eto...
    Zob sam kupila u dm,na zdravim namirnicama,kuhala u exp.loncu i onda zamislila da cu istiskivanjem dobiti zeljeno(previse zitarica,premalo vode=par kapi necega sto cemo nazvati mlijeko)-ocito je da sam fulala
    moja je zamisao b ila da ga koristim za kupanje(emi ima nesto kao AD)

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisam nikad doma isprobavala, ali znam nekog tko je redovno radio mlijeko od koječega. Zhang je ekspert u pripremanju takvih mlijeka, pa možda da nju pitaš što i kako ako ti u međuvremenu netko ne odgovori.
    Sjećam se da mi je pričala da ona cijedi kroz krpu, dakle koristi home-made metodu bez aparata. Mislim da se treba samljeti žitarice (ili samljeti u multipraktiku) da je u tome caka, zato vjerojatno eki3 nije uspjelo.

I ako se dobro sjećam, rekla je da je mlijeko puno bolje nego kupovno.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja sam svojedobno radila, mljela na kraju ali je to takav cirkus i nered u kuhinji da sam odustala. planiram i nikako kupiti aparat koji to radi jednostavnije i urednije

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Advent d.o.o. iz Pule je svojevremeno na svojim web stranicama imao ponudu aparata za biljno mlijeko iz žitarica. Sad ga nisam našla, ali možda bi ih se moglo pitati.... http://www.advent.hr/

Razmišljam o nabavci tako nečega već dulje vrijeme, ali nekak mi je skupo bilo (ne sjećam se više cijene, između 1000 i 2000 kn).

I da, naravno da je bolje doma napravljeno mlijeko nego ono iz tetrapaka koje silom prilika mora imati kojekakve dodatke...

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Imam stroj na posudbi ali sam čula oprečna mišljenja oko izrade. Zato tražim osobna iskustva forumaša ako ima koje.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam pravila raznorazna mlijeka (od soje, badema, riže,...) jer je Yoda bio alergičan na km.
    ne sjećam se više točnih omjera, moram negjde pogledati.
    uglavnom sam ti po netu tražila i onda bih isprobavala koje je bolje.
    znam da je bilo par varijanti za rižino i zobeno mlijeko..

najčešće sam pravila sojino, ali se ono pravi dručkije nego zobeno.
    zobeno i rižino se kuhaju u ekpres loncu i onda procijede...

možda nije loša ideja da zob namočiš večer prije, mislim da bi tako bilo još hranjivije jer bi se počeo događati proces klijanja, a klice imaju gro vitamirna i minerala...

ako planiraš preći za stalno na 'alternativna' mlijeka, onda ti se isplati kupiti aparat, jer ovako imaš pimplanja sa pravljenjem.
    cijene aparata su negdje oko 2000kn.

okus je različit od kupvnonog, u kupovno ipak dodaju malo nekog zaslađivača ili nečeg sličnog jer je puno slađe.
    ti možeš u domaće dodati malo javorovog sirupa.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj the enchantress prvotno napisa
    Imam stroj na posudbi ali sam čula oprečna mišljenja oko izrade. Zato tražim osobna iskustva forumaša ako ima koje.
    koja su oprečna mišljenja?

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

zhanga jel moze onda i tip za rizino(mi smo s emijem rizino kupovali a sad bi bilo super kad bi ga radila doma za nju)?Hvala

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

moram pronaći, imam negdje doma, ali pojma nemam gdje

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    koja su oprečna mišljenja?
    puno ti hvala na odgovoru.

mišljenja...
    da moram zob pustiti da klija 3 dana je prvo, a drugo da ju samo namočim bar sat vremena prije stavljanja u stroj, dok neki mi kažu da ga moram raditi od stišnjenih zrna (kaj je to?).

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da ti je sat vremena premalo, ali nikada nisam radila u stroju.
    U svakom slučaju, nećeš pogrijesiti ako ga namocis preko noći.
    S obzirom da ga radiš u stroju, drži se preporucenih omjera.
    Javi kako je ispalo..

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

pratim...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

neki dan sam kuhala kokos mlijeko - mlacccc!
    omjer ca. 200gr kokosovog brasna na 80ml vode, skuhas kratko, ubacis u mikser/multipraktik pa procijedis. mene je okus odusevio. a pahuljice koje su ostale sam iskoristila za kolace!

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

kupila zob, sutra radim u stroju, držite fige, a ja javim kako je bilo

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kako je ispalo?

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    Kako je ispalo?
    http://www.veganmilch.com/english/vr1.shtml

ovaj aparat imam, i po uputstvima sam stavila zob (močenu preko noći), stavila program i za manje od 5 min bilo je gotovo.

ok je okusno, samo malo mi šmeka nekako sirovo :?

stavila sam javorovog sirupa pa je ukusnije.

kaj fakat ne treba ta zob biti kuhana?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa nisam sigurna da se kuha samo 5 min, mislim da je to vrijeme samo dok melje zob. Mislim da ti aparati prvo samelju zitaricu, a nakon toga kuha.
    Ako ti se čini sirovo, probaj ga prokuhati.
    Inače, okus im je različit od kupovnog

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ima i taj program koji traje 5 minuta koji ne ide do full zagrijavanja. Ovi drugi programi traju 20-ak minuta i idu do potpunog ključanja.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Ima i taj program koji traje 5 minuta koji ne ide do full zagrijavanja. Ovi drugi programi traju 20-ak minuta i idu do potpunog ključanja.
    da, jer piše da je on za one vrste napitaka tj. sirovina koje ne treba zagrijavati np. zob, badem...

da, okus je drugačiji nego kod kupovnog, možda me to buni

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Probaj ga napraviti sa kuhanjem pa ćeš vidjeti da li ima razlike u okusu...

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Sutra javim!

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hajde isprobaj onda i od riže pa javi kakvo je, meni je od svih kupovnih mlijeka najbolje rižino. Još može proći jedino zobeno, sojino mi je bljaaak, ne mogu ga niti pod razno. Rižino mi je nekako najneutralnije po okusu. Jedino mi nije jasno zbog čega je slatkasto... možda stavljaju rižin slad unutra?

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Od riže radim sutra, javim.

Što se zobi tiče, a joj. Ovaj program s kuhanjem je definitivno ne baš dobar za zob. Bar se meni čini. Jako je ispalo sluzavo i onako pudingasto. Ne baš za piti, ali bilo je dobro za griz i muffine i slane i slatke

Možda da napravimo koju kušaonicu kod mene? Pa da skužimo skupa kaj bi bilo najsličnije onome što sam do sada pila kao zobeno mlijeko.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kako ti je ispalo rižino? Jel vrijedi taj aparat za mlijeko ili ne?

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    neki dan sam kuhala kokos mlijeko - mlacccc!
    omjer ca. 200gr kokosovog brasna na 80ml vode, skuhas kratko, ubacis u mikser/multipraktik pa procijedis. mene je okus odusevio. a pahuljice koje su ostale sam iskoristila za kolace!
    jel ovako ide i rizino?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Otprilike. Ali je u prirodi nešto neurednije posao nego ti se na prvu može učiniti.

Radio sam "mlijeko" od indijskih oraščića i bilo je super, ali - nikad više.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

vrhnje od ind. oraščića je meni genijalno...

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Oprostite, dugo me nije bilo. AD ju totalno pere, iz dana u dan je sve gore, pa nisam imala vremena za isprobavanje receptura.

Do sada sam došla do sljedećeg:

1. Nikako ne kuhati zob prije izrade napitka, bolje pustiti preko noći, ili dvije pa onda samljeti na onom 5 minutnom programu
    samo još nisam zadovoljna dobivenim

2. Rižin napitak je ispao super, vrlo blizu onom kupovnom, s njim sam zadovoljna

Ono što me muči je količina zaslađivača u zobenom napitku jer je inače vrlo bljutavo.
    Kako ne koristim šećer (bloody AD!) eksperimentirala sam s javorovim sirupom, ali nikako da pogodim koliko.
    Jednostavno mi ništa što sam napravila ne valja!

Tako da sve završava ili u zobenim pahuljicama (tu je još podnošljivo) ili u biskvitima i muffinima i jadnoj verziji bechamela.

Ali uliti to u čašu i popiti no way. Jednostavno želim da ima okus kao Oatly.

MM me tješi da pokušavam i dalje i da se zasigurno ti domaći napitci okusno razlikuju od kupovnih baš kao i domaće kravlje mlijeko i ono Dukatovo.

Ma i postavila sam ovu temu jer sam se nadala da će mi netko reći stavi u aparat xy zobi, xy vode i ona kraju zasladi s xy slada i to ti je to.

Ali etom, mala će ljenjivica (ja) morati izgleda sama dokučiti kako i koliko.

Javim se kada budem zadovoljna rezultatom.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Oprostite, dugo me nije bilo. AD ju totalno pere, iz dana u dan je sve gore, pa nisam imala vremena za isprobavanje receptura.

Ono što me muči je količina zaslađivača u zobenom napitku jer je inače vrlo bljutavo.
    Kako ne koristim šećer (bloody AD!) eksperimentirala sam s javorovim sirupom, ali nikako da pogodim koliko.
    Jednostavno mi ništa što sam napravila ne valja!
    A mišica mala, opet ju je uhvatio AD? Doduše i nama se pojavljuje svakih par tjedana. Ali eto, napravila sam dosta drastičan korak, prije 2 dana sam odlučila da više ne jedem slatkiše (uključujući Nutellu )
    A što se tiče mlijeka, jesi probala zasladiti sa sladom? Mislim rižinim? Pretpostavljam da njega stavljaju u rižino mlijeko. I zdravije je od javorovog sirupa, bar tak tvrde makrobiotičari.

A kaj ti piješ rižino/zobeno mlijeko? Ja sam ga koristila isključivo za močiti pahuljice, nisu mi baš tak fina da bi ih mogla piti kao mlijeko/kakao.

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

off topic:nama se promjene na kozi javljju s hladnim vremenom,boravkom recimo na snjegu i centralnim

okusom se garant napitci i bilo sta domace razlikuje od kupljenog,makar je eko ili zdrava hrana,bitno da ti pogodis recepturu koja ce vam odgovarati,a i zob i riza u startu imaju razlicit okus(ja bi rizu mogla jesti nezacinjenu,ali zob bljak)

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    A mišica mala, opet ju je uhvatio AD? Doduše i nama se pojavljuje svakih par tjedana. Ali eto, napravila sam dosta drastičan korak, prije 2 dana sam odlučila da više ne jedem slatkiše (uključujući Nutellu )
    A što se tiče mlijeka, jesi probala zasladiti sa sladom? Mislim rižinim? Pretpostavljam da njega stavljaju u rižino mlijeko. I zdravije je od javorovog sirupa, bar tak tvrde makrobiotičari.

A kaj ti piješ rižino/zobeno mlijeko? Ja sam ga koristila isključivo za močiti pahuljice, nisu mi baš tak fina da bi ih mogla piti kao mlijeko/kakao.
    OT, nju kada joj se pojavio nikada niti nije 'pustio' na miru, znači već oko 6 mjeseci.
    Ja sam već neko vrijeme na antihistaminskoj dijeti + bez km i sojinih proizvoda, crvenog voća i povrća, šečera i onda je relativno ok. ali ima tu još toliko toga sa strane npr. zubići, urinoinfekt koji sada ima, kao što eki kaže grijanje, zima, svi ti faktori zajednu daju bombastične reakcije.
    A taj ad je žderač novaca, bar kod nas. Ima homeopatsku kremu koju koristi, ulje od crnog kumina, ulje od noćurka, probiotik, sve to košta. Zato sam i odlučila bar sama raditi ove napitke pa da se ispraksiram do vremena kada će njoj trebati.

Da, ja sam znala piti zobeno 'mlijeko' s ječmenom kavom ili samo. Meni je baš fino. I za zobene. Rižino mi se ne sviđa.
    A s oba sam radila muffine, biskvit, griz, puding, kreme za kolače, ma u šta god ide km.

Rižin slad mi se je nekako činio preskup. Bar onaj koji sam vidjela u Bio&Bio. Znaš negdje gdje ima jeftinijeg?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Rižin slad mi se je nekako činio preskup. Bar onaj koji sam vidjela u Bio&Bio. Znaš negdje gdje ima jeftinijeg?
    Pa mislim da nije ništa skuplji od javorovog sirupa. Bočica rižinog slada od 350g u Bio bio košta 30 kn ak se dobro sjećam. U litru mlijeka ne stavljaš više od jedne žlice tog slada, ili? Ta staklenka bi ti trajala sigurno par mjeseci. Evo meni već 3 mjeseca traje, stavljala sam malo u kašice, potrošila sam količinski možda 2-3 velike žlice u ovih par mjeseci.
    A mislim, kad računam one đinđe što jedemo... 30 dkg tofu-a košta toliko pa mi ovo ne izgleda tak skupo jer traje dosta dugo.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja imam ovaj aparata. http://www.veganmilch.com/english/vr1.shtml
    Naručila sam ga s interneta, prvo došao pokvaren , onda su mi ga zamijenili i sad radi. Sojino mlijeko sam radila jednom (prema uputi) i pokipilo je . Od tada nisam.
    Zobeno mlijeko je super. Radim ga tako da dozicu (dobije se saparatom) zobi namočim preko noći i ujutro stavim u aparat 1,1 l vode i namočenu zob. Prvo stavim na program za fino mljevenje, a potom na program za sojino mlijeko. Ispadne malo gušće nego kupovno. Ostavim da se malo ohladi i prelijem u blender. Dodam malo soli i žlicu javorovog sirupa ili slada. Dobro izmiksam i dobijem lijepo bijelo mlijeko finog okusa.
    Poneka u mlako mlijeko stavim malu žličicu bijelog misa pa imam hranjivo mlijeko. Mljac.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa
    Naručila sam ga s interneta, prvo došao pokvaren , onda su mi ga zamijenili i sad radi. Sojino mlijeko sam radila jednom (prema uputi) i pokipilo je . Od tada nisam.
    Zobeno mlijeko je super. Radim ga tako da dozicu (dobije se saparatom) zobi namočim preko noći i ujutro stavim u aparat 1,1 l vode i namočenu zob. Prvo stavim na program za fino mljevenje, a potom na program za sojino mlijeko. Ispadne malo gušće nego kupovno. Ostavim da se malo ohladi i prelijem u blender. Dodam malo soli i žlicu javorovog sirupa ili slada. Dobro izmiksam i dobijem lijepo bijelo mlijeko finog okusa.
    Poneka u mlako mlijeko stavim malu žličicu bijelog misa pa imam hranjivo mlijeko. Mljac.

ma to se traži!

taj aparat imam i ja na posudbi. znači prvo mill pa onda onaj za soju.
    e a staviš veliku mjericu ili malu. ja imam te dvije. jel mijenjaš onaj metalni nastavak ili koristiš samo onaj na kojem piše bean milk?

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo mene opet previse rize i premalo vode

meni se cini da je javor jeftiniji od rizinog slada :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Obrati posebnu pažnju na deklaraciju javorovog sirupa jer je u zadnje vrijeme previše imitacija. Ako ne piše 100% maple syrup vjerojatno ćeš naći nešto kao High Fructose Corn Syrup ili HFCS, a to je smeće i kemija i fuj-fuj.

Caveat emptor!

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

tnx

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj eki3 prvotno napisa
    meni se cini da je javor jeftiniji od rizinog slada :?
    Ako uspoređujem, 250 ml javorovog u DM-u košta 47 kn, a 350 g rižinog slada je oko 30 kn (mislim da je to isto otprilike 250 ml), tako da ispada da je na kraju rižin slad jeftiniji.

Plus, sladovi od žitarica (ječma, riže) su zdraviji, imaju niži glikemijski indeks i sporije ulaze u krv za razliku od javorovog sirupa koji ima viši glikemijski indeks - brže podiže razinu šećera u krvi i ne preporučuje se dijabetičarima. Mislim da je javorov zapravo najskuplji na tržištu.

Dobra alternativa je navodno agavin sirup, mislim da i njega ima u Bio bio i košta oko 25 kn za 2 dlc.

eki3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mozda sam malo prebrzo zakljucila,al ciljala sam prema tom u dm-u

evo iz prve ruke-bio i bio:javorov sirup 400g-9okn
    agavin slad 250ml-26,50kn
    rizin slad350ml-30,70kn
    rizin slad 375ml-44,00kn
    mozda sam pomjesala g i ml
    nia hvala na info

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eki hvala na iscrpnim cijenama
    Eto, agavin sirup je znači najjeftinija, a zdravija varijanta od javorovog sirupa, jer agavin sirup ima nizak GI.
    Po okusima vjerujem da su svi tu negdje, nešto između šećera, meda, karamela

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa

ma to se traži!

taj aparat imam i ja na posudbi. znači prvo mill pa onda onaj za soju.
    e a staviš veliku mjericu ili malu. ja imam te dvije. jel mijenjaš onaj metalni nastavak ili koristiš samo onaj na kojem piše bean milk?
    Da, prvo mill, pa onda na soju. Uzimam malu mjericu zobi koju namočim. Koristim bean milk nastavak.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Anchi,
    napravila sam jutros kako si pisala. Meni je ispalo isto gusto, ok mi je to, ali i nekako hmmmm sluzavo? Jel tako treba biti?

Ti ga piješ ili samo koristiš za razno razne stvari?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •