ranije sam kupovala u konzumu, ali ove godine im izgleda prejadno. vidjela sam ogroman, prekrasan i preskup na međukatu na dolcu. ne ide mi se po shopping centrima. ima li pomoći za mene?![]()
ranije sam kupovala u konzumu, ali ove godine im izgleda prejadno. vidjela sam ogroman, prekrasan i preskup na međukatu na dolcu. ne ide mi se po shopping centrima. ima li pomoći za mene?![]()
Imaš ga i u Kauflandu !!
na kraju sam pazarila skupi pečatirani norveški bakalar, 290 kuna kila :shock:
ali kažu da vrijedi, pa ćemo vidjeti.
Vrijedi sigurno, razlika zna biti ogromna
Po kojem receptu ga radiš?
sa krumpirom na ploške, puno češnjaka i peršina, voda, malo vina, maslinovo ulje, sol i papar, jušno. možda probam neku varijantu venecijanskog bakalara na crveno.
inače smislila sam super foru s bakalarom- namočim ga i onda namočenog zamrznem (ono što ne skuham odmah). ako skuhaš pa zamrzneš, imaš i vodu pa je veći volumen, a kad već močiš bakalar i usmrđuješ kuću, bolje odjednom za više kuhanja.
dobra ideja, mama uvijek napravi cijelog pa onda dijeli po susjedstvu![]()
reći ću joj ovo![]()
inače, uvijek radi na bijelo, tako s krumpirom i svake godine kaže da će probati nešto drugo al ju bude strah pa napravi po starom![]()
Mi radimo na bijelo i na crveno. Bijelog recepta se ne mogu tocno sjetiti, a crveni je isti kao od Joe, samo unutra jos ide i paradajz sos.
gdje, joe, gdje ?!Originally Posted by Joe
s. me davi da ga kuham ove godine, ja isto ovako s krumpirom, češnjakom i bijelim vinom, obožavam bakalar al mi ga bojan nije htio jesti pa mi se nešto ne da s tim zezat, al ajd, ak je pečatiran možda i nagovorim samu sebe![]()
Ima i u Mercatoru,
ima kod leke i na polukatu na dolcuOriginally Posted by andrea
da ti ne podvale drugu ribuOriginally Posted by aleksandra70vanja
![]()
btw - ja bakalar ne mogu ni vidjeti...
kad sam bila studoš, gazdarica je svake godine imala nekoliko dana spremanja bakalara.... smrdio cijeli stan, stalno je luftala pa sam se smrzavala... a na kraju me TJERALA DA TO JEDEM :shock:
ajme strašno...
navodno je ona to jako fino spremala (tako su mi rekli oni koji ga vole)
Hm, teško, :/Originally Posted by sorciere
specifičnog je izgleda, a bome i mirisa!
ma znam zašto udare pečat
nego sam pitala jel taj u mercatru pečatiran
jbg meni bi mogli i komad sušenog odojka podmetnutikad se ja ne kužim u sušeni bakalar
zato rađe pečat
dakle, taj u merkatoru da li je pečatiran?
i koliko košta?
Najbolji bakalar koji ima pečat s naznakom "prva klasa" ili ragno. Dakle na pečatu ti piše klasa bakalara , ako bakalar nema pečat ne kupuj da ti se ne desi ono kaj je bilo u dućanima prošle godine .Prošle godine bile su uvezene pošiljke bakalara koji se prodavao rinfuso u nekoliko lanaca supermarketa koji je bio crvljiv. Naravno i crvi su bili osušeni na zraku, poznatom tehnologijom "do pet stupnjeva uz malo vlage". No ako pustimo po strani taj eksces na kojem je neki uvoznik sigurno dobro zaradio, ostaje problem kako prepoznati kvalitetan bakalar. Onaj koji stoji u košarama ispod napisa "akcija" jeftiniji je i može biti dobar, ali... Savjeti poput "boja leđa, što bjelji, peraje naprijed-natrag" slabo pomažu, tako dobri poznavatelji bakalara su rijetki.
Dobar bakalar se prodaje u vakuum pakiranju (nema neugodnih mirisa u kući), već je "natučen" i pripremljen te se namače samo dva dana. Skup je? To je relativno, jer s bakalarom prosječne veličine od 500-800 g koji košta oko 130-180 kn.
Vrlo rado bi ti pomogla ali ove godine ne papamo bakalar jer se nema novaca .Prošle godine sam kupila u kauflandu u Studentskom gradu i to sasvim slučajno sam tamo naletila , i mogu ti reći da je imao sve , žig , bio u vakuumu i naravno bio je prefin .Probaj zvati dućane ili pogledati online kataloge .
Za sad ti mogu pomoći samo sa takvim savjetima jer sam po struci prehrambeni tehnolog i znam kakvo nam smeće pokušavaju uvaliti pod prvoklasnu robu![]()
Ako ne nađeš takav evo savjeta kako prepoznati tj odabrati bolji bakalar a ne neko smeće :Riba treba biti ravna, plosnata i otvorene utrobe, bez ljuski na vratu i trbuhu (to je znak dobrog čišćenja prije sušenja), peraje moraju biti okrenute prema gore, neoštećene kože te bez udubljenja i znakova kvarenja. Ovakav izgled odaje bakalara prve kategorije, koji je sušen u idealnim uvjetima na temperaturi od 5°C.
I pazi da ga kupiš na vrijeme jer najbolji je kada se moči u vodi 2-3 dana,no prije toga ga malo istuci sa drvenim batom, i naravno barem jednom dnevno zamijeni vodu. Bakalar se stavi kuhati u hladnu, posoljenu vodu, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Po želji, u vodu u kojoj se kuha bakalar možete dodati začine koje preferiraš.
inače od baklara je odlična pašteta....
oni koji ne vole bakalar neka probaju smrrznuti ali svježi (joj kako ovo glupo zvuči - mislim na nesušeni zamrznuti)... ima ga od leda i predivan je ako ga se sprema na poriluku....![]()
mislim da firmu Ledo .. cijena sasvim prihvatljiva u usporedbi sa sušenim....Originally Posted by purple rain
daj recept za paštetu, pa ne možeš samo spomenuti, sline mi cure![]()
kod leke i na polukatu ima i manjih bakalara. prvoklasni ragno je najskuplji, minimalno od kile, a ima i manjih od toga, mada se vidi da to nije to. ali računam da nije crvljiv![]()
XXXXXOriginally Posted by aleksandra70vanja
![]()
![]()
a zakaj ga onda oćeš jesti - kad ga ni ne (pre)poznaješ![]()
![]()
jer ga volemOriginally Posted by sorciere
jako
onako na crveno s krumpirom
mljac
a kombinacija s porilukom mi čini želucookret
Di si bila sve ove godine kad sam kuhala po dva komada od kile i to dijelila okolo svima koji vole, a ne da im se kuhati??? I sad, prve godine kad ga ne kuham-ti kažeš da ga volešOriginally Posted by aleksandra70vanja
.
Btw, inače ga radim s crvenim lukom, pelatima, krumpirom, puno začina, češnjakom, bijelim vinom i tabascom. Da prste poližeš.
A par ribetina močila sam u kadi u kojoj je bila dječja kadica u kojoj su gospoda plivala tri dana. Kaj ja znam... meni bakalar ne smrdi nego miriši.
i meni miriši, ali brate cijela kuća tri dana![]()
(sad sam ga potopila, nakon što sam djecu uspavala, a kupaona mi je usred stana)
valjda sam bila malaOriginally Posted by mim
![]()
![]()
a što prekidati dobru tradiciju
i uskratiti si taj fini miris![]()
Prebacila sam "vrući kesten" sveki u kadu. Ako hoćeš recept-javljaj.Originally Posted by aleksandra70vanja
konačno ga je naučila skuhati kak treba 8)
Dosad sam tri godine pokušavala to spremiti, a) nitko nije htio jesti, kažu, tvrdo, suho, drvenasto, smrdi, bezveze... b)prošle godine, da ne bude "suho i drvenasto", tri dana se močio u kupaoni, smrdi cila kuća, a trbalo je i vodu mijenjati, namučila sam se ko Isus. 4. dan, na Badnjak, sve sam bacila, jer se USMRDIO!!!, kažu nisi dosta mijenjala vodu, trba 3x dnevno, 1-2x nije dosta. Ove god sam ja kupila u Konzumu, ZABUNOM, pečatiran, vakuumiran, piše norveški, nešto na L. Pisalo: moči se 8sati. 8SATI!???!? mOČILA JA 24 sata, on nabubrio od 800g suhog na 2kg !!. Ribetina ogromna! Što ću s tim? Skuhali mi to, pola dala susjedi. Ostatak, ajde skuhat ću, da probam.... Razlika- DRASTIČNA!!! Kuhala sve isto kao i prije, bilo je prefino!! MM, 100% kontinentalac, (riba- to smrdi i fuj,sve osim prasice), pojeo tri tanjura, ("super je ženo što djeca ovo ne jedu pa si za djecu spremila drugu hranu, ne bismo imali dosta za nas da i oni jedu
)- i odma se predbilježio za menu slijedeće godine!!
ZAKLJUČAK: S tim bakalarom je isto sve ko i kod jadranske ribe na gradele- nema tajnog recepta, samo treba dobra riba, samo je ubibože skupa i teško ju je nać