Na prvom pregledu kod pedijatrice smo dobili uputnicu za pregled i UZV kukova.
Jel to nešto što se rutinski odnosno preventivno daje ili znači da nešto nije u redu?
Na prvom pregledu kod pedijatrice smo dobili uputnicu za pregled i UZV kukova.
Jel to nešto što se rutinski odnosno preventivno daje ili znači da nešto nije u redu?
Ovde kod nas je to rutinski pregled. Mislim da je i u Hr.
Čini mi se da ne trebaš brinuti, jer ti svaki pedijatar ima svoju filozofiju o tome kad se treba raditi taj UZV...
Naš je, recimo, pregledao Leo, i rekao da se ne gnjavimo sa širokim povijanjem, jer ćemo je ionako sa 2-3 mj. ultrazvukirati, pa ako i nešto slučajno ne bude u redu, to široko povijanje ne bi spriječilo....
Daklem, on misli da se to treba raditi tada....tvoja ped. bi radije obavila odmah..mislim da je to samo stvar različitog pristupa :wink:
A onda super!
Iovak će ispast sa 2 mjeseca jer sam se uspjela na Šalati naručiti tek za mjesec dana.
nama je pedijatrica rekla da uopce ne mora na uzv... stvarno svatko ima svoj stav
I nasa pedijatrica na to rutinski salje. Jos samo da dodjemo na red (lista je puna do poslije Nove Godine)...
Rutinski.
I još k tome djevojčice ponekada naruče ponovno nakon mjesec dana jer se često kukovi dovoljno ne razviju u ta prva dva mjesca i oni ne mogu vidjeti dobro.
Meni je bilo grozno - tužno i smiješno istovremeno.
Na prvom pregledu neki mladi doktori stavili su je naneki smeđi kožnati stol, koji ima neko udubljenje u koje je moja bebica jedva stala. Prvo su mi rekli da "kaj se poduplala!" misleći na njezinu punašnost. Ja sam to prebacila na šalu pa sam rekla da je to na mamu.
Onda je ona počela plakati jer ju je pritisnuo s onim aparatićem. Doc meni kaže: "možete vi njoj dati dudu ili čaja!", a ja![]()
![]()
Ja naravno, niti dude, niti čaja. Ja opet na šalu: "A je l mogu sisu?" Malo bi bilo nezgodno da ja tamo kleknem i dajem bebi sisu.
Još k tome neki stari aparat i ko za vrag ne vidi se dobro na njemu tako da nije ni kratko trajalo. Tada mi je prvi puta plakala duže od pet minuta![]()
Drugi put je bilo odlično. Drugi doc koji ne koristi taj ružni stol. Samo je na trenutak prislonio aparat i odmah sve vidio. Iskustvo i znanje.
To mi je i potvrdila pedijatrica kada sam joj donijela nalaz s prvog pregleda. rekla je da će to biti sve u redu, samo da su njima aparati jako loši i da ne vide dobro, stoga se mora ponavljati.
I kod nas rutinski.
Bili smo s mjesec i pol, pa je desni kuk bio nesto kao sumljiv. Dobili uputu siroko povijanje i vjezba i za mjesec dana opet u Klaicevu.
Drugi puta sa dva i pol mjeseca sve OK. A slijedeca kontrola za otprilike 3 mjeseca.
Mi smo u Klaicevoj na red dosli odmah- cekali mozda 8 dana.
Mi smo dobili uputnicu za prvi UZV kad smo bili s mjesec dana na kontroli kod pedijatrice. Rekla nam je da je to rutinski za svaki slučaj. Otišli smo na kontrolu u Klaićevu, tamo su nam rekli da je za njenu dob sve o.k. i da dođemo za mjesec dana na kontrolu. Bili smo i na toj drugoj kontroli, rekli su da je sve o.k. i da dođemo ako hoćemo (ta kontrola nije obavezna) kad prohoda. Inače smo radili vježbice i široko povijali, a na ovoj zadnjoj kontroli je rekao doc da to radimo još maksimalno mjesec dana, onda dalje ne treba.
Ovdje niti se radi UZV kukova niti se radi siroko povijanje![]()
Mi nismo dobili uputnicu, samo mi je dao broj telefona od Klaićeve...to ću sutra nazvat, pa u petak kad odemo na pregled i prvo cijepljenje tražit uputnicu...
Ali je ped isto rekao da je to samo rutinski, da mu nikakve vježbe ne mogu pomoć ako nije (pokazala sam mu šta su me naučili u rodilištu) i da ga samo široko povijamo...
mi smo bili kod ortopeda s nepunih 3 mjeseca. Doc rekao da je sve OK i da dodjemo na jos jednu kontrolu za 3 mjeseca, jer se tada vide neke casice u kukovima kojih sada jos ni nema![]()
Evo mi sutra idemo na prvi UZV kukova - zanima me kako izgleda pregled - koliko traje, kako ga bebice podnose (moja inace nije placljiva, ali se svejedno brinem kako ce to izgledati), da li treba da ponesem nesto sto ce joj odvratiti paznju... ?
Mi nismo bili jer "nema sonde" u sibenskoj bolnici vec mjesecima. Ped nas je poslala na rucni pregled sto mi je osobno draze.
Elly, pregled ti ne traje dugo, ali čekanje bome zna potrajati. Nije bolno, ali se bebe znaju buniti kad im namažu onaj gel po nožici, moji su se uvijek toliko ritali ko da žele pobjeći sa stola.
Inače sam čitala jedan članak da je u našoj populaciji dosta visok postotak urođenog iščašenja kuka, zato i rade rutinski uzv screening.
Ako koristiš dudu ili čaj, ponesi.Elly prvotno napisa
Inače to traje svega nekoliko minuta tako da kao što sam napisala u prethodnom svom postu, možda se beba neće niti ljutiti.
Ujedno, ponesi veću pelenu tako da ju možeš staviti pod nju dok ju pregledava.
Evo, mi bili, vratili se... sve je proslo super.Elly prvotno napisa
Dosli smo dosta brzo na red, iako su se mame sa vecom djecom bunile zasto bebe (od mjesec dana nas je bilo nekoliko) idu prije![]()
![]()
Pregled stvarno nije trajao dugo (duze mi je trebalo da ju skinem i obucem :wink: ), dr. je postavio par pitanja (da li je rodjena glavom, koliko ima tjedana, kojeg je spola, da li ima problema s kukovima, sto su mi rekli u rodilistu, itd.), pazljivo pogledao jedan pa drugi kuk...
Erin se fino uvalila u onu "rupu", stavila prst u usta (tako da mi nisu trebali ni duda i caj, iako sam ponijela i jedno i drugo, cak sam ponijela i malo izdojenog mlijeka jer sam ju nahranila u 7h pa sam se bojala dugog cekanja i njene gladi), i gleda oko sebe. Nije ni glasa pustila.
Zakljucak: kukovi se jednako i zadovoljavajuce razvijaju; i dalje siroko povijati i raditi vjezbice svakodnevno (po 10-tak puta kod svake promjene pelena) - pokazao mi je kako, pa je gledao kako ja to radim, Erin se ni na to nije bunila; kontrola za 2 mjeseca.
Pitala sam ga sto misli o klokanici - mi ju vec nosimo u njoj, ali se moja mama uvijek na to "zgraza" i kad sam s njom, radi mira i manje halabuke uvijek je nosim u horizontalnom polozaju (moja ima 3 polozaja - vertikalno beba prema mami/tati, vertikalno beba prema van i horizontalan polozaj). To sam pitala samo radi toga sto mi je mama bila samnom i znala sam sto ce reci i htjela sam da i ona to cuje.
Rekao je da klokanica moze, ali zasada samo polozaj beba prema mami (zbog toga sto ima podrsku za glavu, pa ne moze vrat zabaciti jako unatrag, a Erin je jako zivahna i bas to okretanje glavom joj je "uza specijalnost") i horizontalni polozaj, a da ju za jedno mjesec dana vec mogu staviti u vertikalan polozaj-beba prema naprijed.
Da malo podignem topic "iz prašine". Trebali bismo na uzv kukova u Klaićevu (rutinski), pa bi mi pomoglo ako mi netko može dati broj telefona (treba li se naručiti?), koliko se čeka i imate li neke "tips"?
Grazie
Nazovi ortopediju - 4600 106 i naruči se.Romy prvotno napisa
Trebaš uputnicu i njegovu knjižicu.
Moj tip bi bio - dođi popodne. Uujutro je navodno gužva, mi smo bili naručeni za 16:30 i došli smo na red za 5 min.
Traje 2 min.
Kod nas su ovi UZ uvijek trajali duuugo. Mejra je isla svake 4 sedmice. Bilo je grozno. (totalna displazija desnog kuka pri rodjenju).