Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 115

Tema: smanjili su vam placu?necete dobiti bozicnicu?

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno smanjili su vam placu?necete dobiti bozicnicu?

Ljuta sam jakoooo.

trebam se vratiti raditi 30.12.Radim u firmi u kojoj nema regresa, darova za djecu, uskrsnica.

tu i tam se dobije bozicnica!

upravo sam cula da su svima u firmi smanjene place i da bozicnice nece biti.
    Vracam se u pravo vrijeme

Znam da je puno cura u ovoj godini zadesila ista sudbina .I znam da je puno ljudi ostalo bez posla!

konkretno-placa vec za ovaj mjesec ide dol 500 kn!

kak ste vi prosle?
    kako se recesija odrazila na vasa primanja?
    Hocete li dobiti bozicnicu?

nemam pojma na koji pdf ovo staviti pa ako treba premjestite!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kod nas ima (makar je do sada bilo) i regresa i dara za djecu i božićnice s obzirom da sam u javnoj službi. ali kako je krenilo sve mi se čini da ćemo stezat kaiševe.
    plaće su nam više nego osjetno pale u ovoj godini s obzirom na onih prvo famoznih 6% smanjenja, pa onda harač.
    sad je pitanje koliku ćemo božićnicu dobit. iskreno, ja sam na nju debelo računala.

ali mene nije razbjesnilo to što nam smanjuju božićnicu nego kretenizam koji vlada u Lijepoj našoj. javnim i državnim službenicima se smanjuje božićnica dok se u isto vrijeme HŽ-u daje financijska injekcija od milijardu i nešto kuna za pokriće dugova u kojima grcaju. a onda ta ista lova koja se otkida nama od usta ide na božićnice zaposlenih u HŽ-u. i ni manje ni više nego 2000 kn.
    i ko je onda tu kreten?????

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Plaću su mi smanjili, ali sam dobila božićnicu.

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kod nas u kolektivnom ima regres i dar za djecu, božićnica na izbor (ako je firma u plusu ok, ako nije ništa) - 05.12. sam dobila plaću za rujan, da da za rujan i sutra očekujemo vijest kad ćemo dobiti za listopad....
    regres nisam dobila ni za 2008, kako izgleda nećemo ni za ovu, niti dar za dijete.... plaću su nam smanjili za 10% + harač, tako da dobijam cca 800 kn manje.... i tako super je......

I onda čitam svaki dan po novinama kako se ostale firme iz branše bune jer nas pokušavaju sanirati - jel mi jadnici koji radimo smo nakrali i uzeli pa nam ne treba pomoć..... uh, baš mi ovaj topic nije trebao....

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Mi u firmi dajemo;
    - dar za dijete ( u obliku bona u dućanu gdje ima prehrana/igračke/odjećao obuća pa savatko može uzei djetetu što treba)
    - isto tako dobiva se i božićnica/bonovi (isti lanac dućana..)
    - i svaki zaposlenik dobiva još prigodni božićni poklon (vino, čokolade, kalendari, božićni kruh)

bonovi se moraju iskoristiti do 31.12.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Plaću su mi smanjili za harač,
    božićnicu nikada nisam ni imala, kao ni dar za dijete.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Plaću su nam smanjili jako, dar za dijete smo dobili - 500 kn u kešu, a sve mi se čini da će nas Božićnica preskočiti ove godine. :/
    Več sam se pomirila s plaćom sve manjom i manjom i manjom,....
    Bez Božićnice ću isto tako preživjeti, samo mi je najbitnije da nam ne ukinu kolektivni GO od 23.12. do 7.01., to me jedino veseli.

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Božičnicu nećemo dobiti.
    Ni domjenak.
    Niti điđe miđe za klince.
    Smanjivanje plača nisu najavili, ali nije baš ni da igra, pošto nismo još dobili plaču za listopad...
    pa bi rado da dobim smanjenu plaču.
    Jer bi to značilo da sam ju uopće dobila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne želim biti partibrejker :/
    ali ... u ovoj situaciji budite sretni da imate posao i plaću...
    za božićnicu...ako i kada...

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

znam-jesam sretna sto imam posao-iako ni to neznam za sigurno!
    slazem se da je gore ostati bez posla-ili kao Djenka raditi i cekati placu -ali me cisto zanima kakva je situacija-posto zadnjih godinu dana svu energiju trosim na djete!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    Mi u firmi dajemo;
    - dar za dijete ( u obliku bona u dućanu gdje ima prehrana/igračke/odjećao obuća pa savatko može uzei djetetu što treba)
    - isto tako dobiva se i božićnica/bonovi (isti lanac dućana..)
    - i svaki zaposlenik dobiva još prigodni božićni poklon (vino, čokolade, kalendari, božićni kruh)

bonovi se moraju iskoristiti do 31.12.

Sad mi stvarno nije jasno zašto kod nas firmi neki stalno negoduju?!
    Plaća je redovita (isti dan svakog mjeseca), nikadne kasni, iznos relativno ok za današnje uvjete (svakom prema zasluzi...)...
    + sve gore navedeno....

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    ne želim biti partibrejker :/
    ali ... u ovoj situaciji budite sretni da imate posao i plaću...
    za božićnicu...ako i kada...
    slažem se s ovim
    sretna sam da imam posao i plaću
    jer nije sigurno da ću je za koji mjesec imati

MM vjerovatno radi do 31.12. i onda će biti domaćica
    za božičnicu ni ne pita, sretan bi bio da ima dalje i tu jadnu plaću koju uskoro više neće imati

ali me smeta da se tako lako krši koletivni ugovor
    da se jako drži zakona kad Sanader ima pravo na punu premijersku plaću još 6 mj nakon što je uteko s broda koji tone, da se i dalje drži zakona kada se Glavaš i dalje dobiva redovito nemalu plaću, da se optuženima za financijske malverzacije isplaćuju milijunske otpremnine...
    jer to je sve po zakonu

ali zna se, što je dozvoljeno bogovima, nije volovima

a mi odavno mučemo
    muuuuuuuuuuu

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi prvi puta u povijesti firme nismo dobili božićnicu.
    Ali - isto kao što je netko već rekao - sretna sam da dobivam (još uvijek) plaću na vrijeme i (za sada) neumanjenu. Sretna sam uopće da radim.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam sretna što sam zaposlena, jer su prognoze za slijedeću godinu kod nas loše.
    A plaća mi je pala ispod 3000 kn, tome se nisam nadala.
    A opet, ako opstanemo još jednu godinu bez otpuštanja radnika (100 zaposlenih) biti ću i dalje jako zadovoljna s ispod 3000 kn.
    Samo mi ne dirajte kolektivni GO.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni sve ovo vec postaje pomalo nevjerovatno
    zanima me TKO ce uskoro raditi za sve te ljude zaposlene u javnim sluzbama, kojii dalje uzivaju sve benificije
    od kuda ce javne sluzbe onda vaditi novce
    tko ce raditi za saborske place? tko ce raditi za place vladinih sluzbenika i svih ostalih drzavnih sluzbenika?
    tko ce sve to ZARADITI kada se otpusta na svim mjestima na kojima se ne bi trebalo otpustat
    to mi, eto, nikako nije jasno

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam na porodiljnom vec tri godine ali evo mogu govoriti u ime mm-a.
    placu mu nisu smanjili (osim za harac) a nije ni bogznakako velika, ali ajde, bar je ima i vise-manje je redovita.
    jos ne znamo oce li dobit bozicnicu ove godine. do sada je ta bozicnica bila 2000 kn + 800 kn po svakom djetetu, znaci u nasem slucaju 3600kn sta nije mali iznos! tako da, jos uvijek joj se nadamo :/

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Sretna sam što ipak dobivam redovito plaću kakvu takvu, ali je na vrijeme. Božićnicu dobijemo svake godine i to bon 400 kn, za djecu u kešu 500 kn po djetetu, ali i to nije svake godine, već svake druge ili kak se šef sjeti. (kod privatnika sam).
    Kad malo bolje pogledam, dobro mi je.
    Mukica, veliki +.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    zanima me TKO ce uskoro raditi za sve te ljude zaposlene u javnim sluzbama, kojii dalje uzivaju sve benificije
    tko ce raditi za saborske place? tko ce raditi za place vladinih sluzbenika i svih ostalih drzavnih sluzbenika?
    tko ce sve to ZARADITI kada se otpusta na svim mjestima na kojima se ne bi trebalo otpustat
    x

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi smo valjda jedni od rijetkih - plaću su povisili za "harač" u 10mj. tako da opet dobivam stari netto. Bonus dobivamo, a ove godine dodatno i božićnicu.

(i nisam u državnom firmi)

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Plaća je smanjena, božićnicu neću dobiti , niti dar za dijete... ali kao što mnogi kažu, sretna sam što uopće imam posao ( kod MM isto tako ).

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja također potpisujem Mukicu ali i Aleks, što je dozvoljeno bogovima nije volovima, strašno me živciraju beneficije nekih nedodirljivih, ispada da što si gori to su ti već prava.

Što se mene i moje obitelji tiče, povećao mi se opseg posla pa se povećala se i plaća, božićnicu ćemo dobiti 1500 kn (bonovi u Konzumu), dajemo i dar od 600 kn po djetetu, M je dobio dar za djecu 500 za svako i božićnicu koja je manja nego prošle godine s tim da je dio bon u Konzumu a dio gotovina.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Božićnicu su mi skresali na 500,00 kn (spadam u one koji ne rade, već za njih i njihove božićnice i beneficije rade drugi, još samo da objasnim djeci zašto onda moram ići na posao...), plaću smanjili, harač meni i MM oduzme mjesečno jako puno. Dar za djecu smo ipak oboje dobili (po 600,00 kn po djetetu, ukupno 2.400,00), a MM je dobio i 400,00 kn bona. Sve u svemu, ne smijem se žaliti kad se usporedim s drugima, ali kad uzmem u obzir na što imam pravo po kolektivnom ugovoru i na što je MM imao pravo (božićnica mnogo veća od moje i 13. plaća...), ne mogu reći da je dobro. Ali dok razmišljamo "dobro da imam i plaću" i "kako je drugima, meni je još i super" neće biti promjena na bolje. Valjda je netko u ovoj državi odgovoran za to kako nam je. Milijuni, milijarde nestalo u vjetar, ukradeno...a i dalje će gladni mahati sa zastavicama i glas dati istoj ekipi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jel se sjećate kako je lani u ovo doba glavni naslov u novinama bio "Sanader je ukrao Božić"? E pa izgleda da je ukrao nekoliko zaredom

Ja se iskreno nesmijem žaliti jer mi je ljetos plaća povečana i sad je baš fina pristojna plaća, dobiti ćemo božićnicu i u petak idemo na domjenak. Privatna je firma, nema nas puno i iako je i kod nas posao dosta opao ove godine, guramo dalje i svi se trudimo da opstanemo. E da, harač nas nije pogodio jer ga snosi poslodavac

MM je prijašnjih godina dobivao astronomsku božićnicu no već je lani bila raspolovljena, a sada svaki dan kukaju kako nema para tako da ne očekujemo neku preveliku lovu. Plaća mu je ok ali smanjena za harač.

Ma sve u svemu mi smo super i sad kad vas čitam stvarno vidim da moram šefu pokloniti super poklon za Božić, a ima i da ga ljubnem

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Baš kad htjedoh nešto napisati Riječanka je to već lijepo sročila pa ću je samo potpisati. Interesantno je kako nema za božićnice, a milijuni kuna idu za predsjedničku kampanju.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Uzeli harač, smanjili plaću od ovog mjeseca, smanjili prijevoz-isplaćuju samo za Zgb, kakva Božičnica, darovi za dijete, a još je počela i kasnit, od deda mraza si želim da ne dobijem još i nogom u gujicu :/

Gost

Početno

Ostala bez posla tako da ću biti sretna kad ovo sve skupa prođe, a inače u mojoj bivšoj firmi nije bilo ni Božičnica ni Uskrsnice ni niiiiičega .
    Samo neka su mi djete i muž zdravi a ostalo će nekako doći na svoje.Puno puta sam se uvjerila da ima Boga , i znam da će tako biti i sad

daddycool izbrisao vanjskog smajlija

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

upravo sam čula da božićnice nema... kao, isplatili su nam bonus (koji nije imao veze s božićem nego s drugim stvarima) u rujnu... (i oporezovali ga naravno )

no nemam se pravo žalit... plaća još uvik stiže (malo kasni) i smanjena je samo za harač...

prijateljici je u 4 mjeseca skinuto skoro 40 %

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

iskreno kakva je situacija sretna sam da imam posao, i to neloš, mogu reći
    trenutno na porodiljnom, ali evo javili su mi da će biti božićnica. super :D

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ma, u biti, dobro je gore netko napisao... mi mučemo i to dobro... sretni jer primamo plaću?????? pa plaća je ono zbog čega tu dolazim
    ....
    trebalo bi biti normalno da je plaća normalna a ne izvanredna stvar....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj purple rain prvotno napisa
    ma, u biti, dobro je gore netko napisao... mi mučemo i to dobro... sretni jer primamo plaću?????? pa plaća je ono zbog čega tu dolazim
    ....
    trebalo bi biti normalno da je plaća normalna a ne izvanredna stvar....
    potpis.

Stvarno je žalosno da ljudi u današnje doba moraju biti sretni što rade, a ako uz to i redovito dobiju plaću (ma kakva god da bila) onda se nemaju pravo žaliti. E pa meni je to jako žalosno i zabrinjavajuće.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Spustili nam plaću za 11 % što je popriličan iznos, od božićnice ništa

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sorry, trenutno sam na rodiljnom, no kad radim svoju plaću i zaradim

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa
    sorry, trenutno sam na rodiljnom, no kad radim svoju plaću i zaradim
    Upravo sam to htjela napisati. Misliš da drugi zarađuju, a javnim službenicima se plaće poklanjaju?
    I koje su to beneficije koje imamo? Baš me zanima, da se ogrebem ako nije kasno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Upravo sam to htjela napisati. Misliš da drugi zarađuju, a javnim službenicima se plaće poklanjaju?
    I koje su to beneficije koje imamo? Baš me zanima, da se ogrebem ako nije kasno.
    Mogu ja prokomentirati. MM radi u državnoj službi i itekako se naradi. Mjesečno zna imati preko 100 prekovremenih, zna raditi po cijele dane, rijetko koji vikend je slobodan,.... da nabrajam dalje?
    Dok recimo prijateljica radi u jednom "državnom računovodstvo". Radno vrijeme si prilagođavaju kako žele. Dolaze puno kasnije, idu kući puno ranije, posao je laganini, večinom ga i manjka, plaćen prijevoz, cipelarina, regres za GO, božićnice, uskrsnice, plaća puno veča od recimo moje, plaća točno na datum,.... Ja to ne bih sad nazvala nekim specijalnim benificijama, ali da joj je bolje je. Ali tko je meni kriv što sam krivo birala posao.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljudi u državnim službama imaju puno veća prava ( ne kažem beneficije ) od onih u privatnom sektoru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Citiraj Cubana prvotno napisa
    Mogu ja prokomentirati. MM radi u državnoj službi i itekako se naradi. Mjesečno zna imati preko 100 prekovremenih, zna raditi po cijele dane, rijetko koji vikend je slobodan,.... da nabrajam dalje?
    Dok recimo prijateljica radi u jednom "državnom računovodstvo". Radno vrijeme si prilagođavaju kako žele. Dolaze puno kasnije, idu kući puno ranije, posao je laganini, večinom ga i manjka, plaćen prijevoz, cipelarina, regres za GO, božićnice, uskrsnice, plaća puno veča od recimo moje, plaća točno na datum,.... Ja to ne bih sad nazvala nekim specijalnim benificijama, ali da joj je bolje je. Ali tko je meni kriv što sam krivo birala posao.
    Uvijek se uvrijede državni službenici ali ja imam slučajeve u blizini baš kao što navodi Anemona.

Kuma mi se doslovce ubija od posla, prekovremenih ko u priči, nikada ne kasni i nikada ne ode ranije, uvijek ostaja duže. U mojoj okolini, posao usko povezan s mojim, su državni službenici koji se većinom zabavljaju na hodniku, odlaze na kave, igraju igrice... Za par mjeseci će ih biti dosta viška jer se zatvaraju neke ispostave ali niti jedan djelatnik neće dobiti otkaz. Neće biti posla za njih ali ostaju u radnom odnosu.

Neki državni službenici krvavo zarade svoju plaću, ali jako ih je puno koji dobivaju plaću ali ništa ne rade. Višak su.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa
    Neki državni službenici krvavo zarade svoju plaću, ali jako ih je puno koji dobivaju plaću ali ništa ne rade. Višak su.
    Ovo je živa istina.
    Ali svugdje je to tako - i u državnim službama, i kod privatnika - netko se ubija od posla, dok drugi hm, hm, hm broje muhe po zidovima i za to dobivaju plaću.

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Dar za dj dobila-500kn
    Tajnica od mm zaboravila za naše dj da mu daju poklon, a svojih dvoje nije zaboravila
    Harač me nije pogodio jer sam zadnju plaču dobila u travnju, a onda porodiljnu naknadu.
    Božičnicu još čekam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puno je veća stopa bolovanja u državnim službama.
    Mislite da su stvarno više bolesni ?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="Pliska
    Uvijek se uvrijede državni službenici ali ja imam slučajeve u blizini baš kao što navodi Anemona.

Neki državni službenici krvavo zarade svoju plaću, ali jako ih je puno koji dobivaju plaću ali ništa ne rade. Višak su.[/quote]
    Govorim o javnim službama. To su zdravstvo, obrazovanje, socijana skrb..
    I da, uvrijedim se kad mi kažu da ništa ne radim.
    Vjerojatno će se svaki liječnik, med sestra, nastavnik uvrijediti kad mu kažete da za njega netko drugi zarađuje.
    A mi hladimo....

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja se slažem da u državnim i javnim službama ima puno neradnika i izmišljenih radnih mjesta.
    ali idu mi na živce generalizacije, npr. ovo
    mm radi u školi. od kad je počela školska godina non stop je bolestan. 2 tjedna radi pa je 3-4 dana na bolovanju. u školi pokupi svašta.
    i onda mu pošli tjedan ravnatelj kaže da mu fali sati (jer je bio na bolovanju i nije ih mogao odraditi) i tako ovaj tjedan svaki dan ima nadoknade i nikad ga nema doma.

jel to fer? na bolovanju si, dobiješ manju plaću, kad se vratiš sve to moraš nadoknaditi (a onda ne dobiješ veću plaću). ne znam koliko bi ljudi namjerno bilo na bolovanju u takvoj situaciji?!

i da, on svoju plaću zaradi, ne visi po kavama. A i u slobodno vrijeme radi, kad ga npr. nazove neki roditelj ili socijalna služba pa trči po gradu i rješava probleme i niko ga ne pita jel mu prošlo radno vrijeme, jel subota, nedjelja, jel bolestan...

i potpisujem Cubanu, nije fer reći da su nama plaće poklonjene.

kad zdravstvo i obrazovanje ne budu besplatni za sve, onda nam plaće više neće dolaziti iz državne blagajne nego iz džepa svakog korisnika naših usluga. Onda će, valjda, svima biti lakše i niko neće imati dojam da nam je plaća poklonjena. i vjerujem da će se više cijeniti naš rad.
    jer kako narod kaže: sve što je besplatno ne valja :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[quote=Cubana]
    Citiraj "Pliska

Neki državni službenici krvavo zarade svoju plaću, ali jako ih je puno koji dobivaju plaću ali ništa ne rade. Višak su.[/quote
    prvotno napisa

Govorim o javnim službama. To su zdravstvo, obrazovanje, socijana skrb..
    I da, uvrijedim se kad mi kažu da ništa ne radim.
    Vjerojatno će se svaki liječnik, med sestra, nastavnik uvrijediti kad mu kažete da za njega netko drugi zarađuje.
    A mi hladimo....
    Brkaš pojmove ili nisi razumjela point.
    Za ove što si ti nabrojala vjerijem da nitko neće reći da ne zarađuju plaću. To što oni u financijskom smislu ne zarađuju nije bitno, i nismo na to ciljale.

Riječ je o brdo drugih državnih službenika gdje su izmišljena radna mjesta i debeli višak radne snage: sud, carina, katastri, razne uprave i šta ja znam već gdje.
    Ne kažem da i među ovima nema jako vrijednih radnika ali ih je previše ali i dalje ostaju na radnim mjestima.

To je jedan od razloga zašto nema novaca za božićnice i ostalo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="puntica"]ja se slažem da u državnim i javnim službama ima puno neradnika i izmišljenih radnih mjesta.
    ali idu mi na živce generalizacije, npr. ovo
    mm radi u školi. od kad je počela školska godina non stop je bolestan.

Viš , kako ti to i sama znaš.
    On može na bolovanje , što bi se dogodilo s nekim iz privatne firme da je
    svako toliko na bolovanju ?
    To je prednost državne službe.
    U privatnom sektoru ( najčešće ) popiješ dva lekadola i radiš, ne liječiš svaku
    virozu doma.
    Žalosno , ali istinito.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam kratko radila u drž. firmi (točnije ministarstvu) i sada već dugo radim kod privatnika.
    I te dvije stvari se uopće ne mogu uspoređivati.

Kod privatnika se prije svega gleda učinkovitost i produktivnost. Primjerice, ako ste na 80% targeta nema ni bonusa ni božićnice. Ponovite to par puta za redom i nema ni posla.
    U drž. firmi se radi, no (koliko sam ja stekla dojam) zaista se trebate izuzetno potruditi da budete tako loši da vas otpuste. Ako ste bolesni, bolesni ste. Porodijski se uzima i na cijeli period. Doma se ide u 4 i vikendom vas nitko ne zove u 10 naveče.

I još jedna bitna razlika (opet, čisto moj dojam)...u državnim firmama očekujete neke stvari pod normalno jer je to vaše pravo. Npr., eto tako, Božić je, božicnica se mora dobiti.
    U privatnim znate da ćete bonus/božićnicu dobiti ako rezultat bude zadovoljavajuć, ona nije vaše pravo niti vam pada na pamet prosvjedovati ako ju ne dobijete.

A generalizacije da u drž. firmama nitko ne radi ništa su iritantne i neistinite. Rekla bih naprosto da u drž. firmi određeni imaju više "lufta" ne raditi puno - što si većina iz privatnog sektora ne može priuštiti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Malo mi je bezveze da se kao prednost državne službe navodi mogućnost odlaska na bolovanje ili korištenja godišnjeg, to bi trebalo biti posvuda normalno, pa bih ja nemogućnost gorenavedenog nazvala manom privatne službe (i to nadam se ne svake).

Jedna velika razlika između "državne" (javne ili kakogod, jer ja radim u državnoj firmi ali plaću ne dobivam iz budžeta, nego moja firma puni budžet) ili privatne službe, barem u mojoj struci, je i visina plaće.
    Privatne firme redom bolje plaćaju, ali se u njima i "više radi", što ne znači da se u ovim drugima ne radi nego da se (uglavnom) poštuju vikendi, osam satni radni dan, godišnji itd. Dakle, ja svjesno biram manju plaću jer znam da uz nju ide 'povlastica' da mogu u četiri ići kući.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Npr. icyoh, može li se plaća koju si primala u ministarstvu uspoređivati sa onom koju primaš kod privatnika? Ili visine tih bonusa sa visinom božićnice u državnoj službi?

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

moja sestra (VSS) koja radi kod privatnika ima duplo (ako ne i više) veću plaču od mene (VSS) koja radim u drž. službi!
    ima manje staža od mene i obje radimo od 8-16h!
    ali, isto tako, i moj i njen je izbor da radimo tu gdje radimo!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Npr. icyoh, može li se plaća koju si primala u ministarstvu uspoređivati sa onom koju primaš kod privatnika? Ili visine tih bonusa sa visinom božićnice u državnoj službi?
    naravno da ne. No u tome i je još jedna od razlika.

Kod državne službe "znamo" sva svoja prava i uopće nas ne zanima npr. kakva je generalna situacija. Recimo, HŽ je u minusu, no podrazumjeva se da božićnica ima jer je to pravo radnika.
    (ovo karikiram, nisam upoznata sa situacijom u HŽu).

U privatnoj znam da moram napraviti to, to i to. I znam tko me ocjenjuje i što trebam napraviti da ostvarim pravo na bonus.
    Znači bonus/regres/božićnica nije moje pravo nego ću ju možda dobiti ako ostvarim target (i ako uprava odobri).

Za opseg posla si u pravu - svjesno biramo posao i svi imamo drukčije prioritete.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kod nas nisu smanjivali plaće, dobili smo božičnicu a i dar za dijete, 500 kn po dijetetu!
    Moram priznati da vidim da stvarno moram biti kuš i sretna kad čujem kako je drguima...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Malo mi je bezveze da se kao prednost državne službe navodi mogućnost odlaska na bolovanje ili korištenja godišnjeg, to bi trebalo biti posvuda normalno, pa bih ja nemogućnost gorenavedenog nazvala manom privatne službe (i to nadam se ne svake).
    I ovo definitivno stoji, krivo sam se izrazila.
    (i nije kod svake).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •