Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Prutići od zobenih pahuljica

  1. #1
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno Prutići od zobenih pahuljica

    Jučer sam probala ovaj prefini i prejednostavni slatkiš pa evo receptića:
    Mjera je 1 cup, tj šalica od 2,5dl.

    1cup zobenih pahuljica
    1cup brašna
    1/2 cup šećera (ja stavila smeđi)
    1/2 cup maslaca (to je oko 115g), razmekšanog
    1 žličica pzp
    malo soli i
    pekmez, okus po želji, meni osobno odgovara kiselkasti.
    Imala sam finog domaćeg od kajsija i super ide u ovoj kombinaciji.

    Svi sastojci osim pekmeza umijese se u mrvljivo tijesto. Polovica tijesta se natiska u kalup (20x25cm), po tome se premaže pekmezom i gore se posipa ostatak tijesta, ali njega ne treba utisnuti nego samo lagano potapkati.
    Peče se na 175 stupnjeva, oko 35 minuta.
    Ohlađeno sjeći na prutiće i uživati!
    Ovo je nešto poput homemade musli pločica! Oduševljena sam jednostavnošću izrade i okusom!

  2. #2
    mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    287

    Početno

    sve imam doma...mogla bi to i napraviti
    hvala za recept

  3. #3
    MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    581

    Početno

    Sve si mislim da bi umjesto pekmeza mogla staviti cokoladu ili nutellu

  4. #4
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Jeap...i meni je sinoć došla ta ideja. Valjalo bi probati.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    76

    Početno

    Tomita - jesi koristila sitne zobene pahuljice - ili si mijesala sitne i krupne???
    Nadam se da ces brzo odgovoriti, jer bi ih sutra pravila.
    Hvala!!!

  6. #6
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Ovo će biti

    Prije par dana sam napravila pekmez od naranči s vrlo malo šećera i s dodatkom anisa, mislim da bi okus bio baš pravi za taj kolačić!

  7. #7
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Imam sličan recept za kolač od jabuka i stavljala sam sitnije zobene pahuljice jer sam ih imala doma.

  8. #8
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Koristila sam obične pahuljice, onakve kakve su u muslima inače. Nisu osobito sitne.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    76

    Početno

    Hvala Tomita! Sad sam zavrsila za veceras, tj nocas, a ujutro cu probati prutice!
    MalaSIrena - mozes molim te napisati taj tvoj recept s jabukama???

  10. #10
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj buba10 prvotno napisa
    Hvala Tomita! Sad sam zavrsila za veceras, tj nocas, a ujutro cu probati prutice!
    MalaSIrena - mozes molim te napisati taj tvoj recept s jabukama???
    Ima sigurno negdje na forumu, ali nisam našla pa stavljam ponovno.

    37. KOLAČ S JABUKOM I CIMETOM – Mala Sirena

    http://www.babababies.com/images/pic...649_1-4859.jpg

    450 g jabuka, grubo nasjeckanih
    50 g suhih grožđica
    50 g šećera u prahu
    1 žličica mljevenog cimeta
    fino ribana korica jednog limuna (ja dodala i sok)

    Sve gore navedene sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri, oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne prokuhaju. Dobro promiješati da se jabuke razlome (kak sam ja rezala na krupnije komade, malo sam to zgnječila gnječilicom za krumpir). Kuhati još od 15-30 minuta dok se sadržaj ne smanji u količini, zgusne i malo potamni. Neka se ohladi.

    Lagano nauljiti tepsiju br. 20 (kako sam ja radila duplu smjesu, a nisam baš niti mjerila nego više odokativno, stavila sam br. 34, ali mi je još bio malo predebeli kolač, mada mu to nije mana ).

    Promiješati u jednoj posudi:
    250 g smeđeg šećera (ja sam malo smanjila količinu šećera)
    200 g brašna
    1/2 žlice sode bikarbone
    150 g zobenih pahuljica
    150 g rastopljenog maslaca ili margarina

    Polovicu smjese rasporediti na dno pripremljene tepsije i pritisnuti na dno (ja sam to pritiskala žlicom i dobro zagladila). Preko toga idu jabuke, a onda druga polovica tijesta ( s obzirom da su jabuke mekane, ne može se pritiskati pa se to malo namrvi i zagladi da bude koliko-toliko ravno).

    Peći na 190 C oko 30-35 min do zlatnožute boje.

    Neka se ohladi prije rezanja (mi nismo mogli pričekati pa mi je malo teže bilo rezati, ali je bilo fino jesti jer je tijesto zbog zobenih pahuljica hrskavo).

    Poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili creme fraiche.

    Totalno je fenomenalan, skroz sam se oduševila!!

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    76

    Početno

    Draga Tomita - ispeceni su nam prutici!!! Malo su mi ispali pretvrdi, ne znam jesam li prejaku vatru stavila, ili sam ih malo predugo pekla, vise ni sama ne znam koliko sam ih pekla... Ali super su mi s obzirom na sastav (pazimo radi alergije) pa cu probati ponovo. Hvala puno na ideji!
    Hvala malaSirena, super mi zvuci, to cu probati poslije Bozica!

  12. #12
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Napravljen, ali sam malo modificirala - dodala sam prženih lješnjaka i brusnica. Jako je fin. Jedino se pitam bi li podnio jaje, da ga malkoc bolje poveže.

  13. #13
    sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    372

    Početno

    možda povezivanje ovisi o postupku. ja radim neke misli bars i kod toga radim sirup od šećera, maslaca i meda koji otapam na laganoj vatri pa time polijem zobene pahuljice i brašno koje sam zamješala u drugoj posudi.

  14. #14
    sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    372

    Početno

    prijavljujem - kolačić uspio! stavila sam duplu dozu za kalup 20x30cm i bilo mi je taman na knap.

  15. #15
    MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    710

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Ovo će biti

    Prije par dana sam napravila pekmez od naranči s vrlo malo šećera i s dodatkom anisa, mislim da bi okus bio baš pravi za taj kolačić!
    Moilm te, daj reci kako radiš taj pekmez? Preskočili smo kajsije, pa nam fali neki narandžasti pekmez

  16. #16
    MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    581

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Jedino se pitam bi li podnio jaje, da ga malkoc bolje poveže.
    Ja sam dodala jaje. Napravila sam ih s nutellom i ispalo je super. Mada je mojima draza varijanta bez zobenih pahuljica, samo sa brasnom

  17. #17
    enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    renesansna zvijezda
    Postovi
    1,433

    Početno

    Ja napravila i sama pojela cijeli protvon! bliz:

    Malo se raspadalo odozgo ali sam zalila sa rastopljenom čokoladom pa je povezalo sasvim solidno!

  18. #18
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj MarikaPika prvotno napisa
    Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Ovo će biti

    Prije par dana sam napravila pekmez od naranči s vrlo malo šećera i s dodatkom anisa, mislim da bi okus bio baš pravi za taj kolačić!
    Moilm te, daj reci kako radiš taj pekmez? Preskočili smo kajsije, pa nam fali neki narandžasti pekmez
    Očistiti naranče od kore i bijele korice, narezati na komade, staviti kuhati.
    Šećera po volji. Od začina sam stavila anis jer sam imala zvjezdasti, a nisam znala u šta ga staviti.
    Kad se dobro skuha, izmiksati sa štapnim mikserom.
    Eto.

  19. #19
    grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    602

    Početno

    tomita prutići su prefini... (mazala sam ih sa džemom od smokava)

  20. #20
    MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    710

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Citiraj MarikaPika prvotno napisa
    Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Ovo će biti

    Prije par dana sam napravila pekmez od naranči s vrlo malo šećera i s dodatkom anisa, mislim da bi okus bio baš pravi za taj kolačić!
    Moilm te, daj reci kako radiš taj pekmez? Preskočili smo kajsije, pa nam fali neki narandžasti pekmez
    Očistiti naranče od kore i bijele korice, narezati na komade, staviti kuhati.
    Šećera po volji. Od začina sam stavila anis jer sam imala zvjezdasti, a nisam znala u šta ga staviti.
    Kad se dobro skuha, izmiksati sa štapnim mikserom.
    Eto.
    Štreberka sam ti ja....daj neke mere....u komadima, dekagramima,kako hoćeš

  21. #21
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Nema mjera. Odokativno. Po ukusu. 8)

  22. #22
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ja radim slično, ali dodam kis.vrhnje i ostavim pola sata u frižideru prije nego rasporedim po protvanu pa u pećnicu
    i ne pečem pekmez nego namažem vruće pekmezom i čokoladom koja se topi putem

  23. #23

    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    18

    Početno

    Evo i ja radila tomitine prutiće. Namazala sa čokoladom.
    Malo su se raspadali (pogotovo po vrhu), ali nas to nije spriječilo da sve smažemo

  24. #24
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Ovo nam je postao omiljeni kolač jer ga čudnim čudom jede i moja srednja kćer izbirljivica. I dobro joj čini probavi jer inače slabo jede vlaknastu hranu i odbija voće.
    Stavim malo manje šećera, ali dosta pekmeza. U smjesu umješam svašta što mi padne na pamet, mljevenog lana, sezama, pšeničnih klica, neke musle koje nitko ne želi jesti...
    Stavim i pola dinkel krupnih pahuljica/pola sitnih zobenih. I žlicu kiselog vrhnja da se manje raspada.
    A na pekmez u sredini nabacam suhih grožđica ili brusnica.
    Najluđa kombinacija je bio pekmez od šumskog voća u sredini + sloj smrznutih borovnica. Predobro, a gotovo za tren.

    Hvala za recept.

  25. #25
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Drago mi je da vam se sviđa! Zaista ima puno varijacija koje se mogu izvesti u ovom receptu. Ja sam ih posljednji put narezala na veličinu pola palca i jednu polovicu umočila u otopljenu čokoladu. Bili su poput bombončića.

  26. #26
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Evo podižem recept, radim upravo.

  27. #27
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    samo da si obiljezim :D

  28. #28
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno


  29. #29
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Morat ću i ja probati, bravo Anemona na podizanju recepta

  30. #30
    Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    852

    Početno

    Ja sam ih dana spremila i jako su fini, sve smo smazali!!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •