Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: nedovoljno željeza

Datum pristupanja
    May 2009

Početno nedovoljno željeza

pozdrav,

moja mala Emma ima 7mjeseci i 9750 grama na 70 cm. bile smo na cjepljenju 10.12 i doktorica mi je rekla da je velika i debela ali nekvalitetna i prepisala mi željezo. s dohranom sam započela u 5 mjesecu i to kupovnim voćnim kašicama. jer doma pripremljeno voće nije jela. znala sam tu i tamo probati doma pripremiti povrće ali uvijek je čvrsto stiskala usnice i pljuckala hranu. sada kad mi je doktorica rekla da je mala nekvalitetna počela sam samo povrće i meso joj kuhati ali to nikako ne ide. uvijek sam mislila da dok god dojim i ona napreduje da je sve uredu, ali izgleda da nije.
    ako netko ima sličan iskustva neka piše...bojim se da će mi doć mršava i slaba jer neće jest drugu hranu osim mog mlijeka.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Oprosti, ali mislim da nisam baš skužila dobro pa ću pitati.
    Znači bile ste na pregledu, pedijatrica ti nije curi vadila krv???
    Na temelju čega je propisala željezo???
    Znači dojite i cura super napreduje koliko sam skužila. Jel' tako?
    A pedijatrica kaže da je "nekvalitetna" (mada ne kužim što bi to trebalo značiti) i dodaje željezo???

Jesam li dobro skužila???

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

tako je, nije vadila krv nego samo šta ju je vidjela, valjda zato jer je bljeda,

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ja sam je do sada puno dojila, ali pedijatrica mi je rekla da ona mora jest već sad svu hranu, a emma neće jest...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a da je mrsava i dugacka, opet ne bi bilo dobro... jer je na sisi?! zamoli cijenjenu doktoricu da ti da uputnicu za laboratorijske pretrage. ni meni nije jasno sto znaci da ti je dijete "nekvalitetno"... :/

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako tako krasno, napredno, dojeno dijete može biti nekvalitetno?
    Ja bi se uvrijedila da netko tako nešto veli za moje dijete.

Željezo se ne daje ako se prije ne provjeri krvna slika. Moja srednja je do punih 11 mjeseci odbijala dohranu i nije bila anemična. I da, bila je isto debela.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ni meni nije jasno kako ti je mogla dat i zakljucit da djetetu nedostaje zeljeza.mi smo upravo jutros isli vadit krv jer moj mali slabo jede u zadnje vrijeme.nece mlijeko nece kasice. pa cemo vidit zasto je to tako.nadam se da je samo anemican.nekako mi to najbezazlenije se cini.ali ja bi trazila od pedice da ti da uputnicu za vadit krv.glupost zakljucit da ti je dijete debelo i nekvalitetno :?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Moja srednja je do punih 11 mjeseci odbijala dohranu i nije bila anemična. I da, bila je isto debela.

zanima me što je jela, samo tvoje mlijeko. jer mene je strah ako joj to nije dovoljno a ostalu hranu neće, odnosno pojede 2 žličice. neće ona ni ono što mi jedemo, a kamo ono što je posebno za nju kuhano. jela bi voćne kašice i čokolino uz sisu. da li su i vaše bebe to jele i bile o.k.? baš me bacila u strah da će mi bit bolesna. već smo se jednom posvađali s pedijatricom, ali ću je pitati da vadimo krv.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj dora5 prvotno napisa
    nece mlijeko nece kasice. pa cemo vidit zasto je to tako.nadam se da je samo anemican.nekako mi to najbezazlenije se cini.ali ja bi trazila od pedice da ti da uputnicu za vadit krv.glupost zakljucit da ti je dijete debelo i nekvalitetno :?
    neznam možda i znaš ali čitala sam da bebe znaju manje jesti kad im trebaju izaći zubu.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Naše iskustvo s nevađenjem krvi (jer je beba super izgledala i još bolje napredovala) završilo je hospitalizacijom. Tako da svima toplo preporučam vađenje krvi nakon navršenog 6.-tog mjeseca života ili udvostručenja tjelesne težine bebe. Traje svega nekoliko sekundi, ako pedijatar i ne da uputnicu, u privatnom labosu košta 60-tak kn a može spriječiti daljnje probleme.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj grom prvotno napisa
    Naše iskustvo s nevađenjem krvi (jer je beba super izgledala i još bolje napredovala) završilo je hospitalizacijom. Tako da svima toplo preporučam vađenje krvi nakon navršenog 6.-tog mjeseca života ili udvostručenja tjelesne težine bebe. Traje svega nekoliko sekundi, ako pedijatar i ne da uputnicu, u privatnom labosu košta 60-tak kn a može spriječiti daljnje probleme.
    Da li bi mogao mi malo bolje objasniti zašto i kako da je do toga došlo...

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Moja T je nedonošče, tako da je tu osnovni problem, budući da nije bila u prilici stvoriti dovoljne zalihe tijekom trudnoće. Također je u nekoliko mjeseci učetverostručila porođajnu težinu.Da li postoji i još neki razlog za to za sad još ne znamo. Neke stvari su pretragama uspjeli eliminirati a za sad nam preostaje vidjeti kako reagira na terapiju. No, ono što sam htjela reći jest da smo sve to mogli izbjeći samo da smo na vrijeme napravili KKS.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne mogu vjerovati da vam nisu vadili krv kod neonatologa :/
    Lea je od rođenja dobivala željezo + c vitamin, i na svakoj kontroli kod neonatologa su kontrolirali KKS

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Kad danas to gledam, ne mogu ni ja. (A prate je 4 različita liječnika.) Naime, neonatolog je to bio preporučio, kao i željezo. Međutim pedijatar je rekao da oni željezo prepisuju paušalno a kako ima GER da bi je to bespotrebno opteretilo te da super izgleda, vedra, vesela i dobro napreduje. I sad ti znaj kome vjerovati. A ja se sad grizem što joj nisam išla vaditi krv na svoju ruku ranije, ali sad je kasno..
    (Tako je bilo i s neurodermitisom - jedan je rekao da ga imamo, drugi da nemamo...)

thara avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mi imamo slično iskustvo, na cijepljenju s 6 mjeseci smo dobili željezo bez vađenja krvi. Dala sam mu to dva ili tri puta i vidjela da ima poteškoća sa stolicom tako da sam mu prestala davati. Proučila sam koja hrana ima u sebi željeza pa pokušavam na taj način nadomjestiti ako mu uopće fali.
    Razmišljala sam ići vaditi krv ali u ovo vrijeme kojekakvih gripa, strah me da se ne zarazi u čekaonici(ili kod pedice koja ne pere ruke prije pregleda )

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj hani.hreljak prvotno napisa
    Moja srednja je do punih 11 mjeseci odbijala dohranu i nije bila anemična. I da, bila je isto debela.

zanima me što je jela, samo tvoje mlijeko. jer mene je strah ako joj to nije dovoljno a ostalu hranu neće, odnosno pojede 2 žličice. neće ona ni ono što mi jedemo, a kamo ono što je posebno za nju kuhano. jela bi voćne kašice i čokolino uz sisu. da li su i vaše bebe to jele i bile o.k.? baš me bacila u strah da će mi bit bolesna. već smo se jednom posvađali s pedijatricom, ali ću je pitati da vadimo krv.
    hani, bila je skoro isključivo dojena. Ja sam svaki dan nudila nešto od dohrane, ali jednostavno nije išlo nikako. Čak i kad bi joj uvalila u usta, ljutito je pljuvala van. Tek s 11 mjeseci se dogodio klik u njenoj glavici i počela je jesti iako je do danas ostala jako izbirljiva.
    Majčino mlijeko je ja itekako kvalitetna hrana. Moja izbirljivica je bila bucka do 2 godine do trena dok nije prestala dojiti. Budući da jako slabo jede, nakon toga je drastično smršavila. A bila je samo na 2 podoja u danu, a nekad samo i na jednom, zadnjih pola godine. Uz to sam ja bila trudna i produkcija mlijeka mi se dosta smanjila.

Mislim da ne moraš brinuti, ona ima tek 7 mjeseci, pa nije ni čudo da nije još prihvatila dohranu. Moji drugi dvoje su sa 7 mjeseci bili tek na par žličica voća, povrća i žitarica. Meso im nisam ni nudila tada.
    Ako te brine željezo možeš ići s njom na vađanje krvi, ali zdrava, donošena djeca su u puno, puno manjem riziku anemije od nedonešene.

Inače, rano klemanje pupkovine nakon poroda uskrati djetetu dodatnu zalihu krvi i željeza i može biti dodatni faktor za anemiju.
    http://www.udrugaprimalja.hr/content...3=0&G4=0&ID=51

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Kako tako krasno, napredno, dojeno dijete može biti nekvalitetno?
    Ja bi se uvrijedila da netko tako nešto veli za moje dijete.
    kako uopce bilo koji zdravstveni djelatnik ( a i covjek opcenito) moze za bebu, dijete reci da je "nekvalitetno"?
    ma kakav je to izbor rijeci?
    ja ne da bi se uvrijedila, nego bi se ozbiljno porazgovarala sa pedijatricom kao i nadleznima.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ispravak: ne samo da bi se uvrijedila, nego...

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i naša ped daje željezo sa oko 6mj bez KKS
    kao djeca u toj dobi potroše zalihe željeza. bez iznimke! :shock:

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Inače, rano klemanje pupkovine nakon poroda uskrati djetetu dodatnu zalihu krvi i željeza i može biti dodatni faktor za anemiju.
    http://www.udrugaprimalja.hr/content...3=0&G4=0&ID=51
    Ma nama čak ni to nije bio faktor jer je na porodu bio dr Stanojević i pustili su pupkovinu da otpulsira do kraja. (Sad se samo nadam da je to ipak samo problem nedonešenosti a ne nemogućnosti apsorpcije).

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mene je,kao uostalom i sve ostae, najviše ubola u oči ta riječ ''NEKVALITETNA'' :shock: :shock: :shock: Žena nije normalna definitivno, mislim ta pedijatrica. Kako uopće odoka može vidjeti je li djetetu potrebno željezo ili nije? Mi smo sa 6 mj. imali lošiju krvnu sliku (hemoglobim 107, a donja granica je 110 ), dr. nam je preporučila preparat željeza koji nismo baš redovito uzimali. Više smo se bazirali na izbor namirnica bogatih željezom i uspjeli smo popraviti krvnu sliku.
    Mijenjajte pedijatra pod hitno!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Pozdrav,

samo da obavijestim, bile smo kod pedijatrice ponovno i rekla sam joj da me povrijedila kad mi je rekla za nekvalitetno dijete, i da je pogriješila kad mi ni nije dijete poslala vaditi krv prije nego mi je prepisala da joj dajem željezo. ona je odgovorila da nema veze jer željezo ne može škoditi...ako ste bilo gdje pročitali drugačije molim da mi navedete izvor. u svakom slučaju ped mi se ne sviđa i možda ću je mjenjati. ja sam sama čitala o anemiji i nedostatju željeza pa sam odlučila davati emmi željezo. provjeriti ću nakon nekog vremena kakvo je stanje sa krvi. bila sam jako potištena jer sam držala da će biti velikih problema jer emma odbija krutu hranu, malo sam čitala rodine tekstove i smirila se.

inače sam se htjela zahvaliti svima u rodi je bez tekstova o dojenju mislim da ne bi uspijela. Hvala

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj hani.hreljak prvotno napisa
    ona je odgovorila da nema veze jer željezo ne može škoditi...ako ste bilo gdje pročitali drugačije molim da mi navedete izvor.
    Evo nekoliko stranica s tom tematikom.
    http://www.zdrav-zivot.com.hr/index....rijent_ii__dio
    http://www.vitamini.hr/2048.aspx

Ja bih svakako provjerila krvnu sliku. Kao i sa svim stvarima - nije dobro premalo, nije dobro previše.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj trudnjača prvotno napisa
    . Više smo se bazirali na izbor namirnica bogatih željezom i uspjeli smo popraviti krvnu sliku.
    !
    ja sam imala nisko željezo, iako sam jela meso svaki dan
    preporuka dr. :jedi meso
    ja je gledala: odakle si ti pala, pa to i radim!

uglavnom, želejzo mi je popravija sljedeći sok: cikla, mrkva, jabuka, naranča i med
    to sam trusila na dnevnoj bazi i sve 5

teško češ se predozirati željezom iz prirodnih izvora, nego kad žvačeš čavle tj. uzimaš koncetrat
    i da: bez prirodnog vitamina C apsorpcija željeza je mala

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Osim mesa, jeli smo i puuuno povrća-sve to skuhamo i izgnječimo-zatim naravno voće, sirovo ili sok, pa i jabuka mrkva i cikla, onda proso, suhe marelice, a davali smo za svaki slučaj i c vit tableticu svaki dan po jednu

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj trudnjača prvotno napisa
    . Više smo se bazirali na izbor namirnica bogatih željezom i uspjeli smo popraviti krvnu sliku.
    !
    ja sam imala nisko željezo, iako sam jela meso svaki dan
    preporuka dr. :jedi meso
    ja je gledala: odakle si ti pala, pa to i radim!

uglavnom, želejzo mi je popravija sljedeći sok: cikla, mrkva, jabuka, naranča i med
    to sam trusila na dnevnoj bazi i sve 5

teško češ se predozirati željezom iz prirodnih izvora, nego kad žvačeš čavle tj. uzimaš koncetrat
    i da: bez prirodnog vitamina C apsorpcija željeza je mala
    Potpis na ovaj post!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Još uvijek samo razmišljaš o tome da mijenjaš pedijatricu? Mene nije ubo u oko samo taj izraz "nekvalitetna" nego i to što je rekla da dijete sa 7 mjeseci mora već jesti svu hranu. Izvadi krv djetetu i neka si mirna, a pedicu mijenjaj.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •