Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 146

Tema: Božićni pokloni u vrijeme krize, da ili ne?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Božićni pokloni u vrijeme krize, da ili ne?

Vrijeme božićno novogodišnjih praznika je za sve nas vrijeme kad provodimo više vremena sa svojom obitelji, ali i vrijeme kad hoćemo-nećemo potrošimo više novaca, ako ništa drugo barem na hranu. Obzirom na krizu, smanjenje plaća, neisplaćivanje božićnica, dječjih darova i sličnog, hoćete li kupovati kakve božićne darove ili ne? Hoće li to biti samo manji darovi za dječicu, čisto neka sitnica u božićnoj čarapici ili će to biti neke skuplje igračke, odjeća ili neke uporabne stvari za pod bor za cijelu obitelj?

Nekako bez obzira na krizu, mislim da bi djeci trebali pokloniti barem neku sitnicu obzirom da i MM i ja radimo (doduše ja sam na porodiljnom trenutno). Još nisam odlučila što ćemo kupiti (ako imate zanimljivih ideja, nabacite linkove), ali mislim da će to biti neke manje didaktičke igračke za malu dječicu, a za nećake koji su već malo veći vjerojatno neka knjiga. Muž i ja i tako nikad nismo trošili lovu na poklanjanje međusobno, nego bi obično otputovali negdje za Novu godinu, tako da ćemo definitivno kupiti samo manje poklone za djecu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

KOd mene samo djeca dobivaju poklone. I to ono sto pozele a ne dobiju kroz godinu, pa se na popisu nadju stvari tipa dokoljenke - plave, bokserice, biljeznica za crtanje, kisobran, i sl. Dobiju i pokoju igru ili igracku, ali nije to nista veliko.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kupila sam već dio božićnih darova, a kupit ću ih još, jedino su ove godine skromniji nego inače. Poklanjam mužu, mami, djetetu i muževim roditeljima, te ponekad sitnice nećacima.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ne volim božićne poklone tako da sam kupila samo jedan za roditelje MM-a jer oni drže do toga.

Inače izbjegavam božićne poklone, smatram ih nepotrebnim. Ono što je meni važno je da smo svi skupa i da ručamo/večeramo skupa, radimo kolače...

Ali bor i pokloni-ne.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni su važni pokloni za dijete i njih će sigurno biti, a to ne znači da mi nije važno obiteljsko druženje, zajednički ručak,...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Iskreno, jedva čekam da se odselimo sami na selo da više ne moramo imati ovo ludilo za Božić. Svi troše ko manijaci novac koji nemaju, blagdanski stol je uvijek prepreprepunjen, i mislim da bi se moglo bez svega toga. Moramo ga ove godine "proslaviti" samo jer smo kod svekrve i svekra...al več od sljedečeg Ne boru Ne poklonima...a djetetu ćemo davati poklone onda kad budemo mogli i kad mu budu trebali...ne treba nužno biti za Božić.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

amex membership bodovi su divna stvar . ja zadnjih par godina poklanjam pretplate na časopise.
    u t-clubu također se nađe korisnih sitnica koje se nekom sviđaju.

muče me oni koji mi na silu poklanjaju (obično ono što ne želim ), i onda očekuju poklon za uzvrat ... svela sam sve na najmanju mjeru...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Deci iz familije obavezno (dvoje + moje dete). Tu kupujem lepe i kvalitetne poklone nešto korisno (odeća, obuća) i neka igračkica.
    Moje dete će i ove godine dobiti užasno mnogo poklona i to mi se ne sviđa, ali rođaci je obožavaju, jedino je dete u familiji i poklona bude toliko da ona jadna ne zna šta bi sa svim tim. Dovoljno je reći da joj MM i ja do sad još ništa nismo kupili za njene 2.5 godine osim par slikovnica.
    Osim deci - kupimo još i mojim roditeljima po neku sitnicu, ali to su zaista sitnice.
    Tako svake, tako i ove godine, sa krizom ili bez nje.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Božić je nažalost iskomercijaliziran kao isve ostalo, ali sa druge strane moj MM i ja si tokom godine ne udjeljujemo poklone ali ga se za Božić uvijek sjetim nekom sitnicom.L. će definitivno dobiti poklon od djeda Božićnjaka ,planiramo joj kupiti kuhinju pošto ju u dobi od 3ipol gd. takve stvari zanimaju.
    Tokom godine joj ne kupujemo ćesto igraćke ,a kad kupujemo gledamo da joj kupimo nešto bolje,edukativno i zabavno.
    Što se tiće obitelji i prijatelja nikad si nismo međusobno kupovali poklone, Sretan Božić i vrijeme koje provodimo zajedno za blagdane dovoljan su nam poklon!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja ne bih rekla da je Božić svima samo trošenje, trošenje i trošenje.
    Kad smo bili djeca uvijek smo dobili poklon pod bor i brat i ja, pa čak kad su i mama i tata završili na burzi i stvarno novaca nije bilo. To je bilo obavezno i jako nas je radovalo. Takav običaj želim prenjeti i svojem djetetu.
    Mi kupimo i poklone svim ukućanima. Djeci malo veče, a ostalima svima isto. Sitnice. Jedne godine svatko dobije par čarapa, jedne čokoladu, jedne gače,... I to je to.
    A ovo što neki spominju: bez bora. Meni je to nezamislivo. Meni je bor dio vjerske simbolike, a ne simbol trošenja i rasipnosti.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

kupujemo poklone samo djeci, nasoj i od muzevih sestara.
    kupujemo igracke koje znamo da zele. medjusobno si ne poklanjamo nista, radije izadjemo vani na badnjak i za novu godinu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    A ovo što neki spominju: bez bora. Meni je to nezamislivo. Meni je bor dio vjerske simbolike, a ne simbol trošenja i rasipnosti.
    Definitivno ne simbol rastrošnosti, no ja nisam vjernik pa je meni Božić samo obiteljska tradicija i ništa drugo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Možda sam se krivo izrazila, jesam vjernik, no u nekoj drugoj dimenziji. Davno sam odlučila da ću radije biti dobra osoba nego loš katolik...no to je za neku drugu temu

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Darujemo se međusobno MM i ja i za mrvicu obavezno zajednički poklon (+ kod MMa na poslu također dolazi Djed Mraz).
    Bake i djedovi isto ne mogu izdržat da malenoj ne kupe nešto.

Bor obavezno. Nisam neki vjernik, ali stvar je tradicije.
    Jako volim božićni ugođaj i sve te sitnice i rituale vezane uz Božić, iako će neki to nazvat čistim konzumerizmom, ali mene veseli.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I kod nas je jelka obavezna, ali nema veze sa Božićem (bar ne da ja znam). Mi nismo vernici pa jelku kitimo za Novu godinu. A sama jelka nam nije trošak, jer je plastična, a ukrasi još od kad smo MM i ja bili klinci.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja obožavam božično darivanje, super mi je vidjeti hrpu darova ispod bora.Darujemo svoje klince, nećake, bake dede, tetke, stričeve....sve su to sitnice do max 35kn , jedino naši klinci dobiju nešto skuplje poklone...tako je bilo uvijek pa će biti i ove godine

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa
    Definitivno ne simbol rastrošnosti, no ja nisam vjernik pa je meni Božić samo obiteljska tradicija i ništa drugo.
    Bor je daleko od krščanske simbolike, ali moram priznat to je i meni najljepši dio Božića.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pokloni za sve, ali s mjerom:

Djeci knjige (znam što žele-nabavljeno prije 2 mjeseca i čeka...), starijim članovima obitelji kozmetika i slične potrebne sitnice (kreme za lice, toaletne vode, aftershave i slično - to ih veseli a rijetko se odluče sami trošit penziju na to, radije kupuju unucima sitnice, pa mi to imamo u vidu i kupimo bakama i dedi ono što im treba...).

A mi - odrasli, obično si za doček poklonimo šampanjac ili butelju crnoga za bambus i to je to. Ako netko nešto treba (pidžamu, košulju, papuče...) to se zna smjestiti pod bor, iako bi se takva stvar i inače kupila.

Djeca polako preuzimaju običaje - lani su krenuli s darivanjem - naprave sami neku sitnicu ili barem čestitku i to je to. Vidjet ćemo...

Bor - obavezno (obično s korijenom, ali ne znam hoćemo li i ove godine, već imamo pravi borik i na vikendici i pred zgradom). Djeca ga kite sama, a čak obično imaju i mali borić u svojoj sobi.

Čestitke - obavezno (mislila sam da ih nećemo sami raditi ove godine, ali ipak jesmo) za obitelj, kumove, prijatelje, učiteljice, odgajateljice, susjede ... Mnoge ne šaljemo poštom, neke ipak da.

Kolači - mislim da ću se ove godine manje baviti time, ali opet - nekaj bude. To mi je zgodan dar (zamotati kuglof, kutiju sitnih kolača ili orehnjaču) npr. za brata koji je samac, a ima ih još koji vole takve naše darove.

A izvan obitelji obično darujemo i nekoga kome treba - ove godine odnijet ćemo ovima malo špeceraja: http://www.kap-dobrote.htnet.hr/

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Božićni pokloni za moju djecu su mi nešto obavezno. Mi smo svojima kupili još početkom mjeseca. Za to mora biti novaca.
    Kupimo još nećakinjama, svekrvi i mojoj mami. I to budu sitnice.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Svake godine smo kupovali poklone svima, i prijateljima, i djeci prijatelja, i starcima, stvarno puno, ali ove godine nažalost, ne da ne bih htjeli, nego ne možemo, pa tako nećemo kupiti poklone nikome, osim naravno svojoj princezici, za koju uvijek mora biti. Starcima smo rekli da nam niš ne kupuju jer nećemo niti mi njima, jedino mogu N. A prijateljima ću reći da ne kupuju ništa ni nama ni N, jednostavno ove godine, nema poklona, dok ne bude bolje!

oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Za T. i malog nećaka uvijek bude igračka, za ostale sitnice i to većinom poklanjam nešto doma izrađeno.
    Bitno mi je to poklanjanje, ne mora biti skupo niti veliko samo nek je od srca.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja obožavam kupovanje poklona i da se mene pita ja bi svima kupila poklone. Isto tako volim kupiti baš ono što toj osobi treba, ono, baš si dam truda da nije nešto bezveze, tek toliko da se pokloni. Volim dodati neki svoj štih, dekoracija, čestitka ili sl.
    Obzirom da nisam neograničena s lovom onda napravim nekakav spisak djece pa idem redom i kupujem kvalitetne ali ne preskupe igračke/odječu.
    Imamo svoje dvoje, brata od 11 g i još nekoliko od rodbine i kumova sa kojima smo si jako bliski.

Obavezno napravim poklon i za svoje roditelje, starijeg brata+cura, sveki, šogor+nećaci i nonu. Nije to ništa pretjeranog, nešto home made, boca vina, čarape, šal, gaće, kolači ili što već smislim.

Nama je Božić neopisivo važan događaj zbog samog ugođaja, zajedništva, obitelji. Pokloni su jedan dio te tradicije, a nezamislivo mi je da nemam bor. Zajedno kićenje bora dok sviraju božićne pjesmice i mirišu kolači...mmmmmmmmmm... to mi je nešto nezamjenjivo

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni su važni pokloni za dijete i njih će sigurno biti, a to ne znači da mi nije važno obiteljsko druženje, zajednički ručak,...
    Ovako i ja mislim. Odraslima nećemo kupovati ništa, ali djeca će dobiti poklon, pri tome mislim na moju djecu i nećakinje. Što se tiče odraslih, podružit ćemo se i proveseliti oko stola.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Bitno je poklanjati od srca a ne moraju biti megalomanski pokloni (za Bozic i druge prigode). Kriza ili ne, svi mi s malo truda i strpljenja sami mozemo napraviti Bozicne pokloncice i tako razveselite ljude koje volimo. Klinci se vesele bozicnim pokloncicima bez obzira dali su mali ili veliki!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prijašnjih godina bih priuštila bakama/djedovima kozmetiku-kremu za ruke, after shave i te sitnice; najbližim prijama mudante/donje gaće crvene-to sam naletila za 20ak kn; nekima mini svijećnjak za par kuna, čarape; djeci puzzle, bojanke...
    Ove godine nisam ništa pripremila, ni budžet, ni vrijeme, ni spisak...bolje da se pripremim, barem djeci, samo što nije kucnuo zadnji čas

E, da, i šolje za bijelu kavu, one pojedinačne su ok poklon

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Prijašnjih godina bih priuštila bakama/djedovima kozmetiku-kremu za ruke, after shave i te sitnice; najbližim prijama mudante/donje gaće crvene-to sam naletila za 20ak kn; nekima mini svijećnjak za par kuna, čarape; djeci puzzle, bojanke...
    Ove godine nisam ništa pripremila, ni budžet, ni vrijeme, ni spisak...bolje da se pripremim, barem djeci, samo što nije kucnuo zadnji čas

E, da, i šolje za bijelu kavu, one pojedinačne su ok poklon
    OK, ovakve sitnice smo i mi znali poklanjati Ali ja volim i poklanjati kad nije nikakva prilika, jednostavno to volim. Ali ta komercijalizacija Božića uz megalomanske poklone mi se ne sviđa.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma prabaki smo već dali donji veš, da ne čeka
    Tako da na Božić bude u novoj robi

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Evo mi prilike da provjerim popis kome kupujem poklone:
    - svom djetetu
    - kuminom sinu 1
    - kuminom sinu 2
    - mami

Kolače koje sama napravim zapakiram:
    - kumi
    - kumovima
    - svekru i svekrvi
    - ... nekome tko mene slučajno nečim iznenadi

Bor imamo plastični već godinama, kao i par setova kuglica koje kombiniramo.

Ne jede se pretjerano, ne hodočastimo okolo, osim kod gore navedenih pa se niti ne prejedamo jer posjete rasporedimo kroz par dana.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi nikada ne pretjerujemo s poklonima, ali neku sitnicu za djecu od mog brata (to su mi jedini nečaci) i naravno za moje klince uvijek bude.
    Eventualno neku sitnisu svekrima i šogorici jer i oni nama uvijek nešto donesu, makar neku finu čokoladu lijepo upakiranuu, kao znak pažnje.
    Ali bjesno trošenje novaca na poklone kod nas nikada niej bilo IN! S recesijom ili bez nje.
    Bor je nešto bez čega ne mogu zamisliti Božić, ali već godinama imam iste ukrase i plastični bor pa na to ne trošim ništa.
    A kaj se hrane tiče, uvijek bduemo ili kod svekra i svekrve ili oni kod nas pa troškove oko hrane podjelimo, svekrva peče kolače, i nije to sada ništa na bacanje. Jedino gušt bez kojeg ne mogu je francuska.
    I to je to. Više potrošim novaca za dječji rođendan nego za Božić... :/

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Jedino gušt bez kojeg ne mogu je francuska.
    A ja bez bakalara! Njaaaammmmmm

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa
    Citiraj ana.m prvotno napisa
    Jedino gušt bez kojeg ne mogu je francuska.
    A ja bez bakalara! Njaaaammmmmm
    A da i to, na brudet!

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi kupimo samo svojim klincima. I mom malom kumčetu. Nećaka još nemamo.

Ostaloj djeci od prijatelja ne kupujemo, ni oni našima. Takav je dogovor. Razmijenimo slatkiše i klincima i to bude super.

Odraslima(roditeljima i ostaloj rodbini ne kupujemo), ali znamo ponijeti neku veliku čokoladu ili neku cugu, kako kada, čisto kao znak pažnje.

Prežderavanja gotovo nikad ni ne bude. Neka malo finija klopica za ručak i kolači, oni sitni koji stoje do iza Nove. Ali ove godine sigurno neću toliko puno peći kao prošlih godina, nemam vremena.

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pokloni apsolutno da,posebno me vesele oni dječji-za moga sina i nećake (njih četvero). Još poneka sitnica za roditelje,svekra i svekrvu i kumče. Ostalim odraslima u obitelji (šogori,šogorice) prestali smo kupovati kada su se rodila djeca-takav je interni dogovor. Mada kada odemo u goste,svakako se odnese nešto-tipa čokolada,kolači i sl. Pošto idemo na ručak jedan dan kod mojih,jedan kod mm-ovih uopće nemamo nekog velikog troška za klopu. Zato se više posvetim kolačima koje nosim i kod jednih i kod drugih. Kako je netko napisao,više potrošim za proslavu rođendana nego za Božić.
    Inače Božić obožavam,cijelu tu obiteljsku atmosferu,miris kolača,radost kada se svi okupe,ozarena dječja lica i veselje kada se igraju ispod okićenog bora. Prekrasno!!!
    Volim i blještavilo lampica,okićene ulice i miris zime.
    O konzumerizmu uopće ne razmišljam-to mi je blesavo i nema mi veze s Božićem.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Samo djeci, kako našoj tako i nećacima i kumovima.
    Simbolično, skromno i korisno.
    Draže mi je pokazati da mislimo na sve njih ako im pošaljemo ručno izrađene čestitke i da se podružimo za vrijeme blagadana.
    Poklone međusobne i odraslima ne prakticiramo gooodinama.
    Da mi je do nekog stalo mogu pokazati drugačije, a ne kroz konzumerizam.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kad vidim vas ja sam rastrosna .
    kupujem nasoj djeci (to sam vec pisala na drugom topicu), ali za to se stedi unaprijed.
    kupujem i drugoj djeci oko nas. za male bebe zvecka, koje nisu skupe, tzv. toddlerima slikovnice, one koje nisu jako skupe. onim sto idu u skolu neki fora flomic. uvijek su mi problem teenageri. evo jucer sam morala za 3 teenagerke kupiti poklone. naletia na snizenje nekih fora kapica, cak sam jednu slucajno srela i ona se odusevila, dakle jos nisam toliko zahrdjala 8) . roditeljima obicno napravimo neki poklon koji je vezan uz klince, npr. kalendar. jednom smo kupili dosta foto papira, pa radimo kalendar. njih raduje, mislim cak vise i od kozmetike.
    i naravno kupim MM-u, ne mogu zamisliti da njemu ne stavi m nesto pod bor. oboje smo zamrzili iz djetinstva one korisne poklone tipa carape. ja carape obozavam imam ih more, to je nesto na sta nikada ne zalim novca. ali za pod bor mrale bi biti neke posebne da bi mi to bilo prihvatljivo. rajde bi milka cokoladu nego carape

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi ove godine nikome.
    ni djeci.
    oni će dobiti bogate poklone od muževe firme i poklone od djedova i baka...
    mislim da je to sasvim dovoljno; ionako ih donosi Mali Isus ili Djed Mraz.

a ako nemam za svoju djecu, nemam ni za djecu svojih prijatelja
    situacija je takva i gotovo, strpjet ćemo se opet do boljih vremena.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi poklanjamo djeci i uzoj obitelji (sestre, braca, roditelji, bake).. nezamislivo mi je da nemam bar sitnicu za svakog.
    Svatko ce dobiti nesto do 30ak kuna vrijednosti, jedino sestri cu pokloniti skuplje, jer imam od ranije nesto nekoristeno, a njoj ce sad dobro doci. I njenom muzu (20 Kn skuplje) jer znam tocno sto zeli i treba mu.

Mladjem djetetu sam kupila davno poklon, a cura je dobila bicikl placen beskamatno na 3 rate... voli voziti i cesto vozi, a jako je prerasla stari.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je ustvari Božić bez darova za djecu nezamisliv. :/
    U tom slučaju bih im doma barem nešto izradila, ma bilo što.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je ustvari Božić bez darova za djecu nezamisliv. :/
    U tom slučaju bih im doma barem nešto izradila, ma bilo što.
    isto

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mi smo za Božić na večeri sa hrpom familije i obično se svi poklanjamo!
    tako da su ove godine (ko i inače) na popisu bili Nika, moji i njegovi roditelji, braća, moja sestra, bake, tete i tetci, bratići i njihove žene, sestrične, nećaci...
    stvarno puno!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    tako da su ove godine (ko i inače) na popisu bili Nika, moji i njegovi roditelji, braća, moja sestra, bake, tete i tetci, bratići i njihove žene, sestrične, nećaci...
    stvarno puno!
    Ma baš, ja ih nemam toliko di ni staviti, a i Božić mi je blagdan za najuži krug obitelji, a ostale se dane eventualno ide u posjete, ali bez poklona, samo s dobrim željama. Pa bakrotirala bi da ovliko poklona kupim.
    Inače, ove novce koje idem potrošiti na poklone, to su djeca dobila za poklon za Božić od moje firme, pa mislim da je u redu da im bar neku sitnicu kupim. Iva je rekla da hoće Barbie , a Janko bi čarape Ben10.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja bi se kod tebe ugurala za poklon pod borom
    ja bi hlace

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

te naše večere su obično kod svekija i pokloni za tete i tetke su npr. teglica domaceg meda, sestrični sjajilo za usne, bakama čokolada, tako da su pokloni više simbolični i nisu tako skupi!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

stvarno puno!
    I nas bude brdo ali kod nas bude na Badnjak svečana večera i što nas je više to je bolje :D

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

oprosti Roza Grroza al moram prokomentirati
    Bor je daleko od krščanske simbolike
    u pravu si.... djelomično, ipak malo bolje prouči

Ostali koji niste vjernici ili ste radije nešto nego loši katolici... čemu onda uopće parade oko Božića? Tradicija? Pa zar ona nije BITNA?
    Npr. prije nego sam se udala imali smo obiteljski ručak nedjeljom, to je bila tradicija... da svi budemo prisutni jer je to bio jedini dan kad smo svi bili na okupu... i to mi je bilo BITNO...
    malo sam otišla OT al mislim da nam je tradicija bitna i da nam radi neki smisao u životu... inače je notorna glupost raditi nešto radi tradicije.... al to je samo moje mišljenje

što se poklona tiče, ove godine svi dobivaju mirisne naranče s klinčićima i cimentom koje ću napraviti sa svojim klincima... služe za ukras i stvarno šire miris po cijeloj kući, jeftin poklon a efektan... djeci i kumčetu sam kupila trenirke s njihovim dragim likovima iz crtića... i svi sretni i zadovoljni

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

te naše večere su obično kod svekija i pokloni za tete i tetke su npr. teglica domaceg meda, sestrični sjajilo za usne, bakama čokolada, tako da su pokloni više simbolični i nisu tako skupi!
    ja volim poklone, volim ih pakirati, volim ih darivati . i vazna je percepcija sto je poklon, meni su stvari koje bucka gore nabarja pokloni. i radujem im se. evo nekidan sam od jedne gospodje na poslu dobila slatki post it blokic. i fakat sam se razveselila. jer meni je to poklon. tako da vjerujem da je cesto problem i u percepciji poklona.
    i ja iskreno vjerujem da je bozicno vrijeme vrijeme darivanja. i jednostavno uzivam u tome, pa makar i poklonila nesto rucno radjeno nekome.
    dakle nije sve u kupovini i trosenju novca. oni kreativniji mogu s malo novca darivati puno i s simbolikom. a oni malo manje kreativniji mogu kupovinu sitnica obaviti kroz godinu, nije sve veznao za ovih par dana u godini.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa
    oprosti Roza Grroza al moram prokomentirati
    Bor je daleko od krščanske simbolike
    u pravu si.... djelomično, ipak malo bolje prouči

Ostali koji niste vjernici ili ste radije nešto nego loši katolici... čemu onda uopće parade oko Božića? Tradicija? Pa zar ona nije BITNA?
    Npr. prije nego sam se udala imali smo obiteljski ručak nedjeljom, to je bila tradicija... da svi budemo prisutni jer je to bio jedini dan kad smo svi bili na okupu... i to mi je bilo BITNO...
    malo sam otišla OT al mislim da nam je tradicija bitna i da nam radi neki smisao u životu... inače je notorna glupost raditi nešto radi tradicije.... al to je samo moje mišljenje

što se poklona tiče, ove godine svi dobivaju mirisne naranče s klinčićima i cimentom koje ću napraviti sa svojim klincima... služe za ukras i stvarno šire miris po cijeloj kući, jeftin poklon a efektan... djeci i kumčetu sam kupila trenirke s njihovim dragim likovima iz crtića... i svi sretni i zadovoljni
    Ustvari se slažem s tobom. Meni je Božić vezan za vjeru i za ništa drugo. I nema mi smisla drugačije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

što se poklona tiče, ove godine svi dobivaju mirisne naranče s klinčićima i cimentom koje ću napraviti sa svojim klincima... služe za ukras i stvarno šire miris po cijeloj kući, jeftin poklon a efektan
    koliko to drzi, tj. nemislim miris, vec koliko dugo to moze stajati na stolu?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

što se poklona tiče, ove godine svi dobivaju mirisne naranče s klinčićima i cimentom koje ću napraviti sa svojim klincima... služe za ukras i stvarno šire miris po cijeloj kući, jzadovoljni
    malo OT, ali ovo mi zvuči odlično. Može malo detaljnjije o tome na pp?

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam radila naranče sa klinčićima (bez cimeta)!
    naranča se izbuši sa čačkalicom i u svaku rupicu se stavi po 1 klinčić!
    na kraju izgleda ko mali jež!
    meni je trajala i fino mirišala cca 2tjedna, a onda je počela pljesniviti!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •