Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Zaštita od moguće trudnoće pred postupak

goa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno Zaštita od moguće trudnoće pred postupak

Dakle, ispričavam se ako ova tema negdje već postoji, ali, eto, zanima me. Čitala sam nešto o tome u mariborskoj brošuri, a i sama bih trebala za koji dan početi sa supresijom ( 21.dc). S obzirom na našu dijagnozu ( 1% sporo pokretnih-onih u c kategoriji, a sretni smo kad ih ima milijun do dva ), s obzirom na to da se ne čuvamo već tri godine i nikad ništa, čeka nas ICSI i lijepo nam je liječnik rekao da šansa za prirodnu trudnoću praktički ne postoji, ne znam zašto se uopće time zamaram, ali vidim da se čuda stalno događaju s jednako groznim nalazima pa se pitam jeste li se vi štitile prije postupka? Mada mislim da bi bilo stvarno ironično da se baš sad takvo nešto dogodi, mi smo osobno sa zaštitom zakasnili, što dalje, kako biti siguran da je sve u redu prije nego što se krene s udarnim dozama hormona?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

goa, ja sam radila test pod supresijom, a prije menge pred postupak (zbog supresije je malo kasnila), i pitala sam dr-a što ako je + pod decapeptyilima, rekao je ništa i da nije rijetkost zatrudniti pred postupak, znam ih više koje jesu, pretpostavljam da onda nisi pod kontracepcijom kao većina za MB, i ako ne dođe menga prije pikanja (2. dan ciklusa), jupiiiiiiii.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

evo naša marta26 je zatrudnila kad je vec bila u postupku i koristila suprefact.... koliko znam sve je ok.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To u MB-u nije za zaštitu od trudnoće, nego za smirivanje jajnika i logističko grupiranje žena.

I meni je jako bilo teško pomiriti se s 2 mjeseca antibebi prije protokola u MB-u, jer sam zabrijala, a i stalno velik broj nas intimno brije, da će mu se dogodit čudo (osim parovima sa stvarno jednoznačnim dijagnozama di je fizički začeće nemoguće, a ne ova skupina nas, koja predstavljamo većinu na ovom forumu, a to su subfertilni, znači, smanjena plodnost, ne ono apsolutno je fizički nemoguće začeće).

Međutim, kad sam vidjela kako sam dobro izreagirala u toj stimulaciji i kako mi je to bilo bitno lakše fizički nego kratki protokoli (bez antibebi, nakon kojih ne bi ovuliravala po više mjeseci, a nakon protokola s antibebi baš super ovulacije i sve normalno), sad bi mi bilo frka ući u IVF stimulaciju bez antibebi.

Znači, moja ti je poruka - to je za lijepo malo umirit jajnike da nema cista ili tako nečeg, prije nego što dožive svoj krešendo u punoj stimulaciji i daju puno lijepih jajnih stanica, koje će dat puno dobrih embrija, od kojih će se imati nešto i zamrznuti, i koji će, u krajnjoj liniji, stvorit jednu pristojnu realnu šansu da se dobije bebica.

Sretno (smajlić koji grli drugoga)!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U stvari, ja točno ne kužim tvoje pitanje.

Kako misliš jesmo li se štitili prije postupka?

U ciklusima pauze nismo. Kao ni u ciklusu s antibebi, ne kužim, tad se ne može dogoditi začeće... Ako pretekneš doktora, tim i bolje? Kako biti siguran da je sve OK? Ako si u Mariboru, onda s relativno velikom pouzdanošću se možeš u njih pouzdati, prije stimulacije (gonali, menopuri itd.) ćeš imat UZV di će se vidjeti da nemaš cisti, da nemaš endometralnih polipa, već si, pretpostavljam, poslala sve potrebne nalaze, hormonalnu sliku...

Ne kužim što te konkretno brine...

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

goa, i ja sam isto pitala svoju doktoricu. rekla je da nema problema sto se supresije tice. kao, navodno, samo kad otkrijes da si trudna prestanes sa preparatima koje si uzimala, ne bi trebalo da ima uticaja na embrio.
    ali ja sam moju MPO pitala za varijantu gdje bi supresija trajala kratko, ne znam sta je kod ovih stvarno dugih protokola, vjerovatno jeste najbolje strpiti se sa prirodnim pokusajima za to vrijeme i fokusirati se da IVF uspije.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam zatrudnila pred postupak, ali nisam bila pod supresijom. Što se zaštite tiče, pod kontracepcijom ne možeš zatrudniti. Mi inače ne apstiniramo ni u toku samog postupka (spermiogram nije loš i ne mora biti duga apstinencija, a i uvijek imam jedan folikul pa za slučaj da pobjegne, što se već dogodilo).

goa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Čini mi se da ste shvatile da sam u Mariboru u protokolu, ali nisam, radim privatno ICSI u Splitu, bez kontracepcije, samo supresija od 21. dc, odatle i moje pitanje- naime, šansa za trudnoću po toj logici postoji, možda ne baš s našom dijagnozom, ali kod drugih parova sigurno!

goa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

U svakom slučaju, hvala svim curama na odgovorima, mislim da sam shvatila- ako smo se već spontano povatali oko ovulacije, a krećem sa supresijom 21. dan, mogu napraviti test pred menstruaciju da budem mirna, jednostavno skroz!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

goa, spomenula si na početku mariborsku brošuru pa zato kratki spoj...oni su uglavnom na kontracepciji mjesec ili dva pa nas je tvoje pitanje zbunilo, al sad je sve jasno, trudnoća pred postupak je malo čudo i kao što sam napisala nije rijetkost (dr-ovi smatraju da je na psihičkoj bazi-baš zato što se ne očekuje), a vjeruj da se svi (ili većina) nadamo čudima (i trudimo se prirodno), a nekima se zaista i dogode, to malo supresije ne smeta (kažu dr-ovi ako se pojavi + na testu umjesto menge da samo treba početi s utrogestanima).

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja zaboravila pitati dr. moramo li paziti u vrijeme ovulacije, tako da smo pazili...
    ...a isto sam kao i većina maštala o čudu prije postupka - ovaj put ništa od toga...
    sad mi je žao, mislim, ako je tako kako kažete - da supresija ne šteti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj goa prvotno napisa Vidi poruku
    U svakom slučaju, hvala svim curama na odgovorima, mislim da sam shvatila- ako smo se već spontano povatali oko ovulacije, a krećem sa supresijom 21. dan, mogu napraviti test pred menstruaciju da budem mirna, jednostavno skroz!
    A, shvaćam sad, pitanje logično skroz! . Ne znam kako je sa supresijom, ako kažu cure da su pitale dr-ove i da je to OK, onda vjerujem da je, nisam nikad bila u takvom protokolu. Ja sam se, recimo, iako smo idiopati, znala pitat što u spontanom ciklusu kada idemo na vraćanje smrznutih embrija, a znam, recimo, da su pakirani po dva ili da ćemo ih vratiti tri, da li smijemo imati odnose, ali to vjerojatno ovisi o dg. i godinama, nama su rekli go for it, jer su premale šanse za neke višeplodne trudnoće, što je bio moj kontinuirani strah cijelo vrijeme dok sam išla u MPO (zbog toga jer imam problema s kukom).

Na kraju mi je, iako nisam nikad ostala trudna prirodno, u svih tih 10 godina, moja MPO trudnoća i započela kao blizanačka, tj. bile su dvije gestacijske vrećice, jedan je bio blighted ovum, drugi OK.

marta26 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

meni se dogodilo da sam ostala t sad u samom postupku, od 21 dc uzimala decapeptyl, pa do 28 dc i kad nije dosla radila sam test 29 dc, dr je rekao da ga to brine, dok su druga dva dr rekla da im se cesto to dogadja i nema neke stete na bebeka. nije mi jasno da ga to brine jer bi dobila ionako barem 14 decapeptyla prije punkcije, a i nakon transfera daju neke klinike. sad sam 6+1 i prekjucer vidla malo srculence kak pulsira tak da, po meni, nemoj se nis stititi i keksajte se normalno, al bez nekih ocekivanja, ja naravno nisam ni sanjala takav scenarij, al eto...moc molitve! rano sam t, al nadam se da ce sve biti ok.

goa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ajme, Marta, pa to je prekrasno ! Uživaj i neka sve prođe kako treba, mene je baš mučilo ima li supresija ikakav učinak na plod, ali čini se da ne, prema tome, miluj stomačić i prepusti se trudnoći!
    Mi smo se ipak nakon prvog spontanog dalje suzdržali, eh, da su bar prije stigli vaši odgovori!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

marta

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •