Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: kolači za najmlađe od 1-3.g.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno kolači za najmlađe od 1-3.g.

Zanima me kakve kolače peći za djecu od 1-3 godine i da li im uopće peći. Nisam nigdje u pretražniku naišla na temu o takvim kolačima. Bliže nam se blagdani a svako će dijete tražiti da im damo kolače, kolačiće ili kekse ili što već i mi jedemo odrasli. Ja bih drage volje neki recept pa da svojoj Larici ispečem da i ona jede. Nadam se da ima još istomišljenika pa pišite recepte ako je dozvoljeno od strane forumskih pravila ili moderatora, a ako pak nije brišite slobodno temu al ne vidim tu ništa loše.
    Puno mama koje pitam oko sebe će davati svojoj djeci te dobi normalne kolače koje peku ja se pak bojim silnog šečera, margarina, čokolade i tih silnih namirnica koje znam da možemo i smanjiti ili izbjeći.
    Otvorila sam i temu na Božićne suhe kolačiće bez jaja zbog mojih alergija na jaje ali Larica je alergična na kravlje mlijeko i na lješnjak pa su nam recepti za kolače i kolačiće jako šturi / skromni (mislim da se tako kaže).
    I hvala vam na razumijevanju dragi/e moji/e

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S obzirom na kontekst u kojem si spomenula veganske i makrobioticke kolace na svom drugom topicu, a koji su velikom vecinom prihvatljivi i manjoj djeci, bojim se da se neces bas okoristit ovim topicom.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Hvala marta na mišljenju.
    Al moje je pitanje bilo prvenstveno namijenjeno mamama i želim znati da li peći djetetu od 20 mjeseci neke druge bili oni veganski, makrobiotički ili ini kolači ili jednostavno dajete djeci kolače koje pečete za sve ukučane za vrijeme Blagdana?
    Ili pak ne želite to napisati možda? Da li dajete djeci kolače ili ne (mislim na normalne recepte)?
    Mislim jer to valja ili ne da znam dal i ja dajem normalni kolač svojem djetetu ili da joj dam kolač kakav ću sebo peći jer nesmijem jaja (kolač bez jaja) ?
    Samo to sam htjela znati :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje dijete nije ljubitelj slatkog i do nedavno (2,5 g) nije htio niti blizu kolača. Tako da mu nisam niti pekla.
    Hvala Bogu nije na ništa alergičan, a sve kolače koje pečemo odavno stavljamo puuuuno manje šećera i puuuuno manje margarina.
    Ne vidim problem da on sad u dobi od 2,5 godina pojede 1 komad kolača. Jedino što voli samo Sahericu i čokoladni kolač kojeg baš sad pečem. Drugo će rijetko i kušati.
    Iz naše perspektive mislim da nema potrebe djetetu peči kolače dok ih "ne smije jesti".
    Meni i za rođendane nije bilo bitno da je torta prihvatljiva za dijete, kad ju on ne želi.
    Ako baš silno želi probati pa daj joj komadić tog svojeg kolača bez jaja samo smanji šećer i margarin.
    Mislim da je manja šteta od domaćeg kolača da ih i 10 pojede, nego od lizaljke ili bombona koji kao jesu za djecu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    Hvala marta na mišljenju.
    Al moje je pitanje bilo prvenstveno namijenjeno mamama...
    Sta sam ja tata?

Gle, koliko sam skuzila iz kolaca trebas izbaciti jaja i mlijeko. Tako dobijes, pajsadovo, veganske kolace. Ne, oni nisu nejestivi niti neprivlacni normalnim ljudima, samo su prilagodjeni. Hrpa muffina i keksa mogu se napraviti i bez jaja i bez mlijeka, a budu odlicni. ALi ako radis bar jednu vrstu kolaca koju mozes dati djetetu - cemu komplicirati? Pa nije Bozic svaki dan. Nece ti djetetu izrasti grba ni rog ako pojede kolace koje i ti inace jedes, stovise, to je bolje od svih drugih opcija.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

lasada:
    ja za unuke pravim kolačiće bez čokolade sa putrom i bez šećera ili jako malo šećera. Umjesto p.p. koristim sodu b.b.
    Možeš raditi one štapiće sa sirom, to je bez šećera, oblik može biti štapić, cvijetić, zvijezdica itd.
    Zatim kolač od kesten pirea. Samo kesten pire razvaljaš na 1 cm. debljine namažeš sa mliječnim šlagom ( vrhnje za šlag izmiksaš bez šećera )zarolaš kao roladu i režeš šnite. Ne peče se. Ako ti kesten bude premekan dodaj po potrebi samljeveni petit.
    može i petit keks, nije jako sladak

petit keks:
    500 g brašna oštrog
    160 g maslaca
    80 g šećera
    6 g soli
    na vrh noža sode b.b.
    1 kiselo vrhnje za zamjes
    Razvaljaš tijesto na pola cm. i režeš sa onim kolutićem nazublljenim.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Petit keks se peče na 180 stup. 12-15 min.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nađa jede vanilice, u njima ima šećera (ali ja prepolovim meru) brašna i svinjske masti (koja je po meni bolja od margarina, a i nema kravljeg mleka). I mažem ih domaćim džemom.
    I jede neki običan hlebasti kolač - testo sa rendanim jabukama, ne znam recept napamet ali ima jaja.
    Ona kremaste, čokoladne i sa orasima ne voli, jaki su joj, a meni je isto OK da jede ove gorespomenute.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mašila sam ovu alergiju na mlijeko . No sir može biti i onaj zamjenski ili kozji , a šlag biljni, ako ti paše ili bez šlaga.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Hvala drage mame i bake

Draga Marta
    Naravno da si i ti mama ,al dok sam mislila što pišem mislila na mame u svezi pečenja kolača pa sam malkice otišla tatlane oprosti mi molim te, znam da se nisi naljutila al eto pratim Laru jer skače po stanu i pišem /mislim što pišem /ne pišem.
    Neki dan sam pekla zvijezdice i Larica je tako gledala jer ne kuži što ja radim, pa sam joj dala sirovo tijesto da mijesti koje sam njoj napravila kao za klipiće više na slano tijesto i kad je razbacala ko svako dijete po podu itd, od toga sam joj napravila pticu a od čistog tijesta macu. Ispekla oboje i macu je pojela dok je vidjela da je tica pulava (prljava) i rekla bak.
    Kad sam joj ponudila pečenu i ohlađenu zvijezdicu nije htjela a za nekih sat vremena je uredno otišla u kuhinju i sa radnog stola uzela jedan kolačić i fino papala tako je lijepo njupala tu zvijezdicu i napila se vode i dosta.
    Sad više ništa ne traži samo gleda jer ja se upravo spremam peći napravljenu smjesu za medenjake
    Puno mi znače vaše riječi, savjeti i recepti i sve mi je sad puno jasnije.
    A Lara nam je prvo dijete i nebih htjela pogriješiti a opet znati što i koliko dati / nuditi ili ne djetetu, mada Lara nije ničega željna a i vidim da ju baš u ovoj dobi i ne zanimaju kolači već igra sa igračkama 8)
    Al znam da je bolje da joj ponudim i onda kad vidi i zna što je to umiri se i ne pita više za to.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

kalimero
    Larici samo smeta kravlje mlijeko.
    Može jesti mliječne proizvode i ništa joj ne bude, znači, sir, vrhnje, sirni namaz, i ostalo.
    A pošto doji nisam joj još probala dati kozje mlijeko. Nekih 3-4 mjeseca sam joj davala Sojino mlijeko al mi je pedijatrica da joj bolje ne davati pa sam prestala znate mlijeko u kolačima itd, zato mi je trebalo sojino mlijeko. A za njene mliječne potrebe ima maminu ciku

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

lasada - nama su rekli da su proteini u kozijem mleku isti ili jako slični (zaboravila sam) onima u kravljem. Tako da mi nismo davali ni jedno. Ali proći će to najverovatnije, Nađa sad već nema nikakvu reakciju.

Prošle godine u ovo vreme (a ako se ne varam devojke su nam rođene na isti dan) Nađa je jela vanilice, ali kao ni bilo šta drugo slatko, ja ne nudim (nudim samo voće i obroke) a ako traži ne odbijem. Ona je uglavnom lizuckala jednu vanilicu po ceo dan, ne pojedu oni neke količine, naročito ako nisu navikli.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    (a ako se ne varam devojke su nam rođene na isti dan)
    Varam se sad vidim. Ali Nađa je prošle godine bila stara kao tvoja Lara sada, to sam htela da kažem.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma super nek samo sisa. Ja sam baka koja podržava dojenje, nevolim kad djecu trpaju sa kojekakvim nepotrebnim stvarima i slatkošima.
    Možeš i bijelo brašno zamjeniti sa integralnim a šećer svuda smanjiti ili zamjeniti sa onim smeđim ( pravim ne obojanim ). Ma ima puno mogućnosti , samo naprijed.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam skužila da se dosta kolača može prevesti u zdraviju varijantu samo time što ćemo umjesto šećera staviti sirup od agave, možda malo manju količinu jer je tekuć i dosta sladak (ili neko drugo sladio - npr rižin slad) te brašno 850 umjesto običnog

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Ja sam skužila da se dosta kolača može prevesti u zdraviju varijantu samo time što ćemo umjesto šećera staviti sirup od agave, možda malo manju količinu jer je tekuć i dosta sladak (ili neko drugo sladio - npr rižin slad) te brašno 850 umjesto običnog
    Ma ja stalno razmišljam. Pa koliko djeca u navedenoj dobi mogu pojesti kolača?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa

pa ne pečem za djecu posebno. ovako je zdravije i za nas, a ne gubi na finoći

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa

pa ne pečem za djecu posebno. ovako je zdravije i za nas, a ne gubi na finoći
    Ma sve 5, mi ustvari od kad mama ima šećer skoro i ne pečemo kolače. Svi smo se odvikli. Ja ih u zadnje vrijeme pečem malo češće, ali s totalno smanjenim šećerom i margarinom,... pa mi nije baš jasna ta halabuka oko kolača za malu djecu. Dok ih nije smio, nije ih jeo, a sad s 2,5 g ako pojede 1 kolač u mjesec dana (sa smanjenim šećerom i margarinom) nikome niš.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Kojim omjerom zamijenis secer s, recimo, rizinim sladom?

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Pogledajte ovaj keks, nema ni jaja, ni mleka (stavi se margarin umesto maslaca)
    http://www.coolinarika.com/recept/baby-keksici

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zar nije margarin nezdraviji od maslaca?

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Stvar je u tome šta je maslac od km,a margarin biljni...

Baš bi mogli ovaj danas probat... 8)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni se čini super što je jednostavan a ide u kalupe (dobila sam kalupe pa baš takve tražim)

lasada, baš nezgodno - kolači bez jaja, mlijeka i lješnjaka... meni za sad ne pada na pamet ni jedan recept :/

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Interesantno da ne treba šećera ili zamjene...(a ako zafali mogu se naknadno mazat Nutellom ili marmeladom-da ne budu zdravi nego fini )
    Kakve to kalupe imaš pomikaki?Ja našla samo one jednostavne plast. iz konzuma.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pomikaki
    Bok. nismo se dugo čule, poslati ću ti pp.
    Ma ja sam ispekla medenjake, zvijezdice, cvjetiće (takvi su kalupi),i neke čokoladne prutiće i danas ću kad MM dođe sa posla pa će se igrati sa Larom peći kore za Mađaricu. To su kolači naravno za mene bez jaja. Samo sam napravila zvijezdice sa margarinom, šećerom, prašak za pecivo,brašno polubijelo imam, malo sode bikarbone za Laru. Naravno smanjila sam i margarin i šećer i fini su i nisu bljutavi. Te sam suhe pekla prije tjedan dana da omekane, a u ostale suhe sam stavljala bademe al Lari neću davati makar je alergična na lješnjak jer nam perijatar za alergije rekao da radije ne orašaste plodove njoj davati.
    Pojela je jednu zvijezdicu zato sam i tražila na temu kolačiće za najmlađe jer je znatiželjna i Lara sve razumije rekla mi je da je jepo i fino za kolač, ja ju pitam hočeš još ona lijepo kaže ne.
    Eto bio joj jedan dosta.
    Ja sretna i svi sretni, jer uglavnom sve jede pa mi žao da bude zakinuta za taj 1-2 kolačić i stvarno joj ništa ne bi.
    Eto, imat ćemo super blagdane. Baka /sveki je sa jajima pekla kolače za MM-a i njih a ja imam svoje bez jaja i svi srtni. Ne mogu gledato što je zdravije margarin/maslac/mast/maslo itd, jer je u ovo vrijeme sve pomalo nezdravo ali možemo sastojke smanjiti kao što su šečer i margarin. A i nadam se da te alergije neće trajati vječno, ja sam alergična tek unazad 3 godine a Lara od svoje 1-e.
    Hvala drage mame

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bimba iaia prvotno napisa
    Interesantno da ne treba šećera ili zamjene...(a ako zafali mogu se naknadno mazat Nutellom ili marmeladom-da ne budu zdravi nego fini )
    Kakve to kalupe imaš pomikaki?Ja našla samo one jednostavne plast. iz konzuma.
    Drvene koji se pritisnu preko razvaljanog tijesta tako da ostaju različiti reljefi. Nabavila mi je jedna forumašica ( ) na Dolcu. Ali kad ulovim vremena (iliti kad na vrbi rodi grožđe) mogla bih i ja kojeg izrezbariti

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

keksi s bundevom

1,5 šalica graham brašna(može i 850)
    1,5 šalica zobenih pahuljica
    2 šalice kuhane bundeve(ja stavim onu šta je unutra jako narančasta,ta je i slatka dosta)
    4 žlice maslaca
    0,5 žličice soli
    vode po potrebi

pomiješati sve sastojke, ako je potrebno dodati malo vode.
    umijesiti tijesto, razvaljati i izrezati željene oblike.
    peći na 200 stupnjva oko 20 minuta.

ove je N obožavala. slatki su od bundeve, ako hoćeš dodaj malo šećera,ali stvarno nije potrebno

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sonjica prvotno napisa
    Pogledajte ovaj keks, nema ni jaja, ni mleka (stavi se margarin umesto maslaca)
    http://www.coolinarika.com/recept/baby-keksici
    malo ot, kakav je to pečat, da li se to dobije uz play doh? Baš mi je zgodna ideja da se od kuglice pritiskom napravi ovakav kružni kolačić sa slikom, još da ih je više bilo bi baš fora.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Mi imamo neke pečate za plastelin, pa sam to iskoristila

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mimah prvotno napisa
    Kojim omjerom zamijenis secer s, recimo, rizinim sladom?
    Joj, sorry, ja tek sad ovo vidim.
    ja sam recimo u jednom receptu umjesto 1 šalice šećera stavila 0,5 šalice sirupa od agave jer je on dosta sladak i malo čak tekućiji od meda pa da mi ne bude pregnjecavo.
    čini mi se da je rižin slad malo čvršći od agave.

Jedna moja frendica je pisala Dunji Gulin u Makronovu da je pita za te omjere pa je ona rekla da je teško to sad konkretno reći, da treba gledati da konzistencija smjese za kolač bude otprilike slična u oba slučaja pa je frendica išla istovremeno raditi i ovako i onako pa kaže da joj je ispalo otprilike 80% slada ili agave, ne znam što je već koristila.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Super, hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •