sad sam se sjetila šta ću večeras za desert.
imam ostatke ostataka jabukovog pekmeza....cicvaruuuu!!!!!
:D
sad sam se sjetila šta ću večeras za desert.
imam ostatke ostataka jabukovog pekmeza....cicvaruuuu!!!!!
:D
pileci file - ma na milion nacina:
na kineski, s povrcem i soja sosom u woku
pohovan kao snicla
na komadice izrezan, uvaljan u brasno, s vrhnjem/edamerom i bosiljkom
u vatrostalnoj zdjeli, na palenti, preliveno jajima i sirom...
Mamita - ima 200 godina da nisam jela slatku puruuuuuuuu...
- potopiti u mlijeko na barem sat vremena, uvaljati u smjesu brašna, crvene paprike i češnjaka.
- marinirati u maslinovom ulju, češnjaku, limunovom soku i začinskom bilju po želji.
- marinirati u maslinovom ulju, narančinom soku i kadulji. sačuvati marinadu, kad se ispeče meso izvaditi ga i uliti marinadu u tavu, zagustiti s malo brašna i po potrebi doliti vode, prokuhati minutu i preliti po mesu.
sve gore navedeno se peče u tavi.
Ja piletinu zlorabim na sve moguće načine.
Volim narezati na male komade, ko medaljončiće i spohati.
Volim narezati na kockice i napraviti na saft sa curryjem.
Volim ga narezanog na manje šnicle, zdinstanog s porilukom, bijelim vinom i vrhnjem.
Možeš narezati veću šniclu i puniti šunkom, sirom, gljivama, čime god, pa pohati ili zapeći u rolu.
Fini su zapečeni su rolu sa vrhnjem i naribanim sirom.
Moram stat, na poslu sam i sad mi se jede.
Kaj se može staviti umjesto kadulje, nemam je doma.
Imam bosiljak, origano, majčinu dušicu
majčina dušica bi najbolje pasala uz naranču, ali možeš staviti bilo koju kombinaciju koju voliš. ja volim u sve staviti i bosiljak,
sunce, i meni sline cure![]()
wewa, ti to zoveš slatka pura?
jako dobro!![]()
evo pravila sam. prelila s pekmezom od jabuka i mrvljenim orasima.
joj muka mi je koliko sam pojela.
problem nastaje sad kad nemam više pekmeza :/
moram u bosna-šverc
sad već razmišljam šta ću sutra jesti.![]()
mislim da se sama sebi gadim.
Mamita, i ja razmisljam sta cu sljedece jesti a nisam trudna :kez-zacrven:
ja ustvari i ne znam tacno sta je cicvara, jel to od psenicnog brasna?
e, i jos - meni je bolji pekmez od krusaka.
Vi udarile po specijalitetima, a ja danas po grahu. Naravno, opet ga sinoc nisam nakiselila, tako da ce rucak biti oko 17 h![]()
Snorki, pa sto? obari ga u pretisu ili u obicnoj serpi s malo sode bikarbone, bude zacas gotov![]()
pretis nemam, ali sam ga obarila sa praskom za pecivo.
Snorki, a grah iz konzerve? Cijeli rucak gotov za pola sata.
Ne mogu zbog Edite :/anchi pp prvotno napisa
Ja nikad ne namačem grah večer prije. Malo ga prokuham i bacim prvu vodu te nalijem novu i onda stavim sve ostalo što kuham zajedno s grahom.
Dosta o grahu ili izbjegavam ovaj topic!
Nego, mama mi danas dolazi praviti tačke :D
kod mene su danas klepe(al treba docekat iftar)
Posljednju ovogodisnju boraniju (Kaze teta: povadila sam pritke...) s telecim kockicama.
ivancica prvotno napisa
ja isto.
TO NAMAKANJE SE NEKAD RADILO KAD SMO DOBIVALI GRAH KAO HUMANITARU.
sorii capslock
wewa, da s običnim brašnom.
ah pekmez od krušaka :mljack.
jel taj isto tekući kao i jabukov?
Mamita, je, gust je, ali tekuci.
mmmmmmmm...
ovih dana me puca nostalgija za tako nekim jelima. mjerkam suhi visocki sir vec neko vrijeme, ali MM nije odusevljen.
a grah i namakanje - zavisi od graha. na pijaci se moze naci ovogodisnji, proslogodisnji ali i neki pretpotopni, pa se onda mora namakati, namakati i namakati...
e da, kad smo kod kuhanja graha i bacanja vode - znate li da je ta voda od iskuhavanja graha nesto kao prirodni antibiotik? lijeci razno-razne kozne poremecaje i bolesti.
Uh, ovaj grah nikako. A u 10 h sam ga stavila na sporet.
Wewa, jel pravis topu za Iftar? Sto bih sad mogla tope, ali je ne znam napravit :/
Snorki, uglavnom ne pravim jer mi je mrsko samoj sebi... a recepata za topu ima koliko i ljudi - neki prave s jajima neki bez.
Topa u originalu ide od iskljucivo mlijecnih proizvoda, pa sta imas - rastopis na tihoj vatri kajmak, sir, mileram...
Za grah - izgleda da ces morati nabaviti pretis :/
bečki,kelj na lešo sa mrkvom i krumpirom,dinstani grašak i zelena salata s mladim lukom.sve iz vrta (osim mesa naravno)
danas sam se konačno uspjela probiti do kuhinje nakon pet dana.imali smo radove u kući i sad konačno završili.
cure,kako radite burek?
ja ga radim često i dobro mi ispadne,al me zanima kako ustvari ide u orginalu,dal se zalijeva (ja ne zaljevam pitu) ili kako?
Janoccka, ajd stavi recept za tačke! Jel s krumpirovim tijestom ili nekako drukčije? Pravila sam ih neki dan prvi put i mogu samo reći da je bilo jestivo, daleko lošije od bakinih...
u originalu se niti jedna pita ne zalijeva.dolega prvotno napisa
ne znam da li sama pravis jufke/kore ili ih kupujes, ali kako god, fil ide od mljevenog mesa, luka, soli i bibera... nakon savijanja jufke i slaganja u tepsiju, obicno se jos malo poulji odgozgo i pece u rerni. meni je kod pita jako bitno da su jufke hrskave, pa nicim ne polijevam.
a ja volim gore premazati vrhnjem (pavlakom) - neka kore hrskaju u tuđoj kući, ja jedem mekane.
ja zaljev za pitu pravim ovako.
jedna soljica vode, stavi se da provri te se oda sol, malo bibera i puter.Pita se zalije i poklopi da omeksa.Tako radim kad su krompirusa i burek u pitanju.
A kod sirnice i zeljanice umjesto vode ide mlijeko. I kad se zalije onda se pita premaze jos sa pavlakom i opet poklopi da omeksa. Ja je tako najvise volim.
sad tek vidim da sam napisala puter, naravno ne cijeli nego komadic velicine oraha
a-ha!
ti, koliko znam, jedeš vodu i zalijevaš je vodom.. a kad si jako gladna, dodaš još i kockicu... leda. Veličine oraha!
mi obožavamo ovako:
1/2 kg tena tijesta
1/2 kg do 1 kg (što više to bolje) faširanog (miješanog) mesa - zdinsta se s lukom, solju, paprom, vegetom, malo vina - kako tko voli
Slaže se red kora, red mesa, kore se mogu malo uljiti ako je nadjev suh.
Kad sve složim, izrežem (sirov) burek na kocke i zalijem:
1 čaša mineralne
1 čaša vrhnja/jogurta
1 jaje, sol, papar...
Tako zaliveno šiknem u pećnicu dok ne porumeni (1/2 sata do 3/4 sata).
Često nam je to ručak uz salatu, a mnoge sam proslavice s tim obavila, na opće veselje!
Jel bi mogao neki topic za nas neznalice samo s "pitama", raznim, mislim ovim bosanskim, ne onim od prhkog tijesta?
mislim da je već bio, prošetaj malo po Receptima
evo malo za inspiraciju...:
http://www.jamieoliver.com/recipes/
Ajoj Anek, odustala sam samo kod nabrajanja kaj nam sve treba...
Ingliš me ide ali kad dođem do začina i kuhinjskih potrebština...koma...
Apri, našla sam samo špinat. al valjda nisam dobro tražila :/
tina ovdje mozes nesto vise o pripremi pita procitati
http://bosanski-kuhar.8m.com/pite.htm
Tina, sta te tacno zanima, pitaj?
princip za sve pite je isti: jufku mozes sama razviti ili kupiti.
tijesto se pravi od brasna, vode i soli, zamijesi se srednje cvrsto, pusti da odstoji i razvlaci/razvija sto tanje uz pomoc oklagije/ruku i dodavanja brasna da se ne lijepi...
jufke se malo poulje (to vazi i za kupljene), na jednoj strani se reda fil i onda rola, pa reda u tepsiju u zvrk - od sredine ili u redove.
filovi:
zeljanica: najbolje ide 1 kg zelja (spinata), dvoje krupnih jaja, barem pola kg milerama, so i malo ulja. neko dodaje i neki sir.
krompirusa: barem 1 kg krompira, pola kg luka, so i biber. krompir mozes rendati ili rezati na kockice, luk narezati sto sitnije i NE prziti prethodno. BEZ vegete.
sirnica: 3/4 kg mladog sira, mrvice nekog slanog sira, pola kg milerama i dvoje krupnih jaja, so.
burek imas gore vec.
za sve pite je princip: sto vise jaja - manje socan fil.
sirnica i zeljanica se peku krace na vecoj temp., a burek i krompirusa duze, na manjoj.
pitaj ako te jos nesto zanima
btw. otac mi je burgedzija :namig:
E wewa, hvala! To bi bilo to.
Prvenstveno su me zanimale file.
Kod mene doma se jelo samo štrudle razne, ali od slanih fila radili smo samo sir i bučnicu. Zelje/krumpir i sl. nikada. Tak da me zanimaju te varijante.
Plus, moram probat sama zamijesit tjesto. Kupovno mi je OK, ali domaće je ipak neusporedivo bolje. Kad bi ga moja baka zamijesila, ja sam ga razvlačila koliko hoćeš. No kad sama zamijesim dobijem žvakaću. A recept moje bake je slijedeći: "uzmeš onaj crveni lonček i to ti je taman"Koliko god se trudila, nikad nisam uspjela izvući ostatak recepta, a samo od lončića bi se teško moglo nešto napraviti.
Kad smo vec kod tijesta, jedna napomena - razlog zasto su kupovne pite, tj. one iz buregdzinice neuporedivo ukusnije je upravo to sto se to tijesto razvlaci na masnoci (tzv. sumaslici - koja se pravi mijesanjem ulja i masla) a ne na brasnu, kao kod kuce...
i jos - pripazi na vrstu brasna, ono ostro za kolace ni u kom slucaju, radije neko tip 500 ili cak tip 850.
i nema na cemu![]()
razvlačim sama kore za pitu,a burek premažem vrhnjem i super mi ispadne,ali bi ja htjela da mi bude ko kupovni.
wewa,jesi li ti probali valjati na toj sumaslici,dal se površina namasti pa se po tome razvlači il kako?
ma nista, nista... samo vi spavajte...
ja dosla provjeriti sta janoccka danas kuha....
znaci... ipak moramo u restoran...
Dolega, ja se ne upustam u pravljenje pite (ako i da, onda s kupovnim jufkama), imam burgdzinicu na svakom cosku :keeeez: sto da se petljam u posao profesionalaca?
nego, pouzdano znam da se ne isplati praviti sumaslicu za kucne potrebe, jer dobijes serpu masnoce, a sigurno ne pravis pitu svaki cas da bi ti bilo zgodno imati sumaslicu u kuci. a i nemas onih pultova na kojima oni kuhaju jer se sve zivo zamasti od tih jufki.
tako da ti ja ne bih savjetovala takve avanturedosta je da fino pomastis jufku kad je razvuces i onda na kraju kad sve slozis u tepsiju, trebalo bi da okus ne odstupa previse :namig:
Apri, dodjite kod nas na lasagne!
upravo se najeli spinata, pirea & telecih snicleka na naglo plus zelena hrskava salatica
Ah.....
Lasagne sa puretinom, paprikom i tikvicama.
Sasage rolls iliti lisnato sa mljevenim purećim mesom.
Makovnjača i orehnjača i to isto samo sa čokoladom i grožđicama.
A ribu neću ni spomenuti![]()