Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: marcipan pomoć

  1. #1
    nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    505

    Početno marcipan pomoć

    Dajte iskusne žene ,molim pomoć.Mislim raditi tortu od marcipana i jedino što sam u dućanu našla kao marcipan je u maloj pravokutnoj kutijipiše gotova marcipan smjesa.
    E sad ne znam da li je to gotova smjesa ala ticino ili je to marcipan koji mogi stavljati u biskvit i kremu?
    Pomagajte,potrošila sam 100 kn za 3 kutije.

  2. #2
    grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    602

    Početno

    E sad, ja pojma nemam što je ticino , ali ja taj marcipan iz kutijica stavljam u tijesto za keksiće i nikad nisam imala zamjerke.

  3. #3
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja jedino i znam za takav marcipan u trgovinama. Možeš raditi što želiš. Ja sam od njega radila božićni kolač ( ide u sredinu tijesta kao nadjev kolaču) Inače opusti se kad ga mjesiš, vjerovatno se onda može dodavati i u kreme ili tijesto, ako takav opušen izmiksaš. Radila sam i neke figure umjesto ticino mase.

  4. #4
    nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    505

    Početno

    ajime hvala jer djeci mi je rođendan pa nebi tila fulat rođendansku tortu.

  5. #5
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    marcipan smjesu mozes i sama praviti doma, za izradu figurica ili oblaganje torti. Dodje ti puno jeftinije ali ipak oduzme nesto vremena.Ako zelis mogu ti poslati receptic

  6. #6
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    domaći marcipan? bademi i to?
    možeš li staviti recept na forum

  7. #7
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,977

    Početno

    Nije problem recept, problem je tehnologija...

    Badem za marcipan mora biti mljeven na onoj starinskoj finoj mašinici za orahe (ja sam svoju skršila lani, bila je stara nekoliko desetljeća, a novu veliku i debelu sam bacila u smeće prekjučer - melje tak krupno ko da sjecka, imala je zazor 5 mm - užas...).

    Daklem, ako nemate mašinu za fino mljevenje badema, nemojte ni pokušavati. Multipraktik nije rješenje - ne ispadne dobro jer nije jednoliko. U njemu meljem orahe i neoguljene bademe, ali badem za marcipan ne ide na taj način. Ako ga se zgnječi - marcipan smjesa nije jednolična i zna biti masna, a ako nije dovoljno fino mljeven - škripi pod zubima.

    Neki koriste trik da se melje badem u mlinu za kavu (vidjela sam taj opis na Coolinarici) ali bez obzira na uštede, prema mom iskustvu uspjeh nije zagarantiran. Badem mljeveni iz Lidla mi je dobro rješenje, ali ne i idealno, još uvijek je relativno krupan.

  8. #8
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    kakva je to strainska mašinica za fino mljevenje?

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,977

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    kakva je to strainska mašinica za fino mljevenje?
    Obična mašina za orahe, veličina nije važna, ali ne smije imati velike rupice na onom bubnju niti smije taj bubanj imati puno "lufta" do okvira.

    Ne znam gdje bih to kupila... tražim već dugo, ali nije mi jako bitno. Ove moderne mi nisu nešto... a orahe i lješnjake meljem u multipraktiku.

  10. #10
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Probaj traziti od firme Porkert, mislim da je tako. Provjerit cu ti doma kaji je uvoznik. To je ceska firma, rade i masinice za mak, vjerujem da imaju i ove za oraje.

  11. #11
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    i mene zanima recept za marcipan.

    Pretpostavljam da bi trebalo kuhati i guliti bademe a onda mješati sa šećerom u prahu?

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,977

    Početno

    Moj izvorni recept (od prije 20 godina) glasio je ovako:

    Fino mljeveni bademi 100g (sirove bademe pofuriti, ostaviti desetak minuta, pa oguliti... Ostaviti da se osuše prek noći, drug dan dva puta samljeti na mašinici za fino mljevenje oraha )

    štaub šećer 100 g

    1-2 kapi uljnog ekstrakta gorkog badema

    1 bjelanjak - snijeg (ne mora biti jako čvrst)
    -------------
    Sve dobro izmiješati, najprije na suho, pa onda dodavati snijeg malo pomalo.

    Ali nekako mi se čini da je ovo jako dobar recept jer u njega ne ide jaje, iako nisam isprobala:

    http://www.coolinarika.com/recept/ma...osnovni-recept

    Uživajte! Ja ću gotove mljevene bademe iz Lidla radije ubaciti u crnu salamu koju moji dečki obožavaju (jednu sam već napravila, pol se pojelo) a marcipan ćemo drugom prilikom....

  13. #13
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    za oko 200-250 g mase:
    100 g sirovog badema
    100 g šećera u prahu
    po potrebi gustog šećernog rastvora (1:1) (pola dijela vode i secera prokuhati i ohladiti)
    malo arome gorkog badema

    inace je recept od Broccoli sa coolinarike pa mozes tamo pogledati i postupak, ali redosljed je uvijek isti. Bademe oguliti, osusiti i sto finije samljeti. pomjesati sa finim secerom, dodati aromu i mijesiti po potrebi sa sirupom do zeljene konzistencije.

  14. #14
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    baš ću probati

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •