Nije problem recept, problem je tehnologija...

Badem za marcipan mora biti mljeven na onoj starinskoj finoj mašinici za orahe (ja sam svoju skršila lani, bila je stara nekoliko desetljeća, a novu veliku i debelu sam bacila u smeće prekjučer - melje tak krupno ko da sjecka, imala je zazor 5 mm - užas...).

Daklem, ako nemate mašinu za fino mljevenje badema, nemojte ni pokušavati. Multipraktik nije rješenje - ne ispadne dobro jer nije jednoliko. U njemu meljem orahe i neoguljene bademe, ali badem za marcipan ne ide na taj način. Ako ga se zgnječi - marcipan smjesa nije jednolična i zna biti masna, a ako nije dovoljno fino mljeven - škripi pod zubima.

Neki koriste trik da se melje badem u mlinu za kavu (vidjela sam taj opis na Coolinarici) ali bez obzira na uštede, prema mom iskustvu uspjeh nije zagarantiran. Badem mljeveni iz Lidla mi je dobro rješenje, ali ne i idealno, još uvijek je relativno krupan.