Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Opasnost - MSG u hranu

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Opasnost - MSG u hranu

Ja sam danas apsolutno u šoku.. znala sam da je MSG opasno ali nisam znala u koju količinu hrane se nalaze. Piše da je najopasnije za bebe i djecu (a nalazi se u AD mlijeko! zamislite!)

Potaklo me da napišem ovaj post jer se stvarno trudim da hranim svog sina zdravo. Izbjegavam sve gotove, kupovne hrane i sve mu nastojim sama pravim.. ali danas gledam sastojke u VEGETU i vidim da ima MSG (na hrvastkome se MSG zove mononatrijev glutaminat).. i čak piše da ima do 15% ovoga u njemu!!! a ja to koristim u skoro sva jela! isuse... pogledajte link da vidite koje sve bolesti izaziva MSG i gdje se sve nalazi:

http://www.natural-health-restored.c...rs-of-msg.html

zanima me: šta se može korsitit umjesto Vegete na primjer u juhu, na meso, u gulašu, itd.. ?! jeli ima nešto slično a da nema MSG?

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

stvarno neznam šta može biti zamjena za vegetu
    ali zdravo kuhanje za bebu i vegeta mi ionako ne idu zajedno :/

možda nisam objektivna jer mi ne koristimo vegetu eventualno nekad
    one kocke ali i to jako rijetko

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

moj sin ima 15 mj skoro i jede skoro sve što mi jedemo.. jedina razlika su te jake začine. ja uvijek odvojim njegov dio prvo i onda stavim (ako ču koristit) vegetu i naši dio. ali ipak tu i tamo se nađe u njegovo jelo... a sad više ne želim to koristit uopće

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

DM i Bio Bio imaju isto takvu neku mjesavinu zacina, izgleda kao Vegeta, ali je vjerojatno bez tih otrova. Nisam probala jer Vegetu bas ni ne koristim, ali kad potrosim zaliihu, kupit cu tu (vjerojatno) zdraviju inacicu.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moja svekrva i njena mama rade domaću vegetu i to krajem ljeta, od soli i ribanog povrća, stvarno je jako dobro i nema nikakvih umjetnih dodataka...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

i mi koristimo tu tzv. vegetu iz DM-a, ali samo za nas "starije"... njemu dodam samo malo soli..

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako već koristite gotove kocke za juhu (ja sam vegić već 15-ak godina pa to ne koristim), onda preporuka da NE KORISTITE one kokošje. Naime, bratić od mog bivšeg radi na carini i testira proizvode. Sjećam se da nam je još prije 10 godina zabranio da koristimo kokošje kocke i talijanski umak od rajčice u tetrapaku. Pitala sam za vegetu, rekao je da je vegeta u redu. E sad, što je našao u kokošjim kockama i umaku od rajčice, nemam pojma.
    A što se tiče umaka od rajčice, čak i kad se kupi tetrapak od Podravke, vidi se da je uvoz iz Italije... samo prodaju pod svojim imenom.
    E sad, taj umak i tako uzimam uglavnom u staklenkama, ili u DM-u ili onaj od Podravke (na staklenki piše da je njihov proizvod).

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

te kocke isto imaju MSG... ja sam se zadnji sat vremena preokupirala sa istraživanje vezano sa MSG i jako, jako sam razočarana kako to ima SVUGDJE. jadna naša djeca (a i mi, bome!) koja to moraju jest u vrtić ili u školu ili kad odrastu

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mi uopce ne koristimo vegetu, u juhe, variva...stavim malo soli i papra. s tim da ja sva variva radim na dinstanom luku, i kojekakvom povrcu (ovisi o varivu), tako da mi vegeta ni ne treba. a sol sasvim dobro da taj slankasti okus.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

odkad sam pročitala koji otrov ima u sebi Vegeta, čitava kila je letjela u smeće

ja sam posadila biljku : ljupčec
    to je taj okus 'vegete'
    ostalo šta ide u juhe i gulaše: korjen peršina, korjen celera , češnjak, kapula , pomidore ... itd..
    čitava paleta začina

svatko može napraviti svoju začinsku sol po želji
    sol je dobar konzervans, pa zmiksate začine koje volite sa solju
    suhi mogu biti vani
    ove svježe stavite sa solju u friđ

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jel ovo opet tema o vegeti?!

vegeta ne valja, mononatrijev glutaminat ne valja (između ostalog stvara ovisnost pa kad se jednom navučeš na vegetu ne možeš se skinuti )

ja je ne koristim već 10ak godina, od kad sama kuham. i ne podnosim njen okus i zato ne volim jesti u restoranima jer je sve puno vegete

a i znam da se vegeta za izvoz u neke zemlje radi bez mono...jer se tamo u osnovnom obliku ne bi mogla uvoziti.

meni, dovoljno.

ako hoćeš zamjenu nabavi klare gemusebruhe iz dm-a, skroz je ok. slična ko vegeta ali s manje dodataka.

ili napravi sama svoju mješavinu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dajte recept (omjere za tu domacu vegetu)

ja jednom radila na pamet, svi okusi su se prtvorili u sol (samo jako slano)

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

OT. ja već duže vreme tražim ljupčec /takozvana maggy biljka/, ali ne mogu da ga nađem.
    MGrubi, jel mi možeš reći gde si našla seme? Jel možda ti imaš?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

poslala mi je jedna forumašica sa drugog foruma (cvijet. info)
    mislim da imam još malo sjemena, provjeriti ću pa ti javim

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kotany ima sušeno povrće za juhu. Meni je to puno bolja zamjena za vegetu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Kotany ima sušeno povrće za juhu. Meni je to puno bolja zamjena za vegetu.
    meni to tako smrdi po umjetnom
    podsjeća me na one juhe iz vrećica koje smo dobivali u boravku
    nema do svježeg povrća

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •