Većina fermentacijskih frikova kojima je to pravi otaku, ustanovio je da zrnca i karfiolčići definitvno nisu isto. Što god Pidoux o tome govorio.
Oko razlika kultura vode se brojne rasprave ali najvažnije je vidjeti kako izgleda fermentacija i okusiti krajnji produkt da bi se shvatila razlika u praksi.

Moj cilj je ustanoviti razlike između nekoliko postojećih zrnatih kultura (Tibicos i ostale), a kad pojeftine metode određivanja vrsta i to ću napraviti. Zato moram skupiti što više različitih uzoraka.

Nije sve isto iako je slično. Drvo života s 10 sefirota i 12 sefirota je slično ali efekti....

Ginger beer - nemliječni napitak ali s mliječnom kiselinom, prirodno gaziran:
recept se svodi na kulturu, vodu, šečer, naribani i iscijeđeni đumbir i limun sok

oko 50 gr kulture Ginger Beer Plant
2 litre vode (odležana voda da ispari klor)
200 gr šečera minimum (max 300 gr) najbolje jaggery ali može i bijeli
sok od 1 limuna (i kora naribana ako je eko)
2-3 cm đumbir korijen komadić (može i daleko više)
(za limun i đumbir može i zamjena - đumbir u prahu i limunska kiselina , nije baš nekaj).
Tartarat se dodaje zbog stvaranja guste pjene.

2 dana fermentira u staklenci prekrivenoj propusnom tkaninom, ali može i 7 dana (to povećava kiselost i alkohol), zatim se odlije u plast boce tako da se kroz sito makne sva kultura i začepi se, opet 2 dana odstajati i onda u tek u frižider. Ostavi li se još dan dva u frižideru pojačava se gaziranost. Dakle već za 4 dana se može piti.

Većina šečera pretvori se u mlj. kiselinu i CO2.

NIKADA U STAKLO! Bomba! Zbog velike produkcije CO2
Alternativa plast bocama su soda boce, i njih slijdeći tjedan isprobavam.


Finese postupka kasnije, i vjerojatno na drugom mjestu, finese uvijek oduzmu previše mjesta.