Danas nema proizvoda životinjskog podrijetla u kojemu nema tragova hormona (sve mliječno i mesno), no da budem ohrabrujući primjer, pijem više od pola litre mlijeka dnevno i jedem više mesa od preporučenih količina za odraslu zdravu osobu, i nije mi se endo vratila.
Imala sam fazu s prehranom bez ičega životinjskog (osim ribe), bez transmasnih kiselina, proizvoda s aditivima itd., no to je bilo gotovo neizvedivo (ode cijeli dan dok smisliš što bi pojeo a da ne sadržava nešto od navedenog), i unatoč tome imala sam nakon lprsc. užasne menstr. bolove, izvanmenstrualna krvarenja, spotting od prvog do zadnjeg dc, a trudnoća nije dolazila...
Kad sam se vratila na uravnoteženu prehranu koja uključuje sve i svašta, organizam se spasio (i nemam više bolne cikluse, niti spottinge, niti endo-ciste, a i zatrudnila sam dva puta nakon toga - nema to veze s prehranom, no meni je postalo lakše kad sam shvatila da na povratak endometrioze zapravo ne mogu utjecati pa nema smisla ni da se gnjavim s ekstrajelovnicima).
Btw, sojino mlijeko mi je odlično (čak i s kavom), no onda sam pročitala da djeluje kontraceptivno