To je ja mislim najstrasniji dio te dijagnoze, sto ti nitko ne vjeruje ja sam isto od prve menstruacije trpila grozne bolove. Isla sam po doktorima i nitko mi nije previse vjerovao. Na kraju sam zavrsila na hitnoj zbog jakih bolova i visoke temperature i tamo su se svi sokirali kada su vidjeli kolike su ciste nastale, a da nitko nije reagirao . Jer to je toliko naraslo da vise nije trebao ultrazvuk, mogle su se napipati obicnim pregledom. Nazalost, imala sam i ja zarista i po cijeloj zdjelici i crijevima, i sada se (prema onome sto osjecam) prvenstveno tamo vratila, cista na jajniku je "tek" 4-5cm.

Što se tiče lijekova, Klomifen potice razvoj endometrioze i to pise i u uputama za lijek. Ja sam isla na klomifenski postupak proslo ljeto, a tada sam vec imala prisutnu cistu na jajniku. Kako postupke ne radi isti doktor, uz utrogestan sam dobila i Estrofem - za koji isto u nuspojavama pise da se ne daje zenama sa endometriozom. Da je itko pogledao nalaze vidio bi da mi je Estradiol bio jako visok (preko 1000) i koliko znam - nisam imala problem sa endometrijem tako da Estrofem je vjerojatno bio nepotreban, ali posto daju sture informacije morala sam se osloniti na njihovu procjenu. Kako smo prosli transfer, tako sam taj Estrofem pila skoro mjesec dana i tada su poceli opet izraziti bolovi u zdjelici, po crijevima... i par mjeseci kasnije sam opet imala epizodu takve boli sa straznje strane zdjelice pracenu temperaturom da sam jedva dopuzala do doktora da mi daju injekciju protiv bolova jer naravno niti max doza ibuprofena nije pomagala. I to samo zato sto mi je nekako blesavo samoj sebi zvati hitnu.

Da stvar bude gora, isti taj lijek su mi htjeli dati i u iducem prirodnom postupku, kada sam otvoreno pitala doktoricu da li je sigurna da mi to treba dati s obzirom na moju dijagnozu, pa sam za par min dobila drugo otpusno pismo...ukratko ne gledaju dijagnozu, vec daju Estrofem.

Eto, to je moje lose iskstvo. Samo mali disclamer - ja bih uzela svejedno i Klomifen i Estrofem da je bilo potrebe. Samo da su mi objasnili prije zasto bas te lijekove i sto da ocekujem. Ponekad je situacija takva da smo primorani ici i na svoju stetu da bi okusali srecu, ali voljela bih da takve stvari ipak budu moj svjesan odabir, a ne da ovako sumnjam da se situacija toliko pogorsala - a mozda nije trebala.