Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Dvoje poginule djece

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Dvoje poginule djece

http://www.index.hr/vijesti/clanak/t...na/465777.aspx

Dvoje djece je poginulo, mama ostala živa. Ne želim niti misliti kako joj je, i kako će joj biti do kraja života, sirota .

Ne mogu se ne pitati jesu li djeca bila propisno vezana. Mislim, ne predbacujem joj - nitko ne želi zlo svojem djetetu, ljudi jednostavno ne znaju, ili ne razmišljaju, ili im je fokus u nekoj posve drugoj točki, jednostavno nisu svjesni... dok se ne dogodi... a dogodi se samo jednom.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

baš sam razmišljala o ovome
    i znam da je mami grozno
    ali me isto zanima jesu li djeca bila propisno vezana
    jer ako nisu mislim da bi to trebalo i pisati pa da barem bude upozorenje nekom drugom kad je već za ovo dvoje djece kasno

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam prije nekih deset - petnaest godina skrivila slicnu takvu nesrecu.

Isto kao i ova zena (negdje i istih godina) u losim sam cestovnim uvjetima isla preticat kamion koji je kao isao presporo za moje sposobnosti , skuzila vozilo iz suprotnog smjera i vratila se nazad u moju traku al previse korigirala, zakacila se za snijeg uz rub ceste i odletila s nje.

Nisam vozila brzo u tom trenutku, nekih sezdesetak km na sat i kamiondzija je ocito bio pametniji od mene, prilagodivsi svoju brzinu uvjetima al ja nestrpljiva...

Sva sreca da sam bila vezana i prosla bez prakticki ikakvih ozljeda usprkos preokretanju mog auta po citavoj duljini vozila, punih 360 stupnjeva.

Sumnjam da su djeca u ovom slucaju bila vezana, odnosno vezana pravilno. Da jesu, vjerojatno bi prezivjela kao i njihova mama.

Smeta me naslov na 24 sata: Poginulo je dvoje djece zbog zaleđene ceste.

Nije cesta kriva, nit vrijeme, vec vozaci koji im se ne prilagodavaju.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

potpisujem Ancice

mada ja kad mi je dijete u autu vozim neusporedivo pažljivije nego kada sam sama...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pošto se nesreća, koliko sam shvatila, desila u lepoj zemlji Srbiji još je manja šansa da su deca bila vezana. Jer je ovde, naime, tek pre 7 dana stupio na snagu zakon o sobraćaju u kome se nešto govori o vezivanju dece (do sada to uopšte nije bilo obavezno), ali samo dece do tri godine koja moraju biti u "za to propisanim sedištima". A nikakav dodatni propis o sedištima ne postoji.
    A za decu stariju od 3 godine važi pravilo kao i za ostale putnike na zadnjem sedištu: moraju biti vezani ako auto ima pojaseve na zadnjem sicu. Mislim, probajte trogodišnjaka da vežete samo pojasom.

Tužno, strašno, jadna deca

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moji prijatelji su poginuli u teškoj prometnij nesreči prije par godina. Njihovo dijete (par mjeseci staro) je bilo propisno vezano i preživjelo bez ijedne ogrebotine.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Administrator(i), može li Udruga uputiti prijedlog MUP-u da njihv glasnogovornik u medijima (uključujući i središnje informativne emisije) progovori 3 minute o posljedicama prometnih nesreća u kojima djeca nisu bila vezana? Još da puste šokantnu snimku neke nesreće.... A da se i Udruga ponovno oglasi prema medijima? Ipak, ako to kaže policajac u dnevniku - e, to je onda top tema. Nažalost.
    Mislim, ovo je samo prijedlog. Sad je vrijeme blagdana djece i obitelji, možda ovaj put sav vaš (naš) trud dobije veću pozornost...

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Strasno, andjeli mali

Prijedlog od Tsumami je super, kada se vec govori o sigurnosti automobila na cesti, upozoravaju vozaci da se prilagode uvjetima na cesti, onda da se uz te obavijesti podsjeti ljude i na sigurnost putnika u automobilima (i djece i odraslih) s obzirom da su uz ovakve uvjete prometne nezgode cesce nego inace.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

MOLIM VAS PROSLIJEDITE OVO SVOJIM MAILOVIMA.
    STRAŠNO JE, ALI MOŽDA POMOGNE.

http://www.youtube.com/watch?v=UXuAtJPGyWQ

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Taj filmić je već bio jednom na forumu

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...3c71e008f99522

i svaki puta kada se dogodi ovakva jedna tragedija ljudi o tome razmišljaju par dana pa opet padne u zaborav.

Želim naglasiti da Udruga konstantno surađuje s MUP-om na promicanju AS i čak smo ako se ne varam (nemam sad mogućnosti točno potražiti) jedina Udruga koja je spomenuta u godišnjem izvještaju MUP-a za 2008. u smislu suradnje s MUP-om u sigurnosti cestovnog prometa.

Udruga pokušava progurati da se u izvještajima koje radi MUP na mjestu sudara, unese i što više podataka o tome da li je i kako dijete bilo vezano, ali to ide dosta sporo i zahtjeva od policajaca dodatnu edukaciju. Na lokalnoj razini postoje već znatni pomaci u edukaciji policajaca.

I želiio bih još samo napomenuti da se u ovakvim slučajevima treba izbjegavati riječ "nesreća" jer ona implicira da se događaj dogodio slučajno i da se na ishod nije moglo utjecati, a nažalost stvarnost je često drugačija.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moraš reči: nesreča
    inače ćeš nazvati vozača ubojicom

MUP ne radi svoj posao, u koji spada i edukacija o sigurnosti u prometu
    oni jumbo plakati sa slupanim autima i napisanom brzinom ili promilima imali su više efekta na sigurnost na cesti nego sve kazne na svitu

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    moraš reči: nesreča
    inače ćeš nazvati vozača ubojicom
    Ubojstvo iz nehaja je još uvijek ubojstvo. Izazivanje "prometne nesreće" sa smrtnim posljedicama je po većini europskih kaznenih zakona upravo to, ubojstvo iz nehaja. Ružno zvuči, ali je tako.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MGrubi, plakati djeluju na jednu podgrupu populacije, kazne na drugu (ne nuzno nepreklopljenu dijelom sa prvom).

Edukacija + kaznjavanje dokazano daje najbolje rezultate u ovom podrucju.

A ovo sto imamo po cestama nisu nesrece vec sudari skrivljeni skoro pa uvijek (u vise od 90%) pogreskom jednog ili vise sudionika u prometu (vozaca, pjesaka, biciklista).

Kao sto daddycool kaze, kad netko smrtno nastrada zbog posljedica necije pogreske za volanom, to je ubojstvo iz nehaja. Isto ide ako netko nastrada s ozljedama, al ne smrtnim. Nije nastradao jer mu se dogodila nesreca vec zato sto je netko bio neodgovoran i uzrokovao sudar iz kojeg su prozlijedile te ozljede svojim neodgovornim postupkom.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    baš sam razmišljala o ovome
    i znam da je mami grozno
    ali me isto zanima jesu li djeca bila propisno vezana
    jer ako nisu mislim da bi to trebalo i pisati pa da barem bude upozorenje nekom drugom kad je već za ovo dvoje djece kasno

I ja sam na ovo prvo pomislila kada sam juce procitala clanak.
    I verujem da nisu, ali o tome u textu nigde ni reci.
    A novi zakon...uh...
    Kod nekih koje ja poznajem, tacnije mojih dobrih prijatelja, proizveo je takve efekte da sad vezuju petogodisnjeg sincica na zadnjem sedistu pojasem za odrasle :/ . Bas juce sam im prosledila nas drugi booster, da se mali barem podigne u voznji, jer oni ocito nisu svesni da bi ga pojas mogao pridaviti...ali, oni su mi bliski, njima sam barem mogla da kazem. Vecina drugih ni ne haje, koliko vidim. Cak je komsija koji se pre neki dan ponudio da Nadjicu poveze iz skole po onoj vejavici stavio moje dete da sedi napred! I to u corsu u kojoj je u tom momentu bila jos samo njegova sedmogodisnja devojcica, pod izgovorom "da se deca ne guraju"... :shock: .Sokirala sam se kada mi je dete to prenelo i sad sam ljuta na sebe sto sam uopste dopustila da je neko drugi vozi. To sto sam jaaako trudna, pa mi je odgovaralo da ne pesacim ili palim nas auto po poledici nije nikakvo opravdanje. jer, nesrece se bas i desavaju u tim trenucima: "samo do coska" i "evo sad cemo mi to, zacas.."

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj Tsumami prvotno napisa
    Administrator(i), može li Udruga uputiti prijedlog MUP-u da njihv glasnogovornik u medijima (uključujući i središnje informativne emisije) progovori 3 minute o posljedicama prometnih nesreća u kojima djeca nisu bila vezana? Još da puste šokantnu snimku neke nesreće.... A da se i Udruga ponovno oglasi prema medijima? Ipak, ako to kaže policajac u dnevniku - e, to je onda top tema. Nažalost.
    Mislim, ovo je samo prijedlog. Sad je vrijeme blagdana djece i obitelji, možda ovaj put sav vaš (naš) trud dobije veću pozornost...
    ovaj prijedlog je odličan....

inače, ja u dalmaciji nenavikla na led i zimske uvjete na cestama zadnjih dana imam noćne more zbog vožnje... jer iskreno, osjećam se isto ko da imam 15, nisam položila i ukrala sam starcima auto, kad je led na cesti...
    tada me hvata posebna panika zbog klinaca... i za 10 dana krećemo na zimovanje a ja već sada umirem zbog uvjeta.... vjerujem da je takvih ko ja puno.... i to upozorenje bi treblo ići - vozači koji nisu iskusni u zimskim uvjetima da posebno paze....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

glavni problem u Dalmaciji sa snigom , nije njegova količina (1cm), nego što 90% njih ne zna čemu služe zimske gume

nas gledaju ka blesave kad smo govorili da moramo skoknuti prominiti gume na zimske
    pa šta če vam? pa nije ovo Zagorje ...

zadnji, onaj crni plakat od ASUIBI mi je ... loš
    precrn
    nitko ne želi gledati: crno+dijete
    malo se otišlo previše
    svaka čast trudu , ja nisam spremna odvojiti privatno vrime za tuđu djecu, svaka čast
    ali mislim da su plakati fulali, isto ka i oni od UNICEF-a, svjetloplavi , bez efekta

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da, MGrubi lako je popljuvati
    bili bi bolji da nisu bili niakakvi? jel?

Mislim da to toliko crnilo na plakatu ipak ima neko značenje, daj razmisli malo

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ovog sam trebala staviti

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Evo, drage, poslala sam jučer e-mail MUP-u na sve njihove službene adrese za ovakve upite. Predložih da se oglase u informativnim emisijama, sve onako kako sam gore navela. Dobila sam odgovor: "Hvala Vam na prijedlogu.". Ono, kao da sam npr. pitala može li MUP hitno uhititi sve koji su ikada sudjelovali u nekoj kriminalnoj radnji, a ne može li MUP početi primjenjivati zakon kako je i propisano. Ne kužim. Pa ne treba za to niti budžet, niti pravilnik, niti neki preustroj... :? Ah, ma da. Valjda sam smetnula s uma gdje živimo.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    da, MGrubi lako je popljuvati
    bili bi bolji da nisu bili niakakvi? jel?

Mislim da to toliko crnilo na plakatu ipak ima neko značenje, daj razmisli malo
    ima značenje, ali prejako
    to su plakati za Rode, ne za obične nemarne roditelje
    šutim več dugo, možda predugo .. da me se ne optužim da pljucam,' a di sam bila kad je grmilo'
    moja kritika nije zlonamjerna

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

stvar osobne procjene

česima nije bila precrna ona gore reklama, mnogi naši forumaši je nisu mogli niti pogledati

meni su crni plakati odlični

Tsunami, sad ti je jasno zašto nije lako ništa promijeniti i zašto za svaku promjenu i akciju treba jako puno strpljenja, truda a kod nekih i interesa.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma jasno mi je, bez brige.

Rode su napravile puno, pravu revoluciju u odnosu na ono što je bilo prije npr. 10. god!

No, stvarno se moram složiti: mišljenja sam da je kampanja likovnim rješenjem promašila široke mase roditelja. Narod je stado, činjenica je. Jedina slika koja će pokrenuti tu masu neinformiranih je totalno šokantna (npr. fotografija/film stvarne nesreće ili režirane, baš kao u Češkoj. To je moje mišljenje.

Ali znaš kaj? Svaka kampanja je zapravo super. Bolje nego kad nema niti jedne. Pozz

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mora biti da jedino sto funkcionira je sokantno. Kod nekih ima upravo suprotni efekt (kao recimo kod MGrubi). Kod nekih ce slika sretnog djeteta u as ucinit to da svoje dijete konacno veze u as. Kod nekog ce tek susjed ili najbolja frendica koja za svoje dijete koristi as dovesti do propitikivanja osobnog stava i djela. Kod nekog drugog nece nikakva slika nit okolina vec samo kad ga se opali po dzepu. Kod nekog treceg nece ni to.

Ono sto je vazno primjetit je da svi razmisljamo drugacije i da je raznolikost pristupa u stvari najbolja taktika. I da u stvari ne smijes problemu prici samo iz tvog ugla (po principu poruke koja kod tebe osobno funkcionira).

RODA je do sad radila, i dalje ce, upravo po tom principu, uz sokantni pristup (crni plakati), informativne poruke (kratke - radio; dulje - novine, casopisi, portali; detaljne - brosure), edukaciju i podrsku (predavanja, radionice, besplatni pregledi, rodin forum), drustveno normiranje (rodin forum, promjena zakona), represijom (suradnja s policijom, provodenje zakona), ...

Kao sto rece Tsumami, iako je pred nama jos puno posla, puno je postignuto, posebice u posljednjih pet godina. Crni plakati tek su jedan aspekt strategije promicanja uporabe as u Hrvatskoj.

Tsumami, super da si se javila mup-u i super da si dobila odgovor. Nist te ne kosta da im se zahvalis i da ih upitas i sto ce s prijedlogom i kakvi su im opcenito planovi po ovom pitanju

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

možda da se predloži nekoj od televizija da ugoste nekog policajca bi bilo brže-lakše nego molit policiju da oni pokrenu nešto...
    medijima je i tako ovo sezona kiselih krastavaca....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

postoje podsvjesne poveznice koje dobra reklama ureže u memoriju
    npr: beba = duda
    beba = bočica

triba učiti od 'nepriojatelja'

beba = AS
    a to znači slika; sretna beba + AS

ona reklama na TV-u gdje tata nabraja jel su svi vezani mi je odlična
    takva reklama + reklama sa crash testom dala bi rezultate

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MGrubi, ja ne kuzim... Jel si ti uvjerenja da svi misle na isti nacin kao ti i da ce ih uvjeriti iste stvari koje tebe uvjeravaju pa da samo takve stvari trebamo koristit?

Super je ta reklama o kojoj pricas i super je da je isla (i da nije od Rode vec od nekog drugog, jel MUP-a ono?, jer to znaci da konacno nije samo Roda ta koja trubi o as). I super da se tebi svida. Sigurno se svidjela i nekim drugima. Odlicno. Mozda je neke cak i potakla da koriste as (tebe nije, jer koliko znam ti ih koristis i od prije te reklame, znaci nesto drugo je utjecalo na tebe i tvoju odluku).

Na mene je utjecalo to sto zivim u okruzju gdje svi koriste as i bilo mi je apsolutno pod normalno kupit as prije nego se beba rodila, nisu mi trebali nikakvi crash testovi, nikakve lijepe slike djece u as, nikakve reklame, nikakva nagovaranja. To je bilo normalno kao i kupovina pelena.

Al nemrem ja iskljucivo po svojem iskustvu zakljucivat sto drugima treba da donesu tu odluku. Za sirok uspjeh treba sirok arsenal.

Mozda ce netko napravit takvu reklamu za koju mislis da bi bila efektivna. Neka, bilo bi to super. Jer to bi znacilo jacanje arsenala.

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja ću samo napisat da su svi ovi češki spotovi totalno šokantni! :shock:
    i složit ću se da bi na neke ljude mogli imat pozitivnog utjecaja, pogotovo na one koji misle: neće se meni dogodit, ili šta ti tu pametuješ, ja pazim dok vozim!, i sl. komentare na koje naletim.

ja bi ih sve otkupila ako se to da otkupit, čini mi se bolje dat lovu za to nego stotinu glupih serija i filmova!

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj AnneMary prvotno napisa
    ja bi ih sve otkupila ako se to da otkupit, čini mi se bolje dat lovu za to nego stotinu glupih serija i filmova!
    Mi smo ih gledali u autoškoli i tamo su nam rekli da ne idu spotovi na tv-u jer su mjerodavni rekli da su prenasilni :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa
    Citiraj AnneMary prvotno napisa
    Mi smo ih gledali u autoškoli i tamo su nam rekli da ne idu spotovi na tv-u jer su mjerodavni rekli da su prenasilni :/
    istina, ja sam bila u šoku još dugo nakon što sam ih pogledala, ali se često i šokiram kad uspijem pogledati bilo što na tv-u (otkad sam rodila zbilja rijetko stignem pa šok bude tim veći)... krv teče potocima i nikom ništa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •