ja sam odlucila dojiti jer mi se to cinilo jedinim logicnim buduci da smo sisavci...i jer sam malo lijena pa mi je sve ostalo komplicirano....
rodila sam na sv. duhu prije mjesec dana, prvi podoj je bio odmah nakon poroda (nemam pojma jel ista izvukla, al mi je osjecaj bio mrak!)
i dojila sam par sati nakon poroda, kolostruma je bilo odmah i trajao je 2 dana onda je doslo mlijeko
cura je rodjena sa 2950g, 49cm (u terminu)...izasla je sa 2720g, sa zuticom (sto mi nisu rekli), tak da je po dolasku doma dosta spavala i bila dost lijena za cicanje, zaspala bi nakon par minuta, morala sam je malo stipkati i pomicati (znatno ljenija nego u bolnici). savjet patronazne nisam slusala, jer mi ej bilo glupo dojit svaka 3 sata po rasporedu (u bolnici su podrzali dojenje na zahtjev, stovise to je dio "propagande") i budit ju ak odspava duze, pogotovo ak je prek dana jela svaki sat....tu sam mozda pogrijesila, zbog te uspavanosti i zutice?
proucavala sam tehnike stavljanja na grudi, pogledala film, stranice J.Newmana (bila na njegovom predavanju u 10.mj,), sve mi se cinilo da radim ok (iako me patronazna naravno nije nista pitala, grudi mi je pogledala na moj zahtjev, uopce niej pogledala kak dojim-tehniku, samo me pitala dal mi se cini da imam mlijeka?)
nakon 10 dana smo morali kod pedijatrice zbog pupka, kak smo dosli pred kraj radnog vremena, bila je samo sestra koja je uz pupak pitala dal hocemo da ju izvaze...ispalo je da je dobila samo 50g u 10 dana (od izlaska iz bolnice, dakle nije niti nadoknadila tezinu), ja sam se fakat prepala, 5 dana nakon, kod pedijatrice dobila je jos 120g i zena nas je ohrabrila da dojimo dalje. narucila je kontrolno vaganje za tjedan dana, da budemo mirni...beba dobila jos 170g. vise defintivno nije uspavana, jede kad hoce, nekad svakih sat, nekad dva, bude ili 5 ili 45min, kako hoce, budim je samo ak zaspi vise od 4 sata (al to je rijetko. budim je nekad i iz sebicnih razloga, jer su mi grudi prepune, a da se ne izdajam)
pelene, 3 il 4 pokakane (2 kroz jutro, 2 navecer), gomila popisanih, barem jednom dnevno nas popisa na prematanju :D
sistematski je bio 5 dana nakon zadnjeg vaganja, osim kaj nije bilo nase pedijatrice, nego je bila zamjena koja mi nikako nije legla, cura je dobila samo 60g! sestra je odma rekla da cu morat AD, ta neka zamjena je rekla da ce mi pregledat grudi prije nego odluci, al da je beba u tih mjesec dana trebala dobiti minimalno 800g, a ona je dobila samo 400. Bila sam uzasno preplasena, al sad mi je i drago da nisam nis govorila, jer mi je totalno besmisleno da sve pregledava a da uopce ne pregleda moju tehniku dojenja, zar ne?!
tak dr uzme moju lijevu sisu, malo je stisne i veli, o pa tu ima mlijeka, ok narucit cemo jos jedno vaganje za tjedan dana,steta da odustanete kad imate mlijeka...
postavljala je pitanja, al me zapravo uopce nije slusala i pocela je djelit savjete, ko niko me nije poducio dojenju, al to se sve da ispraviti..., rekla je da dijete na sisi ne smije biti vise od 30min (do pola sata je hrana, sve ostalo je emocionalna ucjena?!?!), da joj dajem odstajale vode (samo ne znam dal one sa zabokrecinom ili one sa kamencem?!?) ak mi se cini da je zedna, jer ak joj dajem sisu na zahtjev svaki put kada zakmeci, a nedavno je jela, to je isto emocionalna ucjena?! ( a to kaj ja mislim da je zedna, pa probam prvo sa cicom, ona malo potegne i sretno zaspe, to je bezveze)...nakon mjesec dana dojenja, ne postoji razlika izmedju prvog, malo vodenastijeg mlijeka i onog zadnjeg masnijeg, to se meni samo cini?!?
naravno, cudila se kak ne znam kolko tocno imam podoja dnevno, koliki su razmaci, iako kao podrzava dojenje na zahtjev?!
uglavnom, tek sada dok pisem, vidim da je zena napricala besmislice, al ja sam neki dan bila na rubu da odem u apoteku i kupim bilo kakav AD, jer sto ako izgladnjujem dijete?! ono, nemam vremena cekat tjedan dana kontrolno vaganje....jer sto ako...
plakala sam cijelo popodne, citala ove stranice i one j.newmana, puno pricala sa muzem koji je fakat podrska i kao pravi inzenjer reko da su te brojke tolko male da bi mogle biti tolko znacajne i da na njih utjece vise faktora...i da je vjerojatno imala slabiji pocetak i da je sada ok
mislim, znam da nije dobro samo vjerovat brojevima, da su to fakat male brojke, al opet...nevjerojatno kolku ti nesigurnost jedan "strucnjak" moze stvorit....i strah me ponovnog vaganja, a vidim da je beba vesela, istrazuje prostor, ljude, zapravo, djeluje jako aktivno
i cak me strah da cu je prije sprehladit tim izlascima u ambulantu nego dobit nes od tog vaganja
ili, ak me zapadne opet ova doktorica, da cu u napadaju slabosti pocet nadohranjivat
(valjda sam se zato i registrirala)