Molim Vas da mi usporedite simptome koristenja ovih kontracepcijskih tableta, najvise vezano za debljanjea i sve ostalo..hvala!
Molim Vas da mi usporedite simptome koristenja ovih kontracepcijskih tableta, najvise vezano za debljanjea i sve ostalo..hvala!
Ne mogu usporediti jer sam koristila samo Diane. Ništa negativno nisam primijetila dok sam ih koristila. Težina ostala na istom, dioptirja također, nisam zadržavala više vode. Sve u svemu, super posebice što mi M nije bila bolna a inače je.
od Yasmina se ništa nisam udebljala niti sam imala ikakvih nuspojava!!
Koristila Diane tri mjeseca zbog nekakvih cisti i nisam primjetila baš neke nuspojave,malo veće sise jedino.
Nekoliko godina bila na Cilestu i počela me drmat depresija i plačljivost,ali oko težine nisam imala problema ( i inače sam baš mršavica). Cilest mi je bio jedino super jer su mi M bile kratke,slabe i bezbolne,ten mi se skroz popravio i nije mi se toliko mastila kosa.
Sad počinjem koristiti Yasmin pa ti mogu javit kako ide.
Diane koristim 15-tak godina s prekidima radi trudnoća i dojenja. Nikakve nuspojave nisam primijetila, udebljala se od njih nisam. Pozitivne nuspojave su mi čista koža, jača kosa koja se manje masti i slabljenje dlaka po tijelu. Da, skoro sam zaboravila, menge su mi bezbolne i kraće.
Koristila cilest,nikakvih nuspojava.Nakon njih ciklus normalan kao i prije.Bez "uhodavanja" u ponovni ciklus!
Evo skinula sam nešto sa stranica poliklinike harni,nadam se da će ti pomoći.Jedna stvar kod debljanja,tj otvaranja apetita kod uzimanja tableta:ako otvaraju apetit uzimajte ih ujutro,a ne navečer.Jer navečer se najedeš i ideš u krpe...A kile se gomilaju...Kad ih uzimaš ujutro i ako ti otvaraju apetit energiju češ potrošit preko dana...![]()
Etinil-estradiol je na različite načine spojen s gestagenskom komponentom, tako da se razlikuju preparati kod kojih svaka tableta sadrži jednake - jednofazična kontracepcija (Cilest, Mercilon, Stediril m, Valette, Diane 35) ili različite koncentracije estrogena i gestagena - sekvencijska kontracepcija. Kod sekvencijske kontracepcije, razlikuju se dvofazični i triciklični preparati. Kod dvofazičnih preparata (Oviol, Neo-Eunomin) prvih 11 dana primjenjuje se samo estrogen i potom slijedi 10 dana E/G kombinacija. Kod tricikličnih preparata (Triquilar, Trinordiol, Trinovum, Tricilest, Tristediril) cijelo vrijeme se primjenjuje E/G kombinacija pri čemu se po pravilu razlikuju tri faze s tri različita doziranja EE2 ili gestagena. Ovako široki spektar različitih kombinacija omogućava potpunu individualizaciju terapije, i pronalaženje najoptimalnijeg kontraceptiva za svaku djevojku.
Neželjena djelovanja: U samom početku uzimanja kontraceptivnih tableta mogu se pojaviti mučnina, glavobolja i/ili napetost u prsima. Ukoliko se i jave, ovi simptomi se brzo gube. Tijekom prvih ciklusa znaju se javiti izvan perioda menstruacijskog krvarenja smeđkast iscjedak ili nepravilno krvarenje. U ovom slučaju se radi o probojnom krvarenju - koje može predstavljati jednostavno prilagodbu na kontraceptiv, ali se javiti i kod istodobnog uzimanja drugih lijekova (antibiotici, antiepileptici) ili označavati prenisku dozu hormona. Ukoliko se probojno krvarenje javlja tijekom više uzastopnih ciklusa, svakako je potrebno konzultirati ginekologa. Od ostalih neželjenih efekata potrebno je spomenuti gubitak libida, depresivna raspoloženja, dobitak na tjelesnoj težini, utjecaj na metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, kao i utjecaj na faktore koagulacije s porastom rizika za trombozu i emboliju, osobito nakon 35. godine života i u žena koje nastavljaju pušiti uz uzimanje kontracepcijskih tableta.
Kontraindikacije: Apsolutne kontraindikacije za uzimanje kontraceptivnih tableta su akutna i kronična oboljenja jetre i žučnjaka, tromboza i embolija u anamnezi, prisustvo antifosfolipidnih protutijela, vaskulitis, angiopatije, homocistinurija, hipertriglicidemija, lupus eritematodes, povišeni krvni tlak, diabetes mellitus, rak dojke i nejasna vaginalna krvarenja. Relativne kontraindikacije su lakši oblici hipertenzije, diabetesa, jetrenih oboljenja, angina pectoris, pušenje, dojenje, teška mastopatija, miomi, operacija srca, bubrežna insuficijencija, rak vrata maternice.
Budući da mi je majka imala rak dojke, smatrala sam da nije preporučljivo da ja uzimam antibebi pilule (osobito sada, nakon 2 poroda i u 33. godini), ali moj ginekolog tvrdi da to nije povezano. Dapače, preporučio mi je Yasmine. Ima li tko kakva iskustva s obiteljskom anamnezom i mišljenjima ginekologa oko pilula i rizika od raka dojke?Gago prvotno napisa
koristim cilest već 7 godina (osim u prekidu za trudnoću) i super su mi menge - :D bezbolne i kraće nego prije, ali imam gadne GLAVOBOLJE :? uoči menge i pere me PMS![]()
, tako da razmišljam o prelasku na neke druge pills. sljedeći mjesec idem k ginićki, pa ću vidjet kaj ona misli.
Imam dve rodjake koje su na pilulama, a njihova majka je imala rak dojke. Lekar im je prepisao, (ovo je u USA) verujem da je proverio i to za family history.
Pa nisam pametna. Mojoj sestri je njen doc rekao da zbog naše majke nikako ne smijemo piti, a moj tvrdi da nema veze. Pa zar ne postoje neki relevantni podaci? Ili ovaj moj dobiva neku proviziju od prodaje?!
Svaka zena drugacije ponosi pilule. Trenutacno su Yasmin jako popularne, no tebi mozda nece pasati.
Odi ginekologu, napravite testove, dodi mu s nalazima i nek ti on preporuci pilule.![]()
Kakve testove? Pa bila sam neki dan kod gin., on me pregledao klasično i ultrazvučno, napravio papu i reko: evo recept za Yasmin. Ja sam ga ispitivala o toj vezi karcinoma dojke i tableta, ali on se držao priče da nikakva veza nije dokazana. I kad sam prije xy godina pila neke druge tablete (Stediril M) isto me nisu slali ni na kakve testove osim na papu. Ne brinem ja toliko zbog nus-pojava (to ću primijetiti), ali me doista brine ova povezanost s kancerogenim oboljenjem budući da sam u rizičnoj skupini, i nikako, ali nikako mi nije jasno kako ginekolozi o nekoj tako važnoj stvari mogu imati posve oprečne stavove ?!?!
I ja sam na Yasminu. Kad idem na kontrole obavezno radim i provere krvi i mokrace.
Koristila Diane i udebljala se par kilograma. Trenutno dojimo pa
jos nista od pilula, ali ponovo bi se vratila na pilule kada prestanemo
sa dojenjem.
Muci me nesto drugo. Moja mama je imala trombozu vena, a i ja
sam imala problema sa venama u trudnoci (nakon poroda nestalo).
Moja lijecnica kaze da se ne trebam zabrinjavati zbog toga,
ali mene to ipak malo muci.
Molim savjet, da li je netko imao slicnih iskustava?
Tek sada vidim da sam pitanje napisala malo nejasno. Dakle, pitanje je :
Da li uzimati pilule obzirom da mi je mama imala trombozu, tj. unatoc
mojim problemom sa venama?
Ja ne pijem pilule /Triquilar/ vec godinu dana, pa nemam onaj papiric koji dode u njima, no cini mi se (ali nisam ni najmanje sigurna) da to spada pod onu listu u kojem se slucaju ne preporucaju pilule :/
Vezano za testove - u najmanju ruku vadit krv, a trebalo bi i jetru provjerit (al za ovo nisam sigurna... znam da je jos nesto osim krvi, al se ne mogu sjetit, no mislim da je jetra. neka kaze netko drugi)
Da, to i pise na uputstvima, ali kao sto rekoh lijecnica kaze da ih smijem
piti.
Najvjerovatnije cu potraziti i drugo misljenje kada dođe vrijeme za to.
Sad kad bolje razmislim sjećam se da sam nekad davno radila te testove krvi za pilule (smajlić je senilan a nije trudan niti doji). Zašto me sad ovaj gin. nije poslao na to? pitat ću ga. Što se tiče tromboze, ovaj moj gin je jedino to naveo kao moguću smetnju za uzimanje (bilo kakvi problemi s krvnim žilama). Ali, kao što se vidi on je očito pro-pilulaš, pa svaku njegovu uzimam s rezervom.
Meni su radili testove urina, krvnu sliku svih hormona i
opcenite krvne testove. Pila sam Diane ok kojih sam dobila
3,4kg, od Cilest isto tako nesto, bila sam si nekako
"napuhnuta" (vece grudi,ali i nesto vise kg) iako su rekli da do
debljanja ne bi trebalo doci, rekao mi je dr. da se to
nakupila voda zbog tableta.
Sada mozda probam Yasmin, ne znam... :?