Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Pauza u dojenju od 5 dana

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Pauza u dojenju od 5 dana

Bok cure,

evo moja cura ima nešto više od godinu dana, još uvijek doji, ujutro kad se probudi i popodne kad se vratim s posla jedno 2-3 puta. Dakle ukupno neka 4 podoja u 24 sata. Sljedeći tjedan moram na putovanje koje nisam mogla odgoditi u trajanju od pet dana. Zanima me što mogu očekivati po pitanju problema - mogućeg mastitisa i sl. Ponijet ću izdajalicu, probat ću tamo negdje kupiti kupus, ali me zanima i imate li vi nekih dodatnih savjeta.

Isto tako, kako bi se ona mogla ponašati po pitanju dojenja kad se vratim? Hoće li tražiti ili ne?

Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

matsa,
    čestitam na dojilačkom stažu!

Ako želiš zadržati proizvodnju mlijeka, možeš se pokušati izdajati istom frekvencijom kojom inače dojiš, znači 4 puta dnevno, i to nikako do kraja, kako ne bi potakla dodatnu proizvodnju mlijeka!
    Ako ćeš izdajati u onoj mjeri u kojoj bi curka dojila, ne bi trebala imati problema! Na tak način ćeš održati proizvodnju mlijeka na razini na kojoj je sada, a onda, ovisno o tome kako će se dijete ponašati kad se vratiš s puta, dalje reagirati ako za tim bude potrebe (ako ćeš imati kakvih pitanja, svakako se javi).
    Ako osjetiš jaku napetost i mimo tih izdajanja, izdoji tek toliko da napetost popusti.
    Ne možeš znati kako će dijete reagirati nakon 5-dnevne pauze. - svi ishodi su mogući! Moguće da će nastaviti po starom, da će htjeti više ili manje, a postoji mogućnost i da više neće htjeti...

~~~ da sve dobro prođe

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

thanks

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da ti dam podršku...
    I ja sam pod kraj prošle godine morala na dva putovanja u razmaku od 1o dana- jedno od 7 dana a jedno 5 dana. Petar je bio 16 mjeseci. Dojio je jednom-dva puta dnevno. Nisam nosila izdajalicu već sam ručno izdajala jednom dnevno i još jednom samo da smanjim pritisak. Kad sam se vratila prvo je stalno tražio, a kad je "vratio" količinu na standardnu, vratio se i starom ritmu. Evo dojili smo uspješno još nekoliko mjeseci kasnije i sada je polako sam prestao.
    a mami krivo.... ...

Bit će sve OK.

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo i ja se zbog posla moram odvojiti od svoje curice na 2 ili 3 dana, neće me biti cijeli dan, ali planiram doći navečer. Po noći još sisamo (curica stara 12,5 mj). Trebam li se izdajati da održimo proizvodnju (iako ću se vratiti navečer i mala će sisati, nadam se)? Ili treba izdojiti tek toliko da popusti napetost? Inače, počela sam raditi prije 10-tak dana i na poslu nije bilo potrebe za izdajanjem iako smo do mog povratka na posao podosta često sisali. Što nuditi svom djetetu kao zamjenu za mlijeko? Moja neće kravlje mlijeko, ali voli jogurt i vrhnje. Je li je to dovoljno, kako da znam koliko joj mlijeka i mliječnih proizvoda treba dnevno?

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

nisam htela da otvaram novu temu, jer je u pitanju kratak prekid dojenja, na dva-tri dana, ali iz drugih razloga...
    pošto ovde ima mnogo uspešnih i iskusnih mama dojilja, molim vas za savet!

naš dečak je upravo ušao u šestu nedelju, a dojim ga od prvog dana i na prvoj kontroli prošle nedelje se pokazalo da je za mesec dana dobio 1050g :D
    međutim, halapljivi dečko ima i "gvozdenu vilicu" pa me je izgrizao načisto. od samog starta ima faze - par dana gricka, pa onda prestane na par dana i tako stalno... taman mi se malo srede bradavice, a on krene opet... međutim, u poslednjih nekoliko dana smo stigli do vrhunca, kad ja gotovo vrištim dok ga dojim suza suzu stiže, boli kao da me neko žiletima seče - pakleno! u gorem stanju je desna, kad je na levoj, izdržljivo je. nemam ragade, samo jako crvenilo.
    obratila sam pažnju na njegov položaj na siki, nije to u pitanju (da nije dobar, svakako ne bi dobio toliko za prvi mesec!) sumnjala sam na soor, pa sam i to isključila... rekla bih da je u pitanju definitivno povreda, jer mi je koža strašno osetljiva.
    savet babice je da na 2-3 dana potpuno prekinem sa dojenjem dok mi se bradavice ne oporave, jer bih mogla da napravim haos sebi, pa možda posle i da prestanem skroz sa dojenjem u međuvremenu da se izdajam i dajem mu svoje mleko, jer ja po svaku cenu želim da izbegnem dohranjivanje veštačkim.
    malo mi je frka da ne poremetim dojenje, a i plašim se da će ostati gladan, jer izdajanjem nikad ne izdojiš koliko beba može da povuče...
    palo mi je na pamet da ga nekoliko dana dojim na levoj dok desna ne zaceli, pa onda da obrnem, a dok sa jedne sisa, drugu da izdajam da se ne bi upalila.
    da li je to pametno ili da poslušam savet i potpuno obustavim na par dana?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ne znam dali sam dobro shvatila u čemu je problem, ali vjerujem da će ti
    ovaj tekst donekle pomoći
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=2591
    mislim da to opisuješ, ili se varam?

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

hvala na brzom odgovoru!
    možda sam bila preopširna, izvinjavam se, htela sam da budem jasna.

taj tekst sam pročitala ranije... porod mi je bio težak, moguće da je to uzrok :/ znam da grize, jer mi je bradavica gotovo uvek spljoštena kad je pusti. ali, uopšte, jako, jako mi je nežna koža, oduvek mi je smetalo draženje bradavica.
    probala sam sa položajem nogometne lopte, i to više puta. ponekad je čak i više bolelo.
    interesantno je da kad doji s leve, mogu sasvim lepo da ga polegnem na stranu i namestim, i nikada ne boli toliko. međutim kad treba na desnu - izvije se u luk, zabaci glavicu i gica se, a kad uhvati siku, meni oči ispadnu verovatno je zato desna više "ranjena".
    pokušam uvek da mu malo zadržim bradicu, ali ne vredi.
    ne mogu da se pomirim sa idejom da ga ne dojim tri dana

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ne znam što bi se sa nedojenjem 3 dana moglo promjeniti,
    osim toga da on možebitno još pokvari položaj na dojci i tehniku sisanja,
    jesli li pokušala sa svime navedenim u tekstu?

Ne znam, nisam savjetnica, tako da ne znam kako bi ti još pomogla,
    svakako bi bilo dobro da, ako si u mogučnosti, nazoveš SOS telefon
    http://www.roda.hr/vijesti.php?ID=61

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

uglavnom sam isprobala sve, sem kupanja zajedno.
    uvek ga položim na jastuk, pa na ruku.
    menjala sam sobe, osvetljenje, puštala mu Mozarta
    ništa nije pomoglo. kad mu dođe - stiska, nema nekog pravila
    hvala za broj, poslužiće svakako!

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj eleniel prvotno napisa
    obratila sam pažnju na njegov položaj na siki, nije to u pitanju (da nije dobar, svakako ne bi dobio toliko za prvi mesec!) sumnjala sam na soor, pa sam i to isključila...
    To što je beba dobila toliko ne isključuje mogućnost da je položaj loš. Naime neke majke u početku imaju više mlijeka pa beba dobiva dovoljno neovisno o položaju. Ne isključujem da se radi o refleksu stiskanja bradavice ugrizom no pogledaj i ove tekstove:
    Bolne bradavice, Da li moja beba dobiva dovoljno mlijeka (ne insinuiram suprotno, dapače, već je u tom članku pod br 1 opisan način na koji se vidi pije li beba dobro) te Pravilan prihvat. A ovdje su i filmići.

da li je to pametno ili da poslušam savet i potpuno obustavim na par dana?
    Ja nikako ne bih prekidala dojenje ako možeš izdržati.

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

hvala, grom!
    sve sam pogledala i pročitala, a onda počela da analiziram detaljno... definitivno je refleks stiskanja, ali ima i nepravilnosti u položaju, jer ne uspevam da ga namestim. kad treba da ga dojim, to je borba. izvije se u luk, ne mogu da ga privučem k sebi... pa onda još počne da plače, pa se ja unervozim, pa požurim da ga što pre stavim i - gric a ja :shock:
    refleks nestaje sam od sebe, samo, nigde ne piše koliko to traje :?
    nastavila sam da ga dojim, pa ko preživi

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

refleks nestaje sam od sebe, samo, nigde ne piše koliko to traje :?
    Evo piše u tekstu, nije točno određeno ali barem je neka smjernica:
    U većini slučajeva s razvojem djetetovog mozga i njegovim neurološkim sazrijevanjem, griženje postepeno prestaje tijekom nekoliko tjedana.

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

da... utešno je saznanje da neće trajati večno :/
    juče sam naletela na neki forum gde jedna mama kaže da je prestalo kad je mali imao 3.5 meseca načekaću se
    trudim se da ga bar namestim pravilno, pa kad uspem da ga "prevarim", manje boli...
    počela sam da koristim lanolin i zasad, rekla bih, čuda čini. videćemo vremenom da li je stvarno tako ili je u pitanju to što on ponekad manje stiska valjda mu zavisi i od raspoloženja

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Nadam se da ipak neće toliko trajati. A položaj je uvijek dobro popraviti jer o tome u konačnici ovisi i količina mlijeka. A ako još donese kakvo-takvo olakšanje...
    Što se tiče izvijanja u luk, možda bi bilo dobro da to spomeneš pedijatru jer ono ne spada u poželjne oblike ponašanja.

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

joj i ja se sve nadam da će uskoro da prestane
    na položaju sad insistiram, pa već i izmišljam neke koji mi odgovaraju, samo da pravilno uhvati bradavicu... izgleda da je stvarno i to bilo u pitanju, ne samo njegov refleks stiskanja.
    mleka sad imam na izvoz, pa verovatno položaj nije uticao.. ali ko zna koliko bi dobio na kilaži da je pravilno držao :shock:
    za izvijanje ću svakako da proverim sa Dr. ne verujem da ću čekati sledeću kontrolu, to je tek krajem meseca, nego već u ponedeljak

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mislim da se izvijanje tolerira negdje do trećeg mjeseca, ali nisam sigurna. Također ima raznih vrsta izvijanja od onih uvjetovanih neurološkim razvojem, do onih vezanih uz refluks ili prejaki letdown majke... tako da mislim da bi bilo dobro da viidiš što je.

mleka sad imam na izvoz, pa verovatno položaj nije uticao.. ali ko zna koliko bi dobio na kilaži da je pravilno držao
    Veći je problem što sad mlijeka ima pa se beba i ne mora truditi oko položaja, no, s vremenom, kad se ponuda i potražnja ustale, mlijeka više nema u izobilju a loš položaj bebi ne omogući da uzvuče svo mlijeko i onda prirast bude loš. Da ne pričam da je kasnije teže ispraviti položaj. Imaš tekst na tu temu ovdje.

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

grom, ovo za izvijanje je korisna informacija!
    prilično sam nervozna zbog toga, ali verujem da će biti ok... intuitivno, ali i kad uzmem u obzir čitav period trudnoće, njega kad gledam ovako generalno itd.
    a prosto ne mogu da verujem da niko nije ništa pomenuo, ni u porodilištu, ni pedijatrica na kontroli. to me navodi samo na jedno - da ipak nije ništa što bi, u stvari, trebalo da me brine.
    ipak, videću šta pedijatar misli.
    o položaju sad najviše vodim računa, a on kao da je shvatio pa je strpljiv i ne atakuje na siku kako inače ume, tako da uspevam da ga namestim sve češće
    hvala za link

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •