Results 1 to 23 of 23

Thread: Što umjesto šećera?

tinkie winkie's Avatar

Default Što umjesto šećera?

Rižin, kukuruzni, ječmeni slad ili grožđani šećer? Imate preporuku?
    Meni je svejedno od svega ovog navedenog, u nijedno se ne razumijem, što bi po vama bilo, kako bih rekla, "najzdravije" ili najoptimalnije za dijete?
    Koristila bih ga za zasladiti griz i sl., a nenako se ustručavam uvoditi ovaj obični cukar.
    Marta ima 13 mjeseci...

Tinkie Winkie, preporuča se rižin slad, a za kukuruzni sam čitala da nije dobar za bebe, samo nisam ziher do kad (mislim da su razlozi slični onima zašto ne med). Javit će se sigurno i oni koji znaju puno više, ali dok čekaš; mislim da je i ječmeni slad isto OK za 13-o mesečnu bebicu.

Mima's Avatar

Sve su to šećeri, samo su ovi sladovi složeni šećeri pa su recimo bolji izbor od jednostavnih šećera. Baš sam razmišljala o kukuruznom sladu jer mi ima nekako najbolji okus, nisam znala da nije za bebe. Ja koristim rižin, ječmeni mi je prejakog okusa, ovog rižinog stavim mrvicu u pahuljice da bi Lei bile finije (bezuspješno, nisu joj finije)

ja svom skoro 17-mjesecnom djetetu griz kao i raznorazne zitne pahuljice zasladim dodavanjem slatkog voca, secer ne stavljam. njoj je to ok jer je tako navikla. eto, samo kao dodatna ideja, jer o stavljanju slada u bebinu hranu nisam razmisljala. btw. svi su ti sladovi pomalo gorkasti, ne znam da li bi se to osjetilo ako bi se dodali u griz. ja, recimo, osjetim taj okus u kavi, ali ne i u onim keksima iz ducana zdrave hrane...

btw. tinkie, Mima, da li vam djeca stvarno dosad nisu konzumirala nista sto u sebi ima obicnog secera? (sorry na offtopic pitanju, malo sam znatizeljna, jer u mojoj kuci bi to bilo nemoguce - smatram uspjehom to sto mi dijete ima nezasecerene glavne obroke : - )). sad joj dam i keksic (petit beurre) za grickanje ako nema niceg boljeg za medjuobrok, ili neki kolac, ili drugu secernu poslasticu ako mi to trenutno jedemo a po sastojcima je pogodno za nju.

Mima, nisam sigurna do koje dobi ga ne preporučuju (vjerojatno bar do 1. godine), mislim da je Davor bio napisao kak' se ta bakterija u medu zove, ali više nisam ziher, a nemam snage za "češljanjem foruma" (idem spavati)). Uglavnom sam zapamtila da može izazvati neku bolest kod bebica, a i kukuruzni slad isto povezuju s tim

Sanja's Avatar

Mi još nikad ništa nismo zašećerili i uopće nisam primijetila da joj fali. :?

(Osim, naravno, kad jede stvari koje su slatke same po sebi tipa voće i sl.)

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by Davor
    Glavni razlog zašto med nije OK za djecu je botulin, strašno jaki otrov koji nastaje kvarenjem namirnica, a kojeg u medu zna biti u tragovima.
    Ni ja, kao ni Sanja, nisam stavljala nikakve zaslađivače - potrebu za slatkim je zadovoljavala kroz svježe i suho voće.
    Griz? Mislim da ni danas ne zna što je to (osim ako im ga u vrtiću ne daju) - izbjegavamo šećere, a onda dajemo pšeničnu krupicu...
    Meni su žganci bolji. S jogurtom, bez šećera.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

zara isto preferira žgance, i to s vrhnjem.

griz jede JEDINO ako je totalno nezaslađen, zaslađeni griz ili onaj posut kakaom samo proba i pljune

inače, griz kuhamo na rižinom mlijeku koje je samo po sebi slatkasto.

Davor's Avatar

Evo me :D
    Bakterija je clostridium botulinum, a naseli se svugdje gdje se namirnice kvare. Odličan sinonim je "smrt iz konzerve". Obzirom na način dobivanja slada, ne bi me čudilo da se i tamo nađe.
    Činjenica je da se bebe uče na razne okuse i zapravo nemaju nekih posebnih preferencija. Mamino mlijeko je slatko i u principu dovoljan izvor slatkoće u bebinom životu.
    Osim slatkog postoje još i slano (koje je uglavnom dobro izbjegavati kad su bebe u pitanju), kiselo, ljuto, gorko i trpko.
    Do sada sam uglavnom primjećivao molećive upite o uvođenju šećera ili soli u prehranu, ali baš niti jedan o ostalim okusima. Omogućiti bebi iskušavanje ljutog/gorkog/trpkog kao da uopće nije opcija :?
    Što se šećera tiče, odličan je za razvoj gljivica. Potpuno je svejedno kakav šećer, može to biti i kokosov šećer (fakat postoji i neizrecivo je skup) ili slad. Gljivicama posebno pogoduju mokre varijante šećera koje su već djelomično fermentirane.
    Žalosna je činjenica da se vjerovanja kojekakvih dijetalaca brkaju s pravilnom prehranom beba. Anoreksija nije poželjna kod beba. To što mama pomoću kojekakvih supstanci hoće smršaviti odmah i pod cijenu vlastitog zdravlja nije dovoljno dobar razlog za trpanje istih tih supstanci u bebu.
    Vlaknasta hrana NIJE dobra za bebe. Nemasna hrana NIJE dobra za bebe. Hrana iz grupe slatko/slano/kiselo podiže malog žderača hamburgera.
    Dakle, trpati tamo nekakav slad u bebu je potpuno nepotrebno. "Komplicirane" šećere beba ionako dobije iz žitarica.

Moj izbor šećera? Demerara i to samo ako nije vlažan.

MalaSirena's Avatar

Quote Originally Posted by Sanja
    Mi još nikad ništa nismo zašećerili i uopće nisam primijetila da joj fali.

(Osim, naravno, kad jede stvari koje su slatke same po sebi tipa voće i sl.)
    Potpisujem

Hej Davore :D

Malo sam sad zbunjena; na što točno misliš pod vlaknastom hranom; cjelovite žitarice, povrće, mahunarke i sl., ili... ? "Nacrtaj mi", please! A kaj ja mogu, ja pitam; a pitam i zato što sam naišla na neke tekstove u kojima se propagirala bijela riža za bebače, jer je kao probavljivija?! Ja sam se naravno mislila baciti na integralne žitarice u dohrani... A na što misliš pod "nemasna hrana", pretpostavljam ne na špek i kobase E, primjetila sam da često spominješ kokos... Gdje nabavljaš jestivo ulje kokosa i je l' ono uopće preporučljivo općenito u prehrani, ili samo kod nekih "bolesti"...

Evo, udavila sam te, naj se ljutit, ali čisto da ti ne bude dosadno)) Hvala!!!

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

Do sada sam uglavnom primjećivao molećive upite o uvođenju šećera ili soli u prehranu, ali baš niti jedan o ostalim okusima. Omogućiti bebi iskušavanje ljutog/gorkog/trpkog kao da uopće nije opcija
    ajme s ovim se tako slažem, tako i ja razmišljam...
    i ne kužim zašto svi briju da je jadnoj dječici potrebno slatko, a ovo ostalo ne...

zara će, ako ima izbora, prvo izabrati kiselo i/ili gorko, onda slano, a tek na kraju slatko.
    mislim, nije da ne voli čokoladu, ali ako može birati između kiselog krastavca i čokolade, krastavac je definitivni pobjednik

mislim da pocetno pitanje na topicu nije bilo postavljeno zbog stava da je bebi potreban secer kao takav, vec zato sto griz bez ikakvih dodataka stvarno i nije nekog okusa (ne znam kakav je s riznim mlijekom...)
    i ne znam zasto svi pisete s tonom kao da netko tu brije da dijete MORA jesti secer, ili da se boji posljedica ako mu secer ne da... whatever. ne vjerujem da bi itko s takvim stavom uopce otvorio ovakav topic.

btw. potpisujem apricot u vezi palente s jogurtom bez secera, to je zaista ukusno i super alternativa zasecerenom grizu : - ), moje dijete to jako voli.

btw. tinkie, ako stvarno zelis djetetu dati bas griz, a nikako ne prolazi nezasecereni - a istovremeno ti dijete ipak tu i tamo gricne nesto sto sadrzi obican secer (gotovu kasicu, keksic, stajaznam...) mislim da ti nema smisla traziti altenativu i praviti big deal od mrve obicnog secera koju ces dodati u griz... no ako nije tako, preporucam jednu od varijanti nezasecereni griz, griz s vocem ili palenta s jogurtom...(btw. ove dvije zadnje kod nas prolaze iako sam nemajka koja se ne skriva pred djetetom kad jede razne slastice, a nekad ih i ona dobije).

Davor's Avatar

Za info o kokosovom ulju proguglati pomoću "coconut oil yeast" i potom ostati paf da kako je to dobro. Ja ga za sada nabavljam u Lucelli, a imaju ga i u Orki. Na drugim topicima je opisana primjena.
    Vlaknasta hrana NIJE isto što i organička hrana. Na primjer:
    Integralno brašno - u dućanima ne postoji. Mislim, piše na njemu "integralno", ali mu je rok trajanja godinu dana. Kad bi stvarno bilo integralno imalo bi i klicu, a s klicom ne bi potrajalo duže od dva mjeseca. Dakle, nije integralno. Znači radi se o nekakvom lošem običnom brašnu "oplemenjenom" posijama. Bljak. Jednako kao što nije integralno može biti i bilo čime špricano.

Elem, organičkoj poliranoj riži ili pšenici baš ništa ne fali - ukoliko nisu kemijski bijeljeni.

Bijeli konzumni šećer je kemijski bijeljen. Dakle - ne valja.
    Žuti šećer od trske demerara nije rafiniran i nije bijeljen, a svejedno je lijepo suh i fino miriši - dakle valja.
    Slad se dobiva prženjem proklijalog zrnja i mljevenjem i dok je suho - hajde hajde. Ako se samo malo ovlaži, miris je ... osobit. Nema garancije da se tokom klijanja nije sve lijepo zapljesnivilo. Dobar tek.

Davore, mogu samo reći ajoooooj! Fakat ispada da što manje čitaš, lakše je. Ovak' ja taman mislim da sam dovoljno istražila što je zdravije (neću reći zdravo, jer...), a onda mi ti to staviš pod upitnik :/ Riža ova, riža ona, brašno, i još jedan ajooj! Hm, budem si "probrauzala" za kokosovo ulje, a i ušla u trag toj Lucelli, valjda?! (to je dućkas hranom, ili? ja se za sada držim uglavnom Biovege)

Malo sam umorna pa ne znam kak' zvuči moj post, ali HVALA!

p.s. Tinkie Winkie, imaš "integralnog" griza od pira (bio) u DM-u, košta cca. 14kn; kad sam ga ja kuhala (sebi), koristila sam zobeno mlijeko, a šećer mi uopće nije falio; fakat je stvar navike...

Mima's Avatar

Hm, da, i ja sam shvatila da tw želi popraviti okus bljutavog griza; i ja malo zasladim jutarnje pahuljice jer ih Lea u tom obliku radije jede; uostalom djetetu dajem hranu u onom obliku u kojem bi se i meni sviđala. Slad je (možda) nešto zdravija i korisnija varijanta od bijelog šećera, ali šećer je šećer - niti je otrov pa da u malim količinama ubija niti je sigurno dobro naviknuti dijete da jede velike količine slatke hrane. A što se tiče toga tko što bira mislim da to ovisi o ukusu djeteta - palenta s jogurtom je i meni super hrana ali moje dijete to neće niti pogledati (a i palentu i jogurt odvojeno jede sa užitkloš izbor to mi stvarno nije jasno.

tinkie winkie's Avatar

Quote Originally Posted by wildflower
    mislim da pocetno pitanje na topicu nije bilo postavljeno zbog stava da je bebi potreban secer kao takav, vec zato sto griz bez ikakvih dodataka stvarno i nije nekog okusa (ne znam kakav je s riznim mlijekom...)
    i ne znam zasto svi pisete s tonom kao da netko tu brije da dijete MORA jesti secer, ili da se boji posljedica ako mu secer ne da... whatever. ne vjerujem da bi itko s takvim stavom uopce otvorio ovakav topic.
    Baš tako. Wildflower, u potpunosti si pogodila moje misli! :D
    Ja Marti tu i tamo dajem pokoji slatkiš, dapače ujutro često jede petit kekse (u kojima ima šećera), nekad joj dam malu mrvicu čokolade, pojede i voćni jogurt u kojem je šećer... uglavnom, nakon godine dana sam joj počela davati takve namirnice koje sam dotad izbjegavala.

Problem je (meni) u tome da kad dođem u situaciju, kad trebam zasladiti neku namirnicu, jednostavno ne mogu staviti taj cukar, bar ne još neko vrijeme. Čokoladu da, keksić da, ali žličicu cukra- ne. Iako teoretski i praktično, takav način nema smisla, ali što ću , takva sam. I zato sam postavila gornje pitanje. Pitanje je bilo više znatiželje radi...

Mada moram napomenuti da stvaaaarno rijetko dođem u takvu situaciju, da joj spremam hranu koju trebam zasladiti, konkretno u dva slučaja:
    - kod griza jer je stvarno bezvezan nezaslađen
    - i kad joj kuham čaj (domaći, od kamilice ili šipka)

A što se tiče palente, Marta je tamani u kombinaciji sa sirom (ne voli s jogurtom ni vrhnjem), samo je problem što je nemilo otvara, pa joj stolicu moramo stisnuti šipkovim čajem (najdjelotvorniji), za koji nam opet treba malo sladora, ah, ah, opet taj šećer...

Enivej, hvala na opsežnim odgovorima...

Osoblje foruma apricot's Avatar

pa onda, vrlo egzaktno - ne vjerujem da bi žličica šećera naškodila.

MalaSirena's Avatar

Meni je griz na mlijeku sam po sebi slatkast. Do vrtića ga je Tan jeo nezašećerenog, u vrtiću dobiju zašećeren. I jedna i druga verzija su mu dobre, mada je meni iskreno bezveze zakaj im ga šećere jer ak ima malo čokolade na njemu, mislim da šećer nije potreban (ja ga i dalje kuham nezašećerenog i mali ga pojede toliko puno da ne mogu vjerovati :shock: )

Davor's Avatar

... a MS zatuče šnitu kruha bez ičega metodom "sad ju vidiš - sad ju ne vidiš". Slatkice je počeo tamaniti tek kad je s 2 godine krenuo na bazen, a prije toga tek tu-i-tamo malo čokolade.
    Hoću reći: grizu na mlijeku baš ništa ne fali, a posebno ne šećer.
    Traktati o šećeru su krenuli kada se krenulo raspredati o "zdravim" šećerima. Moje viđenje je NE šećer bebama, prvenstveno radi gljivica.

Do kad je su bebe - bebe? 3 godine?

Davor's Avatar

Odlično pitanje. U engleskom jeziku osim pojma baby postoji i pojam toddler koji se kod nas može prevesti kao "malo dijete", a prilično dobro opisuje dobnu skupinu 1-3.
    Elem beba u užem smislu je sasvim sigurno do godinu dana.
    S druge strane, priroda je dohranu zamislila za ovu drugu skupinu od 1-3.

Jel' ti sad lakše?

Sta li mi je ono gore "je su"?

Jest lakse je...u skladu sam s prirodom.

Thanks!