...da li treba skinuti onu tanku koricu sa kriške kad se daje bebi?
...da li treba skinuti onu tanku koricu sa kriške kad se daje bebi?
Hahaaaaaaaa.......... jao pitanja....hahahaaaaaaaaa.......
Ja mislim da bih se trebala skinuti jer ipak malo smeta.
Kako joj mi odrasli vecinom nismo ljubitelji, vjerujem da je ni bebe ne vole.
A ja ne bih ni slučajno skidala.
Neka rade crijeva, neka peristaltika funkcionira.
Neće mama uvijek biti u blizini da skida kožicu. ako joj bude smetala, već će je ona ispljunuti.
Al nije li rano davat bebi citruse prije godine dana?
Pa jeste.
A ja se već mislila počet sramit, da kakva to glupa pitanja postavljam na forumu, nitko neće odgovoriti...
Na nekoj sam listi dohrane pročitala da djeca od cca. 10 mj. mogu jesti limune i naranče, pa tako valjda i mandarine. Dala sam joj malo (bez koricei nije bilo nikakve reakcije.
Ma sta ces se sramiti?!...samo meni smo mi mame ponekad smjesne kakva sve pitanja postavljamo al sve je to normalno.Bolje pitati nego skitatiAnnar prvotno napisa
.
Lara poludi kad vidi mandarinu,trenutno je to najdraža hrana,dam joj cijelu krišku u usta i pocucla,a ako je veča kriška pa time i korica deblja najdelji dio jednostavno pocucla,no mi(zasad)nikad nismo imali problem s večim komadima.
Luka je jucer prvi put probao mandarinu i bio je odusevljen okusom.
Dam mu jednu snitu i on je kao usisivac uvuce u usta zajedno sa mojim prstima i kad sve izvuce onda pocme praviti grimasu i gura jezikom prema vani.
Moj Luka je super.
I ja sam Lei jučer dala da proba mandarinu, nije joj se svidjelo, nisu uopće slatke mandarine :/ a možda još bude boljih.
Cure, ne bojite se koštica?
(Opet ja sa svojom šipak-paranojom.)
Mima, ja čekam da se pojave klementine, one slatke, pa mu onda možda ponudim.
Ali one na žalost imaju koštice, pa će trebati dobro paziti.
Pa naravno da se bojim- ja sam Lei gulila kriškice mandarina i provjerila sam ima li koštica.
obicne mandarine nemaju kostice
Probao je mandarinu prošle godine kad je bila sezona, daklem imao je nešto više od godinu dana. Prvi put sam mu čistila kožicu i kerefeke, da bi se on sam nekak dočepal cijele kriške i strpao u usta. Ja se smrzla, a on tak fino poklopao bez frke. Super su sitnije mandarinice jer imaju tanju kožicu i klinci ih mogu normalno u kriškama jesti.
zrinka, ne sjećam se da sam ikad jela mandarinu bez koštica. :?
Možda neke genetski modificirane nemaju, ali fakat se ne sjećam da sam susrela takve, koliko god se trudim prisjetiti se.
pa da.narančini nemaju košpice, ali mandarine imaju.Sanja prvotno napisa
inače, bembu sma sammo jednom dala krišku narančina i samo ju je probrljavio među ustima i jednostavno izbacio. nije došlo naše vrijeme za njih :/
eh!!!!! vidi, kod nas su mandarina i narančin dvije različite voćke iako spadaju u isti rod. mandarina je kod nas manja od narančina, tanje kore, više crvenkaste boje i ima košpice.
Hvala! A gdje spada klementina? To je isto neka podvrsta naranče ili mandarine, zar ne?
(Joj, koja komplikacija - od sad ću to zvati "ono narančasto".)
Hmm...evo, ovih dana smo se bacili na mandarine i još nisam našla niti jednu koja bi imala košticu. Kakve ti to mandarine jedeš (ili kakve ja)?Sanja prvotno napisa
![]()
Sirena, nemam pojma, ali u sjećanju mi je da imaju koštice (ove godine ih još nisam probala), tj. znam da ih uvijek laganini pljuckami to mi ide na živce.
sanja, ma mandarine nemaju kostica
upravo sam kod svojih doma i kroz prozor gledam plantaze manadrine (ne moje, susjedove) i iz kraja sam odakle dolaze najvise manadrina u hrvatskoj, i osim klementina (kao jedan od krizanaca agruma), mandarine nemaju kostica....
zrinka, pa ti si iz prekrasnog kraja! :smajlić koji se klanja: Jako ga volim, pogotovo u doba kad agrumi cvatu... prekrasno!
Nego... zar baš uopće nema vrste mandarina s košticama? Moram priznati da sam sad zbunjena - pa što ja to cijeli život jedem?
(Inače, razlikujem mandarine od klementina, ali za narančin sam sad prvi put čula - vjerojatno sam ga i jela, misleći da je vrsta naranče.)
evo bas mi muza kaze (inace agronom) da dubrovcani za mandarine kazu narancini, klementine zovu mandarine (bar po purosinom opisu)
e pa sad ti vidi....
nemam pojma sta si ti jela dosad, al daj adresu pa da ti posaljem koju mandarinu (jos je malo rano, ove sto se sad zute, malo su jos ljute)...
dakle, zasto manadrine nemaju kostica? - zato jer plod mandarine nastaje partenokarpijom tj. iz dijela cvijeta koji nije oplodjen polenom pa nema ni sjemenke
a plod narance nastaje klasicnom oplodnjom, spajanjem muskih i zenskih spolnih stanica pa tako ima i sjemenke (a sjemenka je teoretski buduca biljka)....
zrinka prvotno napisa
![]()
Ako se koji put zaletim do St i nađemo se na kavi rado ću popapati koju domaću mandarinu.
Inače, jela sam one koje se kupe na placu (vjerojatno neretvanske), a moji starci imaju frendove koji nam ih redovito nose iz doline Neretve, s Visa i s Lošinja - iz vlastitog uzgoja. U Beču se uglavnom prodaju španjolske i sjevernoafričke.
Fakat moram obratiti pažnju na koštice, čim ih ove godine probam javljam rezutat.
Pretpostavila sam da je tako nešto u pitanju.zrinka prvotno napisa
![]()