Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
nisam ni znala da imas svoj blog, a tocno znam trenutak kad mi je, mailajuc se s anek i mukicom ok novih majica, sinuo ovaj slogan
A eto, to sam napisala više puta na one zpd-zpb topice, pa čak mislim i na trudnički, jer sam ju još u trudnoći prozvala "mamino (čudo)vište". I stajalo je na forumu.

I ne kažem da je riječ o svjesnoj krađi; ljudi svugdje svašta pročitaju, neke stvari im se svide, pa ih zapamte, ali od silne količine informacija koje na svakodnevnoj bazi primaju ne znaju gdje su ih vidjeli/čuli/pročitali i na kraju mogu (iskreno!) pomisliti da je ideja izvorno njihova. Ili jednostavno ukradu i prave se blesavi.

I, konačno...

Ovo što kiki31 radi nije kažnjivo. Bilo bi kažnjivo da je doslovce, do detalja, prekopirala Ljupkine majice, stavila na njih lažne etikete i pokušala ih prodavati pod labelom Ljupke Gojić.

kiki13 je, s druge strane, inspirirana majicama Ljupke Gojić, ali radi svoje verzije (znači, slične, a ne iste) i ne predstavlja ih kao tuđe.

Identičnu stvar iz sezone u sezonu rade svi povoljniji dućani odjećom: H&M, Zara, Mango, Esprit... You name it. Čim neki skupi dizajner predstavi svoju kolekciju, ovi povoljniji se istog trena bace na izradu modela inspiriranog skupom verzijom. Kreatori iz H&M-a se hvale da im od trenutka kad na reviji vide zanimljivi model do trenutka kad se njegova jeftinija verzija nađe na njihovim policama ne treba više od dva tjedna (!).

Da ne pričam da je do prije par godina priličan broj H&M-ovih dječjih kolekcija bio gotovo prekopiran od Jacadija (u zadnjih godinu-dvije su mrvicu stali na loptu), pa vidim da mnogi forumaši i dalje redovno kupuju odjeću i za djecu i za odrasle u H&M-u i sličnim dućanima bez pretjeranih moralnih dvojbi.