Svi odgovori na tvoja pitanja su u postovima iznad moga, al' eto, da ipak odgovorim jer si me prozvala.
Vanmaterične trudnoće nisu rijetkost, ivy je već navela cifru od 17% prvih trudnoća koje su vanmaterične. To i nije mala cifra, ako mene pitaš.
Da li će neko juriti na UZ ili neće, to je lična stvar. A da li će to moći to je stvar države. Kod nas je (a vjerovatno i kod vas) trudnoća stvarna samo u dva slučaja - ako ginekolog napiše i potpiše da jeste i kad se žena porodi, pa napišu da je bila trudna

Sve ostalo nema pravnu važnost. A priznaćeš, mnogim ženama je bitno da je njihova trudnoća verifikovana crno na bijelo iz raznih razloga. Od poslovnih do bračnih i dalje.
Meni je sasvim normalno da žena nakon izostanka menstruacije ide doktoru. Nenormalno mi je da prvo kupi trakicu. I kad trakica kaže plus, ne poduzima ništa. Možda ja u tome svemu nisam normalna. Uvažavam i to.
Ali treba uvažiti i da je povišena beta, samo nenormalnost hormonalnog statusa kojem treba naći uzrok:
Increased levels of beta-hCG occur in patients with choriocarcinoma of the uterus, embryonal carcinomas, polyembryomas, mixed cell tumors, and, less commonly, dysgerminomas. Both beta-hCG and human placental lactogen (hPL) are the most useful markers for trophoblastic disease and can be localized in syncytiotrophoblasts of partial and complete hydatidiform moles.
*
Oni što preporučuju prvi pregled sa 12-13 nedelja su medicinski statističari. Ljudi rade sa brojkama. Koje uključuju sve od broja ljudi, bolesti i naravno novaca.
Pa tako sa 12-13 nedelja money speaks in this tongue:
sve trudnoće u uterusu će se definitivno pokazati kao takve
u ta doba je svakako neophodan UZ skrining (nuhalni nabor itd)
tad treba trudnici prekontrolisati nalaze
ergo - tad je najjeftinije da sazovemo sve trudnice i sve obavimo o istom trošku
Za UZ još nije dokazano da utiče štetno na plod. Kao i sve naprave do sada, koristiće se onoliko koliko treba sve dok se ne dokaže suprotno. Za sada benefit nadmašuje hipotetski rizik (koji se još uvijek intenzivno istražuje).
Zapadna medicina o čijim dostignućima mi svi lamentiramo, i divimo se organizovanosti i kapacitetima i .... (dopisati po želji) počiva na novcu. Jer je to prije svega jedan veoma unosan biznis, kod kog se humanost i briga za pacijentovu dobrobit mjeri cifrom na računu tog istog pacijenta.
Zato se briga za običan svijet svodi na rutinske preglede u velikim razmacima, taman dovoljnim da se statistički ništa ne propusti. U stvarnom životu kroz tu "organizovanu zdravstvenu mrežu" proleti mnogo toga. I propadne mnogo koji život.
Zato se ja ipak držim "balkanske medicine" gdje se bar tu i tamo naiđe na nekoga kome je stalo da vam spasi glavu, iako to ne pokriva zdravstveno osiguranje.
Jer niko od nas ne voli da bude statistika...