Results 1 to 23 of 23

Thread: Pečena purica

  1. #1

    Join Date
    May 2004
    Posts
    239

    Default Pečena purica

    Imam u zamrzivaču puricu od 4 kg. Imate li koji dobar recept? Meni je ona inače suha kad se ispeče pa me zanima imate li vi koju dobru ideju kako je naounit/ispeč a da ne bude suha?

  2. #2
    tropical's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    934

    Default

    ja sve pečem pod folijom, zaliveno sa dosta vode pa tek kad poželim koricu skinem foliju i onda ne bude suho.
    nekad stvaim još dodatno malo masti nekad ne...

  3. #3
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    I mene zanima kakav dobar recept za puricu. Jeli smo ju za Božić, nakon 100 godina pravu, lijepu domaću i svima nam je bila sranje.
    Bila je dobro pripremljena, ali smo se totalno odvikli od domaćih. :/
    Ja bih neki "egzotičniji" recept. Recimo napuniš puricu sa 2 kg špeka.

  4. #4

  5. #5
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    E to bi se več dalo pojesti.

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,974

    Default

    Evo ovako....

    Ja pekla za Božić i prošli Božić i svaki.... POnekad pazinsku, ponekad zagorsku (ta mi je bolja, ali nije loša ni pazinska)

    Puricu dan ranije dobro pregledam, očistim i posolim KRUPNOM soli. Jednostavno pravilo za soljenje pečenke je 2 - 2,2 % soli na težinu (za perad 2 % za odojka malo više).

    Daklem, ja ju vagnem (ako nije kupljena u dućanu, pa ima cedulju s težinom). Posolim. Ostavim da odstoji tak posoljena i drugi dan dobro obrišem krpom. Može se po želji posipati namjenskim začinom, tko voli i prihvaća glutaminate.

    Uvalim puricu u protvan iliti pleh (dobro je tko ima kikiri, ali u moj velike tuke ne stanu, pa pečem otvoreno). Dobro je začinim (u trbuh obavezno jedna jabuka, 2 lovorova lista, 1/4 luka, a može pol mandarine tko voli, može par suhih šljiva tko voli, pa još jedna jabuka sa strane, prepolovljena).

    Koristim trik: u džezvi zakipim 1 dl ulja da bude baš jaaaako vruće i s tim zalijem ona debela prsa i koliko ostane sve drugo, da se ne isuši tijekom pečenja, a da ima finu koricu).

    NE pokrivam folijom jer ne želim Alsheimera ni slične bolesti koje izaziva trovanje aluminijem.

    Podlijevam često vodom. I pečem koliko kg - toliko sati na ne prejakoj temp (kod mene je to 200oC ali vjerujem da je stvarna temperatura negdje oko 180). Amen. I dobar tek! Pripremite mlince, ovo daje puno finog umaka koji nije jako mastan.

    Eto, valjda nisam ništ zaboravila...

  7. #7
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Ove godine sam je pekla u vrećici - napunila sam je jabukom, lukom i mandarinom (cijelo voće/povrće), dolila malo ulja i pekla. Kako ja ne jedem, ne znam kakva je bila, ali ukućanima i gostima je bila jako fina i sočna, a umak ne premastan.

  8. #8
    jkitanov's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    536

    Default

    Ja radila za Božić:
    Oko ponoći nasolila, prijepodne začinila, napunila jabikom i pofurenom, nabockanom narančom. Zagrijala rernu i zagrijala malo ulja. Prelila vrelo ulje preko puretine i stavila u rernu. Tjekom pečenja jedno 5-6 puta poslala mm da ju zalije s masnočom. Pred sam kraj pečenja sam prelila sokom od propasiranog šipka-nara i nabockala čačkalicama tanko narezanu pancetu preko nje. Sve skupa se pekla od 3 sata i bila je mjac

  9. #9

    Join Date
    May 2004
    Posts
    239

    Default

    Je li mandarinu/naranču stavite u kori ili koru ogulite?

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,974

    Default

    Ako imam domaće mandarine/naranče za koje mislim da nisu špricane, ostavim koru. Od "dućanskih" ogulim. Ako je velika, prerežem.

  11. #11
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Ovo moram jednom probati, ali će moći doći na red tek kada bude neko veće drustvo. Mi se najedemo od jednog batka.

  12. #12
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,974

    Default

    Quote Originally Posted by zhang
    Ovo moram jednom probati, ali će moći doći na red tek kada bude neko veće drustvo. Mi se najedemo od jednog batka.
    X

    Mi dobijemo u firmi puricu za Božić (i to dvije, jer smo u istoj firmi ), inače je ne bi nikad kupili....veliko nam je to. Jednu obično ispečemo za blagdane, kad znamo da će se kroz kuću prošetati puno ljudi, a drugu razrežemo na četvrtine ili čak i manje i zaledimo. Lani dobili dvije smrznute, pa sam jednu poklonila jer mi se nije nikako uklapalo u koncepciju. Isto vrijedi i za pajceka, obično smrznem pečeno jer ne jedemo puno mesa (a ja bi trebala još i manje ) ali nekak mi Božić bez purice nije potpun, kao ni Nova godina bez gujde...

  13. #13
    lidać2's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,714

    Default

    Ove godine sam ja odlucila po prvi put pec puricu... (bio obicaj ispec koji kimad odojka no meni dojadio)...ukucani na spomen purice su vec poceli frkati nosom da je ona presuha...e sada ja trazila.i trazila i zamislila sam si ovako pa mi vi recite jel dobro...


    purica ima 3.5kg...


    veceras sam ju mislila dobro posoliti neznam dal bi odmah stavila na nju paprike ili vegete ili prije samog pecenja ...ili drugu varijantu da ju namazem tanko sa senfom i tu me zanima dal da namazem odmah sa solju da odstoji preko noci ili prije pecenja?

    ujutro prvo zagrijat pecnicu na oko 200 ...a prije nego stavim puru pec zalijem kipucim uljem (navodno zatvara pore pa masnoca ne bjezi van)...stavit pec prvo na tih 200 nekih 15min...a onda smanjiti na 150 pa laganini i podljevati s onim sto se iscjedi iz nje...

    A u slucaju da dolje od cjedenja nema nista?...sto onda?...zaljevam vrucom vodom ili...?

    Nemojte mi se smijati nisam bas vicna kuhanju ...piceka inace strpam u rol i pece se sam...heh

    Dal grijesim sto u ovom svom "planu"...s tim da ju zelim jednostavnu bez trpanja necega u nju i okolo nje ...na kraju ce biti mlinci...

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,974

    Default

    Quote Originally Posted by lidać2 View Post
    Ove godine sam ja odlucila po prvi put pec puricu... (bio obicaj ispec koji kimad odojka no meni dojadio)...ukucani na spomen purice su vec poceli frkati nosom da je ona presuha...e sada ja trazila.i trazila i zamislila sam si ovako pa mi vi recite jel dobro...


    purica ima 3.5kg...


    veceras sam ju mislila dobro posoliti neznam dal bi odmah stavila na nju paprike ili vegete ili prije samog pecenja ...ili drugu varijantu da ju namazem tanko sa senfom i tu me zanima dal da namazem odmah sa solju da odstoji preko noci ili prije pecenja?

    ujutro prvo zagrijat pecnicu na oko 200 ...a prije nego stavim puru pec zalijem kipucim uljem (navodno zatvara pore pa masnoca ne bjezi van)...stavit pec prvo na tih 200 nekih 15min...a onda smanjiti na 150 pa laganini i podljevati s onim sto se iscjedi iz nje...

    A u slucaju da dolje od cjedenja nema nista?...sto onda?...zaljevam vrucom vodom ili...?

    Nemojte mi se smijati nisam bas vicna kuhanju ...piceka inace strpam u rol i pece se sam...heh

    Dal grijesim sto u ovom svom "planu"...s tim da ju zelim jednostavnu bez trpanja necega u nju i okolo nje ...na kraju ce biti mlinci...
    SOljenje - 2% na težinu purice.
    Pečenje - cca 1 sat na svaki kilogram sirove purice. Temperatura od 200 stupnjeva je ok, ali to ovisi o pećnici.

    Nema velike mudrost. Purica koja se peče otkrivena redovito je suha. Ako želiš sočnu, POKRIJ dok se peče, sve do samog kraja, zadnjih deset minuta otklopiš da dobije koricu. Ako nemaš kikiri (onaj veliki oval za pečenje), pokrij folijom. Ja to baš ne volim, ali 1x godišnje nije nikakav rizik. Moraš staviti i neku masnoću (ulje ili mast) jer je purica nema, pogotovo ako želiš imati mlince. Zalijevanje uljem je ok, ali meni se to ne da. Taljenje uljem bolje je za svinjetinu i teletinu, ali probaj, pa dojavi rezultate.

    Ja kožu izvana namažem s malom količinom svinjske masti (1 žličica je dosta - da ne puca), pa se po tome eventualno može posipati začin za pečenu piletinu ili mrvica crvene paprike. Takva purica ide u pleh. Temperatura 200oC je ok, ali to ovisi o pećnici. Kako pečeš piceka, tako možeš i puricu. Kako god napravila - ispast će dobro. AKo ipak bude suha i bezukusna (zato ja ipak u nju stavljam jabuku i lovor i luk), izreži na komadiće i napravi salatu s tim mesom, tjesteninom i majonezom.
    Last edited by Peterlin; 23.12.2015 at 08:59.

  15. #15
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,495

    Default

    zamrznutu puricu/patku, prvo skuhati (dobije se lonac juhe) pa onda zapeci?
    jel radio netko tako?

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,974

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    zamrznutu puricu/patku, prvo skuhati (dobije se lonac juhe) pa onda zapeci?
    jel radio netko tako?
    Samo ako imaš veš lonac, he he he....

    Ovo sam čula za kokoši (stare, žilave). Patka - nikako - to bi bilo 2 prsta masti na juhi. Purica - paaa, možda ako kuhaš četvrtinu. Inače, ne znam kako bi i u čemu skuhala cijelu puricu.

  17. #17
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Ja godinama prakticiram istu metodu kod pecenja mesa u komadu. Pecnicu nafrljis na najjace, meso polijes masti ili uljem, dodas malo vode i stavis u jako zagrijanu pecnicu, za 10 min sve pore su zatvorene i tada smanjis na normalnu temp i polijes ju jos jednom.Perad pecem sa prsima prema dolje i na kraju okrenem da dobiju kozicu. Vrijeme pecenja onako kako je peterlin rekla. Taj nacin vrijedi za sve osim za patku. I u marinadu uvijek stavljam neku kiselinu i malooo secera. Nema sanse da ti bude suha. Pore se moraju zatvoriti kako bjelancevine ne bi izasle van...radi toga meso bude suho.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  18. #18
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,495

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Samo ako imaš veš lonac, he he he....

    Ovo sam čula za kokoši (stare, žilave). Patka - nikako - to bi bilo 2 prsta masti na juhi. Purica - paaa, možda ako kuhaš četvrtinu. Inače, ne znam kako bi i u čemu skuhala cijelu puricu.
    za lonac bih se snasla
    smrznutog piceka znam tako napraviti (ne volim odmrzavanje), i skroz je ok

  19. #19
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,353

    Default

    Da li punite puricu nečime?

  20. #20
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja nisam nikad pekla, to je stara zadužena
    ali puni sa dinstanom jetricom i namoženom žemljom čini mi se, i to bude najfiniji dio
    jednom je u to punjenje stavila nasjeckanih oraha i to je bilo nešto najbolje

    obično napravimo i umak od naranče za polit po mesu ako je suho

  21. #21
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    ja sam jedne godine purici pod kožu na prsa stavila komade maslaca da ne bude suha. Ne sjećam se kakva je bila, ali sigurno ne može odmoći...

  22. #22

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,308

    Default

    ja nikad ne pečem puricu pokrivenu i nije mi suha, ali ju zato podlijevam non-stop.
    u protvan stavim samo domaću mast i dodam malo vode i s tim podlijevam. pečem na 160-180.
    puricu MM nasoli krupnom soli večer prije.
    da li je to do mojeg kuharskog umijeća (čisto sumnjam ) ili do pećnice (veća vjerojatnost ), ali uvijek mi svo meso ispadne super pečeno. i sočno.

  23. #23
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    Quote Originally Posted by bella77 View Post
    ja sam jedne godine purici pod kožu na prsa stavila komade maslaca da ne bude suha. Ne sjećam se kakva je bila, ali sigurno ne može odmoći...
    ovo sam neki dan gledala da Jamie Oliver radi,napravio je maslac sa mirodijama i masu toga je nagurao pod kožu....

    meni je svekar zadužen za puricu,on cijelu ceremoniju pravi oko toga...dobro je osuši,pa krupna sol dan prije, pa onda pečenje (na Badnje večer) onoliko sati koliko purica ima kg, unutra nadjene ljutu naranču,jabuku i neke mirodije,stalno podlijeva,jednom je preokrene te u nekom momentu probije kožicu itd itd....
    lani smo još danima prepričavali kakva je bila....

    ali,bitna je i vrsta,zagorski su puuuuno bolji od pazinskih,mi smo lani nabavili od susjeda domaće koje su oni hranili....
    Last edited by zasad skulirana; 23.12.2015 at 12:26.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •