Imam pitanje.... skužila sam prije dvije godine i to koristimo da baka kod povrata poreza koristi olakšicu za unuke (0,5 i 0,5). Sad me zanima da li može i za zeta koji nije imao primanja u 2013. Napominjem da nisu u istom kućanstvu.
Imam pitanje.... skužila sam prije dvije godine i to koristimo da baka kod povrata poreza koristi olakšicu za unuke (0,5 i 0,5). Sad me zanima da li može i za zeta koji nije imao primanja u 2013. Napominjem da nisu u istom kućanstvu.
ne može punica koristiti zeta za olakšicu , (a obratno može da zet koristi punicu )
aaaaaa šteta. hvala ti puno na info.
Jel ima negdje link na ono ispunjavanje online?
Da li se moze dobiti povrat na boravak djeteta u bolnici (ja sam bila uz dijete) u apartmanu? Nemam pojma.
Molila bih informaciju ako netko zna.
Koristit ću nezaposlene roditelje kao poreznu olakšicu pa me zanima koje dokumente trebam priložiti poreznoj prijavi.
trebaš priložiti dokaze da su ti roditelji i da nisu imali primanja veća od 11000 kn,
odnosno tvoj rodni list i za njih potvrde sa hzz
koji dokaz prilazem ako je bebac uzdrzavani clan svoje bake?
u rodnom listu se to ne vidi. mozda i moj rodni list?
Da.svoj i rodni list bebaca
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk
Znam da rodiljni dopust ne ulazi u povrat poreza, ali trebam li predat ikakav papir s HZZO-a iz kojeg se vidi
da sam bila na porodiljnom ili su dovoljni IP obrasci za mjesece u kojima sam radila?
dovoljno je samo to kaj si dobila iz firme, i protegni olakšicu kroz cijelu godinu.
zanima me vi koji šaljete poštom kak šaljete preporučeno ili s povratnicom?
Na koji nacin se dokazuje invalidnost i u kojem postotku za uzdrzavanog clana obitelji?
Majka bi htjela prijaviti (odraslo) dijete kao olaksicu. Ima rjesenje CZSS o pravu na iznos osobne invalidnine od 250% osnovice. Ima i Nalaz i mišljenje CZSS kojim je utvršena psihička bolest, zatim da je promjena trajna, da postoji oštećenje zdravlja u smislu čl. 38 st 2 pravilnika, da ne postoji sposobnost za samozbrinjavanje niti za samostalan rad. Također utvrđeno je da postoji trajna nesposobnost za rad i da postoji potreba pomoći i njete u punom opsegu sukladno čl. 44 st 1 Pravilnika.
Međutim, nigdje ne piše ništa tipa "utvrđuje se 100% invalidnost" niti se uopće spominje riječ "invalidnost" nego samo postoji rješenje o invalidnini. Na koji način se iz ovoga može iščitati
- da li je utvrđena invalidnost (pa da može se dodati odbitak od 0,3) ili
- da je utvrđena 100% invalidnost (pa da je odbitak 1)
Da li znate na koji Pravilnik se poziva u ovom Nalazu? Da pogledam koji su to članci. Da li u tim člancima piše negdje koji je to stupanj invaliditeta?
Također, da li se (ako uopće je) invaliditet priznaje samo od mjeseca kad je izdano rješenje o dodjeli invalidnine ili se može tražiti za cijelu godinu jer je prije ovog Nalaza postojalo i privremeni nalaz i vještačenje za potpunu nesposobnost za rad.
Znači, ne znam kako pisati odbitak - kao 1,5 ili 1,8 ili 2,0 i za koji period pišem uvećane osobne odbitke, za cijelu godinu ili tek od rješenja...
hvala
Posljednje uređivanje od sillyme : 24.02.2014. at 19:20
Brzinsko- dopunsko zdravtveno osiguranje lao porezna olaksica?
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Hvala ti, nisam znala da se to zbraja, mislila sam da je ili ili. Sad se lupam po glavi, mislim da sam mozda joj mogla i prosle godine napraviti obracun s vecim povratom, tad sam samo stavila faktor 0,5 za nesposobnost za rad
Moram provjeriti da li i na onom privremenom rjesenju koji je imao od prije pise ovo za njegu. Ako ne pise, da li onda ovaj +1 faktor za invalidninu mogu pisati samo od trenutka novog nalaza i rjesenja (to je od sredine godine) ili ga mogu pisati cijele godine - jer naravno on je cijelo vrijeme u stvari u istom stanju, samo sto tek sad napokon ima i rjesenje o trajnoj nesposobnost i svemu ostalom... Hvala!
Da li ja mogu koristiti olakšicu za nećakinje? Vjerojatno ne, ali da provjerim...
Treba li prijavljivat porez za rodiljni cijelu godinu osim sto je koristen godisnji 35 dana
mare, ne kuzim pitanje. rodiljni nemas sta prijavljivat. hoces reci da imas samo 35 radnih dana u godini? koliko uplacenog poreza? ne isplati ti se koristiti olaksicu za djecu za tako malo iznos. eventualno jedan mjesec. nek ih koristi suprug ili baka...ili deda
Hvala
nisam mislila na olaksice nego samo dal ispunit prijavu ili ne, sad budem, hvala
u tom slučaju mare ne pišeš nikakvu djecu nego sebe protegneš kroz cijelu godinu, dobit ćeš točno tolko povrata kolko si platila poreza
Ovako, nova sam u svemu ovom pa me zanima slijedeće:
u 10-om mjesecu 2014. predali smo zahtjev za invalidninu za dijete i to nam je nakon komisije odobreno. Jučer su me zvali u Centar po nalaz i mišljenje. Sad mi drugi roditelji djece s pp govore da taj nalaz predam s IP karticom za 2014.g. za muža za povrat poreza. Ima li to smisla i o čemu se tu točno radi?
Djetetu je odobrena invalidnina po čl.40st.2.al4. Ponovno vještačenje zakazano nam je za 1/2017.
Ne stignem sve iščitavati pa se unaprijed ispričavam ako je pitanje već apsolvirano...
A. se rodila 12.12.2014. i prijavljena je na M-ovu poreznu karticu. Ulazi li ona u obračun godišnje prijave ili ne?
Naime, žena u knjigovodstvu koja mu je ispunjavala godišnju prijavu kaže ne, jer je plaća za 12.mjesec isplaćena tek u prvom.
Drugim riječima, da se porez zapravo prijavljuje od 12.mj 2013. do 11.mj 2014.
Samo da napomenem da je na plaći za 12.mjesec (koja je isplaćena u siječnju) obračunata olakšica na A.
koji faktor odbitka stavlajm za mjesece kad nisam bila zaposlena? 0 ili 1?
i mogu li ja njima ispuniti prvu stranicu i priložiti dokumente pa da oni sami izračunavaju?
Miha, i ja tako mislim. Porezna prijava se radi samo za isplate u prošloj godini. Samo sto je isplaćeno.
Rossa, stavila nulu il jedan izračun je isti
Ovo drugo ti ne znam, ja bih da je da.
Sent from my iPhone using Tapatalk
miha naravno da ćeš dete protegnuti cijelo s faktorom+1 ( to je faktor za treće dete) kroz cijeli 12 mjesec bez obzira jel rođeno 1.12. ili 31.12.
rossa stavljaš za sve 1( možeš i dete ubaciti)
Posljednje uređivanje od jelena.O : 18.02.2015. at 14:07
kolko si mjeseci bila nezapolsena? možda ti je i dete višak?
si izračunala kolko je bez nje, ili koji mjesec manje bez nje?
one mjesece kad nisi radila ( tj. dobijala plaču) pišeš olakšicu 1
očito imaš velku plaču
ak treba nju onda protegni do kud treba
postoje li uopće još ikakve porezne olakšice vezane uz račune za zdravstvene usluge?
ne mogu nigdje naći "popis" olakšica :/ ...
rossa, ti moraš ispuniti do 6. stranice, tamo gdje je tvoj potpis na dnu, stranice nakon toga su samo kontrolne, njih oni ni ne gledaju
Pomoć!
Kad upisujem mirovinu, kao ukupni iznos mirovine upisujem mirovinu + prirez?
Isto tako i za ostala primanja, upisujem primitak + prirez?