Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Krštenje djeteta

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Krštenje djeteta

Ne znam jesam li na dobrom pdf-u..Zanima me što mi treba od papira i koliko ranije moram najaviti svećeniku krštenje..kod nas je slučaj da moj J. nije rođen u Hrvatskoj, no znam za slučajeve kad su se i odrasli koji nisu rođeni u RH krstili kod nas pa se nadam da to nije problem...

Ima li tko iskustva s crkvom u Stenjevcu?

Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Najbolje nazovi svoju crkvu i pitaj.
    Nama je tebala potvrda o vjenčanju i, čini mi se, ali nisam 100% sigurna rodni listovi djece. Ne vidim razlog zašto se ne bi dijete krstlo u Stenjevcu, iako je rođeno van RH. Mi pripadamo crkvi u Dubravi, a krstili smo ih na Ksaveru, gdje smo se i vjenčali. Nije bilo nikakvih problema.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E da, zaboravih, trebala nam je i potvrda za kumove tj. da imaju sve sakramente i da mogu biti kumovi na krštenju (ne znam kako se to točno zove).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Neki traže i potvrdu od tvoje matične župe da se kod njih dijete može krstiti.No što sve traže ovisi i o samom svečeniku/crkvi gdje se krstiš, pa najbolje da pitaš njih.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se da treba pitati u Crkvi gdje misliš krstiti dijete, a ono što vam sigurno treba cure su več navele:
    - vjenčani list
    - potvrda da kum/kuma ima sakrament potvrde (firme), odnosno da je "pogodan" za kuma, ako su bračni par, onda nije bitno da li imaju taj sakramnet
    - rodni list djeteta

Koliko ranije isto ovisi o svećeniku. Bilo bi dobro minimalno mjesec dana.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala cure!

Zaputila sam se danas prema crkvi, no župni ured je bio zatvoren, pa ću otići opet sutra...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovih dana su blagoslovi obitelji pa župni uredi većinom ne rade već se svećenika može naći u crkvi prije ili poslije mise

a od dokumenata sigurno ti trebaju samo dva:
    - rodni list djeteta
    - potvrda za kuma/kumu/kumove da mogu kumovati

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ako misliš na crkvu Uznesenja BDM, njihov župni ured ti radi tek od 7.1. i to od 9-11 i 17-19

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    ako misliš na crkvu Uznesenja BDM, njihov župni ured ti radi tek od 7.1. i to od 9-11 i 17-19
    Hvala, ali na kraju sam se odlučila za onu kojoj pripadam-a to je Sv. Nikole Biskupa u Gajnicama

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ma nema na čemu

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa
    Citiraj bubička prvotno napisa
    Hvala, ali na kraju sam se odlučila za onu kojoj pripadam-a to je Sv. Nikole Biskupa u Gajnicama
    sv. Nikola biskup nije u Gajnicama nego u (Gornjem) Stenjevcu, u Gajnicama je sv. Josip radnik

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A joj pa nije to Gornji Stenjevec, to je - ne znam, granica Gajnica i Stenjevca . Tj. ne znam ja kako su raspoređene župe i kako se to službeno zove ali sv. Josip radnik je 'na brdu' a Sv. Nikola ispod brda, i svakako veliki dio Gajnica pripada toj crkvi.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad smo krstili prvo dijete u Stenjevcu, radili su nam problema jer nismo vjenčani crkveno. Mislim da je sad novi župnik, zanima me što će nam sada reći kad budemo malenu htjeli krstiti.
    Zanima me možemo li krstiti dijete gdje želimo ili u crkvi čijoj župi pripadamo. :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Gdje u Stenjevcu, u kojoj crkvi?

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Gdje u Stenjevcu, u kojoj crkvi?
    Crkva Uznesenja blažene Djevice Marije. Imali su prije web, ali sad nema. :/

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Zanima me možemo li krstiti dijete gdje želimo ili u crkvi čijoj župi pripadamo. :?
    Kao što sam već ranije gore napisala, mi smo krstili klince u župi kojoj ne pripadamo. Nisu nam radili probleme. Znači može se, ako ima dobre volje.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

http://www.gospastenjevecka.hr/
    još se radi na novom webu, no bit će tu

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Inače župnik je prva liga- Robert Šreter...
    radi se u župi u Stenjevcu..

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj kate prvotno napisa
    Inače župnik je prva liga- Robert Šreter...
    radi se u župi u Stenjevcu..
    Hvala, kate, kak nisam vidla web.

A nisam znala da nam je župnik iz mog kraja....

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Krstili smo kćer prije 2 tjedna u župi kojoj pripadamo,a htjela sam je krstiti u župi Marije Pomoćnice na Knežiji gdje smo vjenčani. Tamo su mi na telefon odgovorili da moram donijeti potvrdu iz crkve ako želim da se dijete krsti u župi u koju ne pripadamo. Tako je bilo i kada smo se vjenčali, oboje smo morali donijeti potvrde.I znam da u mojoj župi, ako je riječ o roditeljima koji krste prvo dijete, trebala bi se proći tzv. duhovna obnova,tj.razgovor sa svećenikom o tome što krštenje jest i sl. I odmah na dolasku su nas pitali da li smo crkveno vjenčani.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene zanima dali krsni kum muškom djetetu može biti žensko ili isključivo muško?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene zanima dali krsni kum muškom djetetu može biti žensko ili isključivo muško?
    To nema veze, ja sam kuma mojem nećaku, t. bratovom sinu.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tamo se i Vito krstio.Bili smo sami i baš je bilo lijepo.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi pripadamo župi BDM u Stenjevcu. Bila sam pitati u župnom uredu za krštenje malene i velika je sad zapreka što MM i ja nisamo crkveno vjenčali. Rekla mi žena koja radi tamo da moramo na razgovor kod velečasnog da odluči hoće li nam ili ne krstiti dijete... Prije 5 godina smo krstili sina istoj župi i nije bilo problema što smo civilno vjenčani (bio je drugi velečasni).
    Ima li netko iz Stenjevca iskustva kakav je to razgovor s velečasnim (na što da se pripremim)? I jeli stvarno tako "strog" pa nas odbije... Ja imam divnog velečasnog iz župe gdje sam odrasla i primila sakramente krštenja, prve pričesti i krizme i on bi nas krstio, ali mi treba odobrenje ovog župnika. Ako nas odbije krstit, onda teško da će mi dati takvu potvrdu...
    I još nešto...trebaju li roditelji i kuma ići na ispovjed? Hvala...

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Lukina mamma, malena ima pravo na krštenje bez obzira na vaše vjenčanje ili nevjenčanje.. To je njeno pravo..
    ne morate na ispovijed ako će biti samo obred krštenja, a ako je krštenje za vrijeme mise onda bi trebali, da se možete pričestiti..

A što se tiče razgovora s veečasnim, pa zar to nije samo dogovor datuma krštenja i davanje info o djetetu?

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    A što se tiče razgovora s veečasnim, pa zar to nije samo dogovor datuma krštenja i davanje info o djetetu?
    Ne, lijepo nam je rekla žena da kao to je veliki problem i da velečasni mora odlučiti hoće li krstiti dijete. Osim toga, ovo gore navedeno sam joj sve rekla. Dakle, "imamo" datum krštenja, a ne znamo budemo li uopće kršteni...
    I ja se slažem da je to djetetovo pravo... U krajnjoj liniji dijete je nevino i ne smije biti "kažnjeno" time što ga ne želi svećenik krstiti...

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

upravo to.. mi nismo imali problema, ali moj ujak je krstio troje djece nevjenčan i još k tome s drugom ženom.. dakle.. sve ovisi o svečeniku , ali ima i kod njih stepenica više kojoj se možete obratiti u slučaju negativnog odgovora..

A tko je zapravo ta žena? Kod nas su u župnom uredu rade samo svečenici..

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to uopće nije veliki problem - dapače, nije nikakav

samo što ta žena koja radi u uredu očito nije upućena u crkveno pravo pa je dobila uputu od župnika da sve slučajeve koji nisu 100% pravno čisti uputi k njemu da ne bi došlo do kakvih komplikacija
    a župnik ti je tam prva liga, samo idi na čašicu razgovora

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

moja seka je sad u subotu krstila tamo malenog, pa znam neke odgovore. ispovjed - reko je da mozemo otic il tamo ili bilo gdje u gradu ( mm bio kum ). i ima razumijevanja, mm je isto trebao na pripremu dan prije u 20 h, al je seka rekla da imamo dva klinca koje u to vrijeme spremamo na spavanje i da smo nedavno i mi krstili bebu pa je reko da onda ne trebamo doc.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ja sam čula sve najbolje o tom svećeniku i sama sam stekla takav dojam pa se tješim..
    Juroslav, i ja se nadam da je to razlog. I da će biti razumijevanja.
    Mihim, puno hvala na ovoj info. Naime, i mi ćemo imati sličan problem. MM radi u inozemstvu i teško će moći doći na pripremu koja je u tjednu. A ja nemam kome ostaviti klince. Povest ću ih sa sobom...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Odi onda u Gajnice u novu crkvu (Medpotoki), tamo to uopce nije problem. Cula sam da ovi u Stenjevcu znaju zezat.

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

joj, i mene ovo muči- htjeli smo krstiti dijete u župi u kojoj smo se vjenčali i u kojoj sam ja krštena pa nam je svećenik zakomplicirao do maximuma... veli da je preporuka krstiti dijete u župi u kojoj živimo i da mu je to jako nezgodno!??? nismo se uspjeli ništa dogovoriti, a ja tvrdoglavo želim krstiti dijete u toj župi!

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja čekam da me nazovu iz Župnog ureda... kako su i rekli... ako ne nazovu, onda valjda samo dođem na pripremu za krštenje...

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Molila bih vas za još jedan savijet u vezi krštenja.
    U subotu ćemo krstiti dijete pa me zanima u kojem trenutku i na koji način se daju novci crkvi. I koliko je običaj dati?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Za krštenje ne moraš dati niti lipe

Ako nekaj želiš dati, daj u sakristiji dok se upisuju podaci

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku
    Za krštenje ne moraš dati niti lipe

Ako nekaj želiš dati, daj u sakristiji dok se upisuju podaci