-
Odbijanje hrane u vrtiću
Zanima me jedu li vam djeca sve u vrtiću i ne jedu li, kako se s time borite.
Naime, 12. mjesec je bio pakao. Curica je sada pet godina. U vrtiću je od 18 mjeseci. Uglavnom nismo imali problema s hranom, iako je neko vrijeme bila alergična. Sve se objasnilo i bilo je u redu. Alergiju već duže vrijeme nema. Može jesti gotovo sve, ali neće sve. Doma je ne prisiljavamo, ali u vrtiću su počeli veliki problemi.
Rekla je da je bilo guranja žlice u usta jer neke stvari nije htjela okusiti pa je potom povratila, pa je povratila često. Uglavnom kad bi ju "prislili" da pojede sve. Njezino je objašnjenje bilo da je htjela pojesti da teta bude sretna, ali ju je počeo boljeti trbuh i povratila je...pa je buđenje počelo odbijanjem polaska u vrtić jer bude opet varivo.
Tete su objašnjavale da isforsira. Sv. Nikoli je obećala da neće povraćati... Narednih dana u vrtiću nije jela od kada bih ju dovela pa dok ne bih došla po nju. Objašnjenje je bilo da neće jesti kako ne bi povratila.
Porazgovarala sam s tetama, pedijatricom, pedagoginjom. Dogovorile strategiju da bi naredni dan sve palo u vodu. Uglavnom, na jelovniku imaju više toga pa smo se dogovorile da će nešto pojesti, a ako joj varivo ne odgovara bar kruh umočen ili sam.
No, nije teti stigla objasniti. Vjerojatno je bilo forsiranja jer je rekla da će povratiti (vjerojatno već kao obrambenu reakciju na verbalnu prisilu) na to djeca za njezinim stolom nisu htjela jesti pa ju je teta izolirala u spavaonu da razmisli i objasnila joj kako neće imati prijatelje ne bude li jela???!!! Poludjela sam, naravno. Navedeno je teta sama ispričala. Gdje je tu pedagogija?
Malena je objašnjavala kako ju teta nije htjela slušati, da joj je htjela reći da će jesti drugo, kako smo se dogovorile. Nažalost, nije znala da nema drugog, da je kelj čitav ručak.
Određena variva ni doma ne jede, ali neka uz pozitivnu motivaciju pojede sa zadovoljstvom. Na negativnu motivaciju nikad nije dobro reagirala.
Budući da doma uglavnom nemamo problema s odbijanjem hrane, tete kažu da je problem u privlačenju pažnje, u tome da joj nedostajemo. Poriču svako prisiljavanje, osim priznanja tete za koje imam odraslog svjedoka. Kažu da mi cura ima bujnu mašti i manipulira. Hm, to može biti dio problema, ali mislim da nije uzrok jer već pri dolasku u vrtić samom pogledom na jelovnik mogu reći kad će imati problema.
Od Božića je doma, no idući tjedan počinjem opet raditi i morat će u vrtić. Ne znam više što i kako.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma