Gdje da počnem....
Sestre za roditelje su ugl. drage ali su ugl. na ginekološkom odjelu a manje na rodilištu tako da ako nešto trebaš moraš malo sačekati.
Sestre za bebe su strašno opterećene ali su same krive - uopće mi nije jasno zašto ne smijemo sami presvlačiti bebu. Jedino u bolnici je moj Jan imao užasno crvenu guzu što nije ni čudo jer u prosjeku se pelene mijenjaju 3-4 puta... (ako i toliko).... Opterećivale su me vaganjem prije i poslije svakog podoja, nisu mi nosile dijete iz inkubatora prva 2-3 dana jer im to nitko nije bio rekao pa su ga hranile (kršitelj koda)om, nisu mi dale hraniti svojom flašicom jer nije bila sterilizirana a ni izdajalicu nisam sterilizirala, pa mi je pedijatrica došla 4ti dan da mi kaže da je infekcija sanirana a da ja do tada nisam imala pojma da ima infekciju bubrega i jetre, pa su u subotu govorili da je malo žut a tek su mu u ponedjeljak vadili bilirubin i slali ga na fototerapiju a taj smo dan trebali ići kući..... Jedan dan sam jednu išla nešto pitati i ona mi je odgovorila NE i prije no sam joj postavila pitanje. I naravno da me to rasplakalo. Jel ti dosta?
Ne želim te previše plašiti jer nije svima bilo tako - ja sam bila 3 dana prije i 7 dana poslije poroda u bolnici. Ako budeš imala normalan porod i sve bude O, 3ći dan ideš kući i vjerojatno te neće stići uhvatiti kriza.
Što se dojenja tiče, ne mogu reći da ne pomognu ali sve je to jako slabo - osim toga savjetuju ne jeseti voće i sl. što meni apsolutno nije smetalo, pa da ne piješ puno tekućine - tako da sam skoro dehidrirala i tako. tvarno ti savjetujem da dođeš na Rodinu radionicu 23eg. Mislim da će ti puno značiti.
Pelene poneseš mali paket jednokratnih i paket vlažnih maramica. Sestre presvlače bebu a za dojenje ju uzimaš sama po bebinom nahođenju. Ako rodiš carski neće ti donijeti bebu dok ne budeš spremna i pomoći će ti, a ako rodiš vaginalno malo je vjerojatno da nećeš imati snage da sama uzmeš bebu iz krevetića koji je do tvog kreveta. Žena koja je bila sa mnom u sobi je bila skroz ispucala ali je uvijek našla energije posvetiti se bebi.
Posjete u bolnici nisu dozvoljene u sobama već u hodniku ispred odjela. Bebu donese sestra do vrata ali i to neke posebno moraš moliti - uopće mi nije jasno zašto to ne bi mogla i ja sama. Čak ni tata nema kontakt s bebom do izlaska. Muž ti može doći kada god hoće, pozove te na mobitel ti izađeš na hodnik, cimerica ti pripazi na bebu i zove te na mobitel ako bude trebalo i to je to. Posjete su od pola četiri do četiri i jedino u to vrijeme pokazuju bebu mada ima jako dobrih mladih sestrica koje će mu pokazati i poslije ako zamoliš.
Što se sestara za bebe tiče one su mi bile ili rospije ili super. Ove mlađe su mi bile super a pve starije kao da su već prolupale.
Higijena.... hmmm..... Gle tuševi i WCi se čiste nekoliko puta na dan ali ako budeš imala sreće kao ja biti će žena koje ne počiste ni krv iza sebe. Inače je jedan tuš i WC na dvije sobe sa po dva kreveta.
Ne smiješ imati na krevetu nikakvu svoju posteljinu i moraš stalno tražiti da ti promijene krvavu plahtu. Ja sam na svojoj ležala 6 dana i rekla sam da ću ovaj put ako mi ne promijene donijeti svoju pa nek se pjene...

Ajme jel to sve....
Ugl. nije tako loše samo sam ja bila blesava. Ja sam bila manja od makovog zrna i nisam htjela biti bezobrazna a da sam bila bilo bi mi puno bolje. Tako da ne misliš da će ti biti bolje ako budeš OK prema njima... bori se....