Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 57

Thread: Čokoladna torta - molim recept

  1. #1

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default Čokoladna torta - molim recept

    hoću nećaku napraviti tortu za rođendan i zato mi treba kakav recept za čokoladnu tortu - tamni biskvit, između krema od čokolade. NIsam ništa našla ovdje, a ako sam pogriješila, molim link na recept

  2. #2
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Evo ja upravo pravim ovu, zvučala je super

    Čokoladna krem torta

    Krema (pravi se prva jer mora odstajati preko noći na hladnom, moja je bila od sinoć na balkonu)
    400ml slatke pavlake ugrijati do ključanja u šerpici, u vruće ubaciti 200g čokolade za kuvanje da se rastopi; kad se prohladi (dok se hladi povremeno miješati) u kremu umutiti 75g omekšalog maslaca; krema treba da odstoji preko noći na hladnom

    Tijesto
    Rastopiti 100g maslaca i ostaviti da se prohladi.
    Umutiti 6 jaja sa 200g šećera + vanilin i prstohvat soli najvećom brzinom miksera
    iznad toga prosijati pomiješane suve sastojke - 150g pšeničnog brašna 100g gustina 50g kakao praha. Kratko umutiti najmanjom brzinom miksera ili žicom za mućenje. Na kraju pažljivo umutiti rastopljeni prohlađeni maslac
    Peći u kalupu promjera 26cm koji je obložen bak papirom na 180°C 35-40 minuta
    Ohlađeno tijesto prerezati na tri kore
    Filovati i filovano uokolo premazati kremom. Posuti kakao prahom odozgo, sa strane "ulijepiti" mrvicama čokolade ili narendanom čokoladom

    Recept je iz knjige "Čokoladni kolači" Dr Oetker

  3. #3

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    hvala, vještičica, ovo zvuči jako dobro i jednostavno. javi kako je ispalo, ja ću raditi u petak.

  4. #4
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    važi, evo kora se peče, možda je i uslikam kad bude gotova

  5. #5
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    crna torta jednostavno ukusno mmmmm
    ja za MM rodjendan radila duplu smjesu jedno mi je bilo fila jedno biskvit super super

    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ght=crna+torta

    ja za fil obavezo skuham zumanca i radila sam sa przenim orasima a sa przenim ljesnjacima mi je bila jos bolja.

    biskvit prerezs pa stavis pola file izmedju ( mozes i peci dva puta kao ja jer sam se bojala kako cu prerazati koru ) a pola preko uzivancija

  6. #6
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    Evo ja upravo pravim ovu, zvučala je super

    Čokoladna krem torta

    Krema (pravi se prva jer mora odstajati preko noći na hladnom, moja je bila od sinoć na balkonu)
    400ml slatke pavlake ugrijati do ključanja u šerpici, u vruće ubaciti 200g čokolade za kuvanje da se rastopi; kad se prohladi (dok se hladi povremeno miješati) u kremu umutiti 75g omekšalog maslaca; krema treba da odstoji preko noći na hladnom
    Meni se čini da tu maslac samo smeta Ja najviše volim kremu samo od vrhnja i čokolade i super mi je zaliti biskvit sokom od naranče

  7. #7

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    vještičica, kako je ispala torta? jel fina, jesi zadovoljna?

  8. #8
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    joj, sori zaboravih
    fina je i ukusna, al se fila cijedi :/
    mislim, ispala je skroz tečna, pa tortu jedemo kašikom
    doduše, ja nisam vična filovima sa slatkom pavlakom, ovo mi je prvi te vrste, postoji velika vjerovatnoća da sam nešto zeznula u postupku
    svakako preporučujem što se tiče ukusa

  9. #9

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    joj, sori zaboravih
    fina je i ukusna, al se fila cijedi :/
    mislim, ispala je skroz tečna, pa tortu jedemo kašikom
    doduše, ja nisam vična filovima sa slatkom pavlakom, ovo mi je prvi te vrste, postoji velika vjerovatnoća da sam nešto zeznula u postupku
    svakako preporučujem što se tiče ukusa
    a joj, niš mi se to ne sviđa :/ ipak radim nećaku tortu za rođendan, ne bi bilo zgodno da se i meni to dogodi... Da je samo za nas, nema problema
    Gdje si mogla pogriješiti? koje slatko vrhnje si uzela?
    Što kažeš na biskvit?

  10. #10
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    biskvit je ispao super
    fino se ispekao i pristojno i narastao (skoro iskipio iz kalupa)
    vrhnje uzela ono "brzo i fino" to je jedino i bilo za kupiti, možda bi sa nekim drugim bilo bolje :?
    mislim da je greška što nisam pustila da vri, pa onda ubacila čoksu, nego sam samo zagrijala do "samo što nije provrelo" i ubacila čokoladu
    bilo bi dobro da se javi neko ko radi te filove sa slatkim vrhnjem, pa da da provjeren recept za kremu

  11. #11

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    biskvit je ispao super
    fino se ispekao i pristojno i narastao (skoro iskipio iz kalupa)
    vrhnje uzela ono "brzo i fino" to je jedino i bilo za kupiti, možda bi sa nekim drugim bilo bolje :?
    mislim da je greška što nisam pustila da vri, pa onda ubacila čoksu, nego sam samo zagrijala do "samo što nije provrelo" i ubacila čokoladu
    bilo bi dobro da se javi neko ko radi te filove sa slatkim vrhnjem, pa da da provjeren recept za kremu
    ti si uzela ono u spreju? Ili si uzela vrhnje za kuhanje, a ne za šlag? Ja kad radim takve slične kreme uzmem obavezno Hole - inače niš ne valja, ali zajedno sa nekom čokoladom je čisto ok. (Nešto slično je kod Milka tortae koju sam našla tu na forumu, al se ne sjećam tko je bila autorica).

  12. #12
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    vidiš, biće da je to to, mislim da je na njemu pisalo da je za kuhanje
    eto ti greške (početničke)
    sa pravim vrhnjem za šlag trebalo bi biti OK (pravila sam još koješta iz te knjige i sve je ispalo super)

  13. #13

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    vidiš, biće da je to to, mislim da je na njemu pisalo da je za kuhanje
    eto ti greške (početničke)
    sa pravim vrhnjem za šlag trebalo bi biti OK (pravila sam još koješta iz te knjige i sve je ispalo super)
    može biti da je u tome bila greška, ali moram sama sebe demantirati vezano za gore navedeni primjer "Milka torte" - naime, tamo je drukčiji postupak - vrhnje za šlag se napravi, a unutra se lagano umiješa rastopljena čokolada.
    Tako da taj moj primjer zanemarite
    Sinulo mi na peglanju da sam pogriješila
    I još sam htjela pitati - da li se biskvit nečim natopila? Ili nema potrebe?

  14. #14
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.

    Vještičicičina (jesam se namučila ) torta i tako tekuća mi izgleda

  15. #15

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.

    Vještičicičina (jesam se namučila ) torta i tako tekuća mi izgleda
    zato ju i ja idem sutra raditi!
    Balarosa, ti onda ponovno istučeš istu količinu vrhnja i to umješaš u kremu?

  16. #16
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlić
    Quote Originally Posted by Balarosa
    Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.

    Vještičicičina (jesam se namučila ) torta i tako tekuća mi izgleda
    zato ju i ja idem sutra raditi!
    Balarosa, ti onda ponovno istučeš istu količinu vrhnja i to umješaš u kremu?
    Nisam Balarosa, ali mi je dosadno i koliko sam ja skužila to vrhnje u koje je umješala čokoladu izmiksa.

  17. #17

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    nisam Balarosa
    ali to ti je krema - vrhnje za šlag u kojem rastopimo čokoladu i kad se ohladi smiksamo da dobijemo čvrsti šlag

  18. #18
    In love's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Ri
    Posts
    1,490

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Ja radim ovako: zakuham slatko vrhnje i u njemu rastopim čokoladu (na pola litre vrhnja stavim oko 300 grama čokolade). Pustim da se ohladi i onda istučem kao obično slatko vrhnje. Bude super čvrsta krema, a može se dodati i kremfix.
    Ovako radim i ja i bude prefino. Njemi.

  19. #19
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka
    nisam Balarosa
    ali to ti je krema - vrhnje za šlag u kojem rastopimo čokoladu i kad se ohladi smiksamo da dobijemo čvrsti šlag
    Kaj je i tebi dosadno?

  20. #20

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    nisam ni ja Balarosa
    kužim ja kaj je to, al me zanima dal ona opet istu količinu vrhnja istuče i pomješa sa prethodnim vrhnjem i čokoladom? To mi je nekak jaaako puno vrhnja.
    Ajde, tko ovo skuži, častim kavom

  21. #21
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlić
    nisam ni ja Balarosa
    kužim ja kaj je to, al me zanima dal ona opet istu količinu vrhnja istuče i pomješa sa prethodnim vrhnjem i čokoladom? To mi je nekak jaaako puno vrhnja.
    Ajde, tko ovo skuži, častim kavom
    Pa ne, samo izmiksa ovu početnu količinu vrhnja u koje je prethodno umiješala čokoladu. I to je to.

  22. #22

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    O Bože, tek sam sad skužila....koja matematila

  23. #23
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Ja sam Balarosa

    Ne dodaješ više vrhnja, to isto istučeš. Dakle:
    1. Tekuće, netučeno vrhnje uliješ u posudu
    2. Zakuhaš, paziš da ne zagori
    3. Ubaciš čokoladu i miješaš dok se ne otopi (ja negdje na pola puta maknem s vatre)
    4. Ohladiš
    5. Miksaš dok ne dobiješ kremu kao obično slatko vrhnje.

    Ako treba, ja ću doći, gledati kako radiš i isprobavati ako je ok

  24. #24
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Odnese mi Anemona kavu dok ja filozofiram

  25. #25

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    Ajde Balarosa, mogla si mi prije to napisati korak po korak, a ne da ja sad gruntam ne znam kolko dugo i nakon još par na između napisanih postova konačno skužim !
    Kava ide tebi, Anemona ju ionak baš ne pije, njoj budem cappucino skuhala!

  26. #26

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    ah da, mislim da ću margarin izbaciti, da bi to samo otežalo kremu.

  27. #27

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    biskvit je ispao super
    fino se ispekao i pristojno i narastao (skoro iskipio iz kalupa)
    vrhnje uzela ono "brzo i fino" to je jedino i bilo za kupiti, možda bi sa nekim drugim bilo bolje :?
    mislim da je greška što nisam pustila da vri, pa onda ubacila čoksu, nego sam samo zagrijala do "samo što nije provrelo" i ubacila čokoladu
    bilo bi dobro da se javi neko ko radi te filove sa slatkim vrhnjem, pa da da provjeren recept za kremu
    ja pekla
    biskvit ispao ko palačinka
    odmah mi je bilo čudno da u biskvit ne ide pecilni prašak
    sve sam mislila da ga stavim, ali sam odustala
    sad mi je žao

    al je zato krema savršena

    ajmo se ujediniti
    ti peci biskvit
    ja ću raditi kremu

    nikako nać recept za savršen čokoladni biskvit
    rijetko koji mi se lijepo digne

    a obični, bijeli, mi bude genijalan, mekan, pjenast
    ma ko duša

  28. #28
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    sad sam išla provjeravati da nisam slučajno zaboravila napisati
    nisam, stvarno ne piše pp
    meni je naraslo ko blesavo, valjda od 6 jaja :?

  29. #29
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Sad vidim da meni neke nije jasno. Kaj idu cijela jaja, ne odvaja se žumanjac od bjelanjka?

  30. #30
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Dobro si pročitala, ne mora se odvajati.

    Nisam radila ovu konkretnu tortu, ali jesam mnoge druge.

    Trikovi da naraste biskvit u kojem se NE odvajaju jaja:
    - jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera (jer ako su hladna, biskvit će biti ko palačinka)
    - ako su mala jaja sitna, dodati žlicu-dvije vruće vode
    - vrtiti najnajnajvećom brzinom jaja sa šećerom (i vodom) barem 3 minute
    - dodavati ostale sastojke manjom brzinom (tako i piše u receptu, jer ako se brašno umiješa najvećom brzinom, biskvit će opet biti kao palačinka...)
    - kad je unutra brašno, NE predugo mutiti, tj. umiješati brašno najmanjom brzinom u najkraćem mogućem vremenu. Možete uzeti pjenjaču umjesto miksera, sigurnije je
    - pećnica mora biti topla, ali ne prevruća (180-200, nikako više da ne ide prenaglo)
    - ne otvarati za vrijeme pečenja da ne "sjedne"
    - gotovo je kad se biskvit počne odvajati od ruba posude
    - kad je gotovo, NE izvaditi pleh van nego otvoriti vrata pećnice (na 1 zub, ne do kraja) da se hladi polako

    Eto, valjda sam se svega sjetila....

  31. #31

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    dodajem:
    -po mogućnosti prosijati brašno prije dodavanja u smjesu
    -odmah kad je smjesa gotova gurnuti u pećnicu, u protivnom će splasnuti

    -dio brašna može zamijeniti kakao

    -za kremu (bilo ganache ili šlag) koristiti vrhnje sa najmanje 30% mm

  32. #32

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Trikovi da naraste biskvit u kojem se NE odvajaju jaja:
    - jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera (jer ako su hladna, biskvit će biti ko palačinka)
    - ako su mala jaja sitna, dodati žlicu-dvije vruće vode
    - vrtiti najnajnajvećom brzinom jaja sa šećerom (i vodom) barem 3 minute
    - dodavati ostale sastojke manjom brzinom (tako i piše u receptu, jer ako se brašno umiješa najvećom brzinom, biskvit će opet biti kao palačinka...)
    - kad je unutra brašno, NE predugo mutiti, tj. umiješati brašno najmanjom brzinom u najkraćem mogućem vremenu. Možete uzeti pjenjaču umjesto miksera, sigurnije je
    - pećnica mora biti topla, ali ne prevruća (180-200, nikako više da ne ide prenaglo)
    - ne otvarati za vrijeme pečenja da ne "sjedne"
    - gotovo je kad se biskvit počne odvajati od ruba posude
    - kad je gotovo, NE izvaditi pleh van nego otvoriti vrata pećnice (na 1 zub, ne do kraja) da se hladi polako

    Eto, valjda sam se svega sjetila....
    jaja bila 4h vani prije nego sam počela
    bila su velika pa nisam dodavala vodu, nisam se toga ni sjetila, možda bi to pomoglo
    vrtila prvo sama jaja najvećom brzinom, onda sa šećerima isto najvećom brzinom sigurno 3 minute (tako pisalo u knjizi)
    dodala pola brašna, gustina i kakaka najmanjom brzinom
    drugu polovicu umješala kuhačom
    maslac umješala kuhačom
    usula u kalup i odmah u rernu na 180
    :?
    sve po PS (sve po Preterlin )
    e, da, nisam otvarala rernu
    to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
    tako mi se još nikad nije dogodilo

    sad jedino što nisam po receptu obložila kalup papirom za pečenje već sam ga namazala mašću i posula brašnom
    ali ne bi od toga bila katastrofa, uvijek tako radim

    i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo

  33. #33

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    [quote="aleksandra70vanja to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
    [/quote]
    a jesi izvela striptiz ispred pećnice??? možda je to falilo
    Evo, moj se peče, koliko vidim, dobro se diglo (i bez striptiza, danas je valjda takav dan).
    Isto radila sve ko i ti, ne znam u čemu bi kod tebe bila greška...
    Tko zna, možda se i moj još spusti.
    Javim rezultate.
    Bitno da sam ja skužila kak se krema radi 8)

  34. #34

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlić
    Quote Originally Posted by "aleksandra70vanja
    to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
    a jesi izvela striptiz ispred pećnice??? možda je to falilo


    da sam to napravila iscurilo bi iz kalupa

  35. #35

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?

  36. #36
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlić
    izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?
    Pomoču trikova.

  37. #37
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja

    maslac umješala kuhačom
    Meni se tijesto u 100% slučajeva ne digne ukoliko u njega dodajem maslac. Obavezno bude kao bazlamača ili što netko reče - kao palačinka. Ali, ako dodam koju žlicu ulja, ufff, samo što ne pobjegne iz kalupa! Probaj sljedeći put izostaviti maslac. Vjerujem da će biti sve savršeno.

  38. #38

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona
    Quote Originally Posted by Smajlić
    izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?
    Pomoču trikova.
    ajde budi dobra i reci kojih

  39. #39
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlić
    Quote Originally Posted by Anemona
    Quote Originally Posted by Smajlić
    izgleda da sam i ja trebala nešto izvest - biskvit jest pečen, ali je visok samo oko 2,5 cm. Ne znam baš kako ću ga prerezati na 3 dijela :?
    Pomoču trikova.
    ajde budi dobra i reci kojih
    Poanta je da ih nema, možeš sjesti i plakati.

  40. #40

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    a ne, bude mm to već odrezal kak god teško

  41. #41
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Ili napravi kremu sa želatinom pa stavi na neprerezani biskvit.

  42. #42

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Quote Originally Posted by Peterlin
    Trikovi da naraste biskvit u kojem se NE odvajaju jaja:
    - jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera (jer ako su hladna, biskvit će biti ko palačinka)
    - ako su mala jaja sitna, dodati žlicu-dvije vruće vode
    - vrtiti najnajnajvećom brzinom jaja sa šećerom (i vodom) barem 3 minute
    - dodavati ostale sastojke manjom brzinom (tako i piše u receptu, jer ako se brašno umiješa najvećom brzinom, biskvit će opet biti kao palačinka...)
    - kad je unutra brašno, NE predugo mutiti, tj. umiješati brašno najmanjom brzinom u najkraćem mogućem vremenu. Možete uzeti pjenjaču umjesto miksera, sigurnije je
    - pećnica mora biti topla, ali ne prevruća (180-200, nikako više da ne ide prenaglo)
    - ne otvarati za vrijeme pečenja da ne "sjedne"




    - gotovo je kad se biskvit počne odvajati od ruba posude
    - kad je gotovo, NE izvaditi pleh van nego otvoriti vrata pećnice (na 1 zub, ne do kraja) da se hladi polako

    Eto, valjda sam se svega sjetila....
    jaja bila 4h vani prije nego sam počela
    bila su velika pa nisam dodavala vodu, nisam se toga ni sjetila, možda bi to pomoglo
    vrtila prvo sama jaja najvećom brzinom, onda sa šećerima isto najvećom brzinom sigurno 3 minute (tako pisalo u knjizi)
    dodala pola brašna, gustina i kakaka najmanjom brzinom
    drugu polovicu umješala kuhačom
    maslac umješala kuhačom
    usula u kalup i odmah u rernu na 180
    :?
    sve po PS (sve po Preterlin )
    e, da, nisam otvarala rernu
    to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
    tako mi se još nikad nije dogodilo

    sad jedino što nisam po receptu obložila kalup papirom za pečenje već sam ga namazala mašću i posula brašnom
    ali ne bi od toga bila katastrofa, uvijek tako radim

    i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo
    Ja za biskvit nikad ne odvajam jaja, godinama radim po tim, od mame naučenim, uputama i ponekad jednostavno ne uspije, bez vidljivog razloga, a onda nakon 20 min - sve na isti način - ispadne prekrasan biskvit.

    zato aleks - repriziraj

  43. #43
    spunky125's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    657

    Default

    ili peći na 3x-to uvijek uspije :D

  44. #44

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    evo, ja gotova s tortom i izgleda odlično. Dok sam gledala biskvit, čak sam razmišljala radit ga ponovo, ali se mm ipak ohrabrio i uspio ga prerezat na 3 dijela (očito nije bio baš tak tanak). Nafilala kremom i sad stoji u frižideru. Krema je jako fina, prava čokoladna (za čudo, s njom nije nikakvih problema bilo, pitam se zašto ).
    Nadam se da cijela torta bude fina. Rezultat javljam sutra.
    Hvala svima na svim savjetima!

  45. #45
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    bravo!

  46. #46

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja

    i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo

    ja to nikada ne radim
    čemu to služi :?

  47. #47

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja

    i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo

    ja to nikada ne radim
    čemu to služi :?
    da "uđe zrak u brašno", da bude rahlije

    moja se ne da rezati, može se s njom nekom glavu razbiti

    narezat ću biskvit na kockice, natopiti mlijekom i rumom i pomiješati s kremom i probat napravit neku "bombu"

  48. #48
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlić
    Nadam se da cijela torta bude fina. Rezultat javljam sutra.
    Smajlićka nam se, očito, udavila u torti . Ne javlja se "sutra", tj. danas cijeli dan!

  49. #49
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by Smajlić
    Nadam se da cijela torta bude fina. Rezultat javljam sutra.
    Smajlićka nam se, očito, udavila u torti . Ne javlja se "sutra", tj. danas cijeli dan!
    Nije, nije, živa je, meni se javila, ali torta nije preživjela.

  50. #50

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    da se udavila, jedva sam jedan komad dobila, što li su se ostali udavili u njoj. Moj šogi je sam smazao 1/3 torte!
    Bila je stvarno odlična. Mislim da je biskvit možda morao malo drugačije ispasti (čitaj više se dignuti), al je izgledalo da to tak mora biti. Jako lijepo je izgledala kad se narezala.
    Od torte niš ni ostalo, uglavnom. Ja inače ne volim čokoladne torte, al to je bila nećakova naruđžba
    Sve u svemu - torta uspjela! Preporučam svima ko voli čokoladne torte!

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •