Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
Citiraj Peterlin prvotno napisa
Trikovi da naraste biskvit u kojem se NE odvajaju jaja:
- jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera (jer ako su hladna, biskvit će biti ko palačinka)
- ako su mala jaja sitna, dodati žlicu-dvije vruće vode
- vrtiti najnajnajvećom brzinom jaja sa šećerom (i vodom) barem 3 minute
- dodavati ostale sastojke manjom brzinom (tako i piše u receptu, jer ako se brašno umiješa najvećom brzinom, biskvit će opet biti kao palačinka...)
- kad je unutra brašno, NE predugo mutiti, tj. umiješati brašno najmanjom brzinom u najkraćem mogućem vremenu. Možete uzeti pjenjaču umjesto miksera, sigurnije je
- pećnica mora biti topla, ali ne prevruća (180-200, nikako više da ne ide prenaglo)
- ne otvarati za vrijeme pečenja da ne "sjedne"

- gotovo je kad se biskvit počne odvajati od ruba posude
- kad je gotovo, NE izvaditi pleh van nego otvoriti vrata pećnice (na 1 zub, ne do kraja) da se hladi polako

Eto, valjda sam se svega sjetila....
jaja bila 4h vani prije nego sam počela
bila su velika pa nisam dodavala vodu, nisam se toga ni sjetila, možda bi to pomoglo
vrtila prvo sama jaja najvećom brzinom, onda sa šećerima isto najvećom brzinom sigurno 3 minute (tako pisalo u knjizi)
dodala pola brašna, gustina i kakaka najmanjom brzinom
drugu polovicu umješala kuhačom
maslac umješala kuhačom
usula u kalup i odmah u rernu na 180
:?
sve po PS (sve po Preterlin )
e, da, nisam otvarala rernu
to moje siroče ne da je palo, nego se uopće nije diglo
tako mi se još nikad nije dogodilo

sad jedino što nisam po receptu obložila kalup papirom za pečenje već sam ga namazala mašću i posula brašnom
ali ne bi od toga bila katastrofa, uvijek tako radim

i nisam prosijala brašno, a to stvarno uvijek radim, al sito mi se pokidalo
Ja za biskvit nikad ne odvajam jaja, godinama radim po tim, od mame naučenim, uputama i ponekad jednostavno ne uspije, bez vidljivog razloga, a onda nakon 20 min - sve na isti način - ispadne prekrasan biskvit.

zato aleks - repriziraj