Trudna sam 33+5.

Prije cca 2 tjedna mi se pojavio jedan prištić iznad pupka, kao ubod komarca. Uskoro za njim još nekoliko, koji su se spojili i jako su svrbili. Mazala sam ih Sudokremom, ali su i dalje izbijali novi.

Nakon nekoliko dana, osip se proširio po cijelom trbuhu, a uskoro i po nogama, čak i stopalima, rukama, leđima...

U međuvremenu sam bila na Svetom duhu gdje su odmah posumnjali na kolestazu, napravili su sve moguće pretrage, jetrene probe, gotovo cijeli dan i noć sam bila prikopčana na ctg i sve je ok. Dakle, kolestaza isključena.

Poslali su me dalje detmatologu. Dermatologoca, čim me pogledala, postavila je dijagnozu pityriasis rosea irritata. Navodno, nastaje ako se isprobava nova odjeća ili se obuče nešto što je dugo stajalo u ormaru. Kaže, ne može naštetiti bebi, nema veze sa trudnoćom, traje 6-8 tjedana, i dalje će se širiti, neka 2x dnevno mažem tekućim puderom s kalcij-glukonatom koji se spravlja u ljekarnii, najvažnije, ne smijem se kupati i kvasiti .

Osip se i dalje širi i svrbi za poludit. Ovaj puder nešto i ne pomaže, samo sam od njega još i ljepljiva, ali, dobro, ne može valjda ni pomoći odmah na početku. Najteže mi pada nekupanje, brrrrr. Samo se nadam i priželjkujem da će se do dolaska bebača stanje srediti.

Do sada je trudnoća bila uredna i super sam se osjećala, što fizički, što u glavi. Ne moram ni reći, kako sam sada, kada mi to najmanje treba, u glavi totalno zbrčkana. 24-satni svrbež i pokušavanje nečešanja, nespretno pranje "strateških mjesta" koje je pravi pothvat s obzirom na trudnički trbuh, sada se još bojim da ova nervoza utječe na bebača.

Curke, molim vas, ako je neka imala sličan problem, sa ovom ili nekom sličnom dijagnozom osipa ili svrbeža u trudnoći, da podijeli sa mnom svoje iskustvo. Kako ste si olakšale? Postoli li neki čaj, bilo što, nekakvo alternativno rješenje da bar malo ublaži sve ovo?

Veliki pozdrav svima i želim vam lijepe i ugodne trudničke dane .