Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: pityriasis rosea irritata i slični osipi

ineska111 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno pityriasis rosea irritata i slični osipi

Trudna sam 33+5.

Prije cca 2 tjedna mi se pojavio jedan prištić iznad pupka, kao ubod komarca. Uskoro za njim još nekoliko, koji su se spojili i jako su svrbili. Mazala sam ih Sudokremom, ali su i dalje izbijali novi.

Nakon nekoliko dana, osip se proširio po cijelom trbuhu, a uskoro i po nogama, čak i stopalima, rukama, leđima...

U međuvremenu sam bila na Svetom duhu gdje su odmah posumnjali na kolestazu, napravili su sve moguće pretrage, jetrene probe, gotovo cijeli dan i noć sam bila prikopčana na ctg i sve je ok. Dakle, kolestaza isključena.

Poslali su me dalje detmatologu. Dermatologoca, čim me pogledala, postavila je dijagnozu pityriasis rosea irritata. Navodno, nastaje ako se isprobava nova odjeća ili se obuče nešto što je dugo stajalo u ormaru. Kaže, ne može naštetiti bebi, nema veze sa trudnoćom, traje 6-8 tjedana, i dalje će se širiti, neka 2x dnevno mažem tekućim puderom s kalcij-glukonatom koji se spravlja u ljekarnii, najvažnije, ne smijem se kupati i kvasiti .

Osip se i dalje širi i svrbi za poludit. Ovaj puder nešto i ne pomaže, samo sam od njega još i ljepljiva, ali, dobro, ne može valjda ni pomoći odmah na početku. Najteže mi pada nekupanje, brrrrr. Samo se nadam i priželjkujem da će se do dolaska bebača stanje srediti.

Do sada je trudnoća bila uredna i super sam se osjećala, što fizički, što u glavi. Ne moram ni reći, kako sam sada, kada mi to najmanje treba, u glavi totalno zbrčkana. 24-satni svrbež i pokušavanje nečešanja, nespretno pranje "strateških mjesta" koje je pravi pothvat s obzirom na trudnički trbuh, sada se još bojim da ova nervoza utječe na bebača.

Curke, molim vas, ako je neka imala sličan problem, sa ovom ili nekom sličnom dijagnozom osipa ili svrbeža u trudnoći, da podijeli sa mnom svoje iskustvo. Kako ste si olakšale? Postoli li neki čaj, bilo što, nekakvo alternativno rješenje da bar malo ublaži sve ovo?

Veliki pozdrav svima i želim vam lijepe i ugodne trudničke dane .

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hej!
    Ovako ja sam pitirijasis rose imala jednom prije,ali nisam bila trudna.Pitirijasis je gljivična bolest koja ima više varijacija i rose ima fazu cvjetanja-i tako kad se počne širiti proširi se na cijelo tijeloi(meni sve osim lica) svrbi i prođe kroz par tjedana(meni 5).
    Terapija je bila Mycogel za tuširanje(antimikotični gel za tuširanje).Nema kupanja u smislu namakanja ali naravno da se možeš tuširati.I to s tim antimikotičnim gelom dakle gelom za tuširanje protiv glivica.Bitno je da svoju robu i svoje ručnike sa nikim ne dijeliš jer to je zarazno u smislu proširit će se i na ostale ukućane-prenosi se dakle tjelesnim kontaktom.
    U ovoj sad trudnoći ja se već 5tj patim sa pitirijasis verisicolor-koji je druga varijacija(dobiš fleke-ja imala 5 sad ostale 2) isto tvrdoglavo i dugo traje,ali možeš mazati kremom i Oronazol šamponom te ubrzati liječenje i ograničiti prijenos po ostatku tijela.Što sa rose verzijom nema smisla jer nemreš cijelo tijelo mazati kremicom u maloj tubici,jedino taj gel ubrzava oporavak.Djetetu neće biti ništa i biti će sa njim sve ok.
    Bolest se dobije isprobavanjem robe npr u dućanu-a roba je bila skladištena recimo u vlažnim uvjetima pa odatle i ta gljivica.Također ako robu sezonski spremaš u ormar i ne opereš ju prije korištenja(tipa zimska roba koja je stajala pol godine pa si ju obukla a ne oprala prije) može uzrokovati pitirijasis zbog stajanja.

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo i ja dobila neki osip ima 10 dana. nalazi krvi ok, idem do dermatologa jer ću poludit. Korz dan se malo smiri, ali u noći se sva izderem koliko se u snu grebem. Kad se grebem sva sam crvena i puna prištića...
    Nemam pojma što bi moglo biti.
    Počelo je na ruci i nozi, sad je posvuda, ruke, trbuh, noge, vrat, uši, ispod oka. S čime god se mažem ne vrijedi. Kad se otuširam izgledam kao da sam upala u koprive.
    Brinem se da ne bi naškodilo bebi.

ineska111 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Cure, znači, ima vas još.

Sandra23, hvala što si opisala svoje iskustvo. A jesi li se ikako, bar privremeno, uspijevala riješiti svrbeža? Jutros sam u ljekarni kupila nekakav sprej A-derma, navodno protiv iritacije kod vodenih kozica i sličnoga, ali ne pomaže ništa.
    Želim ti da se što prije riješiš beštije koju sada imaš.

Žabica, nadam se da ipak nije ovo kao kod mene, bar da ti ne potraje ovako dugo kao što su meni prognozirali.
    Iako, simptomi koje opisuješ su potpuno identični. I meni je noću i naveče puno gore, kada bih se okupala imala bih točno takav osjećaj - kao da sam u koprive upala, kada se češem i grebem broj prištića se isti tren povećava.
    Svakako posjeti dermatologa i javi što su ti rekli i ima li kakvih promjena.
    Jedina dobra vijest u svemu ovome je da ne šteti bebi, tako se ja bodrim i hrabrim kako ću sve izdržati, samo da je bebica dobro.

mrla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

U 16. tjednu trudnoće sam. Na donjoj strani grudi imam neke crvenosmeđe "flekiće" koji se jako perutaju (izgledaju kao lišajevi). U sredini su smeđi i suhi, a vanjski rubovi su crveni. Na mahove me svrbi za poludit.

Ista stvar je na trbuhu samo što je tamo jedan veliki "flek" 5x3cm. Ustvari je više kao obruč jer u sredini je zdrava koža.

Mislila sam da će proći samo od sebe, no više nisam tako sigurna. Mažem se baby uljem, ili mlijekom za tijelo ali ne pomaže. Ovo na trbuhu sam imala i prije trudnoće, samo što je nekad bilo manje, nekad veće.

U ponedjeljak idem na pregled kod ginekologa. Da li da mu spomenem te promjene na koži, ili da odem k svojoj doktorici?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

To sam i ja imala. Prvo su mi se pojavile crvene flekice na kukovima (negdje oko 15 tjedna), pa sam mislila da je od rubova hlača kako sam se počela polako širit i tu su me malo stiskala. Nakon tjedna-dva počelo se širit po nogama i trbuhu, rekla dr na kontroli u 16 tjednu i rekla da je to ta rosea ali da idem dermatologu za svaki slučaj. Dermatolog je potvrdio dijagnozu, a ja sam dobila alfoderm/belobazu 40% tjedana dana i još tjedan dana samo belobazu da mažemo samo po dijelovima koji su zahvaćeni. Taman negdje kroz tjedan dva se povuklo ono najgore, a manje flekice kroz 3 tjedna. Kad sam se mazala nisam se smjela tuširati sa običnim gelovima, pa sam se prala sa baby sapunom i sad koristim johnson baby za tuširanje. Nakon tuširanja se nisam smjela brisati sa ručnikom već se samo tapkaš da upiješ vodu.
    Također sam svu robu preprala i to bez omekšivača jer nisam htjela riskirati u slučaju da mi je to od njega.
    Meni isto rekli da je to od odjeće iz trgovina, premda su mi na šalati rekli da još uvijek ne znaju uslijed čega se razvije i koji je točno uzročnik, ali da sumljaju da je to čak i virusna infekcija, pa kad se razvije imunitet prođe.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

da, i zaboravila, mene nije ništa svrbilo.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

svrab kod rosea sam ublažavala aloe vera gelom-imaš u svakoj apoteci.

mrla
    -svakako odi svom liječniku da te pogleda

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo samo da javim da još uvijek ne znam što mi je. I dalje se grebem, ali malo manje. Mažem se bademovim uljem, kremama za atopijski dermatitis i ide nekako. Ovaj tjedan imam za obaviti preglede kod specijalista pa ću vidjeti što mi je. Iako su mi doktori rekli da su trudnice sklone tim nekim osipima koji kako dođu tako i odu. Uglavnom trpi dok ne prođe .
    Kolestaza je isključena u startu, KKS, gama, jetrene probe, sve je OK.

ineska111 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

mrla, ginekologu svakako spomeni za te flekice. Oni najprije posumnjaju na kolestazu, koja je navodno jako česta u trudnoći, pa ti rade pretrage da ju isključe. Meni su tako.
    Vjerojatno si već bila, javi što ti je rekao.

Žabica, bravo za manje grebanje. To dobro zvuči i ulijeva nadu.

Meni još uvijek izlaze novi plikovi. Na nekim mjestima gdje su se spojili izgleda kao ogromne opekotine. I dalje svrbi, peče, boli... Svrbež sam pokušavala ublažiti baby puderom, gelom od aloe, uriage pruriced gelom, nekakvim A-derma sprejem protiv svrbeža, uglavnom svime što pomislim da bi moglo bar malo djelovati. Ne pomaže ništa. Na vodu grozno reagira, iste sekunde se plikovi šire i peku za ne izdržati. Definitivno je ovo nešto najgore što me ikada snašlo.

Navodno ima oblika koji svrbe ili ne svrbe, neko su osjetljivi na vodu neki ne, neki traju duže neki kraće.

Prije nego što su mi postavili dijagnozu, dok sam proučavala što bi to moglo biti, naišla sam na taj neki PUPP, pruristične urtikarijske papule i plakovi, koji se javlja u trudnoći. Bila sam sigurna da imam to. Dermatologica je to odmah odbacila i najavila ovu nesretnu roseu .

Cure, samo hrabro, izdržat ćemo mi to

mrla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

evo mene od ginekologa...
    pokazala sam mu flekove i rekao je da su to gljivice (pitirijaza), propisao mi je daktarin kremu. nadam se da će krema pomoći...
    hvala cure na savjetima...

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I ja sam imala tu nesretnu roseu,ali srećom ne u trudnoći jer stvarno je svrbilo za poludit. Meni je zahvatila cijelo tijelo osim tabana, dlanova i lica i izgledala sam ko strašilo. Bila sam čak i u bolnici nekih dva tjedna jer se na mjestima i inficiralo to sve skupa.
    Uglavnom, davali su mi i antibiotike i navečer nešto za spavanje jer od svraba nisam mogla oka sklopit i mazali me non-stop onim tekućim puderom što se i kozice mažu.
    Prošlo je znači za tri tjedna ko da nije niš bilo.
    Očito nema nekog super lijeka nego na žalost treba pričekati da prođe, ali glavno da nije opasno za bebicu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sad te 2 fleke koje su ostale mažem Imazol pastom-i počelo se sušiti i povuklo se crvenilo za 2 dana.ne svrbi više.nadam se da će skoro proć.

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

pozzzzzzz curke......izgleda da sam i ja dobila pityyriasis rosea......ima vec par dana....danas bila kod dr. kaze to je to....imam fleke velicine 5mm ispod grudi,dosta njih, i po citavom gornjem dijelu tijela , bubuljice sitne, cak i po vratu i bradi i negdje na licu,, na leđima.....luda sam....ne smijem na sunc e, ne smijem u more....kazu ne znojiti se...a kako po ovoj vrucini..??...dobila sam dvije kreme....beloderm i plimycol....i tablete claritine....poznato nekom?
    i mam uputnicu za dermatologa.....pitanje kad ce ovo proci?? citam za par tjedana ?? nije valjda toliko??.....

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

zaboravih reci....ne svrbi me......i dali to moze preci na mm..?? dali je zarazno??
    meni dr.rekla to se dobije jednom u zivotu....cuj...evo meni vec drugi put.....imala vec 2008.....ali puno manje....

marilka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

draga crvenkapica, ja sam pytiriasis roseu imala prije par godina, a tocno znam i od cega sam je dobila; probala sam jednu majicu kratku bez rukava u butizi koja ocito nije bila oprana. I tocno na tom dijelu tijela sam dobila i osip, bas onako u obliku majice kako mi je majica stala tako su mi par dana iza se pojavile crvene fleke
    doktor mi je rekao dvije stvari; dobra je stvar da dobijes navodno samo jednom u zivotu (u iznimnim slucajevima moze se vratiti, ali to je jako rijetko), a losa je stvar sto traje mjesec, mjesec i pol dana i sto ne mozes ucinit nista da bi ubrzao taj proces.
    ono sto ljeti posebno tesko pada je da bi trebalo izbjegavat kupanje, tusiranje, bilo kakav oblik dodira s vodom jer to je vrsta gljivicnog oboljenja, a svim gljivicama voda pogoduje za razmnozavanje. To ja iz pocetka nisam znala, pa sam se jos tusirala i stavljala neke specijalne kupke i sapune (u nadi da ce mi proci), a ustvari sam si cinila jos gore,... Izgledalo bi mi kao da se nakon tusiranja malo povuklo i onda bi odjednom nakon pola sata opet planulo jos vise i jos gore.. Znaci, kupanje sto manje i izbjegavanje bilo kakvih kupki, sampona i sl, samo cista voda.
    ne sjecam se tocno sto sam koristila od krema, mislim da mi nista posebno nisu savjetovali, znam da sam bila dobila neke tablete za alergiju (mislim claritine), to ti sve moze mozda malo ublaziti simtome, svrab, ali nece pomoci pri brzem izljecenju.
    uglavnom, nista strasno, ali dosadno i dugotrajno. Sa trudnocom nema veze. Nisam sigurna jeli zarazno u smislu da moze preci na druge, vjerujem da ne bi trebalo biti. Zivjela sam s roditeljima i naravno koristila svoje rucnike, rublje, posteljinu itd, nije se nitko zarazio.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •