Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 336

Thread: Fruktoza je otrov?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default Fruktoza je otrov?

    Predobar dokumentarac (tj. snimka predavanja na University of California) na temu fruktoze, zasto je otrov za nase tijelo, zasto je mozak ne percipira kao hranu, zasto ima isti utjecaj na tijelo kao i alkohol (osim sto ne udara u glavu kao alkohol), zasto se covjecanstvo nemilice deblja, zasto je sve vise srcanih bolesti a sve manje masnog se jede, zasto je vjezbanje dobro (ne samo zato sto sagorjeva kalorije), zasto dolazimo do toga da su bebe vec od 6 mj predebele i jos puno zanimljivih info.

    Sugar:the bitter truth

    Izvalite se i pogledajte, nece vam biti zao

  2. #2
    anita_m's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    moj dom
    Posts
    395

    Default

    bio je ovo wow trenutak

    rečeno na način da razumije današnji mladi čovjek

  3. #3
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Da, fenomenalno je to koliko je jednostavno objasnjeno, a s druge strane ima puno info i za strucnjake (npr. biokemicare).

    I prije sam znala da nam secer ne cini dobro, no ovo je sasvim jedan drugi svijet. Apsolutno ima smisla sve to, i sad mogu s jakim argumentom kontrirati cak i svjeze cijedjenom soku.

    I kad se pogleda da nasi doktori preporucaju pocetak dohrane sokom...brrr.. Nikad mi to nije bilo jasno, a sad mi se dize kosa na glavi.

  4. #4
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    voće je naša prirodna hrana, baza kao i ostalim primatima

  5. #5
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    -naovodi Atkinsa kao dijete od koje se mršavi i ne spominje jako negativne nuspojave iste (previše proteina)


    - 6-mj bebe su pretile?
    koliki % njih je dojen a koli % njih je na formuli?

    - nisu krive reklame , ne, ne, ne što bi bile
    ljudi ne bi jeli da nisu gladni .. šipak ne bi, šopaj ih reklamama i trčati će po Cole, snickerse, Monte ...


    - low fat kampanja je gurnula u diet obroke više drugog smeća da upotpuni okus

    - navedeni sokovi su kupovni = šečer, boja, aroma i voda, ali šečer = bijeli kristalni šečer

    -slažem se sa Cola urotom

    -spominje sintetičku fruktozu = umjetno visokoprerađeno .. neprirodno, ne fruktozu iz voća, prirodni orginal

    -pretilost je unosan biznis

  6. #6
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    lik je zanimljiv
    http://www.building-body.com/forum/v....php?f=6&t=273

    našla sam tu na hrv:


    Fruktoza je jednostavni šećer,isto kao i glukoza,samo što je razlika u ova dva šećera da fruktoza dospijeva mnogo sporije u crijeva,a time mnogo sporije i u krvotok te je njezina apsorpcija limitirana.Kada fruktoza bude apsorbirana iz naših crijeva,krvotok ju vodi do jetre.Tamo se može dogoditi dva slučaja:prvi je da ju jetra obradi i pretvori u glukozu i pohrani u obliku glikogena,a drugi da je iskoristi kao gorivo za svoje ćelije.Za razliku od glukoze,fruktoza može biti metabolizirana samo u jetri ta tamo biti pohranjena u obliku glikogena.

    Prilikom unosa fruktoze u naš organizam ona ima samo jedno mjesto koje može posjetiti,jetru.Ako su naše glikogenske rezerve u jetri pune,tada se taj šećer ne može više za ništa drugo iskoristiti već jedino što može je pronaći naš trbuh i donji dio leđa u koji mi svi gledamo i stalno povlačimo da vidimo jesmo li izgubili koju kilicu ili ne.

    Kada ljudi čuju za fruktozu obično svi pomisle na voće,ali voće nije jedini izvor tog "lošeg" šećera.Više manje sva voća sadrže fruktozu ali samo je određena količina voća prepuna njome,dok ostala sadrže male količine fruktoze.
    Obratite pažnju na ove namirnice(prepune su fruktoze):Kukuruzni sirup(HFCS),kućni šećer(POLA FRUKTOZA POLA GLUKOZA),smeđi šećer,javorov šećer,šećerna trska,šećerni sirup,med,koncentrirani voćni sokovi(kao multivitaminski). Ovo je osam etiketiranih proizvoda i namirnica koje treba izbjegavati jer HFCS je jedan od glavnih sastojaka u svakom prehrambenom proizvodu danas,a iako je med prirodan to ne znači da se moramo pretrpavati njime,jedna žlica dnevno je čisto dosta.HFCS je jedan od glavnih uzročnika dijabetesa,srčanih bolesti,pretilosti i raka,stoga pogledajte malo koje namirnice kupujete!

    Isto tako je dokazano da fruktoza usporava naš metabolizam.Testirane su dvije skupine djece koja su dobivala istu kaloričnu hranu,samo što je jedna skupina pila vodu i prirodne sokove,a druga skupina voćne sokove sa šećerima te cole,fante itd.Dokazano je da su djeca sa povećanim unosom fruktoze dobila puno više na kilaži od ovih koji nisu uzimali fruktozu.

    Fruktoza daje ukus hrani pa ćemo vrlo često završiti prejedanjem jer vrlo često se čak nećemo ni osjećati sitim,zato pripazite što jedete!Ovaj članak nije posvećen tome da izbacimo fruktozu iz našeg jelovnika jer fruktoza se nalazi i u voću i u povrću(voće i povrće su bogati vlaknima i antioksidansima),samo što mi sami moramo odabrti koje ćemo voće jesti a koje ne jer nemaju sva voće istu količinu fruktoze stoga pod muss izbjegavjte jabuke i banane,jedino ako ćete ih jesti ujutri ili nakon treninga jer su tadfa naše glikogenske zalihe iscrpljene.U svoj jelovnik dodajte avokado,šljive,borovnice,jagode,grožđe,smokve pa i rajčicu(navodi se kao voće:D)

    Jednom kada eliminirate proizvode koji su zasićeni fruktozom,natjerajte da voće koje pametno izaberete radi za vas.Banana obavezno poslje treninga-sadrži kalij koji omogućava očuvanju mišićne mase,ali pošto je bogatija fruktozom vaše glikogenske rezerve će se obnoviti,a za sve ostale obroke birajte ono voće koje je manje zasićeno ovom napasti od šećera.Ne zaboravite! Jedite jabuke,naranče,kruške ali jedino kada su glikogenske rezerve smanjene!

  7. #7

  8. #8

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    MAlo mi dugo traje :/

  9. #9
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Osim fruktoze "zločinac" je i glukozno-fruktozni sirup, a prehrambena industrija ga obožava jer je jeftiniji od šećera. Škicnuti na sastav kokakole: glukozno-fruktozni sirup

    Uzgred, običan šećer (saharoza) je sasvim OK i njenim unošenjem ne dolazi do konfuzije u izlučivanju inzulina kao kod "alternativnih" šećera. Čak nema ni visoki GI.

  10. #10

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ljubim te. Otkrila sam tajnu svog povišenog kolesterola

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ma daj! A u čemu je stvar?

  12. #12
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Ljubim te. Otkrila sam tajnu svog povišenog kolesterola
    Baš mi je drago Jannocka Ja sam se oduševila spoznajom ovih stvari.. o tome nitko ne priča.

    Davore,
    pa jes pogledao dokumentarac? Pogledaj i sve će ti biti jasno

  13. #13
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Skida se. Ipak ga je 200MB.
    Nisam imao strpljenja gledati napreskokce pa sada skidam u komadu.

    Uzgred, ni kolesterol nije problem kakvim ga farmaceuti i zabludjeli medicinari žele prikazati.

  14. #14
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    ja pogledala
    jako jako zanimljivo

    jadni Ameri, vlastita ih država ubija
    mi imamo više 'sreče', nas pljačkaju direkt iz đepa

  15. #15

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Uzgred, ni kolesterol nije problem kakvim ga farmaceuti i zabludjeli medicinari žele prikazati.
    x

    Ovo je prvi puta (meni) da je netko spomenuo da postoje 2 tipa LDLa i da visok kolesterol (tj. LDL) sam po sebi ne znači da je to problem. Treba promatrati LDL u kontekstu sa trigliceridima.

    I meni se činilo predugo i bojala sam se da ću izgubiti koncentraciju svo vrijeme slušati nekoga na engleskom jeziku. Ali definitivno se isplati poslušati!

  16. #16
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Quote Originally Posted by Davor
    Uzgred, ni kolesterol nije problem kakvim ga farmaceuti i zabludjeli medicinari žele prikazati.
    x

    Ovo je prvi puta (meni) da je netko spomenuo da postoje 2 tipa LDLa i da visok kolesterol (tj. LDL) sam po sebi ne znači da je to problem. Treba promatrati LDL u kontekstu sa trigliceridima.
    ne samo LDL
    trebalo bi uzeti u obzir i HDL, napraviti tipizaciju ako je prisutan poremećaj, odrediti standardno trigliceride, kolesterol, već spomenuti LDL, te svakako Lp(a) i homocistein

    i btw, Davore, nisu farmaceuti i zabludjeli medicinari krivi za zabludu zvanu koleterol - za to je kriva američka propaganda 70ih koja je otkriće homocisteina zataškala, a izvukla kolesterol zbog neznanja i jednostavnog pojašnjenja needuciranom mnoštvu

  17. #17
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    američka propagadna pod čijim vodstvom i sa kojim ciljem?

  18. #18
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pod vodstvom senatora Georgea McGoverna, s ciljem neprekinutog bogaćenja stočarske industrije 8)
    O tome lijepo piše (za sada) jedini nutricionist kojeg potpisujem: Unhappy Meals By MICHAEL POLLAN

  19. #19
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    u SAD je dopuštena 'prerada' sa amonijakom neispravnog mesa da bi prošao test sigurnosti i bio plasiran u fast foodove

    http://www.naturalnews.com/027872_am..._products.html

  20. #20
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Pod vodstvom senatora Georgea McGoverna, s ciljem neprekinutog bogaćenja stočarske industrije 8)
    O tome lijepo piše (za sada) jedini nutricionist kojeg potpisujem: Unhappy Meals By MICHAEL POLLAN

    pa niti kolesterol niti homocistein ne idu u prilog stočarskoj industriji

    veliki problem je bila nemogućnost određivanja homocisteina, a s njime paralelno i folne i b12

    nije uvijek sve velika zavjera i plan zle farma/prehrambene industrije u sprezi sa zlim doktorima koji svima nama žele što više bolesti da bi mogli zaraditi

  21. #21
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    u SAD je dopuštena 'prerada' sa amonijakom neispravnog mesa da bi prošao test sigurnosti i bio plasiran u fast foodove

    http://www.naturalnews.com/027872_am..._products.html
    ovaj link je u rangu linkova na prijateljima životinja, ili sličan onima o zdravoj prehrani iz story

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pollan (u gornjem linku) lijepo opisuje redukcionizam kao glavnog krivca za nerazumijevanje hrane. Hrana je sama po sebi ludo kompleksna i odvajanje samo jedne komponente iz konteksta hrane je uglavnom besmisleno. Dao je lijepi primjer beta karotena koji izvan mrkve ne fercera na očekivani način.

    Najtoplije preporučujem čitanje tog teksta. Ogroman je, pisan je za NY Times, dakle jako kompliciran, ali svako slovo mu je na mjestu

  23. #23
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    Quote Originally Posted by MGrubi
    u SAD je dopuštena 'prerada' sa amonijakom neispravnog mesa da bi prošao test sigurnosti i bio plasiran u fast foodove

    http://www.naturalnews.com/027872_am..._products.html
    ovaj link je u rangu linkova na prijateljima životinja, ili sličan onima o zdravoj prehrani iz story
    a baš.
    di vi iskopate te linkove, majko moja.
    malo članaka tipa - plati 5 dolara i sigurno gubiš salo na trbuhu, malo šokantnih podataka kako govedini ubrizgavaju kemikalije za prati prozore, bože dragi.

  24. #24
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Hrana je sama po sebi ludo kompleksna i odvajanje samo jedne komponente iz konteksta hrane je uglavnom besmisleno. Dao je lijepi primjer beta karotena koji izvan mrkve ne fercera na očekivani način.
    upravo zato, određene struke uče KOMPLETNI METABOLIZAM koji ne odvaja razgradnju masti od one bjelančevina i/ili ugljikohidrata, a ne SAMO razgradnju fruktoze

    isto tako određene struke uče kako sastaviti strujni krug - a ne SAMO čemu služi elektroda

    također određene struke uče kako obraditi godišnju prijavu poreza na način da se zadovolji i stranka i država - a ne SAMO koliko je porez na šećer

    kad se ove osnove shvate, shvatiti će se i da se liječenjem ljudi bave liječnici, porađanjem porodničari, popravljanjem auta automehaničari/električari, računovodstvom, obradom poreznih prijava - ekonomisti i sl...

    sve ostalo su improvizacije, nagađanja i home-made-prva pomoć
    i na žalost, a to mnogi ovdje ne žele priznati, često vode lošem ishodu

  25. #25
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    sve je ok , dok im možeš vjerovati

    afera 'svinjska gripa' je potvrdila da se sve može kupiti
    pa tako i stručnjaci

  26. #26
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73
    , malo šokantnih podataka kako govedini ubrizgavaju kemikalije za prati prozore, bože dragi.
    to je tebi OK?

    tebi je OK šibnuti kemiju u meso da duže drži ? ma nema šanse da bude štetno ... di bi bilo ... :/

    stranica, ko stranica, mora odnekud financirati svoje postojanje, a to znači: prodaja reklamnog prostora

  27. #27
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Meni je nevjerojatna povezanost fruktoze i dijabetesa 2. Totalno nevjerojatno i apsolutno ima smisla kad se pogleda koliko je to često u zadnje vrijeme.

  28. #28
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    jadni Ameri, vlastita ih država ubija
    I naš šećer je 50% fruktoza, gdje smo mi i tko nas ubija. Mi sami odabirom hrane koju jedemo.

  29. #29
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76
    Meni je nevjerojatna povezanost fruktoze i dijabetesa 2. Totalno nevjerojatno i apsolutno ima smisla kad se pogleda koliko je to često u zadnje vrijeme.
    dijabetes tip 2 je povezan gotovo isključivo s prehranom - što je tu nevjerojatno?
    i to ne govore davori i ini, to je mišljenje struke

  30. #30
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    nisam ni znala da fruktoza je tako teška
    i ja sam si mislila : voćni šečer = 100% ok

    fruktozu sam kupovala u marmeladama ili kao šečer, na Montignac prehrani
    tamo sam i prvi put čula za nju
    predobro da bi bilo istinito
    i kako poslovica kaže:
    'šta je predobro da bi bilo istinito, to je tako jer i nije istinito'

  31. #31
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76
    Quote Originally Posted by MGrubi
    jadni Ameri, vlastita ih država ubija
    I naš šećer je 50% fruktoza, gdje smo mi i tko nas ubija. Mi sami odabirom hrane koju jedemo.
    da, ali koliko nas uopće zna za to?

  32. #32
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    Quote Originally Posted by anchie76
    Meni je nevjerojatna povezanost fruktoze i dijabetesa 2. Totalno nevjerojatno i apsolutno ima smisla kad se pogleda koliko je to često u zadnje vrijeme.
    dijabetes tip 2 je povezan gotovo isključivo s prehranom - što je tu nevjerojatno?
    i to ne govore davori i ini, to je mišljenje struke
    Jes ti pogledala dokumentarac? Očigledno NISI, jer da jesi shvatila bi da je to STRUKA rekla, i da to nisam čula od Davora i inih. Samo sam se iznenadila jer nisam nikad pratila dijabetes 2 i zašto nastaje.

    Prestani biti toliko nabrijana molim te.

  33. #33
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    Quote Originally Posted by anchie76
    Meni je nevjerojatna povezanost fruktoze i dijabetesa 2. Totalno nevjerojatno i apsolutno ima smisla kad se pogleda koliko je to često u zadnje vrijeme.
    dijabetes tip 2 je povezan gotovo isključivo s prehranom - što je tu nevjerojatno?
    i to ne govore davori i ini, to je mišljenje struke
    i šta je struka napravila po tom pitanju?
    educirala narod?

    nisu napravili ništa, šute
    da nije anchie76 koja je našla ovi link, niti ja ne bih znala o čemu se tu radi tj. di je problem

    hvala anchie76

  34. #34
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    Quote Originally Posted by anchie76
    Quote Originally Posted by MGrubi
    jadni Ameri, vlastita ih država ubija
    I naš šećer je 50% fruktoza, gdje smo mi i tko nas ubija. Mi sami odabirom hrane koju jedemo.
    da, ali koliko nas uopće zna za to?
    Eto ja sad naučila. Mislim nekad davno čula itd, al ono prirodno pa dobro. A kad ono - šipak.

  35. #35
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    Quote Originally Posted by magriz
    Quote Originally Posted by anchie76
    Meni je nevjerojatna povezanost fruktoze i dijabetesa 2. Totalno nevjerojatno i apsolutno ima smisla kad se pogleda koliko je to često u zadnje vrijeme.
    dijabetes tip 2 je povezan gotovo isključivo s prehranom - što je tu nevjerojatno?
    i to ne govore davori i ini, to je mišljenje struke
    i šta je struka napravila po tom pitanju?
    educirala narod?
    A vidiš da se pojedinci stvarno trude, samo što je i taj "šećerni" lobi jak i para vrti sve. Tek kad ovaj doktor to tako dobro posloži tek onda postane jasno zašto je sve tako kako je danas.

  36. #36
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    on je jedan od malobrojnih
    svaka mu čast
    jes primjetila ograđivanje koleđa na kraju filma?

    unutar svake struke postoje bolji, najbolji i loši
    treba samo dobro gledati i slušati

  37. #37
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    Quote Originally Posted by anchie76
    Quote Originally Posted by MGrubi
    jadni Ameri, vlastita ih država ubija
    I naš šećer je 50% fruktoza, gdje smo mi i tko nas ubija. Mi sami odabirom hrane koju jedemo.
    da, ali koliko nas uopće zna za to?
    sastav kućnog šećera - biologija i kemija osnovna škola

    Quote Originally Posted by anchie76
    Eto ja sad naučila. Mislim nekad davno čula itd, al ono prirodno pa dobro. A kad ono - šipak.
    i belladonna je prirodna



    Quote Originally Posted by anchie76
    Samo sam se iznenadila jer nisam nikad pratila dijabetes 2 i zašto nastaje.

    Prestani biti toliko nabrijana molim te.
    nisam uopće nabrijana, samo mi je nevjerojatna tolika potreba da vjerujemo u svjetsku zavjeru

    osobno sam prekopala sve moguće o dijabetesu 2 jer ga imam u familiji

    svaki se češe di ga svrbi, zar ne?

  38. #38
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Ali stvarno ovaj dokumentarac nije o fruktozi, nego o obicnom seceru - na kraju krajeva tako se i zove.
    Secer je i sladak od fruktoze, a sastoji se od od fruktoze i glukoze.
    To je stvarno gradivo osnovne skole, bez da zezam ovde bilo koga.

    Taj (high fructose) corn syrup je jeftina zaamena za obicni secer, i najveci problem je sto ga u Americi trpaju svuda, i sto ga dodaju u proizvode u kojima su redukovali sadrzaj masnoce.

    Fruktoza kao zasladjivac i nije nesto rasirena, i koriste je ugl. dijabeticari, a u vocu je sasvim ok, napisala sam na drugom topicu, jer u jednoj jabuci npr. ima 5g fruktoze i 13% preporuceno dnevno unosa vlakana, sto znaci da je slatka, ne dize glikemiju, daje vlakna i jos ima i vitamine.

  39. #39
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    sastav kućnog šećera - biologija i kemija osnovna škola
    to smo učili
    ali nismo učili šta fruktoza radi jetri

  40. #40
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    sastav kućnog šećera - biologija i kemija osnovna škola
    to smo učili
    ali nismo učili šta fruktoza radi jetri
    Secer draga, bilo koji.
    I naravno da nije problem ako se ne uzima mnogo i stalno.
    Kljuc je umerenost, kao i za sve.

  41. #41
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by kli_kli
    Ali stvarno ovaj dokumentarac nije o fruktozi, nego o obicnom seceru - na kraju krajeva tako se i zove.
    Secer je i sladak od fruktoze, a sastoji se od od fruktoze i glukoze.
    To je stvarno gradivo osnovne skole, bez da zezam ovde bilo koga.
    problem nije glukoza iz tog šečera, nego baš fruktoza, baš, baš

    ljekovi liječu u malim dozama, a u velikim mogu te ubiti
    npr. čaj od maslinovog lišća liječi gripe, ali u malim količinama, velike količine mogu biti opasne

    zato nije problem fruktoze u voću jer je u malim dozama upakiran u sve ostalo i u maloj dozi
    problem je kad se koncetrira, kad imaš velike , sve-prisutne doze

  42. #42
    sladjanaf's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,950

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    u SAD je dopuštena 'prerada' sa amonijakom neispravnog mesa da bi prošao test sigurnosti i bio plasiran u fast foodove

    http://www.naturalnews.com/027872_am..._products.html
    a ima i dokumentarac o tome, zove se The Food
    čak je i sve lijepo prikazano, tako da se ne mučimo zamišljanjem ili razmišljanjem o tome je li to istina ili ipak nije jer stvarno zvuči iznimno nevjerojatno.

  43. #43
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Postoji i film o uzgoju kozica u polju i film o farbanju par dana starih crknutih kokosi u Kini ne bi li izgledale lijepo i pozeljno u plasticnom omotu u lijepom plasticnom samoposluzivanju, ali moc ljudi da zatvore oci pred nekim stvarima je puuuuno jaca od jedne pofarbane crknute kokosi ili popisanog komada hamburgera.

  44. #44
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    MGrubi, ok, pobedila si

  45. #45
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ajd da upadnem kao padobranac
    nisam gledala film, mozda veceras kad spakiram klince, pa da mi neko objasni po cemu je to ta fruktoza tako zloglasna, a glukoza ne kako rece Mgrubi
    problem nije glukoza iz tog šečera, nego baš fruktoza, baš, baš
    ono sto ja znam kao osoba koja zna mozda malo vise biokemiju nego drugi ne vidim razliku sem u omjeru utrosenog/dobivenog ATP pri razgradnji u glikolizi kao i u nacinu na koji nacin secer bilo koji ulazi u samu glikolizu. ovo je sto mi prvo pada na pamet. ali dopustam da mi obajsnite razliku koju mozda u ovom trenutku ne vidim.

  46. #46
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    Quote Originally Posted by kli_kli
    Ali stvarno ovaj dokumentarac nije o fruktozi, nego o obicnom seceru - na kraju krajeva tako se i zove.
    Secer je i sladak od fruktoze, a sastoji se od od fruktoze i glukoze.
    To je stvarno gradivo osnovne skole, bez da zezam ovde bilo koga.
    problem nije glukoza iz tog šečera, nego baš fruktoza, baš, baš

    ljekovi liječu u malim dozama, a u velikim mogu te ubiti
    npr. čaj od maslinovog lišća liječi gripe, ali u malim količinama, velike količine mogu biti opasne

    zato nije problem fruktoze u voću jer je u malim dozama upakiran u sve ostalo i u maloj dozi
    problem je kad se koncetrira, kad imaš velike , sve-prisutne doze
    pa o tome se i govori cijelo vrijeme, ali dok to ti ne kažeš sama, ne loviš, ha?

    bit svega i je u količini
    i moram priznati da sumLJam da će netko sjesti sa škartocom fruktoze i žlicom jesti...

  47. #47
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    e onda trebaš pogledati filmić, jer on to tamo objašnjava sa slikama sa svim
    baš za biokemičare
    pogledaj

    ja sam našla nešto na hrv. pogledaj gore quotan moj post

  48. #48
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    mozda je moj problem sto to sve gledam s tog nivoa :/ i da sama sebe ispravim broj ATPa koji se trosi na glukozu i fruktozu pri glikolizi je isti

  49. #49
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica
    ajd da upadnem kao padobranac
    nisam gledala film, mozda veceras kad spakiram klince, pa da mi neko objasni po cemu je to ta fruktoza tako zloglasna, a glukoza ne kako rece Mgrubi
    problem nije glukoza iz tog šečera, nego baš fruktoza, baš, baš
    ono sto ja znam kao osoba koja zna mozda malo vise biokemiju nego drugi ne vidim razliku sem u omjeru utrosenog/dobivenog ATP pri razgradnji u glikolizi kao i u nacinu na koji nacin secer bilo koji ulazi u samu glikolizu. ovo je sto mi prvo pada na pamet. ali dopustam da mi obajsnite razliku koju mozda u ovom trenutku ne vidim.
    nije bit u biokemiji spajalice...
    bit je u automehaničaru

  50. #50
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica
    ajd da upadnem kao padobranac
    nisam gledala film, mozda veceras kad spakiram klince, pa da mi neko objasni po cemu je to ta fruktoza tako zloglasna, a glukoza ne kako rece Mgrubi
    problem nije glukoza iz tog šečera, nego baš fruktoza, baš, baš
    ono sto ja znam kao osoba koja zna mozda malo vise biokemiju nego drugi ne vidim razliku sem u omjeru utrosenog/dobivenog ATP pri razgradnji u glikolizi kao i u nacinu na koji nacin secer bilo koji ulazi u samu glikolizu. ovo je sto mi prvo pada na pamet. ali dopustam da mi obajsnite razliku koju mozda u ovom trenutku ne vidim.
    Ako kužiš biokemiju, onda će ti njegova objašnjenja jako dobro leći jer baš u detalje objašnjava (dok većina nas broji strelice )

    Ja ti to neznam stručno objasniti - kad sam gledala cijelo vrijeme mi je bilo "aha, pa da", al sad da baš prepričam iole stručno, teško :/

Page 1 of 7 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •