Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 336

Tema: Fruktoza je otrov?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    Ljudi piju cedjene sokove kad im je potrebno da brzo dobiju mnosto vitamina iz prirodnog izvora.
    Nisam skužila post od kli_kli. Ali vitamine se dobije i ak pojedeš voće, ili je fora u tome da ne možeš pojesti toliko koliko ti treba vitamina?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ne zafrkavam sada niti provociram, nisam to nikad prakticirala pa pitam. U čemu je fora s cijeđenim sokom? Zašt ne pojesti cijelo voće i gotovo. Meni žao cijediti voće :/
    pa recimo kad dijete neće jesti naranče, ali popije iscijeđeni sok sa svim onim mezdricama iz nje

ili jednostavno kad mi se pije sok
    a kupovne ne pijem iz vjerskih razloga

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne zafrkavam sada niti provociram, nisam to nikad prakticirala pa pitam. U čemu je fora s cijeđenim sokom? Zašt ne pojesti cijelo voće i gotovo. Meni žao cijediti voće :/
    npr. meni ne paše okus cikle
    ali sokovnički sok od : cikle, mrkve i jabuke mogu piti
    jest, ima fruktoze tu, ali ne više nego da pojedem sva 3 komada, što mi ne ide
    popiti taj sok, zbog blagodati cikle, se isplati

bar ja tako mislim

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ljudi piju cedjene sokove kad im je potrebno da brzo dobiju mnosto vitamina iz prirodnog izvora.
    Nisam skužila post od kli_kli. Ali vitamine se dobije i ak pojedeš voće, ili je fora u tome da ne možeš pojesti toliko koliko ti treba vitamina?
    Fora je da to onda i nije hrana, nego svojevrstan lek. Nije deo svakodnevne ishrane. Svaki dan, ako pojedes 2-4 vocke, zadovoljices potrebu za vitaminima.
    Ali ako si recimo bolesna, nemas neki apetit, ili trudna, pa ti treba vise vitamina, itd., onda iscedis sok.
    A i vec sam napisala da ce telo bolje da apsorbuje nutrijente iz soka bas zato sto ima manje vlakana nego u celom vocu.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma ja ne vidim ovdje problem u nepoznavanju biokemije ili metabolizma. Problem je u čovjeku koji je sam sebi najveći neprijatelj, sve više se udaljuje od prirode izmišlja nešto iza čega je samo lova i lova. To lijepo upakuje , poprati dobrom propagandom i uvjek se nađe onih koji vole eksperimente i novotarije.
    Nebi me čudilo da za neko vrijeme u receptima umjesto šnicle bude na popisu toliko i toliko gr. ovih i onih amonokiselina i drugih điđe miđa.
    Treba biti u svemu umjeren. Ni otrov nije otrov u maloj koncentraciji - veli narod.
    Priroda je tako napravila da sve što je za naš organizam štetno, u malim je količinama u prirodnim namirnicama ili se već nečim neutralizira u organizmu.
    To što mi tamanimo kolače, sokove , masnoću, a netko nas je navukao na to.
    Nisam pristaša nikakvih fruktoza, tvorničkih sirupa i sličnih nadomjestaka.
    Poznam kemiju i biokemiju, kojekakve tehnologije ali nastojim u privatnom životu to maknuti u stranu i živjeti kao " seljak "

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    Problem je u čovjeku koji je sam sebi najveći neprijatelj, sve više se udaljuje od prirode
    na kraju ispada da ovi čitav napredak je potreban samo zato da bi nam se dokazalo da nam je bilo najpametnije ostati na stablu

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ne baš na stablu, ali jako smo se udaljili od prirode i konzumiramo razne gluposti

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam osoba koja dobije virozu za virozom cijelu boziju jesen i zimu. prehladjena sam od kraja devetog do pocetka petog mjeseca, a onda nastupaju alergije.
    ovo je bila jedina jesen/zima kada nisam ni smrknila ni kihnila (kuc, kuc, kuc). zasto? zato sto sam svaki dan u sokovnik ubacila kil ipo-dva mandarina i pila skoro litru cistog soka od mandarina, nerazblazenog.
    zasto sam pila mandarine a ne ih jela?
    nemojte se sad zgroziti ko svi ljudi kad ovo kazem - mrzim jesti voce!

npr. jabuka - apsolutno odvratna za zvakat, mrzim je iz dna duse, ali kad protrci kroz sokovnik pretvara se u nektar bogova. ne mogu vjerovati da je ta divota koju pijem jabuka.

sto se tice ovih rasprava i novootkrivenih spoznaja, teorija urote ili kako god ljudi to nazivaju, moj moto je - ne zelim se time opterecivati. neko vrijeme sam bila isfrikana sa svim tim stvarima, toliko da sam se pretvorila u hipohondra, tako da sada samo rasprave ovakvog tipa pustim da prodju kroz moj mozak. ne zelim pogledati taj film jer se ne zelim opterecivati.
    tu i tamo otvorim postove poput ovoga i cudim se energiji koju neki forumasi ulazu u njih. opustite se. ne budite ignorantni ni slijepi pored zdravih ociju, ali novootkrivene stvari uzimajte sa rezervom ili cete zavrsiti isfrikani kao ja prije par godina. a to vam nebi pozeljela.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hvala Anchie, drago mi je da se o šećeru javno progovorilo

Kad sam bila u Pennsylvaniji 1998. fasciniralo me da je gotovo na svemu oznaka "low fat", a da sve sadrži isto kalorija ko i prije - i već tada sam skužila da trpaju tonu šećera.

Jedan dan smo išli u Wendy's (fast food) i platiš fino kaj hoćeš, sjedneš se a pored tebe ogroman automat sa gaziranim sokovima - možeš pit koliko želiš!?!? - ovi svi navalili, a ja otišla do salata bara s kojega isto možeš uzet kolko želiš - i on je bio pun - nitko nije taknuo salatu cijeli dan - uzmem si salatu i mislim si, jeste svi tupavi uh...

U srednjoj školi svi piju te čudne high sugary napitke, koji osim što su odvratno preslatki uvijek su neke fluorescentne boje - ej - svijetle po mraku!!!

I to sve iz jednog jedinog razloga kojeg je Lustig dobro rekao - da bi bili "cool".

Da ne spominjem da smo jedan put naručivali pizzu - svi su uzeli s extra kobasama, a ja sam jedina uzela s brokulom.

A lasagne iz supermarketa koje hitiš u pećnicu - toping od rajčice je toliko sladak da je i meso slatko i uopće ne kužim jel jedem desert il večeru.

A pancakes with blueberries - to je slatki prah koji se umuti i prek toga idu borovnice i zalije se s tonom javorovog sirupa - jer pazite ovo - javorov sirup je preeesladak al na tim palačinkama izgubi slatkoću pa ga se treba nalit tona da bi bio imalo sladak - to je šećerni b-o-m-b-a!

U supermarketu isto tako, odeš na dio s ledenjačama, e, to su 2-3 reda duga po 200 metara ledenjača samo sa raznim vrstama sladoleda. I tek kad sve te ledenjače prođeš - tek je na dnu povrće... lukavci...

I vratila sam se od tamo bez grama viška - pazila sam ko čuvar na straži što ću jesti. Može se i u Americi biti mršav - ima zdrave hrane - samo treba bit hladne glave...

Inače već od 11 mj ne jedem ništa što ima šećera u sebi i uh što mi je lakše u životu - nema "sugar rush-a", smirenija sam i ne osjećam se kao "junkie". (uz izuzetak home made kolača za blagdane ili proslave - ali - samo 1 na dan)

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

PericaY2K svaka čast, baš si čvrstog karaktera
    Ja ne padam pod utjecaj reklama, zaobiđem u trgovini mnoge gluparije ali ipak nisam tako stroga prema sebi :/

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I to sve iz jednog jedinog razloga kojeg je Lustig dobro rekao - da bi bili "cool".
    Branko Lustig je to rekao?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne, prof. koji drzi ovo predavanje se zove Lustig

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Perice, sugar rush je totalan mit iz sedamdesetih. Ali ako si mirnija otkad ne jedes secer, that's all it matters honey. I genijalno mi je kad se amerikanci generalno opisuju kao tupadjije koji se nalijevaju fluorescentnim sokovima i narucuju extra peperoni na pizzi, a nitko ne jede salatu. Plus, treba bit hladne glave za ostat vitak. Da, ja drzim svoju u frizideru u kojoj je samo salata i mineralna, zato sam vitka. Uffffffff, ta Amerika.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod mene svi jedu salatu.

Problem je samo u preljevima.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj PericaY2K prvotno napisa
    Inače već od 11 mj ne jedem ništa što ima šećera u sebi i uh što mi je lakše u životu...
    Znaci od studenog ne jedes kruh, voce, tjesteninu...?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja nisam pogledala film , pa nemam sta pametno nadodati u vezi ovog topica.
    samo ovdje se jako mijesaju sto bi se reklo kruske i jabuke . stvar je da je fruktoza izolirana i koristena kao zasladjivac odnosno poboljsivac okusa (valjda je ovako jasnije), stetan jer se nalazi u visokoj koncentraciji. fruktoza iz prirodnih izvora: voce / svjeze cijedjeni sok je OK, nalazi se u izbalansiranom omjeru i ne steti nikome.

PericaY2K ja se iz amerike vratila mrsavija , jednostavno mi kao i vecini ljudi u pocetku nije pasala ta hrana, pa sam ostala na manjim kolicinama. uvije sam vukla sa sobom doggy bag. dakle sve je u odgoju. i kao sto rece Kaae nije stvar u salati vec u dresingu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    pa udalji, što se samo prijetiš

ti prestani ignorirati ljude koji imaju malo znanja, a ne čekaj da ti netko bogomdani to potvrdi
    E da mi je znat čime sam ti se zamjerio :?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa
    samo ovdje se jako mijesaju sto bi se reklo kruske i jabuke . stvar je da je fruktoza izolirana i koristena kao zasladjivac odnosno poboljsivac okusa (valjda je ovako jasnije), stetan jer se nalazi u visokoj koncentraciji. fruktoza iz prirodnih izvora: voce / svjeze cijedjeni sok je OK, nalazi se u izbalansiranom omjeru i ne steti nikome.

PericaY2K ja se iz amerike vratila mrsavija , jednostavno mi kao i vecini ljudi u pocetku nije pasala ta hrana, pa sam ostala na manjim kolicinama. uvije sam vukla sa sobom doggy bag. dakle sve je u odgoju. i kao sto rece Kaae nije stvar u salati vec u dresingu.
    X

I meni se čini da je ovak.... A imam i doslovce isto iskustvo s prekomorskim zemljama. Vratila se nakon pola godine tak tanka kak u životu nisam bila.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nego za promjenu jedan relevantan link: Ignac KULIER: "UMJETNA SLADILA - Krivci za pretilost"
    Link nije novi, već sam ga prenio na temi o pseudohrani. Ukratko opisuje problematiku, ali ne samo fruktoze nego svih sladila odreda.

OT:
    Citiraj PericaY2K prvotno napisa
    Može se i u Americi biti mršav - ima zdrave hrane - samo treba bit hladne glave...
    Ja sam se u Americi hranio fantastično. U dućanima ima doslovno svega i ako ne pikiraš na šarene džidže nađeš namirnice o kakvima se kod nas prije koju godinu moglo samo sanjati, a sve svježe i kvalitetno. Naravno, to što sam si spremao hranu se smatralo čudnim.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

imam i ja jedan OT. anegdotu
    prije par godina sam bila u birminghamu, tri tjedna na nekoj ljetnoj školi. živjeli smo u studentskom domu, u stanu, bilo nas je 5 - ja, talijanka, belgijanka, španjolka i njemica.
    i idemo mi prvi dan u nabavu, svaka za sebe, imali smo kuhinju.
    vratimo se iz dućana.
    a tamo isto ti marketi, 50% marketa je gotova hrana.
    talijanka, španjolka i ja u vrećicama skroz slično - maslinovo ulje, ocat, kapula, češnjak, krumpir, salate, povrće, voće, pašta i sl.
    i neke fine delicije kojima nisam mogla odoliti. jer stvarno svega ima.
    a u dio s gotovom hranom nisam ni zavirila, premda sam živjela tih dana opet studentski, i naravno da nisam nakuhavala nego sve nabrzinu, moj fast food je tjestenina s pomidorima. ili tikvicama. prolaze i jaja, kao maksimum fast food-a.

a ove dvije - sve za zamrzivač i mikrovalnu , gotova rižota, gotove lasagne i sl, tonu nekakvih dresinga, i sve nešto nedefinirano.

tako da ja imam svoj stav o zdravoj hrani iako većini ovdje to ne spada u zdravu hranu , a ovo je rečenica s kojom se jako slažem:
    dakle sve je u odgoju
    .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a šta utječe na odgoj, na roditelje?

REKLAME

jer jedna moja poznanioca je davala Monte 10-mj bebi. Zašto? Jer je Monte pun kalcija
    odakle joj to? iz reklame.

nije 100% SAD lijeno i nezainteresirano za zdravlje, ali ih je 25% ozbiljno pretilih, oni imaju epidemiju pretilosti

a sa druge strane imaju restorane sa sirovom hranom .. kao i svugdje samo mali dio populacije će ozbiljno razmišljati o tome šta jedu, to su ti zdravi sa dugim životnim vijekom

ono što sam čitala u Montignaca, a ovaj dr. nije pričao, jest što se dešava kad ti u krv uđe visoka doza glukoze : gušterača šibne jako puni inzulina = brzo se razina šečera u krvi snizi ispod donje razine = mozak dobije info da fali energije = signal gladi = jedi
    za to ti treba manje od sat vremena

tko je gleda dokumentarac 'Supersize me!' , zna o čemu govorim
    zato u McD hamburgere, u meso, stavljaju šečer
    jer pojedeš, i brzo nakon toga si opet gladan .. i opet jedeš McD hamburger ...

hrana treba imati vlakna u sebi, jer tada je ulaz glukoze u krv usporen, tj. doziran , vlakna ometaju naglu apsorpciju, i tada nemaš nagli skok šečera u krvi niti potrebu za visokom dozom inzulina : osječaj sitosti duže traje
    nema pada energije, nema umora nakon jela ..
    a to znači: integralno ne bijelo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam se iz USA vratila mršavija no ikad Eto gledajući nas tu, pomislio bi čovjek da se tamo nitko ne udeblja

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mudro rečeno Ajde, sad već jedva čekam da pogledaš film da čujem tvoje komentare

Ok, u americi svuda trpaju izoliranu fruktozu, gdje je stavljaju kod nas? Ne sigurno u toliko proizvoda, ali je sigurno ima. Bilo bi zgodno imati neku listu

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U Americi stavljaju HFCS i obicni secer, a ne izolovanu fruktozu.
    HCFS ima oko 45% ili nesto vise glukoze, a stoni secer je disaharid koji se sastoji od dva molekula - glukoze i fruktoze, a na njih se razlaze skoro pa odmah nakon uzimanja.

Kod nas isto stavljaju razne zasladjivace, i secera ima i tamo gde ga nikad ne bismo zamislili. I mi imamo McDonalds
    Koliko sam ja primetila kod nas je hit invertni sirup.

Ja i dalje upirem prstom u zasladivanje proizvoda kojima je smanjen udeo masnoce, i nadam se da se to kod nas nece "razbuktati".
    Kod nas je low fat jogurt cca 35kCal, a u Americi cca 65kCal.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Oft. vratila se ja sa svakog svog boravka u inozemstvu (ne nužno SAD, ovaj post odnosi se na Wales, ali bilo je i drugih mjesta) uvijek tanja jer mi je bilo teško naviknuti se na drugačiju hranu, pa i vodu... i pažljivije sam birala namirnice. Osim toga, obično se tam čovjek ne odmara, čak i ako ima vremena za to, nego landra uokolo.... Ali čak ni dulji boravak u inozemstvu nije mi nikad i nigdje donio višak kila - to si napravim doma !

Kad bolje razmislim, meni kontinentalnoj ženi najfinija je bila klopa u Češkoj i Mađarskoj, a s druge strane otkriće su mi bila dalekoistočna jela u doba kad je to ovdje bilo rijetko ili se nije moglo naći... Danas mi je to sastavni dio jelovnika, kao i mediteranska jela itd.

A za fruktozu (posip) znam jedino sa štandova hrane za dijabetičare. Nije me zanimalo, pa nisam ni tražila. Colu ne pijemo, industrijske slatkiše baš ne jedemo, industrijske sokove izuzetno rijetko kupujemo itd., ali svakako ću sada više pažnje obratiti na natpis "glukozno-fruktozni sirup".

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

HCFS ima oko 45% ili nesto vise glukoze, a stoni secer je disaharid koji se sastoji od dva molekula - glukoze i fruktoze, a na njih se razlaze skoro pa odmah nakon uzimanja.
    Koliko vidim ima ih raznih vrsta

http://en.wikipedia.org/wiki/Hfcs

The most widely used varieties of high-fructose corn syrup are: HFCS 55 (mostly used in soft drinks), approximately 55% fructose and 45% glucose; and HFCS 42 (used in many foods and baked goods), approximately 42% fructose and 58% glucose.[4] HFCS-90, approximately 90% fructose and 10% glucose, is used in small quantities for specialty applications, but primarily is used to blend with HFCS 42 to make HFCS 55.[5]
    Dakle, ispada da je HFCS isti kao stolni šećer, skoro svi su pola pola glukoza fruktoza, osim HFCS -90.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="anchie76"]
    Dakle, ispada da je HFCS isti kao stolni šećer, skoro svi su pola pola glukoza fruktoza, osim HFCS -90.
    Ima vise vrsta, ali naravno da je najrasprostranjeniji ovaj najjeftiniji, a on je taj koji je skoro pola pola.
    Da, isti je kao stoni secer, to kaze i ovaj lekar na pocetku predavanja.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zeznula sam quote, sorry.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jeo HFCS ili obični šećer, isto ti se piše. Ili sam fulala nešto.

On je u dokumentarcu spomenuo da su masovno svi krenuli mijenjati šećer (saharozu) s HFCS-om jer je jeftiniji, lakši za transport itd. Što je tu onda sporno ak su i HFCS i saharoza s oko 50% fruktoze, ili je on pričao o HFCS-90?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sva ideja je da kad raspolažeš s HFCS-om koji je osjetno jeftiniji, ne samo od šećera, nego i od hrane općenito - trpaš ga svugdje. Čista fruktoza je postala problem u trenutku kada ju se počelo nuditi pretilima kao zamjenu za šećer kako bi smanjili unos kalorija, a Lustig ti je pojasnio da se s čistom fruktozom događa upravo suprotno - ne dovodi do osjećaja sitosti i zbog toga se jede još više.

Dio Lustigovog predavanja koji mi nije sjeo je ideja da su pretili ljudi radi fruktoze žrtve, a okomio se samo protiv vrha ledene sante. Dio sante koji se ne vidi je nevjerojatna količina hrane koju ti ljudi pojedu OSIM šećera. Svaki od tih ljudi pojede više od dva rudarska obroka odjednom i od kokakole se samo dobro podrignu - ništa drugo. Uostalom, većina pretile ekipe je ionako na "diet" pićima bez šećera, a činjenica da i ti zamjenski ne-šećeri prekidaju vezu dupe-glava kojom tijelo kaže: "hej! prestani žderati, dosta je!" nije u predavanju ni spomenuta.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ok, u americi svuda trpaju izoliranu fruktozu, gdje je stavljaju kod nas? Ne sigurno u toliko proizvoda, ali je sigurno ima. Bilo bi zgodno imati neku listu
    ima u carobelli

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Šta je to?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa po imenu nesto sareno

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

je, šareno, na bazi rogača, ali u sastavu nema fruktozu nego kukuruzni slad. Možda sam našao krivu deklaraciju, ali ovako na prvu loptu ...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zao mi je sto ne mogu doci do cijelog clanka
    ali i ovako dosta je stvari jasno cak i onima kojima strelice nisu jaca strana
    http://informahealthcare.com/doi/abs...65517409114190

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Šta je to?
    namaz od rogaca, ko nutella

i naravno da se reklamira kao zdrava i bez secera

al sam nasla recept i za domacu na netu :D
    http://www.blog.hr/print/id/1623413515/carobella.html

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i da rad je napravljen 1974, dakle sva prica oko opterecenja jetre s fruktozom je vec jako dugo poznata, bar u lijecnickom okruzju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Čista fruktoza je postala problem u trenutku kada ju se počelo nuditi pretilima kao zamjenu za šećer kako bi smanjili unos kalorija, a Lustig ti je pojasnio da se s čistom fruktozom događa upravo suprotno - ne dovodi do osjećaja sitosti i zbog toga se jede još više.
    jasno mi je ovo s kontraefektom, ali zasto je fruktoza manje energetski vrijedna od glukoze?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

je, šareno, na bazi rogača, ali u sastavu nema fruktozu nego kukuruzni slad. Možda sam našao krivu deklaraciju, ali ovako na prvu loptu ...
    corn glucose syrup

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

OK nisam bas plava, ali ne razmisaljam.
    davali su fruktozu umjeto saharoze/stolnog secera koji se pak sastoji od dvije molekule energetski jednako vrijednih secera.
    ova brzopletost me stajala 1 boda na biokemiji, jer pri racunu energetske bilance kod saharoze sam zaboravila pomnoziti s 2. eto nikako da naucim

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa jel taj kukuruzni sirup onda ok ili nije?
    samo da ili ne molim, ne kuzim ja o cemu vi pricate

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    pa jel taj kukuruzni sirup onda ok ili nije?
    samo da ili ne molim, ne kuzim ja o cemu vi pricate
    meda

ne može, moraš se malo potruditi ako želiš zdravo jesti

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    Šta je to?
    namaz od rogaca, ko nutella

i
    ne bogohuli 8)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

cvijeta glasnogovornik nas ovisnih o nutelli

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

saharoze/stolnog secera koji se pak sastoji od dvije molekule energetski jednako vrijednih secera.
    energetski su glukoza i fruktoza jednakovrijedni?
    kako se to mjeri? kako se mjeri kaloričnost neke namirnice?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    pa udalji, što se samo prijetiš

ti prestani ignorirati ljude koji imaju malo znanja, a ne čekaj da ti netko bogomdani to potvrdi
    E da mi je znat čime sam ti se zamjerio :?
    nije ovo srećo baš sve tebe išlo

Citiraj davor prvotno napisa
    U dućanima ima doslovno svega i ako ne pikiraš na šarene džidže nađeš namirnice o kakvima se kod nas prije koju godinu moglo samo sanjati, a sve svježe i kvalitetno. Naravno, to što sam si spremao hranu se smatralo čudnim
    tko o čemu, davor o hrani
    preciznije - o IZBORU

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meda, nije ok jer ga trpaju SVUDA da poboljšaju okus hrani (zato jer je jeftin), i meni se osobno čini još gori od šećera jer je još više prerade uključeno da bi se došlo do krajnjeg proizvoda - ovo sve pričam o običnom HFCS-u, ne HFCS-90 (koji je koma).

No kao što kaže naslov dokumentarca, ŠEĆER je taj koji je koma. Na to se svodi sve.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jesu
    obje pri razgradnji u procesu koji se naziva glikoliza u konacnoj bilanci daju 2ATP i 2 NAHD (1NADH=2.5ATP). ATP je molekula preko koje se izrazava gubitak ondnosno dobitak energije od necega u biokemijskim procesima i naziva se popularno energetska moneta.
    ATP
    glikoliza

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    saharoze/stolnog secera koji se pak sastoji od dvije molekule energetski jednako vrijednih secera.
    energetski su glukoza i fruktoza jednakovrijedni?
    kako se to mjeri? kako se mjeri kaloričnost neke namirnice?
    već je negdje stavljen link razgradnje glukoze i fruktoze (i ostalih
    šeĆera)
    catch je u potrošnji energije potrebne za razgradnju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da rad je napravljen 1974, dakle sva prica oko opterecenja jetre s fruktozom je vec jako dugo poznata, bar u lijecnickom okruzju.
    I zašto se onda tolerira predstavljanje fruktoze širokom pučanstvu kao nešto bolje od saharoze?

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •