Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 336

Tema: Fruktoza je otrov?

  1. #201
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa
    jasno mi je ovo s kontraefektom, ali zasto je fruktoza manje energetski vrijedna od glukoze?
    Ideja je da se za isti efekt zaslađivanja troši manje fruktoze koja je slađa pa je prema tome manje kalorija, a umjesto toga se događa spomenuti kontraefekt.

    Dio koji je Lustig preskočio je isti taj kontraefekt kod svih ostalih zaslađivača.

  2. #202
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    - o IZBORU
    zato bi u školama , i to od 7 razreda' trebao biti predmet : Opće zdravlje
    u kojem bi , osim spolnih tema, obrađivali i dobre i loše namirnice, dobra i loša prehrana, istine o šečeru, istina o mastima itd.....

    tek kada populacija ZNA šta je zdrava prehrana i zbog čega je zdrava iliti zbog čega je šečer loš isl. , tek onda možemo govoriti o izboru

    jer dok ne znaš = nemaš izbor
    nemaš jer ne znaš da uopće trebaš birati, da ti je to životno-važno

  3. #203
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa
    OK nisam bas plava, ali ne razmisaljam.
    davali su fruktozu umjeto saharoze/stolnog secera koji se pak sastoji od dvije molekule energetski jednako vrijednih secera.
    ova brzopletost me stajala 1 boda na biokemiji, jer pri racunu energetske bilance kod saharoze sam zaboravila pomnoziti s 2. eto nikako da naucim

  4. #204
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj spajalica prvotno napisa
    i da rad je napravljen 1974, dakle sva prica oko opterecenja jetre s fruktozom je vec jako dugo poznata, bar u lijecnickom okruzju.
    I zašto se onda tolerira predstavljanje fruktoze širokom pučanstvu kao nešto bolje od saharoze?
    jer struka šuti?

  5. #205
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    [Ideja je da se za isti efekt zaslađivanja troši manje fruktoze koja je slađa pa je prema tome manje kalorija, a umjesto toga se događa spomenuti kontraefekt.
    koliko se ja sjecam organske nek me neko ispravi indeks slatkoce se dobija organoleptickim ispitivanjem, dakle subjektivan je. tako da to da je neki secer sladji je cisto subjektivna stvar.

  6. #206
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj spajalica prvotno napisa
    i da rad je napravljen 1974, dakle sva prica oko opterecenja jetre s fruktozom je vec jako dugo poznata, bar u lijecnickom okruzju.
    I zašto se onda tolerira predstavljanje fruktoze širokom pučanstvu kao nešto bolje od saharoze?
    jer struka šuti?
    gore podebljah samu sebe, dakle jer je dobije dvostruko vise energije iz jedne molekule.

  7. #207
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Spajalice, zato nam nitko ne govori koliko je izolirana fruktoza štetna za jetru?

  8. #208
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Spajalice, zato nam nitko ne govori koliko je izolirana fruktoza štetna za jetru?
    ajmo opet od početka...

    štetna je ako sjediš na kauču, jedeš fruktozu žlicom cijeli dan

    ako si 1x dnevno staviš žličicu fruktoze u kavu - jetra će i dalje raditi normalno

    ako si dnevno staviš 5 žličica šeĆera (saharoze) u 5 kava - jetra, gušteraća, kilaža, krvni tlak će ti vrisnuti nakon nekog vremena

  9. #209
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa
    koliko se ja sjecam organske nek me neko ispravi indeks slatkoce se dobija organoleptickim ispitivanjem, dakle subjektivan je. tako da to da je neki secer sladji je cisto subjektivna stvar.
    BINGO! Upravo zato je fruktoza to "slađa" što je izvor podatka o indeksu slatkoće bliži marketingu. Pogodi zašto

    Uzgred, ako usporediš molarnu masu ovih šećera - energetski ti dođe na skoro isto.

  10. #210
    meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,599

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj magriz prvotno napisa
    - o IZBORU
    zato bi u školama , i to od 7 razreda' trebao biti predmet : Opće zdravlje
    u kojem bi , osim spolnih tema, obrađivali i dobre i loše namirnice, dobra i loša prehrana, istine o šečeru, istina o mastima itd.....

    tek kada populacija ZNA šta je zdrava prehrana i zbog čega je zdrava iliti zbog čega je šečer loš isl. , tek onda možemo govoriti o izboru
    djeci se u vrticima i skolama serviraju takve stvari pod normalno, cak postoje i automati za junk, reklame su na svakom koraku, najvise uz crtice, prodaje se i u ducanim s djecjim igrackama, pedijatri masovno cak savjetuju takve namirnice, ne samo da ne upozoravaju na njihovu stetnost...i daj sad ti tinejderu objasni da to nije dobro, meni se cini nemoguca misija :/

  11. #211
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj spajalica prvotno napisa
    koliko se ja sjecam organske nek me neko ispravi indeks slatkoce se dobija organoleptickim ispitivanjem, dakle subjektivan je. tako da to da je neki secer sladji je cisto subjektivna stvar.
    BINGO! Upravo zato je fruktoza to "slađa" što je izvor podatka o indeksu slatkoće bliži marketingu. Pogodi zašto

    Uzgred, ako usporediš molarnu masu ovih šećera - energetski ti dođe na skoro isto.
    molarna masa nema veze niti s razgradnjom niti slatkoćom

  12. #212
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj meda prvotno napisa
    [.i daj sad ti tinejderu objasni da to nije dobro, meni se cini nemoguca misija :/
    meda, nemoj se ljutiti, ali moje osobno mišljenje je da ćeš ti to teže uspjeti od, npr. mene. ne osobno ti.
    jer dok netko kupuje tu carolinu zato što je zdrava, a ja nutelu zato što je fina, meni se čini da sam u velikoj prednosti. 8)

  13. #213
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa
    . tako da to da je neki secer sladji je cisto subjektivna stvar.
    i jako varijabilna
    naime, kad sam se odvikla od šečera tj. slatkog, bila sma probala mađaricu (moja napast) , bila mi je toliko slatka da sam imala osječaj da će mi zubi ispast
    pojela sam 2 žličice

    izgleda da postoji stvaranje otpornosti, tolerancije, tj. da što više šečera jedeš to ti je slabiji osječaj za njegovu slatkoću

  14. #214
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    aj da bacim bombu:
    šta je med?

    gledajući porijeklom, to je nešto za što trebaš puno riskirat da bi ga se dočepa = u redovnom jelovniku vrlo rijetka pojava

  15. #215
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    molarna masa nema veze niti s razgradnjom niti slatkoćom
    Ali ima s količinom a i odgovarao sam spajalici.

    Glukoza ~180 g/mol
    Fruktoza ~180 g/mol
    Saharoza ~340 g/mol

    Dakle, kad u kavu strpaš 0,01 mola šećera to ti je otprilike isto kao i da strpaš 0,02 mola fruktoze, a skoro jednako je teško.

    Reci, jel' bi se opet sprijateljila samnom kada bih ti rekao nešto lijepo?

  16. #216
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    aj da bacim bombu:
    šta je med?

    gledajući porijeklom, to je nešto za što trebaš puno riskirat da bi ga se dočepa = u redovnom jelovniku vrlo rijetka pojava
    je da, baš, lavu je kao pis of kejk ulovit antilopu.

  17. #217
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ne riskira život lovom na antilopu, čak i oni dobro razrađuju plan u napadu na bivola koji im može zadati smrtonosnu ozljedu

    kod meda si ti, goloruk i roj bijesnih pčela
    zar ne?

    medvjed ima krzno da ga štiti od ozbiljnijeg broja uboda

  18. #218
    meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,599

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj meda prvotno napisa
    [.i daj sad ti tinejderu objasni da to nije dobro, meni se cini nemoguca misija :/
    meda, nemoj se ljutiti, ali moje osobno mišljenje je da ćeš ti to teže uspjeti od, npr. mene. ne osobno ti.
    jer dok netko kupuje tu carolinu zato što je zdrava, a ja nutelu zato što je fina, meni se čini da sam u velikoj prednosti. 8)
    ne ljutim se, moguce je i to.

    ALI, meni je carobella (nemoj sad ti bogohulit ) fina, i moje dijete je obozava. i sva djeca koju znam da ju jedu (necu reci koja i gdje, jer ce biti zgrazanja). i necakinja je rekla da joj je bolja od nutelle, nije toliko slatka i bila je sva sretna kad ju je dobila za poklon pod bor.

    mislim da se radi o predrasudi da su zdrave stvari neukusne, a nezdrave fine. nije, nego je stvar navike. ja kad duze ne jedem cokolade i slatkise, nisu mi vise fini i zlo mi je od njih.

    priznajem da ni meni bas ne sjeda to trazenje manjeg zla, tj. bijelog vraga, jer daje lazni osjeca sigurnosti, al eto sticajem okolnosti smo to poceli konzumirati. a i nemam nista protiv uvodenja u jelovnik 'tamo nekih egzoticnih stvari' kao sto je rogac vecini populacije

  19. #219
    meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,599

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj spajalica prvotno napisa
    . tako da to da je neki secer sladji je cisto subjektivna stvar.
    i jako varijabilna
    naime, kad sam se odvikla od šečera tj. slatkog, bila sma probala mađaricu (moja napast) , bila mi je toliko slatka da sam imala osječaj da će mi zubi ispast
    pojela sam 2 žličice

    izgleda da postoji stvaranje otpornosti, tolerancije, tj. da što više šečera jedeš to ti je slabiji osječaj za njegovu slatkoću
    eto

  20. #220
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj magriz prvotno napisa
    molarna masa nema veze niti s razgradnjom niti slatkoćom
    Ali ima s količinom a i odgovarao sam spajalici.

    Glukoza ~180 g/mol
    Fruktoza ~180 g/mol
    Saharoza ~340 g/mol

    Dakle, kad u kavu strpaš 0,01 mola šećera to ti je otprilike isto kao i da strpaš 0,02 mola fruktoze, a skoro jednako je teško.

    Reci, jel' bi se opet sprijateljila samnom kada bih ti rekao nešto lijepo?
    sorry davor ali fakat onaj smajlic ti nije na mjestu. i magriz je u pravu. to koliko neki secer ima g/molu nema veze s kolicinom energije koja se dobije razgradnjom. ali za to bi sad krenuli duboko u biokemiju ugljikohriata.


    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zgleda da postoji stvaranje otpornosti, tolerancije, tj. da što više šečera jedeš to ti je slabiji osječaj za njegovu slatkoću
    ovo sto si napisala vrijedi za sve pa i za sol, a i u toku zivota ti odumiru stanice osjetlila, pa nije jednako nesto slatko mojoj mami, meni i mom djetetu.
    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Spajalice, zato nam nitko ne govori koliko je izolirana fruktoza štetna za jetru?
    moj stav je kao i kod magriz, stetna je ako se snjom natrpavas, kao sto je i sol stetna.
    mislim da ce nakon nekog vremena krenuti hajka na secer kao sto je hajka i na sol. niti jedno nije dobro u pretjeranim kolicinama, a oboje nam treba.

  21. #221
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Uopće ne bi bilo problema u odabiru namirnica kada bi zabranili obmanjivanje potrošača( zabranjeno je teoretski ali ne i u praksi ) i kada bi sve bilo navedeno na deklaraciji i najmanja količina tih dodataka.

  22. #222
    Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    ZG, u braku
    Postovi
    4,635

    Početno

    nemam vremena gledati dokumentarac ali sam malo čitao što ste pisali.

    zanima me što onda ispada da je ovaj sok?

    http://www.velis.hr/prirodni_sok_od_jabuke_1l.asp

    čista fruktoza bez vlakana?
    nezdrav?
    ok u malim količinama?

  23. #223
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    sorry ali ne mogu odoliti,
    jednako je zdrav kao i oni kokteli s njim

    ja ti nemam nista protiv kupovnih sokova, popijem ih s vremena na vrijeme. i ne mislim da cu od toga umrijeti, ali da ti je zdraviji onaj koji ces iscjediti doma je, ali kad pomislim na ciscenje sokovnika odmah odustanem . uglavnom rijetko mozes naci sok koji je bas sok. sve drugo ti je na neki nacin obradjeno. e sad je pitanje sto je ot tih preradjenih manje junk food a sto vise. a na linku nigdje nema deklaracije, da o tome lamentiramo.

  24. #224
    betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    5,312

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Uopće ne bi bilo problema u odabiru namirnica kada bi zabranili obmanjivanje potrošača( zabranjeno je teoretski ali ne i u praksi ) i kada bi sve bilo navedeno na deklaraciji i najmanja količina tih dodataka.
    ne vjerujem da ne bi bilo problema
    pa dosta toga danas piše na deklaracijama a prehrambene navike većine ljudi se nisu promjenile
    i na cigaretama piše da nikotin ubija pa ljudi svejedno puše

  25. #225
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj meda prvotno napisa
    'tamo nekih egzoticnih stvari' kao sto je rogac vecini populacije
    rogač je mediteranska biljka, ovdje je najnormalnija pojava, ko smokva
    ja ga ne volim

    moja 'nutella' je na bazi lješnjaka, badema, kakao praha i suhih datulja
    jedini izvor fruktoze tu bi bile datulje ... nemam pojma koliko bi to bio % u odnosu na krajnji proizvod
    a sa druge strane male količine badema i lješnjaka su dobre, jer imaju čitav niz dobrih sastojaka

  26. #226
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Gospon iz dokumentarca kaže da je zdravo piti samo vodu i mlijeko, eto

    (iako bi i o kvaliteti mlijeka mogli naširoko )

  27. #227
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    mgrubi, pobogu, pa jel ti čitaš što ljudi ovdje pišu?
    nije fruktoza u voću štetna.
    u datuljama.

  28. #228
    meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,599

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    aj da bacim bombu:
    šta je med?

    gledajući porijeklom, to je nešto za što trebaš puno riskirat da bi ga se dočepa = u redovnom jelovniku vrlo rijetka pojava
    je da, baš, lavu je kao pis of kejk ulovit antilopu.
    da, al on kad se jednom najede miran je par dana. a od meda?

    uopce me ne zadovoljava ovo da je sve ok u malim kolicinama. problem je sto je danas jako malo stetnih stvari u malim kolicinama, jer su sveprisutne. zagadeni zrak, losa voda, pesticidi, antibiotici, konzervansi, plastika, stresan i sjedalacki nacin zivota, secer u kojem god obliku, rafinirane i preradene namirnice itd, itd...organizam se bori na svim frontovima. i zato bi ja rado izbacila sve sto mogu :/

  29. #229
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Citiraj betty blue prvotno napisa
    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Uopće ne bi bilo problema u odabiru namirnica kada bi zabranili obmanjivanje potrošača( zabranjeno je teoretski ali ne i u praksi ) i kada bi sve bilo navedeno na deklaraciji i najmanja količina tih dodataka.
    ne vjerujem da ne bi bilo problema
    pa dosta toga danas piše na deklaracijama a prehrambene navike većine ljudi se nisu promjenile
    i na cigaretama piše da nikotin ubija pa ljudi svejedno puše
    Ali i način na koji su napisane stvari, pa moraš magistrirati označavanje hrane da znaš protumačiti kojekakve skraćenice i druge izraze iza kojih se skriva ono što ne želiš.

    Sve je to marketing :/

  30. #230
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa
    to koliko neki secer ima g/molu nema veze s kolicinom energije koja se dobije razgradnjom.
    U skladu s cijelim Lustigovim predavanjem tu nemam primjedbe, ali je pitanje na koje odgovaram bilo vezano uz kalorijsku vrijednost raznih šećera, a tu su stvari jako jednostavne. Dakle, iako se od jedne molekule saharoze dobije po jedna molekula fruktoze i jedna molekula glukoze, molarno su ovi šećeri upola lakši, ali težinski gledano su otprilike jednako kalorični. Jedan gram glukoze daje 4 kalorije, jednako kao i 1 gram glukoze, a jedan gram saharoze daje samo mrvicu manje. Dakle isto je.

    Ne čini mi se da sam pogriješio, ali se neću buniti protiv protuargumenata.

    Zapravo je magriz to lijepo opisala u prispodobi s kaučem - škodi ako se trpa žlicom

  31. #231
    meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,599

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj meda prvotno napisa
    'tamo nekih egzoticnih stvari' kao sto je rogac vecini populacije
    rogač je mediteranska biljka, ovdje je najnormalnija pojava, ko smokva
    ja ga ne volim
    joj, mgrubi

    slicno pitanje ko i cvijeta, jel ti ponekad promislis prije nego napises nesto?

    inace dobro kopcas stvari, jedino nekad malo predoslovno

  32. #232
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zgleda da postoji stvaranje otpornosti, tolerancije, tj. da što više šečera jedeš to ti je slabiji osječaj za njegovu slatkoću
    ovo sto si napisala vrijedi za sve pa i za sol, a i u toku zivota ti odumiru stanice osjetlila, pa nije jednako nesto slatko mojoj mami, meni i mom djetetu.
    .
    nema veze sa odumiranjem
    neko trenutne navike
    ja sam bila slatkojedač prije odvikavanja
    dakle: prvo nisam osječala punu slatkoču
    nakon odvikavanja sam osjetila punu slatkoču
    nisu odumrle, nego je mozak registrira točnije
    osjetila samo šalje impulse mozgu, on je taj koji interpretira primljeno

    e da, voljela bih da se šečer stavi bok-uz-bok sa solju

  33. #233
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj betty blue prvotno napisa
    [

    pa dosta toga danas piše na deklaracijama a prehrambene navike većine ljudi se nisu promjenile
    i na cigaretama piše da nikotin ubija pa ljudi svejedno puše
    šta ti vridi da ti piše na deklaraciji, ako ne znaš zašto trebaš izbjegavati
    i na Vegeti piše sve lijepo 15% pojačivača okusa
    pa sam ju koristila .. sve dok nisam saznala šta to jest

    nema informacije = nema izbora

    e to sa natpisom na cigaretama je imalo kontraefekt: izaziva stres, ovisnici o nikotinu su uvjereni da će ih cigareta smiriti, pa zapale
    to ti je njihov mehanizam nošenja sa stresom

  34. #234
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    U skladu s cijelim Lustigovim predavanjem tu nemam primjedbe, ali je pitanje na koje odgovaram bilo vezano uz kalorijsku vrijednost raznih šećera, a tu su stvari jako jednostavne. Dakle, iako se od jedne molekule saharoze dobije po jedna molekula fruktoze i jedna molekula glukoze, molarno su ovi šećeri upola lakši, ali težinski gledano su otprilike jednako kalorični. Jedan gram glukoze daje 4 kalorije, jednako kao i 1 gram glukoze, a jedan gram saharoze daje samo mrvicu manje. Dakle isto je.

    Ne čini mi se da sam pogriješio, ali se neću buniti protiv protuargumenata.

    Zapravo je magriz to lijepo opisala u prispodobi s kaučem - škodi ako se trpa žlicom
    boldano se nadam da je tipfeler inace ja to fakat ne razumijem, probam malo kasnije bolje sebi rasclniti u glavi.
    drugo pitanje a ko je taj lustig, daj te mi ime da ga malo zguglam
    postoje seceri koji imaju mozda isti g/molu od ovih gore navedenih ali ih nase tijelo ne moze razgraditi, postoje seceri s istim g/mol ali nase tijelo mora utrositi vise energije u njihovu razgradnju od drugih pa konacna energetska bilanca nije ista, kad se zbroju utroseno i dobiveno.. ja sam na to mislila.

  35. #235
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    mgrubi, pobogu, pa jel ti čitaš što ljudi ovdje pišu?
    nije fruktoza u voću štetna.
    u datuljama.
    ma znam
    jer je u maloj dozi
    ali ne znam točan podatak o sastavu datulje da bih mogla napisati: evo zdravi recept za domaću nutelu

  36. #236
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    @spajalica, prvo si pitala zašto se fruktoza gura kao bolja od šećera, a kvaka je samo u ideji da je jedna kalorija fruktoze slađa od jedne kalorije šećera. To što ta ideja nema veze sa stvarnom energetskom bilancom u tijelu se jednog marketinga ne tiče - oni gledaju samo kalorije.

    Sad ga valjda nisam zapetljao.

  37. #237
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa
    postoje seceri koji imaju mozda isti g/molu od ovih gore navedenih ali ih nase tijelo ne moze razgraditi, postoje seceri s istim g/mol ali nase tijelo mora utrositi vise energije u njihovu razgradnju od drugih pa konacna energetska bilanca nije ista, kad se zbroju utroseno i dobiveno.. ja sam na to mislila.
    samo nije bitno koliko cal tijelo dobije, nego šta su posljedice tog postupka, šta su nusproizvodi razgradnje

  38. #238
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    @spajalica, prvo si pitala zašto se fruktoza gura kao bolja od šećera, a kvaka je samo u ideji da je jedna kalorija fruktoze slađa od jedne kalorije šećera. To što ta ideja nema veze sa stvarnom energetskom bilancom u tijelu se jednog marketinga ne tiče - oni gledaju samo kalorije.

    Sad ga valjda nisam zapetljao.
    pa sta to nije isto?
    mislim da smo sad svi lagano zabrijali.
    nego djate mi ime tog lustiga, molim lijepo

  39. #239
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj magriz prvotno napisa
    molarna masa nema veze niti s razgradnjom niti slatkoćom
    Ali ima s količinom a i odgovarao sam spajalici.

    Glukoza ~180 g/mol
    Fruktoza ~180 g/mol
    Saharoza ~340 g/mol

    Dakle, kad u kavu strpaš 0,01 mola šećera to ti je otprilike isto kao i da strpaš 0,02 mola fruktoze, a skoro jednako je teško.

    Reci, jel' bi se opet sprijateljila samnom kada bih ti rekao nešto lijepo?
    za to ti opet ne treba molarna masa ( i ne miješaj molarnu masu s količinom tvari)
    jer nas osnovna škola uči da je saharoza disahaid (naglasak na di), a sastoji se od 1 glukoze i 1 fruktoze - bez obzira bile im molarne mase 56 ili 193 ili 666

    znači ti bi sprijateljio sa mnom
    aj rec mi nešto lijepo :plavuša:

  40. #240
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Spajalice, pa Lustig je taj doktor koji priča u dokumentarcu. Morat ćeš pogledati dokumentarac

  41. #241
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa, prema Lustigu nije, a on ti gura ideju da je fruktoza, zapravo jedan udio unesene fruktoze, isto što i mast jer se u jetri transformira (nakon puno strelica ) u lipide. Iako je (u krematoriju) i masnoća energetski jaka, pretili ljudi ju doživljavaju nešto drukčije i imaju zdravstvenih problema. Lustig tvrdi da je zbog pretvorbe fruktoze u masnoću preostala energija manja od očekivane i zato organizam traži više hrane. I tako u nedogled.

    Ukratko o njegovom pogledu: članak o tezama Dr. Roberta Lustiga.

  42. #242
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj meda prvotno napisa
    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    aj da bacim bombu:
    šta je med?

    gledajući porijeklom, to je nešto za što trebaš puno riskirat da bi ga se dočepa = u redovnom jelovniku vrlo rijetka pojava
    je da, baš, lavu je kao pis of kejk ulovit antilopu.
    da, al on kad se jednom najede miran je par dana. a od meda?

    uopce me ne zadovoljava ovo da je sve ok u malim kolicinama. problem je sto je danas jako malo stetnih stvari u malim kolicinama, jer su sveprisutne. zagadeni zrak, losa voda, pesticidi, antibiotici, konzervansi, plastika, stresan i sjedalacki nacin zivota, secer u kojem god obliku, rafinirane i preradene namirnice itd, itd...organizam se bori na svim frontovima. i zato bi ja rado izbacila sve sto mogu :/
    najbolje onda odmah gebis u špajzu na najvišu policu i konop oko vrata

  43. #243
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Magriz mislim da nema potrebe za takvim komentarima.

  44. #244
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    znači ti bi sprijateljio sa mnom
    aj rec mi nešto lijepo :plavuša:
    Ma nisam ni skužio u kojem trenutku smo se razišli; ti si mi i dalje jednako draga kao i onog popodneva u Selskoj. Znam da sam ostao dužan kavu i nadam se da ću se nekako iskupiti. Može dvije kave? Sa smeđim šećerom?

  45. #245
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Vas dvoje se selite na pp!

  46. #246
    roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Cherryville
    Postovi
    994

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Gospon iz dokumentarca kaže da je zdravo piti samo vodu i mlijeko, eto

    (iako bi i o kvaliteti mlijeka mogli naširoko )
    Ja se sad opet vraćam na Montignaca (svako se češe gdje ga svrbi..... jel....) On tvrdi i da je mlijeko otrov i da u njemu nema kalcija-barem ne toliko koliko se govori.

    Mlijeko je otrov

    Iako nije doktor, nego je kao politolog radio za farmaceutske kompanije u Sjedinjenim Državama, upravo ga je sve što je tamo vidio nagnalo da se posveti proučavanju prehrane i znanstvenih radova iz tih područja. Prestravilo ga je to što je naišao na brojne znanstvene dokaze da su mlijeko i mliječni proizvodi čisti otrov za ljudski organizam.


    No ono se i danas reklamira kao izvor kalcija i zdravlja za sve dobne skupine, iako pouzdano izaziva osteoporozu i probleme s dišnim putovima.


    MOja djeca piju mlijeko,
    znam da je sad ovo druga tema, ali može li netko tko se razumije komentirati?

  47. #247
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Pls otvori NOVU temu za raspravu o mlijeku

    Dakle, zaključujemo - treba piti samo VODU

  48. #248
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj betty blue prvotno napisa
    [

    pa dosta toga danas piše na deklaracijama a prehrambene navike većine ljudi se nisu promjenile
    i na cigaretama piše da nikotin ubija pa ljudi svejedno puše
    šta ti vridi da ti piše na deklaraciji, ako ne znaš zašto trebaš izbjegavati
    i na Vegeti piše sve lijepo 15% pojačivača okusa
    pa sam ju koristila .. sve dok nisam saznala šta to jest

    nema informacije = nema izbora

    e to sa natpisom na cigaretama je imalo kontraefekt: izaziva stres, ovisnici o nikotinu su uvjereni da će ih cigareta smiriti, pa zapale
    to ti je njihov mehanizam nošenja sa stresom
    što treba izbjegavati? pa recimo sve što ne zvuči uhu milo - pjačivač okusa? nije milozvuno, a još 15% pojačivača okusa - dere mi bubnjić!!!


    svi pušači znaju što je cigareta i čemu vodi
    imaju izbor:
    a) prestati pušiti
    b) nastaviti pušiti

    isto i sa svim drugim ovisnostima

    na svoj ambalaži (aj recimo skoro svoj) je napisan sastav, i ne treba ti magisterij ili štojaznamveć, dovoljno je proguglati
    kratice i oznake su radi unificiranosti - tako recimo za E330 cijeli svijet zahvaljujući lobistima nada je izuzetno neprirodan i kancerogen


    Citiraj mgrubi prvotno napisa
    nema veze sa odumiranjem
    neko trenutne navike
    ja sam bila slatkojedač prije odvikavanja
    dakle: prvo nisam osječala punu slatkoču
    nakon odvikavanja sam osjetila punu slatkoču
    nisu odumrle, nego je mozak registrira točnije
    osjetila samo šalje impulse mozgu, on je taj koji interpretira primljeno

    e da, voljela bih da se šečer stavi bok-uz-bok sa solju
    moguće je
    samo mi se čini da spajalica nije mislila da ti od cukra umiru stanice, nego je to dio normalnog tijeka starenja, jeli mi cukrić ili ne
    ali istina je da neke i zbog cukrića nepovratno odlaze... vjerujem u široka prostranstva gdje vlada č i ć

  49. #249
    Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    ZG, u braku
    Postovi
    4,635

    Početno

    slušaj medu moj i šeČeru, ajde nemoj secirati tuđe postove na gramatičke greške, pliz

    mislim da je dovoljno očigledno da ti nečija mišljenja bodu oči i bez takvog načina komuniciranja

  50. #250
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ispravljanje mojeg č i ć ti nema kraja
    moj sluh je nikakav, iz tog testa sam imala -2, tako da: nepopravljivo
    šteta što nema neko srednje ćč

Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •