Citiraj MGrubi prvotno napisa
priča baš o fruktozi
taj sirup je kombinacija fruktoze i glukoze

fruktozu može preraditi jedino jetra, ali na nju ostavlja posljedice kao i alkohol
bitna je doza
fruktoza u voću je u malim količinama okružena vlaknima
no kad ju izdvojiš, dobiješ ogromne koncetracije, koje su toksične ko boca npr. votke

lik je spomenuo i paleolitičku dijetu , u biti to ti je raw food (sirova hrana) + meso i morski plodovi
raw fooderi običnu potiču od vegetarijanaca i vegana, pa su unaprijed izbacili meso

fruktozu jetra pohrani u glikogen (ispravite ako sam krivo zapamtila naziv) , kojeg tijelo može pretvoriti u glukozu i šibnuti u krvotok
jetra imaju neograničenu moć skladištenja glikogena , dakle: rezerve u slučaju nužde
problem su nusproizvodi tih procesa
zato u malim dozama nije preopterečenje , nije problem , ali u velikim koncetriranim dozama = dijabetes, pretilost, kardio-vask. problemi ...
McGrubi pogledala sam dokumentarac.
I saharoza - obicni, stolni secer je "kombinacija" fruktoze i glukoze, tj. molekul saharoze se sastoji od ta dva secera.
Malo je teze za razumeti, ali ipak je to dokuentarac protiv kukuruznog sirupa, njegovo ime "high fructose corn syrup" je samo ime, inace je skoro isti kao stolni secer, i ovaj cika to isto kaze.
A za fruktozu nije neka novost - na svakom pakovanju pise koliko se dnevno sme uzeti.