Peterlin prvotno napisa
Koliko je meni poznato, ČSR (čitanje s razumijevanjem) se ni ne očekuje u prvom razredu. U drugom se tek djeca s tim sretnu i kreću početne analize tekstova, a u trećem velika većina djece s tim više nema problema. Dakako, mnogi to savladaju i ranije, ali nema razloga za paniku ako djeci to ne ide...
A kad smo kod lektire, kod mog starijeg "klik" se dogodio u drugom polugodištu prvog razreda (sad čita kako mu se prohtije), a kod mlađeg to vidim tek sada, na pragu drugog polugodišta drugog razreda. Sad je prvi put samostalno pročitao lektiru. Ni do sad mu mi nismo čitali, ali smo SJEDILI uz njega dok je čitao, naglas i svakako. (Mudra učiteljica koja poznaje oba moja sina na moje pitanje odgovorila je da je kod njega čitanje sporije zato što je dijete ljevoruko - istina, on je dugo zrcalio slova prije polaska u školu, ali savladao je sve). Btw. dijete je odahnulo kad sam ga prestala kliještiti da čita naglas - ima djece kojima to jednostavno ne paše. Kad sam ga pustila da čita u sebi, eto "klika" preko noći! (Pa me sablaznio upitavši što je bordel, jer je to samostalno pročitao u knjizi koju je dobio pod bor - opis potresa u Lisabonu kada je ostala čitava samo ulica s bordelima). Tako to ide... Odjednom samo shvatimo da problema nema.
Meni je pomogla knjiga "Jednorozi su stvarni" Barbare Meister VItale - tamo su opisane metode kako djeci koja imaju nekih poteškoća s čitanjem i pisanjem (raznih, od sasvim blagih do ozbiljnih) razvezati "čvor" u glavi. Pretjerana očekivanja tu su samo smetnja. Stvari obično idu svojim tokom uz odgovarajući poticaj.