-
Pije godinu dana bih rekla, pustite ih, ne treba. U to se kunu i moje prijateljice učiteljice. Ne bih se složila s time danas. Potpis na svaku od sillyme.
Čitala sam i pisala s 4,5 pa sam mislila možda će i vilenjak. Spontano, na mater. Malo sutra.
Primjer, vilenjak će na jesen u školu, kod starije učiteljice koja slovi kao liderica znanjem najjačeg razreda. Pitam dvoje prijatelja čija će djeca s njim najvjerojatnije u razred i uredno kažu, da, djeca čitaju. Treći uče, pod prisilom, ne bih taj dio komentirala. Kakav će biti njezin stav o čitanju, ne znam. Koliko će ih znati čitati, vjerojatno pola, učiteljice tako kažu.
Vilenjak je darovit, radna memorija mu je izvrsna, matematičar je, zna puno toga i voli općenito znanost. Pamti jako brzo, do najsitnijeg detalja. No, to se ne traži u školi, budimo realni. Ali ima veliki otpor naspram slova i svega što mu ne ide jako glatko. Kad mu se nešto ne da, jako zbrljavi, to i tete iz vrtića kažu, treba ga poticati na ustrajnost. Mada me je mrtav hladan na liječničkom iznenadio da zna slova, barem ona koja ga je pitala sestra. I sintezu, analizu. I vidjela sam da je bio pod stresom hoće li ih znati. Poslije sam ipak zaključila da ne zna sva ni na razini prepoznavanja. On je dijete dosta izražene verbalne inteligencije, može savršeno po 15 minuta prepirčavati priču, ali perfekcionist koji se uzruja i odustane. Ili pruža otpor prema onome za što pretpostavi da mu neće ići glatko. I iako sam mislila da neću, nedavno sam intervenirala.
Tako da sam ja odlučila preko ljeta da pišemo, čitamo, rastavljamo riječi na slogove, igramo jezične igre. I vozimo bicikl bez pedala. Bez prisile, uz sladoled, poslije mora i spavanja. Jer su to stvari koje izbjegava. Želim ga pripremiti da u školi neće moći preskakati i ignorirati što mu se ne sviđa, što mu je dosadno, dramiti. Nije poanta da nauči čitati do jeseni, želim ga samo pripremiti da mu bude lakše i da se nauči nositi s preprekama. Uglavnom, već kada mi je počelo biti slabo od njegovih teatralnih reakcija svladao je slova i čita dvosložne riječi. I sada mu se ful čita.
Javim ako do jeseni dođemo do toga.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma