-
Mislim da cu pomoci
Ja sam iz Srbije i ucenik sam medicinske skole u Vranju....
Поред поделе на A B AB i O групе, постоји и резус фактор (Rh фактор), који је добио назив по Резус мајмуну код кога је и први пут откривен. Сви људи се деле на Rh+ (рх позитивне) и Rh- (рх негативне). Људи са Rh+ крвљу стварају резус протеин, док га људи са Rh- крвљу не стварају. При трансфузији, поред A B AB i O група, пази се и на Rh фактор....
Код трудноће, Rh фактор се наслеђује. Ако је мајка Rh-, постоји шанса од 50% до 100% да ће дете бити Rh+ (под условом да је отац Rh+). Током порођаја, фетусна крв може да дође у контакт са крвљу из плаценте и када реагују, може да се покрене стварање имуног одговора код мајке. Мајка ће после порођаја неминовно створити антитела и трајно ће доћи до промене имунитета. Оваква ситуација се сада медицински решава.
Kao prvo, nephodno je objasniti šta to znači biti “Rh pozitivan” ili “Rh negativan”. Svi mi imamo Rezus faktor (Rh faktor), većina nas pozitivan, a manji deo, oko 15%, negativan. Ovo može biti problem jedino ako Rh negativna žena zatrudni sa Rh pozitivnim muškarcem a beba nasledi njegov Rh faktor, a i to nije problem u prvoj trudnoći, nego može biti tek u kasnijim, nakon što dođe do kontakta između mamine i bebine krvi tokom porođaja, kada se mama “senzibiliše” na Rh faktor.
U sledećoj trudnoći, ako je i ta beba Rh pozitivna, majčino telo “prepozna” takvu krv i počne odmah da pravi antitela, što može da dovede do uništavanja eritrocita bebe i njene anemije. Upravo zato se, majkama koje su Rh negativne a rode bebe koje su Rh pozitivne, u roku od tri dana nakon porođaja, daje tzv anti D antitela, koja predupređuju razvitak antitela.
Zbog svega ovog je važno da znate svoju krvnu grupu i Rh faktor od samog početka trudnoće, a lekar će vam, ako ste Rh negativni, kontrolisati antitela. Dakle, nemojte se brinuti, u prvoj trudnoći ste mirni, a ako vaša beba bude Rh pozitivna, dobićete injekciju anti D antitela.
I ako se pronalazite u ovoj situaciji bolje bi bilo po pozovete i pitate sta se desilo iako su prosla 20 meseca.....hvala na paznji....
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma